Tvilling-mysteriet i Vålerenga

 

Espen Shampo Knutsen og hans Vålerenga ser ut til å ha et kinkig dobbelt-problem foran den tredje NM-finalen mot Stavanger Oilers: Tvillingene Justin og Tyler Donati.

 

bs18533-jpgnm-finale-479I den første finalekampen på Jordal Amfi tirsdag var kanadierne som de har pleid å være, nemlig artister i særklasse. Og målscorere av en helt annen klasse en medspillerne og motstanderne. Tyler Donati gjorde 2-0, Justin Donati 3-0 og 5-0 da seriemesteren og hundreårs jubilanten vant 5-1.

Donati-tvillingene lekte ishockey; ikke særlig å skryte av defensivt, men til å sperre øynene opp for offensivt. Makeløst nonsjalante, med positivt fortegn. Effektive, frekke, livsfarlige – som det heter  – hver gang pucken falt ned i fanget deres.

Og det har den en tendens til å gjøre. Justin og Tyler Donati har – i norsk ishockeysammenheng – en nær suveren spilleforståelse. Og – åhhhh – så gøy det er å så på.

Men så kom torsdagen i Stavanger. Det er noe som heter «black monday». For Donati Brothers var torsdag 4. april i DNB Arena i Stavanger helsvart. Og dermed ble den det for Vålerenga også.

Tyler Donati ble møtt med pipekonsert hver gang han hadde pucken, fordi han hadde truet – ja, det er sant – med å reise hjem etter at kølla til Stavangers Martin Strandfeldt traff ham ved halsen umiddelbart etter at han hadde plassert 2-0 bak Ruben Smith på Jordal tirsdag.

Tyler Donati besvarte mishaget fra hjemmepublikum med å gi blanke blaffen. Han virket uinteressert, liksom forulempet. En mer naturlig og reaksjon, mener jeg, burde vært «nå skal jeg f… meg vise dem» – for så å gi full guffe.

Og score et par mål.

Neida, Tyler Donati skled bare rundt omkring, og så fulgte tvillingbroren i samme spor. Uinteressert, tilsynelatende kun interessert i seg selv. Det syntes veldig tydelig da Vålerengas back Anders Hilt Jørgensen gikk ned for telling i 3. periode og ble liggende på isen foran Stavangers spillerboks. Justin Donati var null opptatt av lagkameratens ve og vel, han tok isteden noen jåleri-svinger på isen og spratt pucken med én hånd mot vantet noen meter unna der Hilt Jørgensen lå.

For liksom å si «se på meg nå’a».

Kort sagt: Donati-brødrene fortjente ikke lønna si i den andre finalekampen.

Konsekvens: Vålerenga tapte og nå står det 1-1 i kamper (den «kunne» stått 2-0 hvis Justin Donati hadde fulgt opp sin nær geniale pasning til RJ Anderson foran Stefan Espelands 0-1 etter 6.31 – men det gadd han altså ikke).

Jeg vet ikke hva Espen Shampo Knutsen gjorde og vil gjøre med Donati-guttas slette opptreden og oppførsel foran den tredje finalekampen lørdag. De kanadiske tvillingene ville ikke komme ut av garderoben til pressesonen for å avgi forklaring, og Shampo er selvsagt for smart til å si noe offentlig som kan skade laget ytterligere i gullkampen mot regjerende mester Stavanger.

Men må ha foretatt seg noe fredag i forbindelse med treningen på Jordal etter hjemkomsten fra Stavanger. Om han har gjort det på rett vis, vil tiden vise – på Jordal lørdag ettermiddag.

Ved at, hvis han har gjort det på rett vis, Ryan O’Marra er tilbake på sitt beste som han var det sammen med Donati-kompisene og rekkekameratene i kamp én. Ikke slik han ble det med uinteresserte Donatis i kamp to. Ved at Donati-gutta i godt gammelt humør smitter de andre Vålerenga-spillerne, spesielt grovjobbgutta Jens Karlsson, Jesper Hoel og Cato Cocozza, Steffen Thoresen og Jonas Oppøyen og – ja, ingen glemt, ingen nevnt.

Bortsett fra Jens Karlsson, som typisk nok bare gjorde seg bemerket ved å kitte kølla i nakken på Martin Strandfeldt og med det understreket taperstempelet Tyler Donati og Justin Donati bevisst (?) påførte seriemesteren med sin bemerkelsesverdige egoisme.

Som kan trekkes så langt som til påstanden at den snudde kampbildet totalt, til Stavangers fordel. OK, det var ventet at Christian Dahl-Andersen skulle vise seg fram på hjemmebane (i alle fall mer enn på Jordal, der han var usynlig), at Tore Vikingstad også ville gjøre det, backene…og at Henrik Holm skulle komme inn og tette igjen åpningene som Ruben Smith fikk til å se store ut 2. april.

Men ikke så tydelig og klart; Vålerenga visnet og Stavanger blomstret, sånn på en, to, tre.

Jeg tror det også har mye å gjøre med at Tyler Donati etter Strandfeldt-kølla i nakken truet med å reise hjem, hevdet at dét slaget ville gitt ett år utestengelse for Strandfeldt «hjemme i Canada» og at Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær ikke slukket tilløpet til brann – men lot det ta fyr ukontrollert.

Det virket helt mot sin eventuelle hensikt å lage så mye ut av nær ingenting, for et lag som hadde vunnet i overlegen stil: Tyler Donati startet ved god hjelp av Vålerengas alle gode interne mediehjelpere – vifhockey.no og liknende – fikk fyr på peisen og klubben som sådan duret på med mer ved.

Og slukket sin egen ild, eller brennende hjerter som Christian Dahl-Andersen sa at han og Stavanger hadde fått (delvis) ved god hjelp av Vålerenga-grining i media og Tyler Donatis nærmest patetiske trussel om å reise hjem fordi det liksom var under hans verdighet å få et slag mot halsen av en svenske – i den norske ishockeyserien, attpåtil, liksom.

Jeg vet ikke i hvilken grad Donati-tvillingenes lagkamerater har latt seg påvirke av oppstyret, eller den negative energien fra de to. Kan hende ble de et offer for et arbeidsuhell i Stavanger. De har jo tapt stort og brutalt der før, 3-9 den 20. desember. Men knaker seriemesteren like mye i sammenføyningene lørdag, er det fare på ferde – og en bekreftelse av min mistanke om at noe er Donati-råttent i Espen Shampo Knutsens Vålerenga.

PS! Et lite, om enn feigt, tips til slutt: Jeg tror Vålerenga vanen tro vender nedtur til opptur i kamp tre. Muligens etter at en indre justis har tatt kverken på Donati-tvillingenes mytteri. 

14 tanker om “Tvilling-mysteriet i Vålerenga

 1. God leseropplevelse! Føltes jo litt rart, smålig og urettferdig at Tyler D. ble pepet på under kampen i går, men det du skriver her dekker veldig tankene om hvorfor. Når det gjelder Kjær – tror nok han er veldig bevisst på å skulle «fyre opp» en stemning rundt kampene – noe han muligens også lykkes med – men ofte blir det for tåpelig, barnslig og sutrete sånn han holder på.

 2. Ikke noe bombe at VIF vant i oslo og at Oilers vant i Stavanger. Angående Strandfeldt episoden, sist jeg husker noen brukte kölla til å slå med i NHL fikk de 25 kampers karantene, player safety kaller de det der borte, kölla til Strandfeldt har ingenting i en golfsving på isen å gjöre. De burde värt flinkere å ivareta spillernes sikkerhet her hjemme også. Hadde det värt lov å ta en «fair» slosskamp i den norske serien istedenfor å bruke kölla som angrepsvåpen (slashing, spearing, butt-ending) hadde man fått luka vekk den stygge bruken av kölla i en större grad som fort skjer i kampens hete. Follestad Johansen får 1 kamps karantene og Strandfeldt går fri, det burde värt omvendt. Man gjör mer skade med kölla enn man gjör med en hockeyhanske.

 3. Liker analysene dine, mens synes du i de to siste innleggene har fokusert vel mye på det som er negativt. Føler heller ikke du gir Oilers skryten de fortjener; mener du virkelig at VIF må ha en dårlig dag for å tape mot dem?

 4. Da Vålerengen vant første kamp ble de skrytt opp i skyene, og Oilers ble slaktet. Når nå Oilers slår tilbake og slakter Vålerengen i kamp to, er fokus igjen på Vålerengen men nå hva de gjør galt. Ikke et positivt ord om Oilers, de fikk jo alt servert av et par bortskjemte barbies. Dette er typisk riksdekkende presse, og synliggjør hvor sympatien ligger.
  Håper Donati Biebers fortsetter i samme spor på lørdag!

 5. Håper oilers drar detta i land…… Maken til klovner den VIF leiren er ……..med Kjær i spissen……

 6. Har sett alle kampene mellom disse to lagene i Stavanger denne sesongen, og synes ikke Donati brødrene har vært spesielt synlige i noen av dem. Vet jo at de er gode, og poengstatistikken lyver jo ikke, men som sagt så har de ikke fått gjort så mye i Stavanger.

  Re: tapet i går. Er ikke arbeidsuhell å tape så klart når det skjer tre ganger i samme sesong, på samme sted. 9 – 3 tapet har du nevnt, men VIF tapte også så det sang i siste seriekamp i mars. Var det ikke 8 – 2 eller 8 – 3 det ble?
  Så kanskje er det ikke bare Donatibrødrene som sliter i DNB arena, men hele laget?

 7. Alltid kult å se magikere på isen, men i morgen kommer jeg for å se HELE Vålerenga reise seg. For all del to revansjesugne Donti ville også vært bra.

 8. Kjedelig lesning hvor du har fullstendig feil vinkling. Liker lite de spydigheter du framstiller om Donati og tar uttalelsen hans ut av kontekst. Det var Strandfeldt som slo… Donati skulle feire mål! Burde holdt tråen her om skitten ufin spillestil-noe man ønsker vekk fra norsk hockey.

 9. Gikk ikke som ventet. Ingen revansje, selv om resultatet ble overdrevent skjevt. Kan ikke Donatiene bare skyte i stedenfor å prøve og gå gjennom? Hver gang.

 10. Må jo presisere at Oilers er et meget godt kollektivt lag som har brakt dem dit de er i dag. Det handler mer om et godt defensivt lagarbeid enn bare at Donati-brødrene har mista «gløden» etter køllebråket. Men det er helt klart at Ishockeyforbundet har vært feige ang. Strandfeldts kølleslag. Her er det ikke utvist likhet for regla! Og Strandfeldt er «flink» til å få motstandere ut av fokus på spillet. Derfor har Vålerenga også gjort alt for mange fatale personlige feil i de to siste finalekampa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *