Derfor vinner Lørenskog

Med litt av den flaksen Stavanger hadde i den femte finalen, vinner Lørenskog den sjette og syvende.

 

Jada, jeg har snudd.

Litt i alle fall.

Fra å ha tippet 4-1 og deretter 4-2 til Stavanger i best av syv serien, tror jeg nå Lørenskog kan ta klubbens første NM-gull. Jeg har ikke enormt stor tro på det, men bitte litt – og det paradoksalt nok etter seriemester Stavangers 4-3 i spilleforlengelse i Siddishallen onsdag.

Med 3-2 i kamper har selvsagt matchvinner Christian Dahl Andersen og resten av trener Petter Thoresens mannskap logisk sett størst sjanse til å vinne NM-tittelen for andre gang på to år:

# De må ikke vinne kamp seks på bortebane fredag, det holder å gjøre det på hjemmebane i kamp syv søndag.

# Keeper Ruben Smith spilte endelig så bra som han må for at det er grunn til å tro at det vil skje. Ikke like suveren som da han vant finalen for Storhamar for fire år siden. Men i 2. periode holdt han Stavanger inne i kampen selv om Lørenskog vant skuddstatistikken 18-7, toppscorer Martin Strandfeldt pådro seg 14 utvisningsminutter og resten av hjemmelagets utespillere heller ikke var med.

#  Stavanger har mye mer å gå på individuelt (Christian Dahl Andersen, Lars-Peder Nagel og Martin Strandfeldt), men kamp fem viste også at Tyler Johnson er interessert i å være med (droppasningen til 3-2 MacMurchy!) – og MacMurchy ser ikke ut til å mattes.

# Litt bedre disiplin i nærkampene kan også gjøre underverker, det vil si få Stavanger i litt bedre balanse og gjøre Petter Thoresens jobb som coach noe enklere.

# Og Stavanger vant uten sin mest robuste back, Cleve Kinley.

Og selvsagt blir det ingen enkel affære for Lørenskog å tvinge fram en avgjørende finalekamp søndag – ved å vinne hjemme fredag. De tapte kamp to hjemme med 3-4 etter seier i åpningskampen i Stavanger 2. april. Og selv om de var best sist mandag på egen (elendig) is, var det så vidt båten bar med 3-2 seier.

Så hvorfor skal Lørenskog nå plutselig vinne?

Svar:

# Fordi de ser sterke ut, og fordi 4. rekka med Espen Olsen Lie, Joacim Sundelius og Thomas Jordhøy så veldig sterk ut i den siste kampen. Den dominerte tidvis, og trener David Livingstone svarte ved å gi den tillit i form av mye istid – og det reduserte i dobbel forstand presset på Lørenskogs vanligvis beste spillere og kombinasjoner.

# Lørenskog har også nøkkelen til ”hvordan slå Stavanger” (fra trener Livingstones tid som Manglerud-trener?). Den har de hatt i alle fem kampene. Det er bare å legge merke til hvor ofte James Sixsmith i full fart blir gitt anledning til å ta imot pucken i midtsonen (for ikke å snakke om det som skjer øyeblikket etter: svisj, svosj – der forsvant den Stavanger-backen).

# Lørenskog backer er også bedre offensivt enn Stavangers (jo da, Stavangers Tim Kunes er best): Fredrik Ericson, Peter Messa, Garret Raboin.

# Og så Tommy Jakobsen.

Han får et eget, lite kapittel: Jeg tror kanskje VM er et hakk for stort for 41-åringen nå (tar ut mer is, som det heter, enn godt er). Men på norsk NM-finalenivå er han pokker så god, og tøff og viktig for Lørenskog – slik han nå spiller (mye). Biljard-pasningen til Thomas Jordhøy og 2-2 var bortimot genial. Han har prøvd den – tja, tusen ganger før. Men den kom likevel alt for brått på Ruben Smith og Stavangers backer.

I garderoben etter 3-4 satt han med en stor ispose rundt venstre overarm (vanligvis har han en på hvert kne, uten korsbånd). Slagskuddet han stoppet i 3. periode lammet armen hans, men tror du Jakobsen gikk av isen? Nei, snarere tvert imot…

 

En slik innstilling smitter, og dessuten har Lørenskog flere av samme kaliber (som ikke behøver utsette seg for smitte, men er mer enn villig til å stoppe pucker med kroppen før de kommer fram til Jurgen Penker i mål): Lars Erik Spets er en av verdens beste på det området (klokka 22.30 onsdag kveld satt han inne i garderoben og syklet nær frenetisk ned for å få ut slaggstoffene til kamp seks).

Men viktigst av alt som taler til Lørenskogs fordel, er flaksen.

Hittil har Spets & co ikke fått så mye som fortjent av den.

På 3-3 og med to minutter av ordinær spilletid igjen, slo for eksempel James Sixsmith pucken på tennis – bak Ruben Smith.

Fire minutter ut i spilleforlengelsen skulle Martin Strandfeldt ha fått to minutter for tripping, men dommerduoen Solem/Johnsen (hans dårligste kamp i sluttspillet?) ”overså” den – for så plutselig å ”se” Fredrik Ericson noen sekunder senere ty til slashing og gi ham to minutter for det.

Med litt av den flaksen Stavanger faktisk har hatt – utlikningen til Juha Kaunismäki i kamp to og seiersmålet til Dahl Andersen i kamp fem for eksempel – kan Tommy Jakobsen få sjansen til å vinne sin første NM-tittel siden han gjorde det med Lillehammer for 18 år siden.

Og får de den sjansen søndag, ja så er det i alle fall styrkeforholdet 50/50. Deretter gjenstår fordelingen av flaksen.

I spilleforlengelsen.

PS! Jeg tror Lørenskog kan ha en liten fordel av den dårlige isen på hjemmebanen fredag. Uflaks for Stavanger, der altså.

 

8 tanker om “Derfor vinner Lørenskog

 1. Du verden så lite Oilers-fan du er. Må være trist. Håper inderlig Oilers tar den velfortjente pokalen hjem til Stavanger.

 2. Du verden som du leser med Oilers-øyne. 4-1 og 4-2 til Oilers som opprinnelig tips…forøvrig er jeg ikke fan, men journalist.

 3. Den «flaksen» du sikter til, der dommeren ikke så strandfeldt tripping, men slashingen rett etterpå…. Slik har det vært MYE av i de andre kampene, men til Lørenskogs fordel… så de har sin «flaks» de også.

 4. «4. rekka med Espen Olsen Lie, Joacim Sundelius og Thomas Jordhøy så veldig sterk ut i den siste kampen. Den dominerte tidvis, og trener David Livingstone svarte ved å gi den tillit i form av mye istid»

  Mye istid stemmer ikke. Håper på mer

 5. Dette henger på greip, om man har litt saklige briller på og det blir ekstremt spennende på freddan. Ekstremt sterk opphenting av Lørenskog i siste kamp og flaks i utfallet på overtid. Synes det du skriver er relativt nøytralt og sindig (for en gangs skyld ;-). Detaljene som det raljeres over på hvem som skulle hatt hvilke minutter når og hva som _egentlig_ skjedde først eller etterpå blir småtteri som jeg mener jevner seg ut. Fans av de som sliter (nå: Oilers;-) vil alltid være preget av ting som i det store bildet er små ting som kanskje faktisk var feil men så overser man tilsvarende andre veien – for mye kjærlighet gjør blind 😉
  At det så var Messa som i praksis ble matchtaper med å «klarere» via beinet til Christian Dahl Andersen – flaks… I denne finalen er det tett og tøft men har IMHO vært fair nok fra dommernes side – bra kampledelse, til tider mye blåsing men likt begge veier – for en gangs skyld. Var mye kokkos i innledende som skaper frustrasjon. Freddan !!!

 6. Ref mitt innlegg i bloggen 29 mars ble det 4-2 i kamper for Oilers. LIK minner meg mye om Oilers for noen år tilbake: spiller ofte den beste hockey, har veldig mange gode spillere men til slutt vant alltid VIF!! Nå er det LIK som spiller men Oilers vinner til slutt 🙂
  Takk til begge lag for meget bra underholdning, nerve, tøft spill og psykisk spill slik det skal være. Et lite punkt til slutt så kan noen fortelle meg hva galt har noen i Oilers gjort mot Solem – makan til blindebukk når noe skjer mot en oilersspiller rett foran øynene hans. Kanskje er han den savnede hvite broren til Stevie Wonder ?

 7. Ja,ja «ekspert» Jarlsbo. Det var vel østlandspanikken over å ha enda et NM til vestlandet som gjorde seg gjeldene hos deg og mht kommentarene dine før kampen… Hørte også med interesse på de patetiske frustrasjonskrikene til Geir Hoff i TV Sumo også på slutten av kampen i dag. Oilers – Lørenskog 11-2 i 2011/2012, ingen flere kommentarer fra meg om «styrkeforholdet».. God helg og håper du fordøyer realitetene.. 🙂

 8. Gratla Oilers,
  En jevn finale som til slutt endte med pokalen til Oilers. Jeg er litt oppgitt over å høre tv2 sine kommentatorer. Foreslår tv2 kjøper eksperthjelp fra Sverige neste år, de kan faktisk kommentere en kamp uten å være partiske……

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *