Fortjener ikke en sjanse til – men får det

 

DÅRLIG OPPLEVELSE: De norske hockeygutta var svake mot Sveits og tapte fullt fortjent.   DÅRLIG OPPLEVELSE: De norske hockeygutta var svake mot Sveits og tapte fullt fortjent. Foto: Bjørn S. Delebekk

DÅRLIG OPPLEVELSE: De norske hockeygutta var svake mot Sveits og tapte fullt fortjent. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

STOCKHOLM: (Norge-Sveits 1-3) Hockeygutta var så dårlig mot Sveits – og Sveits så gode – at de ikke fortjener en ny kvartfinalesjanse. Men den får de mot Tsjekkia tirsdag ettermiddag.

«All in», sa Roy Johansen en time før start mot Sveits.

– Det er ikke noe å spare på.

Han ble litt tatt på sengen over NTBs opplysning om tsjekkisk dommer (en av to hoveddommere, den andre kanadisk). Men det lot ikke til å forstyrre ham nevneverdig, slik det ville gjort litt tidligere i turneringen. Han hadde tilsynelatende fokus DER, nå!

Det hadde ikke spillerne hans.

LES OGSÅ: Norge misbrukte første kvartfinale-sjanse

Per-Åge Skrøder (34) – tomålshelten i sin hundrede VM/OL-kamp lørdag – fikk tidlig kjeft av Roy Johansen på spillerbenken. Men det virket ikke som om han tok den til etterretning. Han ristet oppgitt på hodet og kroppsspråket talte sitt tydelige språk.

Han var sliten.

– De var kvikkere enn oss, sa Roy Johansen i første pause.

– Sveits spiller mer litt mer energi, sa Jonas Holøs etter 20 minutter.

De overdrev ikke.

5-17 i skuddstatistikken. Lette kontringer, Sveits spilte rett fram, Norge var to-tre meter unna alt hele tiden. Sveits hadde en plan, Holøs & co null mottrekk. De gikk i fella, igjen og igjen; Sveits gled gjennom og unna over hele isen.

Ikke mye mer å snakke om, bortsett fra Patrick Thoresens frustrasjon etter 0-2 i (Norges) overtallsspill fem mot fire etter 15 minutter: Holøs feilet gedigent, Sveits kontret 3 mot 2 (Holøs/Holtet) – Thoresen klinte kølla i tverrliggeren til Haugen som ga en skjebnesvanger retur (nr to) og fulgte opp raseriet med å gå løs på inventaret i spillerboksen.

10 minutter i utvisningsboksen.

Dårlig gjort å slå folk som ligger nede, men…

Jeg velger meg et mildere eksempel på ydmykelsen Sveits utsatte Norge for: Norge fikk spille tre ganger i overtall på rad midtveis i andre periode. Da de forsøkene endte med NULL, svarte Sveits med lekestue foran og rundt og over og overalt og forbi og ut og inn rundt Lars Haugen.

I flere minutter. Det ville ingen ende ta: Ole-Kristian Tollefsen fikk et skudd i venstre hånd rett før 0-3 og pådro seg en skade i håndleddet. Det kunne være et brudd ved håndleddet (?) – men det var ikke det. Tollefsen tilbake til siste periode – puh!

Og reduserte til 1-3 i overtallsspill.

Trøstemål, egentlig.

Heldigvis tok elendigheten en slags pause etter periode tre. Da var det over.

Og da:

Norge får faktisk en sjanse til. Til å gå til kvartfinalen. Norge-Tsjekkia er kvartfinale-finale. Tross alt.

Tsjekkia spilte sin beste kamp i VM mot Canada. Etter fem middelmådige kamper – nei, dårlige – spilte Jakub Vuracek (Philadelphia Flyers) & co mer rett fram, uten snirkler hit og dit, og med større engasjement. Skulle bare mangle, forresten. Deres ti NHL-spillere og resten som gjerne vil være det og kanskje kunne ha vært det, måtte jo vise at de ikke er noe dårlige enn Canadas alle NHL-stjerner.

De hadde for øvrig en slakk dag på jobben.

Wayne Simmonds styrte inn 1-0. Men da Petr Koukal (177 cm høy/ny 9. mai fra KHL) satte inn en retur fra Canadas keeper Mike Smith, tok tsjekkerne styringen.

Tsjekkias hard pressede coach mente det var første gang i turneringen de «fikk til eget spill».

VG DIREKTE: Studio, chat og referat fra Norge – Sveits

Ingen ville sagt «urettferdig» hvis Tsjekkia hadde vunnet. Canada gjorde det da Jeff Skinner gjorde 2-1 tretten minutter før ordinær spilletids slutt. På pasning fra keeper Mike Smith (Phoenix Coyotes) – verdens beste keeper-køllebehandler.

– Vi kjempet hardt. Det var synd vi ikke klarte å sette flere sjanser. Vi spilte også veldig bra i undertall, mot et kanadisk lag som er veldig bra i overtall, sa han på pressekonferansen etter oppgjøret – halvannen time før Norge-Sveits.

Og så klagde han, ifølge seg selv, på dommerne (svenske hoveddommere) for første gang som landslagstrener i VM.

Han mente antakelig at Matt Read burde hatt matchstraff da han – da pucken var 20 meter unna – hoppet opp og plantet skulderen i hodet på NHL-klubbkamerat Varucek. Det burde han hatt. Read bør i alle fall bli kalt inn til høring, og – Marius Holtet og Ole-Kristian Tollefsens utestengelser tatt i betraktning – bli suspendert én kamp.

(Senere fikk Luke Schenn – som Andreas Martinsen mot Hviterussland – 5+20 minutter og matchstraff for en mindre graverende overtredelse enn Reads.

Tsjekkia har ikke misset et sluttspill i VM siden 1993.

De har sikkert ikke til hensikt å gjøre det nå, ved å tape for Norge tirsdag 14. mai.

Jeg tror ikke de kommer til å gjøre det, heller.

Fordi de – foruten hockeyguttas sørgelige historie søndag kveld i Globen – har hentet inn keeper Ondrej Pavelec (25) fra NHL-klubben Winnipeg Jets, Jakub Varucek er Jakub Varucek – en av NHLs mest giftige (over hele banen, for å si det slik) – Jiri Hudler fra Calagary Flames, som kan gjøre saker og ting på egen hånd (en artist), og de har tre NHL-backer (som derfor holder høy klasse).

Og så videre.

Norge har et snaut to døgn til å slikke sårene.

Det KAN gå.

KAN.

12 tanker om “Fortjener ikke en sjanse til – men får det

 1. Som jeg har sagt før.. I dag slurva vi med pucken. Pasningsspillet fungerte ikke. Dette må me bli bedre på. Vi trekker oss tilbake slik att sveitserne får rom mellom oss, dette kan me ikke tillate. Da får motstander press på oss og mye trafikk samles i vår sone og målene kommer mot oss. Det Norge må trene på er passninspillet må bli bedre. Slurv med pucken hører ikke hjemme i ett VM. Lange passninger og presise pasninger og hjelpe hverandre. Mer trafikk mot mål vinne pucken organiser spillet.. Vinne puck i powerplay!

 2. Før match legger coachen vår stor vekt på at pucken skal forflyttes raskt gjennom midtsonen og opp i angrepssone. Men om man ser matchen om igjen vil man se at med noen få unntak i tredje periode stopper samtlige løpere opp i midtsonen etter å ha vunnet pucken og leter etter jålete måter de kan tråkle langsomt gjennom midtsonen på.

  Vi er en liten hockeynasjon, og med det følger et begrenset antall måter å bruke spillerne på, men akkurat i øyeblikket virker spillet tilpasset kun nasjoner med ekstremt lavt tempo i sitt spill.

  Denne matchen er dårlig coachet, rett og slett. Johansen vet jo medisinen, og forteller at den skal gis før kampen starter, men istedet vandrer vi vel vitende rett inn i den sveitsiske fella.

 3. Jeg har ikke sett maken til negativ innstilling til laget vårt. Tror du at Norge skal bli verdensmester. Vær glad for at de har tatt 9 poeng og kan nå kvartfinale. Tsjekkia har bare tatt 8.og det mot de samme nasjonene som Norge har spilt mot. Mao. Vår mulighet til å nå kvartfinale er høyst fortjent. Heia Norge .

 4. Hvorfor fortjener ikke Norge det? Tsjekkia har jo tapt mot nøyaktig de samme lagene, så det er jo bare rett og rimlig at de gjør opp om 4 plassen seg i mellom i siste kamp!
  Kan du forvrig fortelle Roy at han må be spillerne legge pukkene på mål og ikke bak. Bastiansen er god bak mål men scorer flere foran.

 5. Det er virkelig fint at du skriver med stor respekt om Jakub Voracek, men stavingen får du feil alle de tre gangene. Han heter VORACEK….

 6. Blir teit når gamle «helter» gjør seg til dommere over dagens landslag.
  Hva oppnådde du på landslaget da Øystein? Utifra statistikker kan jeg ikke se hverken mål eller assist i dine OL kamper.. Men du var god i utvisningsboksen da:)

  • Ikke mye. Jeg ga meg mens leken var god: debut 1979 (som 18-åring, det var ikke så verst), OL 1980, B-VM 81,82,83 (8 lag i A/8 i B dengang), OL 1984, B-VM 1985 (jeg var kaptein og vi rykket ned;du kan godt si at det var en fiasko – både undertegnede og landslaget). Så ga jeg meg (for 28 år siden mao). Ingen har siden sagt at det var for tidlig.(PS: Hvem synes du skulle gjøre seg til dommere over dagens landslag?)

 7. snipp snapp snute for håkkigutta.
  dette var både en trist og flau sorti.
  Tror landslagssjefen må tenke seg om både en og to ganger før neste vm når det gjelder laguttak. Den norske 1 rekka med Thoresen i spissen var vms desidert dårligste 1. rekke, den holdt b-vm nivå.
  De gutta skulle jo gå ut og vinne kampene for oss, det skjedde ikke.
  Et paradoks er at Get ligaens suverent beste forward, Christian Dahl Andersen ikke ble funnet god nok.

 8. I dette mesterskapet har vi feilet over hele fjöla . vi kan begynne med målvaktene , Haugen har gjort fire fem tabber i dette VM . 0-2 Målet mot sverige , 0-1 mot sveits -1-3 mot belarus og sist men ikke minst 0-1 og 0-2 mot tsjekkia med så dårlig målvakts spill så vinner man ikke mot de store .Volden har ikke värt det plukk bedre . Han var veldig passiv i 1-7 kampen mot canada det virket ikke som han ville virkelig stoppe hver eneste puck , han var treig i side forflyttningene . I går mot tsjekkia ble han for ivrig og falt igjennom . Heldigvis har vi söberg i bakhånd jeg håper han tar steget og utfordrer volden og Haugen neste år . Han har et mye större talent og potensiale enn de först nevnte . Når det er sagt så er det ikke bare på målvakt siden laget har sviktet .

  Thoresen har värt enn skygge av seg selv , Holös har ikke värt mye bedre idet hele tatt så har det Norske laget virket slitne . Vi har tapt altfor mange man mot man dueller . Og vi vinner ikke det viktige närkampene som vi vant ifjor , når alt gikk vår vei . For si det litt banalt og enkelt I dette VM , har ikke spillerne värt villig til å gjöre dritt jobbene foran motstanderns mål og ned i hjörnene . Da vinner man ikke hockey kamper mot de store nasjonene . Man vinner knapt nok mot de nest beste med sånt spill og instilling . Men når alt kommer til alt får vi si oss fornöyde med tiende plass selv om vi ikke fortjener det med tanke på hvor dårlig det norske laget har framstått . Nå får vi se framover mot Sosji . Jeg var på kampen i går og forlot globen för tredje periode . Ja jeg vet jeg var en dårlig supporter , men jeg orket ikke å se det norske laget bli pissa på så til de grader som de ble i går . I tillegg satt det en gjeng med tsjekkere på tribunen over meg jeg ble dritt lei av å höre på hoveringa deres .

 9. Hvorfor sletter du innleggene mine Jarlsbo er du redd for Konkurranse eller ,? Jeg sier bare min ärlige mening Jeg henger ikke ut noen i hvertfall ikke noe mer enn hva du gjör .

  Hilsen Finn Nerås

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *