Hockeygutta er på rett vei igjen – mot kvartfinale

NORGE-SVERIGESTOCKHOLM: (Norge-Sverige 1-5) Kvartfinalen er et stykke unna etter tapet for Sverige. Men med det store løftet – på nær alle plan – i kveld, tror jeg Norge klarer det for tredje VM på rad.

Først: 1-3 ved Andreas Jämtin burde kanskje vært annullert. Svenske ekspertkommentatorer på TV mente ja. Jeg mener nei. Det var OK.

Men det knekte Norge. 1-4 bare 48 sekunder senere var «logisk».

1-5 da Roy Johansen hadde tatt ut Haugen for å redusere fire minutter før slutt.

Hockeygutta får 50 000 kroner hver i bonus hvis de spiller seg fram til kvartfinalen her i Stockholm 16. mai.

(Sveriges spillere får cirka 120 000 kroner hver for gull, 50 000 for sølv og cirka 30 000 for bronse ifølge Aftonbladet).

Tollefsen & co får 10 000 for selve VM-deltakelsen og 10 000 for niende til 12. plass. Etter 1-7 for Canada og 1-5 for Sverige onsdag kveld, ser det umiddelbart ut til at de må klare seg med 20 000 totalt for et par måneders jobb: Treningsleiren foran VM og mesterskapet over halvannen uke.

Men jeg tror ikke det er over ennå. Fordi hockeygutta løftet seg voldsomt mot Sverige. De måtte det, og de gjorde det. Og de antatt beste var – etter tre kamper fravær – tilbake der de skal være. Som de beste. Per-Åge Skrøder for eksempel, Patrick Thoresen (for en backchecking-jobb han gjorde foran Marius Holtets redusering til 1-2).

Ole-Kristian Tollefsen etter suspensjonen, og med kapteinens «comeback»: Jonas Holøs, quarterbacken.

Roy Johansen understreket behovet for å finne tilbake til «desperasjonen» da han tradisjonen tro møtte det norske pressekorpset en drøy time før kampstart mot Tre Kronor, hockeyguttas fjerde kamp i grunnspillet.

Den var der umiddelbart. Hockeygutta var på alerten. Best av alt, de var på alerten selv om Sverige også var det fra start. Mads Hansen skaffet et overtallsspill da Joel Lundqvist ble tvunget til å pådra seg en utvisning for å stoppe ham.

Norge er dårligst fem mot fire i VM, og er det fortsatt. Men det første mot Tre Kronor lovte bra. Det meste var bra; desperasjonen, viljen til å holde laget samlet over hele banen – og alle spillerne (det har vært mange) som har vært «etterlyst» de tre første kampene, sto fram med sitt egentlige jeg.

Fra Patrick Thoresen til Lars Erik Spets, 2. rekka med Bastiansen, Mathis Olimb og lillebror Kenna Olimb – spesielt han – var pigge som bare det, igjen.

Men Bastiansen, Røymark, Trygg og Solberg var uheldig da Kristian Forsberg hadde sonet ferdig en to-minutter og var på vei inn mot eget mål foran Lars Haugen for å hjelpe til med å rense bort svensker foran ham.

Plutselig var det noe urytmisk over defensiven. Den sprakk. Røymark var til slutt ikke der han skulle ha vært da Gabriel Landeskog (20), NHLs yngste kaptein i Colorado Avalanche, fikk (og jeg mener fikk) gjøre 1-0.

2-0 fire og et halvt minutter senere. Trygg på isen igjen, nå med Tollefsen – Ask og Martinsen.

Litt utspilt der óg. Smålurt.

Norge var ikke blitt utspilt til da – snarere tvert i mot – bortsett fra to ytterst korte øyeblikk.

Det var nok. Jeg skriver der og da «det er over».

NORGE-SVERIGETo timer før kampstart besøkte jeg en stor!!! norsk supportergjeng i provisoriske «Norway House» rett ved Globen. På spørsmål fra Dag Solheim sa jeg blant annet at Sverige kom til å vinne 4-2, Norge slår Sverige én av femti ganger (har slått Sverige én gang: 5-4 etter spilleforlengelse og i straffeslagskonkurranse i Kosice-VM for to år siden) – og rundet av med å si «2-1 til Norge foran siste periode».

For ikke å forlate lokalet med spredt buing i ryggen.

Men det blir nok – om ikke 50 – så noen ganger før det skjer igjen, at Norge slår Sverige i ishockey-VM.

Men hockeygutta gjorde sin desidert, desidert, desidert beste kamp i dette VM, på høyde med nivået i VM i fjor – som er det høyeste de noen gang har hatt.

Men de kom tilbake etter 0-2. Sterkt. Marius Holtets 1-2 er et veldig godt bilde på det. Patrick Thoresen ville, ville ikke tape pucken i midtsonen til et Sverige på vei fram. Han vant den igjen, Holtet plukket den opp – svisj, svisj, svisj, noen kjappe skjær.

Og et kjapt skudd. Holtet-skudd. Rett i taket bak Jacob Markstöm, en av NHLs beste keepere.

Men det dessverre manglet litt; spisskompetansen fra i fjor. For eksempel da Norge fikk sjansen fem mot tre åtte minutter ut i andre periode. Overtallsspillet var bedre enn før, skulle bare mangle. Men flyten fra i fjor manglet (da Norge scoret 12! i overtall).

Tre kamper gjenstår i grunnspillet: Hviterussland lørdag, Sveits søndag og Tsjekkia tirsdag 14. mai.

Dette er laget som tapte i går og mistet mye av grepet på kvartfinaleplassen – men som skal feste det igjen. Jeg tror det fikser det for tredje gang på rad.

Holøs-Bonsaksen, Trygg-Tollefsen, Ødegaard-Solberg

Skrøder-Hansen-Røymark

Olimb-Bastiansen-KA Olimb

Holtet-Forsberg-Thoresen

Roest-Ask-Martinsen-Spets

To dager hvile nå. Perfekt for hockeygutta, slik jeg ser det.

38 tanker om “Hockeygutta er på rett vei igjen – mot kvartfinale

 1. Positiv omtale. Skuffet nå, men håper du har rett. Føler gutta i de to første kampene har vært mindre bra enn på flere år, og vi kunne egentlig stått med null poeng. Håper på kvart:-)

 2. Tror nok du er litt vel optimistisk..
  Det eneste som fungerte val vel i sannhet styrspillet til färjestad, men kun når spillere fra denne klubben var på isen. Målet kom også som konsekvens av dette.
  Det er som du skriver gledelig å se at hjertet begynner å synes igjen, men skuddstatistikken sier vel alt. I tillegg hvis vi ser på sjansene våre var de vel både dårlige og tilfeldige ?
  Når vi har en sjef som sitter på tv og sier vi må ha flaks for å matche sverige, er det ikke rart gutta ikke har den store troen selv og vi ikke får trykk i deres sone. Frykten for å ikke ha flaks gjør at de prøver å forsvare seg til seier….
  Når schrøder og thoresen er matchet slik at de ikke får til noe som helst er det noe fundamentalt galt, schrøder banker inn 20talls mål mot disse gutta hvert år men ikke fra midtsonen eller egen sone.
  For at vi skal komme videre, må nok noen dra hue ut av r…. og endre slik at vi kan føre pucken over motstanderens sone, og ha en sjef som ikke predikerer at vi må ha tur for å greie dette. Vi må i det minste legge trykk på motstanderens kasse ved spill 5-3….
  Skeptisk til fremtiden dessverre, må skje drastiske endringer her..

  • Enig i at skuddstat sier «alt» (jeg har skrevet feil i dagens VG papirutgaven – gikk for fort slik at Norge fikk 42 og Sverige halvparten). Men Norge har tapt skuddstat grovt og vunnet før. For å si det (litt) med en floskel: det er målene som teller. Ser forøvrig at jeg har skrevet Tsjekkia mandag i bloggen. Det er tirsdag 14.5.

  • Tok i litt der. Men han var det en stund, og Rangers mente i alle fall at han måtte være det i et par kamper mot dem.

 3. 2 dagers pause og enda ett nederlag?..Slik jeg så det var det mere slurv med pucken som har vært lenge. Mister alfor mye pucken i powerplay og gir puck til svenskene. Somler mye med pucken, dårlige pasninger, mister puck. Er det en spiller som har pucken, hva skan han gjøre da?. fortsette slite seg ut med 4 svensker i ryggen?, jeg savner mere pasninger, mere flyt i spillet til Norge. Flere raske pasninger, mere presise pasninger mere angrep forover i motstanders sone. Også dette med unødevendige utvisninger, dette må det gjøres noe med.

 4. Ingenting tislier at dette laget skal nå kvarten, absolutt ingenting! Under to scoringer i snitt pr. kamp, skuddvegring, og disiplinærproblemer i hue og ræva. Når Haugen i buret tar fri blir det umulig også.

 5. Jeg syns gutta sliter altfor mye unødvendig også. Dem slåss mere i vantet en og vær mere smartere og kyniske.

 6. Tja.. slår vi Hviterussland og Sveits, samtidig som Tsjekkia går på en eller annen smell, så er vi vel der 🙂

 7. Desverre er nok lopet kjort for en kvartfinale, men vi slaar sveits og hviterussland, uten at det hjelper. Norge kan aldri bli helt topp for vi har spilleere i NHL, derfor kan vi si at vi tross alt ikke har samme utganspunkt som sverige

  • Herregud, ni har _1_ spelare i NHL.. vilken jäkla ursäkt. Tror du att det här är Sveriges bästa lag eller? Eller Kanadas? Nej, då har du hur fel som helst. Den gångna(/pågående) säsongen så hade(/har) vi (Sverige) _63_ spelare i NHL. I matchen mot Norge så hade Sverige endast 5 NHL spelare i truppen, varav 2 var målvakter.

   Det här är Sveriges sämsta VM lag hittills, både på pappret och på isen, även om gårdagen var en helt okej match.

   Och vad får dig tro att ni vinner över Schweiz? Detta Schweiz som vann över Kanada och Sverige, som båda utsklassade Norge. Jag tror inte Schweiz vill släppa sin första plats, då möter de Sverige eller Kanada i kvartsfinalen. Tror de «väljer» Tjeckien eller Norge alla dagar i veckan över Sverige och Kanada i en kvartsfinal.

   Nej, sluta skyll på att ni inte har Zucca, det håller inte mot lag som har bättre och fler NHL spelare än Zucca.

   • Jag ber om ursäkt på förhand om jag missuppfattade ditt inlägg. Tolkade det som att du skyller på att ni inte Zucca, men utifrån ditt resonemang om att ni vinner över Schweiz så antog jag att jag förstod vad du menade.

   • Hvorfor fordi vi har slått dem 3-2 i de to siste oppgjørene mot de altså Sveits de tre siste visst du teller med trenings kamper vi vant blant annet 4-1 i Stavanger . Men når det er sagt så er jeg skuffet over hvordan det norske laget har fremstått i dette vm , mye med tanke på at vi slo Russland , Finland og Slovakia i oppkjørings kampene . Dette burde jo ha gitt laget masse selvtillit foran vm , det har vi desverre ikke sett noe til i dette vm .

    • Och vad hade ryssarna för lag? Och finnarna? Och Slovakerna? Ni har inte en chans i betydelsefulla matcher. Det är bara att inse fakta. Det går att vrida och vända på det hur mycket som helst men en träningsmatch för dessa länder betyder INGENTING och påverkar inte laget ett dugg om de vinner eller förlorar.

     • Med det jag sa ovan menar jag att ni borde ge laget lite mer tid att utvecklas. Ni blir bättre och bättre och ett guld kommer inte bara sådär. Det tog FLERA år för det svenska juniorlaget att ta ett guld igen, och då har många svenska lag genom tiderna varit favoriter. Tycker dock att ni borde byta ut Roy. Han har varit med i 12 år snart utan någon riktig plan. Eller är det bara jag som tycker det? Att inte ens försöka mot Kanada för att «spara» sig mot Sverige är ju bara dåligt från hans sida.
      Jag menar att Norge har en chans mot ALLA lag och att hoppas på att det ska gå bättre mot ett LITE sämre lag om man sparar sina krafter är att hoppas på för mycket. Dålig attityd och mentalitet att inte gå in för vinst.

  • Hahahahahah! Herrejävlar de va de roligaste jag läst på länge!! 🙂 «vi har våra bästa spelare i NHL» haha Sverige har över 65 aktiva spelare i NHL just nu och 90% är bättre än eran «zucca» haha jaja men dröm på du 😉

 8. Det krever å nå toppen uansett hva du begir deg ut på. Jeg mener Norges gutter har spilt bedre og bedre i mange år nå. Også i år, vi er den vanskeligste gruppen og hvis vi kommer videre er det også et fremskritt. Men det er mulig å tenke nytt, R. Jackobsen har gjordt en utmerket jobb, Og bør forsette, sammen med denne Max reporteren som har også erfaring som trengs…..

  • Max reporteren`?
   Er dette en spøk eller har dere aldri sett en hockeymatch-sending før MAX?
   Kanskje det bare er meg, men har man sett ÉN KHL, NHL eller tilogmed tyske DEL-kamp så når ikke norsk produksjon de opp til anklene engang.
   I 2-3 mesterskap har vi nå blitt fortalt av denne Brynildsen eller hva han heter, Shampo, Thoresen og resten hva offside, icing osv er…

   Driver de opplæring? Tror de at samtlige som ser på er førstereisgutter som aldri har sett en puck ?
   Hva er det egentlig dere mediefolk tror om hockeyfansen, ikke hockeyturistene?
   Og DER spør jeg deg Jarlsbo.

   Max-reporteren får jo utløsning bare han ser en 20meterspasning.
   Helt ute å sykle, etter internasjonal standard..
   Snakker man etter «norsk målestokk» så er han sikkert bra. Men Norge er ikke center of the universe..

 9. Har sett på de to siste kampene med stor forundring. Norge er tilbake på 1900 tallet.
  Hovedproblemet den gang var at ingen av målvaktene tok en eneste puck. Volden i mål mot Canada var en katastrofe. Ved 0-3 hadde han en redningsprosent på 77 . J tør ikke engang tenke hva redningsprosenten var på 1-7. Henrik Lundquist i New York Rangers er ganske stabil på 96% i NHL. I dagens kamp var også Haugen en major «disaster».
  GAH

 10. Vil bare opplyse VG om at det ikke er noe som heter «filming» i hockey.
  Det er overspilling/embellishment = det å sette sporten i vanry , noe man gjør når man faller som ei flue.
  Og det er klart, 100%, at Holtet «overspiller» fallet sitt. Gir det litt ekstra.
  DET er det NHL dommerne har slått hardest ned på i år, sammens med det å dekke pucken med hånda under face-offs.
  Men ifølge Jarlsbo og VG så har vel NHL dommerne slått ned på «fighing og hodetaklinger» som de sier hvert eneste år…

   • «Vil bare opplyse VG»…. Ikke «vil bare opplyse Jarlsbo»..

    VG, altså forsiden din, melder dette..
    Igår meldte dere at en Sverigespiller var utvist pga «slosskamp»..
    Må ha lidd av akutt anfall av narkolepsi siden jeg ikke fikk med meg denne «slosskampen».

    • Att VGs journalister inte håller toppnivå när det kommer till hockey är inget nytt.
     Halva studion (under matchen igår mot Sverige) menade att 3-1 målet inte borde godkännas och att det inte skulle ha godkänts i NHL. Man undrar ju hur många matcher de har sett och vad det är för fingertoppskänsla som de har.
     Att de på fullaste allvar tror att Jämtin hann reagera på den pucken och att han medvetet hann styra pucken är ju bara löjligt.
     Det var 1 i studion som tyckte att det var mål och om jag kommer ihåg rätt så sa han «hade det varit Norge så skulle ni tycka att det var ett riktigt mål», då började de andra «experterna» mumla som om de höll med. Riktigt löjligt.

     Och nu, på framsidan, «Zuccarello sentral da
     Rangers vant igjen». Vadå sentral? Killen var stundtals bänkad(spelade 12min totalt) och var inte bra ALLS, och detta kommer från en som verkligen gillar Zuca. Kollar ni på matcherna eller kolla ni bara på statistik? Visst, han hade en assist men hans kedja släppte även in en puck. +-0 är inget att hänga i granen.

     • Takk for en interessant vinkling og kommentar. Sannhten er nok der at hockey er en smal sport i Norge. Få som jevnlig ser hockey på høyt nivå og dermed kan sammenlikne, analysere og gi gode kommentarer. Jeg mener vi bør ha flere svensker i studio under hockey vm og liknende arrangementer!

     • Zucca kan jeg ikke svare for. Men Jämtin: Hvis det var slik at skøyten hans var i luften da pucken traff den (hvis den gjorde det), skulle målet vært annullert. Jeg så målet noen ggr i reprise, uten å kunne fastslå om skøyten hans var i luften da pucken traff den – eller ikke. Var den på isen da pucken traff, mener jeg det er riktig å dømme mål (hvilket dommeren gjorde etter at Tollefsen hadde krevd videoettersyn).

     • Ja, hockey är en liten sport i Norge. MEN! Norge har bra spelare. Det är det inget snack om, och att Norge blir bättre är det inget snack om heller.
      Att Norge däremot torskar mot Sverige och Kanada med relativt höga siffror är ju inget nytt och borde egentligen inte förvåna någon? Dessa lag ÄR ett, om inte några fler, snäpp vassare än Norge. Och ändå har dessa lag inte sina riktiga världsspelare med.

      Problemet ligger i att vissa får för höga förväntningar av det norska laget och förväntar sig vinna över «storlagen», när detta inte händer så blir det rena ramaskrin. Lite synd om spelarna kan man ju tycka då de själva VET att motståndarna ÄR bättre och att det kommer bli tufft för de.
      Tycker media har ett stort ansvar i detta. Det är där som all hype kommer ifrån. Kolla även på kommentarsfälten på AB och VG. Tycker kärleken mellan båda länderna har försvunnit. Jag, och MÅNGA svenskar älskar det norska skidlandslaget och hyllar även (ni får ursäkta idioten Josefsson och hans Uppdrag-bullshit) dessa idrottsmän, men på sistone så har det svenska hockeylandslaget fått ta emot enormt mycket skit från er norskor/norrmän. Både på AB och VG, men även Flashback och HFboards. Det är lätt att glömma att de flesta i det norska landslaget spelar i elitserien och har spelat i elitserien, det är här som de flesta fostrats till det de har blivit idag.

      Men men, det är skit som Sverige för stå ut med. Sånt hat har vi fått från Finland i flera år nu. Tragiskt bara att Norge också hoppar på Finlands tåg.

 11. Jeg er helt enig med deg Heijja . Vi i Norge har mye å takke svenskene for når det gjelder ishockey . Jeg vil si det så sterkt at hadde ikke svenskene tatt i mot de største norske talentene og latt dem få prøve seg i Elitserien , så hadde Norge vært en B nasjon . Det begrunner jeg med at vår hjemlige Getliga Holder maximum vm divisjon 1 nivå . Elitserien holder godt A vm nivå . Vår hjemlige liga er semiprofesjonell knapt nok det . Så all denne norske selvgodheten så må vi være ydmyke og takknemlige for den hjelpen som svenskene har bidratt med i forhold til å utvikle norsk hockey . Seieren i kosice 2011 var et resultat av svenskenes hjelp i utvklingen av norsk hockey . Så vi må vise større ydmykhet og respekt for det svenskene har gjort for oss . Hilsen Finn

  • Jag vill inte få Sverige att framstå som änglar när det kommer till media och pajkastning, det hade varit löjligt. Det finns idioter här i Sverige också, men jag menar att det känns som att vi får ta emot mer skit än vi slänger. Känns det som! Ville bara få det sagt.

   Men, respekt till dig som är ärlig iallafall. Önskar faktiskt all lycka till Norge när det gäller ishockey. Ju fler länder som blir bättre, desto större blir sporten, och det är ju vad vi vill! Dessutom skadar det inte om det är ett nordiskt land som blir bättre.

   Lycka till i framtiden!

  • Til HEJJA
   Helt enig med deg.Til tider pinlig når nordmenn er så nedlatende overfor svensker.Gjelder veldig ofte i ski, men tydeligvis i hockey også.Norge hadde aldri vært der vi er i dag uten svensk ishockey.Sverige er en glimrende arena for å utvikle de beste norske talentene.Takk så mye!
   Når det gjelder forventninger så skjønner den vanlige nordmann som ikke følger hockey nøye hvordan det henger sammen.Å slå en stor nasjon i en treningskamp er noe annet enn under VM.Norsk hockey har gjort kjempesteg, og takk for det, men å bli stabil utfordrer til kvart og semi krever mye mer ressurser enn det Norge har til rådighet.41 haller sier sitt.Sveits er i ferd med å klare det etter å ha jobbet godt i mange år.der er det nå 159 haller og 26000 spillere, mot Norges 7000

   • Håller med. Norge behöver investera mer. Bara synd att det inte görs det med tanke på de resurser som Norge har till godo.
    Kolla bara på KHL. För x antal år sedan så var KHL till och med sämre än Svenska Elitserien(SEL) men stora summor investerades i KHL lagen och ligan och nu är den snäppet sämre än NHL och garanterat bättre än SEL.

    Jag tror att Norge kan bli stora om det prioriteras rätt.

    • Er nok redd at det blir prioritert ski i dette landet som er ok forsåvidt, men synes hockey burde fått sin del

 12. Veldig hyggelig og veldig bra med hockeyguttas fremganger! Morsom og bra blogg også

  Men en ting forundrer meg om dagen: Hvordan kan sjefen og mange med han mene at det er en parodi at en av våre utestenges for å ha stappet ishockeykølla si i skrittet på en motspiller for så å rykke til med all kraft i et håp om lidelse og bjelleklang hos motparten?

  Det er jo opplagt en hendelse som kvalifiserer for utestengelse og man kunne jo virkelig lure på hva som foregår i øvre etasje hos vedkommende når har gjør dette, spesielt når vi vet at han allerede har vært utestengt tidligere i en så viktig turnering for Norge. Og ikke minst ut fra den rollen og posisjonen vedkommende har i laget.

  Jeg skjønner godt at man kan bli oppgitt over mangel på konsekvens hos dommerne, når mer graverende forseelser går upåaktet hen. Men det vi egentlig argumenterer for er jo at ikke også alle de andre tas. Men at Tollefsen burde utestenges, det bør alle være enige om, og det vet også hockeysjefen når har legger seg og slår av lyset om kvelden.

  La oss håpe på gull, fantastisk spill i fortsettelsen, og at Tollefsen og resten av gjengen holder hodet kaldt og ishockeykølla der den skal være.

  Arve Martin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *