Stavangers Dahl-Andersen ikke god nok

Eliteseriens suverent beste målpoengjeger Christian Dahl-Andersen  (32) er god nok for landslaget nå hvis du ser på statistikken og prestasjonene hans for Stavanger. Men jeg synes landslagssjef Roy Johansen gjorde rett da han ikke tok ham ut.

IKKE TATT UT: Christian Dahl-Andersen. Foto: NTB Scanpix

Selv om folk flest, aller flest i Stavanger, nok hadde trodd at han ville ta ut Christian Dahl-Andersen til landskampene mot Sveits og Slovakia i Stavanger 7. og 9. februar. Ikke minst fordi treningssamlingen og kampene går over en hel uke i norsk ishockeys nye storstue, som er Dahl-Andersens hjemmebane.

Roy Johansen ville skaffet seg mange popularitetspoeng ved å ta ham ut i troppen – som bare mangler Patrick Thoresen for å kunne kalles «fullt VM-lag» – og ingen (tror jeg) ville kritisert ham for et uttak av Christian Dahl-Andersen på sportslig grunnlag.

Christian Dahl-Andersen har ikke bare pøst inn mål og satt rekord i antall kamper på rad med målgivende pasninger. Han har vært god både offensivt og defensivt, og han har tatt rollen som leder. Han synes veldig godt på isen, og når du kommer inn i garderoben til Stavanger skjønner du umiddelbart i hvilken retning du skal titte for å finne ham.

Hvis du skjønner (og dette er ment i positiv forstand; han tar plass).

Men Roy Johansen har i sine 13 år som landslagssjef aldri vært opptatt av poeng i opinionen, selv om jeg synes han kunne tatt litt hardere i på vegne av norsk ishockey, landslaget og seg selv i forbindelse med Idrettsgallaen.

Han har fått suksess med hockeygutta fordi han så til de grader har vært prinsippfast. Folk rundt ham har revet seg i håret, noen ganger har de sikkert også revet av seg håret, men Roy Johansen har svart med å vise til resultater.

Ingen kan ta ham på dem.

To ganger kvartfinale på rad i VM. I 2011 med et mildt sagt middelmådig lag.

Han har oppnådd det oppsiktsvekkende ved å gi spillerne eierskap til prestasjonene, og suksessen har kommet som følge av deres disiplin og trofasthet og slaviske tiltro til hans (mange ganger «kjedelige») spillesystem og plan.

I korte trekk når det gjelder uttak: Alle som spilte bra sist, får være med en gang til. Og spilte du litt dårlig sist, får du en sjanse til – til å vise at du hadde en dårlig dag på jobben og veldig gjerne vil vise at det var en glipp.

FRUSTRERT: Stavanger-trener Petter Thoresen raser mot at Roy Johansen ikke har tatt ut Christian Dahl-Andersen til landskampene på hans hjemmebane 7. og 9. februar. Foto: Geir Olsen, VG

I Roy Johansens øyne må du virkelig spille deg ut – ved å spille skikkelig dårlig – for ikke å bli tatt ut til neste samling av den typen som kommer i begynnelsen av februar: Første test av VM-laget siden VM i Stockholm i fjor.

For å ta et eksempel: Lars-Erik Spets fra Lørenskog gjorde en dårligere VM-turnering i 2012 enn 2011 (da han var veldig god). Men selv om han har vært ute lenge med skade denne sesongen, får han (minst) en sjanse til – til å spille seg ut eller fortsatt «klippekort» på landslaget.

Niklas Roest fra Sparta er ny. Han er kommet inn fordi han spilte bra blant annet i Danmark før jul, han har vært nær outstanding for Sparta og han er en type Roy Johansen er på utkikk etter: Til 4. rekken, for der å løpe livskitten av seg i fem-seks-syv minutter.

I konkurranse med for eksempel Andreas Martinsen, som fikk kontrakt i tyske Düsseldorf etter en god VM-turnering i fjor. Eller Mats Rosseli Olsen. Eller Ken André Olimb. 4. rekkespillere alle sammen, og typer som Roy Johansen vil ha ut det aller ytterste av, hver gang.

Han kunne tatt ut Christian Dahl-Andersen istedenfor Roest. Men alle skjønner at det ville virket helt håpløst, fordi Christian Dahl-Andersen da altså skulle flydd rundt omkring uten å tenke på eller være nær pucken.

Det er ikke det han kan, og det Niklas Roest og de nevnte kan mye bedre enn ham.

Christian Dahl-Andersen skal eventuelt konkurrere med Anders Bastiansen, Mads Hansen, Kristian Forsberg, Mats Zuccarello Aasen, Mathis Olimb og Per-Åge Skrøder om en plass blant dem som skal vise seg fram offensivt.

Det vil være en nær uoverkommelig oppgave/utfordring for Christian Dahl-Andersen. Men holder Roy Johansen fast ved sine prinsipper (det er ingen grunn til å tro noe annet), gir han Dahl-Andersen sjansen etter sluttspillet – i VM-oppkjøringen på Jordal Amfi og Toppidrettssenteret i mars og april.

Er han god nok da, det vil si bedre enn de sist nevnte, blir han tatt ut til VM 3. til 19. mai.

Det er jeg helt sikker på. Og da vil han være god. Landslagssjefens policy kommer med en slik garanti.

 

25 tanker om “Stavangers Dahl-Andersen ikke god nok

 1. Jarlsbo er en stakkarslig og latterlig figur. Han har samme steinalderfilsofien som RÅY.
  Selvfølgelig er CDA god nok for dene turneringen. Han går utenpå spillere som KA Olimb (klippekort), Forsberg ( Hva gjør han som er bra?) og Roest.. 150 cm og 65 kg. Hvem av de stor nasjonene vil ha respekt for ham?? INGEN, Det er synd, men Petter T har rett. Om du spiller i utlandet er du god nok.

   • Desverre er du veldig sår Jarlsbo, og veldig lite nøytral. Om du hadde fulgt med litt i #faget# ditt hadde du ikke svart på denne måten. Du er av den gamle generasjonen og gammel lagkamerat med Roy. Du behøver å oppdatere deg eller la andre overta hockeybloggen.

    • Sår? Hva er bakgrunnen for den konklusjonen. Det stemmer at jeg har vært lagkamerat m/Roy Johansen: på skolelaget til Høyenhall i 1973 og på Norges OL-lag i 1984. Forøvrig er jeg nok den journalisten i Norge som kan desidert mest om ishockey. Etter 30 år som journalist er jeg også, i det minste, en erfaren journalist. Objektiviteten, som du kaller nøytralitet, har jeg ingen problemer med å etterleve.

     • Du som tar på deg rollen som som den journalist som kan mest hockey i Norge :-), bør tenke over hva du skriver i din blogg. Du uttaler deg i hytt og pine om spillere du liker og tydligvis ikke liker. Din hockeyerfaring er ikke mye verdt Jarslbo når du ikke henger med i utviklingen av hockey generelt. Gått litt ut på dato er vel en grei konklusjon på deg.

  • Så Ken André Olimb spille for Bofors Karlskoga mot Malmø i Malmø arena. Det er en spiller med hurtighet og god teknikk . Han spiller senter og er en sentral spiller på et topplag i allsvensk hockey som holder et større tempo og et høyere nivå enn norsk eliteserie.

 2. CDA er god nok, men det koker ned til å finne rette kombinasjonene. Det er lagspill. Mange faktorer spiller inn. Hver rekke skal ha sin kjemi som funker. Det tar noen ganger tid å få på plass. Roy leder landslaget, og han gjør en god jobb!
  Norsk Hockey går framover! til tross for lite haller og ressurser. Håper landskampene i DNB arena blir sukksess.

 3. Det er det klassiske hylekoret hver gang en poengspiller ikke blir tatt ut på Landslaget. Hadde det vært opp til supoportere skulle alle de 12 løperne vært de samme 12 som leder poeng statistikken. Det er ikke slik Norge har mulighet til å konkurere mot nasjoner som har bedre lag «spiller for spiller.» Se på andre lag som Russland, Sverige og Canada. De er ti talls spillere som har mer poeng og en høyere stjernefaktor enn de som kommer med på wm laget deres. fordi de kvalitetene de er gode på får de ikke utnyttet i en fjerde rekke. De handler om å finne en balansegang mellom en 1 og 2 rekke som produserer. 3 rekke som skaper sjangser og er defensivt gode, og en hardtarbeidende 4. rekke som fungerer som en avlastningsrekke som aldri skal slippe inn mål. Hvem skal CDA «danke» ut? Thoresen, Aasen, Skrøder, Bastiansen, Holtet, Olimb. De har levert mer enn forventet siden Halifax wm. En 3 rekke i det Norske landslaget skal ikke være en poengproduserende rekke, til det er vi ikke gode nok enda.

  • Skal vel sies at de har ti talls spillere med flere poeng enn de som er med pga at NHL sluttspillet er så vidt komt i gang når VM begynner og da har de dessverre ikke mulighet til å ta ut alle sine beste spillere. Ser ikke problemet med å eventuelt «hvile» noen av stjernene for å starte en integrering av aktuelle spillere frem mot sluttspillet. Tenker ikke da bare på CDA, men også spillere som Mats Frøshaug, Knut Henrik Spets, Steffen Thoresen, Robin Syversen Olsen og Martin Laumann Ylven. Gi de en sjanse til å vise seg fram før de eventuelt får en sjanse under den siste samlingen før VM der Vm-troppen i bunn og grunn allerede er fastsatt.

 4. Det er løye hva en trener ser i kristian forsberg.eller junior olimb.
  At ikke CDA er der som morten ask er jo helt latterlig.

  Men kanskje tryne faktoren kan kanskje telle noen ganger

  • Du må ikke vise for all verden at du ikke har greie på hockey. Så du mener altså at CDA skal overta Kristian Forsbergs rolle på landslaget?

   CDA er god på sitt favorittområde, men rekker ikke Forsberg til anklene på det han er god til.

   Fortell meg gjerne hvem CDA skal danke ut av 1. og 2. rekkeforwards?

    • Det sier jo sitt om hva du kan om hockey.
     At han jobber og sliter i undertall er ok, men derfra til at han er en av de beste/nyttigste er jo direkte latterlig og grenser til useriøs journalistikk.

     • Du må lære deg å lese eller muligens finne fram et par andre briller enn dem du leser med nå, Morten.

     • Jeg tror du bør ta på ett par andre briller også godeste Jarlsbo. Hockeyen har forandret seg siden du spilte. Men du var god..

   • Nå skriver vel stavangermann at han lurer på hva treneren ser i forsberg , ikke at CDA skal overta forsbergs rolle !?
    videre stiller han spørsmålstegn ved at Morten Ask er med !?

    Det er flere av oss som ikke er «proffe» i hockey , som aldri har spilt hockey , men som mener noe om hockey. Det er litt viktig at man kan mene noe uten at man tillegges andre meninger enn de man har !
    Så les gjerne litt grundig før kommentering !?

    Forresten : Hva med 3 & 4.rekke ?

    • Hvis CDA skal danke ut noen,blir det i alle fall ikke Kristian Forsberg. PS: Hvis CDA er så god at han kommer med til VM, skal det bli spennende å se om lokalpressen møter opp i Stockholm. Det gjorde den ikke i fjor, da dobbeltmester Stavanger hadde med to spillere i mesterskapet (som begge var gode).

     • Pleier lokalpressen å møte opp ellers ? Østfold , Hamar ?
      Her vest er det helst fotball som gjelder, en spiller som har en oldefars søsters brors aner , så er pressen der.
      Kan ikke tro Aftenbladet møter opp pga en lokal spiller eller fem……
      Danke ut : Hvorfor danke ut ? hva med skader ? Er det ikke derfor det er viktig at de gode spillerne får sjansen til å vise seg fram ? Det kan godt være at CDA ikke forsvarer en plass – pr dd – i de 4 rekkene, men kanskje han gjør det hvis det blir skader ? Er det i såfall ikke en fordel at han/andre får prøvd seg i privatkamper ?

 5. Robin Syversen Olsen? hva i H»»» skulle han gjort på en samling, i det hele tatt i en kamp? han er 160 med hæler, og veier 40 kg. Greit han er god til å unvike nærkamp på banen. Men han er ikke i nærheten av Internasjonalt nivå….

 6. Skal være enig at det er ikke alt som Jarlsbo skriver som er like interessant, men det han her skriver er jeg i veldig stor grad enig i. Når det gjelder Roy så er vel ikke han en mester trener i seg selv men vi kan ikke si annet enn at han er en mester på og sette sammen gode lag som gjør en meget god figur for lilleputt landet Norge i ishockey sammenheng.
  Tror ikke det er mange som er på Roy sitt nivå i norge om vi holder oss til norske trenere. Vi har prøvd noen utlendinger men har vel ikke hatt veldig stor suksess. Jeg forstår veldig godt at det er litt sårt for mange inklusive meg selv når en har spillere i «sitt» lag som en elsker ikke kommer med, helt uforståelig innimellom.
  Jeg synes vi skal heve oss over klubblagene og stille som en samlet nasjon og håpe det beste for våre gutter. Det er helt på det rene at de har vært meget gode de siste turneringene til glede for oss alle 🙂 Vi får stole på Roy og se frem i mot nok et VM med mye gleder.

 7. Jeg ser at overskriften er » CDA ikke god nok». videre står det «og ingen (tror jeg) ville kritisert ham for et uttak av Christian Dahl-Andersen på sportslig grunnlag.

  Christian Dahl-Andersen har ikke bare pøst inn mål og satt rekord i antall kamper på rad med målgivende pasninger. Han har vært god både offensivt og defensivt, og han har tatt rollen som leder.

  blir ikke dette litt selvmotsigende ? vi som har sett CDA i hallen i år blir så klart frustrert når vi ser en så god hockey-spiller bli vraket gang på gang. Spiller ikke gutta for å få en sjanse til å representere Norge ? Antar at det er en motivasjonsfaktor. Da blir det urimelig og ugreit å vrake en spiller – som selv Jarlsbo mener – er god nok.

   • 😉
    Tatt ut nå , men har nå sannsynligvis en formsvikt på gang…
    Ellers syns jeg dine betraktninger er interessante , fordi at de blir så motsatt av mine. Du mener CDA ikke er god nok , pga at andre er bedre ? eller at andre spiller i bedre ligaer ? Må det være slik at man må spille «ute» for å komme med på landslaget ? Hvis CDA var 25 år , ville han – hvis han presterte på dette nivået – sannsynligvis blitt tilbudt kontrakt i andre land . Hadde han da vært god nok ?
    Denne ( eventuelle) oppgraderingen av andre ligaer innebærer samtidig en nedvurdering av den norske : Oilers var ca 40-50 sekunder fra å kvalifisere seg til sluttspillet i Ukraina i år. I kamp mot polsk, hviterussisk og …. et eller annet annet mesterlag. Vi klarer kvartfinale i VM … kan det tenkes at vi er ganske gode i hockey etterhvert ? Kan det stemme ?
    Vi ser jo at utlendinger som gjestespiller her i Norge , ofte framstår som ordinære. En tegn på at våre spillere har blitt bedre ?

    La det ikke bli Gamst – opplegg : At proff er ensbetydende med landslagsplass. La de beste få æren av å spille med det norske flagget på brystet. Jeg tror det betyr MYE for norske spillere å få denne æren….

    • CDA har som alle andre på et relativt høyt nivå en viss spisskompetanse. Mange norske spillere har samme type kompetanse som han, og deres er bedre enn hans. Antallet innebærer at CDA må prestere bedre enn noen/flere av disse (et eks: Marius Holtet, FBK). Kanskje vil han gjøre det i Stavanger 7. og 9. febr?

     • Er oilersfan selv, men også Norgesfan. Syns det er riktig at spillere som CDA får en sjanse til å vise seg fram før VM. Men også jeg ser at den 1 og 2 rekka blir vanskelig for ikke si umulige å komme seg inn på.
      Og CDA er ikke en 3/4 rekke spiller.

      Flott at du skriver denn bloggen Jarlsbo, viktig at noen med fingerspissfølelse for sporten er tilstede i ordskiftet.
      Du var god som spiller også!

      Men «Kjøpelag» hetsen din av oilers syns jeg ble drøy.
      Ikke glem at mange i media ikke har peiling og dermed blir veldig påvirket av hva autoriteter innen sporten sier.
      Veldig fort gjort at man får et felles narrativ i media som er basert på en mann eller en parts subjektive (blogg)mening.

      Her mener jeg også TV2 har mye å gå på, når de bruker eks-spillere som sidekommentaorer bør disse bli bevisstgjort på effekten en «uskyldig» subjektiv kommentar kan ha.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *