Rundspilt – men hockeygutta kan slå Sverige

SJANSELØS: Målvakt Lars Volden fikk en marerittstart mot Matt Duchene og Canada med fire baklengsmål på 13 minutter i første periode. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

SJANSELØS: Målvakt Lars Volden fikk en marerittstart mot Matt Duchene og Canada med fire baklengsmål på 13 minutter i første periode. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

STOCKHOLM: (Norge-Canada 1-7) Hockeygutta lignet hockeygutta i gamle dager da de ble spilt ut etter alle kunstens regler. Men det er fortsatt grunn til å tro på seier mot Sverige onsdag.

Fire baklengsmål på drøyt 13 minutter, 0-4 etter første periode.

1-13 i skudd. Lars Volden (20) var sjanseløs; backene foran og rundt ham virret i alle retninger fra første stund. Henrik Solberg får stå som skrekkens eksempel. Han var kanskje noe uheldig. Men i ett og samme bytte var han ute å kjøre to ganger. Den andre gangen var han fullstendig på hælene.

Steven Stamkos rundlurte ham, Solberg fikk tynn oppbacking av Henrik Ødegaard.

O-1 – eller Stamkos 48 millioner kroner per sesong i Tampa Bay Lightning, Solberg en halv i Stavanger Oilers.

Så stor var forskjellen.

I den duellen. Og kampen. Det var ingen kamp. Det lå an til 1-12 som i VM i Mannheim 14. mai 2010.

Det var bare å glemme, denne som den.

VG DIREKTE: Studiosending, chat og referat fra kampen

Over til den neste kampen.

Norge-Sverige 8. mai 2013.

Onsdag morgen, elleve timer før Norge-Sverige her i Globen, vil svensk TVs svar på NRK – SvT – analysere «Norsk ishockeys suksess» i sitt VM-studio.

Bakgrunnen er norske spilleres suksess i den svenske toppserien Elitserien, ishockeylandslagets suksess i VM de siste årene og sikkert også hockeyguttas seier mot Tre Kronor i åpningskampen i 2011-VM: 5-4 etter straffeslagskonkurranse.

Og det faktum at suksessen er tuftet på – ingenting.

Så å si.

41 ishaller, og liten oppmerksomhet fra folk flest – hvis man sammenligner med Sverige.

Programlederne i SvTs morgensending hadde selvsagt Sverige-Norge onsdag kveld i tankene da de planla «Norge-analysen». Det har nemlig sneket seg inn en Norge-frykt hos svenske eksperter. Norges tidligere svenske landslagssjef Leif Boork har de siste dagene for eksempel sagt og gjentatt at han tror dagen noen av de «nest beste» – Sveits, Tyskland og Norge – tar en medalje i VM, nærmer seg.

Tyskland gikk til semifinale på hjemmebane i 2010, Sveits er på god vei til å vinne «Stockholm-gruppen» nå, Norge har de to siste årene tapt kvartfinalen for gullvinnerne 2011 (Finland) og 2012 (Russland).

At hverken Boork eller SvTs morgensending onsdag ikke fikk vann på mølla i kveld, behøver ikke bety at svenskene frykter de norske hockeygutta mindre foran nabooppgjøret onsdag kveld.

Sverige slo Hviterussland så vidt det var, 2-1, og har så langt VMs dårligste overtallsspill, de trenger en haug sjanser for å score mål dann og vann…

Og Norge tapte brutalt for Canada av opplagte grunner: Kaptein Ole-Kristian Tollefsen og Marius Holtet var suspendert, Norge startet med seks backer – hvor av Daniel Sørvik spilte sin andre VM-kamp og Henrik Ødegaard spilte sin første på fem år – og Lars Volden (20) startet i VM-målet for andre gang i karrieren.

Den første var mot Russland i det innledende gruppespillet i fjor.

Da slapp Volden fra finske Espoo Blues inn én puck han burde tatt. Resten av kampen var han veldig god.

Norge tapte 2-4. Lars Volden reddet 42 av 46 skudd. Fordi han fikk god hjelp. Veldig god hjelp.

I kveld null hjelp.

0-5: Vær så god, fra Alexander Bonsaksen.

OK, vi skulle jo glemme denne kampen. Men hvis det var slik at hockeygutta ga opp, så tidlig, er det grunn til å bite seg merke i det. For den holdningen er fremmed for denne gjengen. Skal de ha en sjanse til å slå Sverige onsdag i VM-kamp fire – som de egentlig har – må de finne tilbake til varemerket:

En aldri vikende oppofrelse. En for alle, alle for en. Kollektivet. Alle disse klisjéene, som har vært gull verd for hockeygutta.

Svaret kom i 2. periode, på tross av en skral fortsettelse – nevnte 0-5 etter to og et halvt minutt. Norge holdt unna i undertall (Sørvik utvist) og Ken André Olimb scoret ett fint mål. Fint fordi det startet med en godt utført nærkamp av storebror Mathis Olimb og fortsatte med en god individuell prestasjon av Anders Bastiansen – som «fant» Kenna Olimb, som avsluttet så kjapt som han må.

På dette nivået.

Tar hockeygutta med seg dét, og en del av det andre – som var positivt (9-10 i skudd 2. periode) – til kampen mot Sverige 24 timer etter den mot Canada, ja da tror jeg det er god grunn til å benke seg foran TV-en.

Det er en anbefaling.

Det kan bli gøy.

23 tanker om “Rundspilt – men hockeygutta kan slå Sverige

 1. Är du onykter, går på droger eller bara helt naiv? Kanada visar nog bra vart Norge står i internationell ishockey. Stor respekt till att Norge har blivit bättre de sista åren – men det vore skönt med lite balans i rapporterna.

  • Sverige er ikke lenger en stormakt i ishockey – i VM. Derfor kan Norge slå Tre Kronor. På samme måte som Sveits, og Hviterussland nesten gjorde det.Med disiplin og gnet-hockey (heter det så på svensk?)

   • haha ikke lengre en stormakt i ishockeyVM. Morro. På 2000-talet har vi tatt 1 guld, 5 silver å 4 brons. Vi har missat semifinal vid 1 tillfälle, ( i fjor) Klart ni kan slå tre kronor men, legg VM på sommaren så att vi kan få in våra NHL proffs så får vi se forskjellen på norsk å svensk kvalitet, eller vente til OL. Det er trist att som svensk veta at vi har våra størsta stjerner utilgjenglige varje år i VM, vi spelar på samma resurser som er nesten

 2. «En aldri vikende oppofrelse. En for alle, alle for en. Kollektivet. Alle disse klisjéene, som har vært gull verd for hockeygutta.»

  Spørsmålet er om vi ikke bare så det mot Canada, men også i de to foregående kampene. Forskjellen var bare kvaliteten på motstanderen, alt vi slapp unna med da ble vi straffa for mot et kobbel av verdens beste. Jeg tror det er slik, og ser man på det laget har prestert er det åpenbart at for mye overhode ikke stemmer til at dette skal kunne repareres og at laget skal ha noen sjangs på kvartfinale. Slurv og manglende disiplin har vært gjengangeren gjennom hele turneringa så langt.

  Nei, vi får ta med oss det gutta allerede har gitt oss og vende fokus mot landene bak oss, flere av de er i ferd med å ta oss igjen. Snart er det Danmarks tur å bruke oss som punching ball. Om fem år er vi en B-nasjon, det er mitt tips. Ingenting vil skje på arenafronten, vinter-OLs suverent viktigste og største gren vil aldri bety noe selve Vintersporstnasjonen.

  En skam? Visst faen!

 3. Nei, vi er nok nå «over the top» på denne generasjonen av spillere.. Desverre- det var gøy så lenge det varte, det har vært morro og følge laget de siste årene. Interessen som en konsekvens av resultatene har også tatt seg gradvis oppover.
  Tror det vi så nå i kveld og for såvidt det vi har sett så langt i turneringen ikke lover godt for oss, interessen vil dale dramatisk med slike kalassiffre imot.. At landslagssjefen i tillegg sitter i studio og virker mett og uinteressert er direkte destruktivt for interessen generellt..
  Ja, Canada er bedre enn oss, men ikke med 7 mål…. Det var i gamle dager (forøvrig når landslagsledelsen spillte på landslaget og svenske oldboyslag slo norske eliteserielag tosiffret) og er ett resultat vi ikke kan være bekjent av hvis vi ønsker liv i denne sporten.
  At vi har dårlig ettervekst er ett annet problem som vi ikke kan skylde på når det er dagens prestasjon som er langt under kritikkverdig nivå både for spillere og ledere…(uavhengig av lønn så er det ikke mange på det norske landslaget som har jobber ved siden av, og døgnet har like mange timer her som over der)
  Vi har noen fyrtårn som vi får heie frem- de er gode i sverige, khl og nå etterhvert i nhl. Får vi oppmerksomhet rundt disse vil nok etterveksten komme igjen- men det blir nok noen år i B gruppen igjen i mellomtiden og Danmark vil nok slå oss jevnt og trutt dessverre…

 4. Burde vi hatt flere ishaller, visst faan, spesielt hvis vi ser på tilskuerantallet i Norsk eliteserie, med snitt på godt over 1000 (finalespillet hadde snitt på over 3000), men selv om publikumsinteresse er grobunnen for rekruttering av nye spillere, er hockey litt spesielt siden det har en relativt høy økonomisk kostnad med utstyr, så er det ofte ikke noe foreldre (som ikke selv har vært hockeyspillere) oppfordrer sine barn til å spille. Hvis vi ser på land som Sverige, Canada og Russland er utstyr for de aller yngste som regel gratis, dette gjør klubbene for å øke rekrutteringen av de aller yngste (stjele de fra fotballen med andre ord) når de først er inne i det, så vil som regel ikke penger til utstyr når de vokser opp være ett stort problem, da foreldre som regel er villige til å investere i interesser ungdommen har, penger de ikke er villige til å investere uten at interesse FØRST alt er der med andre ord. Så når disse «proffe» hockeylandene har «stjålet» nok ungdom fra fotballen og dermed har høye medlemstall å slå i bordet med, er det langt lettere å få gjennomslag hos lokale myndigheter for å bygge/vedlikeholde flere ishaller. Så istedenfor å klage og syte som «hockeyfamilien» har gjort i alle år, må de ut og stjæle unger fra fotballen, klarer de dette i stor nok grad, skal du se det blir ishaller etterhvert. 😉

 5. Er dessverre redd vi har levd over evne for lenge uten at det fylles på med talent bakfra. Mange gamle travere som har prestert ekstremt bra i mange år, men med så små ressurser, laber tv-interesse, få ishaller og dårlig rekruttering er det en grense for hvor lenge man kan leve på spiriten fra en ekstremt bra trener, og en håndfull gode nøkkelspillere.

  Det er klare kvalitetsforskjeller på laget i dag og de foregående år. Ikke fordi vi har blitt dårligere nødvendigvis, men fordi andre nasjoner tar oss igjen.

  I Norge har vi dessverre bestemt oss for å satse på obskure og små vinteridretter som ingen andre enn oss selv bryr seg om. Det er kjipt men sant – vi er sjanseløse til å kunne holde stand uten ressurser.

 6. Hej Jarle

  41 Ishaller.. I Danmark har vi 12 ishaller og 4500 registrerede hockeyspillere , men
  de 8 af dem spiller i NHL.. Vi har været i A-VM de sidste 11 år og i kvartfinalen 2 gange..
  Snak om at overpræstere og et hockey-mirakel… Det er bare desværre stærkt overset !!

   • Hjertens enig i at fokus må rettes mot ressurstilgangen i norsk hockey, både menneskelig og materielt sett.
    Men.
    Mange land har ressurser på linje med Norge (47 haller, 3 utendørsbaner og snaut 7000 spillere). Danmark er nevnt. Videre følger:
    Slovakia (47 haller, 21 utendørsbaner, 9000 spillere)
    Hviterussland (28 haller, 3 utendørsbaner og knapt 4000 spillere)
    Latvia (16 haller, ansut 4000 spillere)
    Slovenia (7 haller, i utendørsbane og litt over 900 spillere)
    (alle data http://www.iihf.com, 08.05.13)

    Skal Norge ta steget opp i den ypperste eliten og regelmessig slåss om medaljer, har vi en lang vei å gå. Det er udiskutabelt. Men vi både bør og skal klare å holde oss som A-nasjon med de ressursene vi allerede har. Det er snakk om innstilling. Å gjøre mest mulig (og kanskje enda litt mer) ut av relativt lite. En innstilling som hittil har brakt oss til respekt blant internasjonal hockeyelite. Det er fristende å dra paralleller til Drillos vs 1. fra 1991, men fotball har alltid hatt luksuriøse levekår i idretts-Norge. Poenget er imidlertid at med målrettet og hard innsats både kan og skal vi forbli en A-nasjon også i årene som kommer. Så får vi jobbe og slite med å karre til oss ressurser parallellt.
    Å sutre eller gi opp er ikke et alternativ.
    Ikke i dette VM.
    Ikke senere.

  • Danmark har 25 haller.3 NHL spillere spilte mot Norge.Danmark har gjort en kjempejobb, men tror nok at lagidrett står høyere i kurs enn her i Norge.Her satser vi jo på idretter som kan gi oss OL gull.Da føler vi jo oss så mye bedre……

   • Tror det med nedgang i all organisert idrett her til lands er et kjempepoeng. Vi ser stadig en lekkasje av ungdom til uroganisert idrett, treningsstudioer o.l.

 7. Problemet er at det norske folk ikke har peiling.Det at noen innbiller seg at Norge kan gå til semi sier sitt.Med de veldig begrensede ressursene man har i norsk hockey er det likevel en bragd at Norge har gjort det så bra.Mens svenskene i snitt bygger 10 haller i året og har passert 350 bygger vi ca 1,5 i året og da sier det vel selv……
  Den jevne nordmann ønsker å se at vi vinner.Derfor er små idretter som langrenn, hopp og kvinnehåndball veldig populære.Spørsmålet er da om vi kan kalles et idrettelskende folk?Må nordmenn vinne for at det skal være populært?Jeg ser hockey fordi jeg synes det har en intensitet jeg ikke finner i andre idretter.(Fotball på høyt nivå også)
  Noe av problemet i hockey er også at vi ikke har folk i de rette posisjonene(tror jeg ihvertfall)
  Hvor finnes det folk med tilhørighet i hockeyen i det aller helligste i Norges idrettsforbund?Eller på Storting?.Finnes det noen som taler hockeyen sin sak?Eler blir vi stående på gangen når midlene blir fordelt til langrenn, hopp osv.I Trondheim har kommunen brukt 65 millioner de siste 4 årene på hoppbakken i Granåsen(2 nye ishaller) for en håndfull hoppere.Kan tenke meg det det tar 10 år ennå før man får mast seg til en ny ishall i Trondheim.På den tiden er det vel brukt 100 talls millioner til skiidretten.Norge kan ikke kalle seg en ekte vinteridrettsnasjon, etter min mening, som ikke gir den største av vinteridrettene den oppmerksomheten den fortjener.

  • Enig i den analysen. Vi kan ikke stå med lua i hånda og grine. Skal vi få til en endring, må vi presse på sjøl. Hockeylandslaget har de siste åra lagt alle premisser tilrette for økt idrettspolitisk fokus på hockeysporten.
   Da gjelder det å gripe den og melke den for alt det er verdt.

  • Trond du träffar huvudet på spiken. Jag anser också att norska hockeyspelare borde ha bragdmedalj. Mitt lite sura inlägg tidigare riktar sej inte till de hårt slitande spelarna utan till den mindre vetande men oerhört nationalistiska och synnerligen hörbara delen av folket som jag vill påstå aldrig satt sin fot i en hockeyarena.Man blir inte en hockeynation på 5 – 6 år.Det är inte länge sedan Norge åkte hiss mellan A och B gruppen. Om vi bara hade våra bästa spelare med ,skanderar de , ok vilka har ni kvar??? «Zucca » såvitt jag vet, men en fluga gjör ingen sommar. Sverige har c:a 60 spelare over there. Tänk om vi bara fått välja o vraka !? Till Norges hockeyguttar önskar jag Lycka till.

 8. Välkommen till hockey-VM Norge.Efter de två första matcherna var ni så gott som «verdens mestere. Ja ja ni är på god väg för Sverige,Sveits o Tjeck. är väl bara namn i marginalen. Eller???

 9. Jeg ser at mange nå øser ut sin frustrasjon over manglende bevilninger til norsk hockey, og det uungåelige sportslige ragnarok vi nå har i vente og ser starten på, jfr gårsdagens fadese. Jeg er ikke udelt enig i dette, og har gjort litt statistikk over tilgjengelig materiale på ihhf.com. Tallene oppgis som median (en type gjennomsnitt), men uten spredningsmål pga så få observasjoner:

  Median
  for alle
  A-nasjonene Norge
  Antall ishaller 136 41
  Antall utendørsbaner 21 3
  Total antall anlegg 149 44
  Andel spillere ift totalbefolkning 0.0015 0.0015
  Spiller per ishall 189 168
  Spillere per utebane 902 2298
  Spillere per anlegg totalt 137 157
  Forhold mellom junior- og
  totalantall spillere 0.61 0.61
  Totalbefolkning per ishall 146 949 114 811
  Totalbefolkning per utendørsbane 263 987 1 569 090
  Totalbefolkning per totalanlegg 93 808 106 983

  Av disse tallene ser det ut som om Norge ligger nokså midt på treet sammenliknet med de andre nasjonene i A-VM, kanskje med unntak av tilgang på utendørsbaner. Kan dette være et poeng? Er terskelen for å nå hockeypublikumet lavere med utendørs- enn innendørsbaner? Det er et poeng at flere av de beste nasjonene har relativt høye antall utendørsbaner tilgjengelig.
  Som jeg også skriver over, mener jeg at det ikke bare er rekrutterings- og ressursproblemer innen norsk hockey. Kanskje er det en holdningsendring som må til, og som landslaget langt på vei har banet vei for.

  • Tja, den over ble ikke akkurat så oversiktlig at det gjør noe. Tallene til venstre er for alle A-nasjonene og tallene til høyre for Norge, slik at man kan sammenlikne.

 10. Jeg ser mulighetene for en kvartfinale i dette A-VM, OL og neste A-VM. Men da kommer det et generasjonsskifte. Mulighet for å nå en semifinale ligge i tre mesterskapene.Om maks tur, form og tilfeldigheter Norges veg. Jeg er ganske sikker på at laget vil måtte kjempe for å overleve i A-VM 2015. Vi har klassespillere, men kanskje to gode rekker, og 4 gode backer av internasjonalt format, og er for sårbare hvis noen uteblir.
  Interessen for Hockey er økende, men foreløbig har vi få 20 åringer som banker på døra. Arrester meg , om jeg tar feil.
  Sverige? Jeg anser dem som det 5 beste laget. Etter Russland, Canada, Finland og USA

 11. Har bott i Norge nu i 4 år och även om jag tycker om landet på många sätt så blir den här nationalismen bara för mycket ibland. Om Norge bara hade haft med alla sina bästa spelare, hade vi bara gjort så hade vi vunnit. Norge är världsmästare på längdskidor inget snack men i ishockey har ni en bit upp till de allra bästa och visst kan ni helt säkert slå Sverige ikväll för vi har heller inte med våra allra bästa och ett ganska nytt lag. Sluta med pinsamma bortförklaringar och inse att de finns faktiskt länder som är bättre på det här med ishockey.

 12. Et sted mellom to og fem baklengsmål blir sjelden karakterisert som ‘å vinne over’!
  Get real, Norge er ikke noen hockey-nasjon!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *