Tyskland søndag – mer enn hockey

 

Evan Kaufmann (27) er ikke blant Tysklands beste spillere. Han er imidlertid den mest omstridte.

 

Han er 175 centimeter høy og veier 76 kilo.

Men han er stor nok til å få spalteplass i New York Times.

Evan Kaufmann er nemlig den første jøden på et tysk landslag på 80 år. Han har spilt fire sesonger i Düsseldorf. Fra neste sesong er løperen å finne i Nürnberg. Det har også bidratt til å øke oppmerksomheten, som allerede er ganske stor, rundt Kaufmann.

En advokat som er visepresident i foreningen som representerer jøder som overlevde Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer, sier til New York Times at han respekterer Kaufmanns beslutning om å spille for Tyskland – men legger til at den gir en bitter ettersmak.

New York-advokaten Menachem Z Rosensaft uttaler også at han stiller spørsmål ved om en jøde frivillig skal begi seg til Tyskland og stille opp for dét landet.

Det er det Evan Kaufmann har gjort.

Han er født i Minnesota (amerikaner, altså) og spilte ishockey for universitet der da han i 2008 fikk kontrakt med DEG Metro Stars Düsseldorf (Tore Vikingstad gikk samtidig fra Düsseldorf til Hannover). Fordi familien hans kommer fra den tyske byen Wittlich vest i Tyskland, kunne han med sitt doble statsborgerskap gå rett inn på Tysklands landslag da han ble ansett som god nok for det.

I motsetning til en del andre, syntes han ikke det var rart i det hele tatt.

Kaufmann til Svenska Dagbladet: Man skal ikke glemme/fortrenge historien. Men den som alltid velger å tenke og handle ut fra det som har hendt, bygger stengsler mot framtiden.

Evan Kaufmanns oldefar sultet i hjel i en tysk konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig. Hans farfar overlevde og fant sin søster som måtte amputere et ben – og sammen flyktet de til USA.

Norge møter Tyskland her i Stockholm søndag 20.15.

En helt annen og langt mindre kontroversiell sak (kan man trygt si): Norges ishockeylandslag vil ha såkalt mediefri torsdag, som er den første av to fridager for dem før Latvia venter lørdag 12.15.

Jeg har ikke hatt inntrykk av at Tollefsen & co føler at det blir for mye mas fra norske medier (syv-åtte personer). Men kanskje er den oppfatningen feil? Dumt synes jeg det uansett er. For norsk ishockey er VM det Tour de France er for sykkelsporten: 17. mai tre uker til ende.

Og da gjelder det å melke mediene for alt det er verd, det vil si vise seg fram, være tilgjengelige – ja, du skjønner!? (Tirsdag varte pressetreffet 25 minutter, og da var til og med Petter Stordalen til stede).

Nåja, det valget har jeg ikke noe med. Det får være hockeyguttas. Jeg ville bare gjøre oppmerksom på det, hvis du skulle komme til å savne en slags siste nytt fra Norges ishockeylandslag i ishockey-VM torsdag (i TV og på Nett) og fredag (dagsavisene).

Siste: Onsdag kveld SMS fra ishockeylandslagets mediekontakt på utlån fra Olympiatoppen: Intervju med spiller kan innvilges, hvis det passer for spilleren (sjekk VG Nett likevel, med andre ord).

Helt til slutt litt offisiell publikumsstatistikk toppseriene i Europa – snitt:

1) Sverige: 6385, 2) Sveits 6305, 3) Tyskland 6060, 4) Russland (KHL): 5891, 5) Finland: 5103, 6) Tsjekkia: 4824, 7) Østerrike: 3606, 8) Slovakia: 2687, 9) Storbritannia: 2028, 10) Norge: 1462

8 tanker om “Tyskland søndag – mer enn hockey

 1. «1) Sverige: 6385, 2) Sveits 6305, 3) Tyskland 6060, 4) Russland (KHL): 5891, 5) Finland: 5103, 6) Tsjekkia: 4824, 7) Østerrike: 3606, 8) Slovakia: 2687, 9) Storbritannia: 2028, 10) Norge: 1462»

  Så hockeyn är inte död i Sverige som man skulle kunnat tro om man ser publiksiffrorna i VM? förrutom Sveriges matcher då.

  • Vad tror du det beror på Øystein? Enbart arrangörerna, verkar ju inte hjälpa med nedsatt pris på andra matcher än Sveriges. Svenskar ointresserade av Vm? Dåligt intresse för andra landslag? För dålig reklam för VM? VM går för ofta?

 2. Rart at du må snakke norske spillerne for å lage nyheter fra hockey-VM.
  En dag i løpet av 18 dager kan vel ikke være så kontroversielt når du har vært fraværende selv de siste 10 mnd…

   • Nei, eller at man ikke vil forstå det Øystein.
    Det er rart dette her altså, Norge røk ut og VM var over for Norge….. og for VG. Fulgte litt på VGNett i ettertid og til og med under selveste finalen hadde jeg problemer med å finne mye som noen få linjer.

    Av årets 12 mnd så kan vel ikke VG skryte på seg den største hockeydekningen i landet, vel og merke oppadgående. Det skal dere ha.

    Men når dere er så hyggelig og kommer (setter selvfølgelig stor pris på det) så blir det umiddelbar «syting» om én mediefri dag i løpet av hele VM. (Ble jo heldigvis avverget) Det var akkurat den kommentaren jeg bet meg litt merke til og ønsket å kommentere det. For da er man faktisk nødt til å se seg selv i speilet og se hvor mange «mediefrie» dager VG har i løpet av en hockeysesong.

    Det er to dager siden Russland banket Slovakia i finalen og du har selv glimret med ditt fravær. Mediefri dag? Hva med den fantastiske hockeybragden til Slovakia om å ta sølv? Som ikke har vært bedre enn nr. 10 de siste 4 verdensmesterskapene? Med sine 47 ishaller og 2000 spillere? Ikke interessant?

    Greit nok at du dukker opp til de store anledningene, men da synes jeg du burde fullføre til VM er over….og kanskje mer enn det også.

    • Ole.
     Jeg jobber for VGs papirutgave, og noen ganger for VG Nett. At du i din kritikk av mitt arbeid/min jobb velger å forsterke det negative ved overdrivelser får stå for din regning. I forbindelse med VM denne gangen synes jeg vi (papir) hadde en bred og god dekning. Ikke så bred som i fjor, da vi hadde opp til syv sider en dag og tre-fire hver av de andre dagene (med unntak av etter Sverige-kampen pga spilleforlengelse/straffer/VGs deadline (veldig tidlig fredager), men på tross av omstendighetene (det vil si andre hendelser (les Alexander Dale Oen) ganske grundig. Etter at Norge ble slått ut, dro jeg hjem fra Stockholm for å ta et par dager fri. At dekningen av semifinalene og finalen står tilbake å ønske, har bl a med Solskjærs Villa-tur å gjøre (vi prioriterte den). I dagene etter VM har vi imidlertid hatt ishockey på trykk hver dag, sist tirsdag med en side Patrick Thoresen. På den annen side er det fint at du er misfornøyd og klager, og det er greit at du mener jeg gjør en slett jobb. Du ville likevel tjent på – sånn debattmessig – å være litt mer saklig.
     Mvh Øystein J, VG (papir)

 3. Øystein,

  først og fremst så har jeg prøvd å være selvkritisk til hvor jeg er usaklig som du hevder. Beklager men jeg kan ikke se at jeg har vært usaklig. Og oppfatter du som om at jeg har vært det så beklager jeg det.

  Jeg har ikke sagt at du gjør en slett jobb. Tvert i mot så liker det du skriver og om dekningen forøvrig. Men du mister litt av poenget – nemlig mediefri dag.
  Det var derfor jeg kom om en kommentar om akkurat det.

  Bakgrunnen for kommentaren er at hele GET-liga sesongen for VG har vært en passé.
  Så kommer en journalist til VM og undrer seg over en mediefri dag i løpet av 3 uker. Da kunne man brått ikke få siste nytt fra VM osv. Når det er så mye annet å skrive om enn hva Tollefsen, Holøs osv. tjener i penger i forhold til NHL-stjerner.

  Når man hadde en så god og bred dekning fra VM så var ikke semifinaler og finale så viktig?
  Gjør man det i EM i fotball også? For vi snakker vel om at ishockey er et av verdens største innendørsidretter…

  Jeg respekterer selvfølgelig deres valg og at Solskjær er en større merkevare i Norge enn hva Russland er ishockey. Det er selvfølgelig udiskutabelt men dekningen var også sterkt overdrevet. Nesten på grensen til hysteri.
  Men likevel må dere ta til dere litt kritikk uten å påstå at jeg overdriver og er usaklig.

  • Jeg forstår deg slik: du mener at vi (VG) ikke skriver/har skrevet/omtalt eliteserien (Get) i det hele tatt, før vi (jeg) liksom dukker opp i VM. Det er usaklig. Eller: I beste/verste fall følger du ikke med/leser du ikke VG. PS: Mange idretter er verdens største i «verden», men ikke i Norge (og omvendt). Jeg kunne nevnt en del, men du kjenner sikkert til eksemplene.
   Forøvrig har jef dekket norsk ishockey i 26 år som journalist, i medgang og motgang – for å si det slik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *