Første stikk til Kjær(e) Vålerenga – men for mye «hat»

 

Noen ganger føles TV-debatter litt for lange. Det gjorde TV2s «Sports dB 18» torsdag. Snakk om hat og rivalisering og arroganse fikk ta overhånd – og da håvet Vålerengas Jan Tore Kjær selvsagt inn sesongens første stikk.

Eller siste stikk, med tanke på ishockey-rettighetshaver TV2s «hockeydebatt» to dager før seriestarten lørdag.

Sportsdirektør Pål Higson var linket opp, eller hva det heter, fra Stavanger, Lørenskogs nye administrative leder Svein-Erik Edvartsen og Vålerengas pitbull-direktør Jan Tore Kjær var i studio hos tidligere ti-kjemper Knut Skeie Solberg på Karl Johans gate i Oslo.

Sistnevnte er flink, men var denne gangen for opptatt av signalordene «hat», «arroganse» og «rivalisering». Det var som om han jobbet i en eller annen nettredaksjon og var under press av telleverket for antall klikk.

Debattantene bet på.

Higson vanen tro selvsagt noe mer forsiktig enn de to andre kamphanene.

Heldigvis skjønte, om enn ikke i tide, Kjær hvor det bar. Replikken «hat er et sterkt ord som er farlig å bruke», fikk meg til å senke skuldrene og puste ut – på norsk ishockeys vegne.

Higson fulgte opp med at det – «hat» osv – er et slags instrument for følelser og entusiasme, som til syvende og sist skal trekke et større publikum og føre til økt medieinteresse.

Risikoen er imidlertid høy for at det blir – som nå under debatten – for mye av det. Hatet og ukvemsordene og karakteristikkene. Jeg tror det har samme virkning som når hockeyklanen en gang i mellom mener slagsmål på isen er en god løsning for å bli kvitt farlig spill med høy kølle, hugg og slag – og for å få økt oppmerksomhet.

Det kan pirre de allerede frelste.

Det vil si menigheten. Men jeg tror det har motsatt virkning på det store publikum, som hockeyfolket vil ha tak i (for å si det slik). Sjefen for Elitehockey (interesseorganisasjonen til toppseriens ti klubber) Håkan Södergren sa det indirekte (i mine ører direkte) under det såkalte kick off onsdag: Det er mamma der hjemme som er administrerende direktør for familien og poden og datteren som eventuelt ytrer ønske om å spille eller dra til Jordal eller Askerhallen eller Tønsberg ishall for å være tilskuer – og kanskje bli fan.

Den mammaen som tillater sine små håpefulle å oppsøke «hat», tror jeg ikke fins. OK, hun kan sende avgårde gubben. Men å være sjåfør for barna og attpå til gi dem lommepenger for å oppsøke løvens hule?

Se hva som fungerer: Stavanger Oilers profilerer seg med veldedighet; ungene løper i strømpelesten under overoppsyn av mamma (i høye hæler) over det teppebelagte gulvet i DNB Arena.

Det er mykt og godt.

Så: Ut med «hat». Vel å merke i form av plapring i sosiale medier, sleivkommentarer i korte TV-intervjuer og «breiale» negativt ladde karakteristikker av motstanderen. Det kan argumenters med at det er sagt med glimt i øyet. Det er likevel for mye et stammespråk, til at det skal oppfattes av folk flest som artig og attraktivt.

Til seriepremieren lørdag og søndag:

# Lørenskog kommer til å feie Tønsberg med isen. I alle fall etter hvert. Karol Krizan, Tønsbergs keeperkupp fra Slovakia, kan sikkert sette noen grå hår i hodet på Spets & co sånn fra start. Men det vil ikke holde lenge.

# Samme sak i Fredrikstad, med unntak av keeperforbeholdet: Vålerenga vil gå i strupen (sorry, hat-ord) på Stjernen umiddelbart, og eks-legende/nå sjef Trond Magnussens/trener Magnus Sundquists unggutter vil ikke orke å stå imot.

# Søndag: Frisk-Stavanger. Den er jeg spent på. Petter Thoresens mannskap, med byttå (aka kongepokalen) i bagen, er skadeskutt og backkorpset ferskt. På papiret kan det se ut til at Askerlaget under trenerluringen Sune Bergman har noen nye skarpskyttere å by på.

# To Mjøsa-seirer: Lillehammer slår Rosenborg lett, Storhamar slår Sparta – ikke så lett.

Til sist nevnte: Jonas Andersen ute med skade – hele sesongen? Jeg la ham inn som en av tre under «nøkkelspillere» i forbindelse med VGs ranking i rosa bilag torsdag. Han ligger der fortsatt. Med andre ord tror jeg Sparta vil få problemer med Jonas Andersen på sidelinjen.

Ytterligere problemer. Niklas Roests farvel (Karlskoga) vil være et enda, enda større tomrom å fylle.

TILFELDIGE NOTATER:

Lørenskog-sjef Svein-Erik Edvartsen under TV2-debatten: 90 prosent av Lørenskog-spillerne jobber 50 prosent. De fleste ansatt hos «vår eier» Stig Johnsen (eiendom), som angivelig har brukt 30 millioner på klubben i sitt hjerte de siste tre årene.

Min påstand: Norsk ishockey ville blitt hundre prosent bedre med fire-fem eiere til av Johnsens $-kaliber.

Espen Shampo Knutsen sier at han har fått telefoner fra landslagsspillere i Sverige som vil til Vålerenga. Men hundreårsjubilanten har ikke råd til å hente dem til Jordal.

Ifølge Johan Svensson i bloggen

http://bloggar.expressen.se/mrmadhawk/2013/09/12/avslojar-har-hamnar-jonte-berg/

er imidlertid Jonte Berg (26) fra Västerås (gamleklubben til Storhamars sportsutvalgmedlem Rune Gulliksen) klar for Vålerenga (takk til tweet fra TV2s Bjørn Erevik). Det er kanskje ikke svensk landslagsklasse: To mål og seks målgivende på 51 kamper i Allsvenskan forrige sesong ifølge

http://www.eliteprospects.com/player.php?player=5923

Mats Zuccarello går rundt med t-skjorte med påskrift «Clean slate» i New York som følge av ny coach Alain Vigneault – og ikke minst John Tortorellas bye bye og flytting til den andre siden av kontinentet: Vancouver Canucks.

Zucca i treningsgruppe A, i rekke med Michael St. Croix og Brad Richards – akkurat nå.

Vålerengas Jørgen Karterud og Magnus Hoff med flere satser på eventyr over «dammen». Det kan jeg like. Her fra et annet eventyr, i motsatt retning: Thomas Narmo (19) fra Rælingen: lostinlahti.blogg.no (lost in Lahti, artig).

Ishockeylandslaget i Sotsji-OL: Treningskamp mot sist VMs finalist Sveits 10. februar (du husker vel hvem som scoret tre for Norge mot Sveits (4-5) i Vancouver-OL?), innledende gruppespill mot regjerende OL-gullvinner Canada 13. februar klokken 19.00 norsk tid, 14.2 mot Finland (19.00), 16.2 mot Østerrike (10.00).

 

 

 

11 tanker om “Første stikk til Kjær(e) Vålerenga – men for mye «hat»

 1. Jeg blir så utrolig oppgitt og flau over at denne Jarlsbo får lov til å spre sin eder og galle år etter år.
  «Orienteringsekspert» ? «håndballekspert» ?? «hockeyekspert» ???
  Hva er det denne jarlsbo IKKE er, hos dere i VG???

  «Jeg tror det har samme virkning som når hockeyklanen en gang i mellom mener slagsmål på isen er en god løsning for å bli kvitt farlig spill med høy kølle, hugg og slag – og for å få økt oppmerksomhet.»

  «En gang i mellom» ?
  Det viser hvor mye Jarlsbo følger med.

  Her har vi en «ekspert» (sikkert den eneste i europa) som ærlig mener at fighting IKKE trekker flere tilskuere…
  Om man skal le eller gråte får tiden vise.

  Og blir det for mye hat for deg Jarlsbo ?
  Slik at du ikke vil sende unga dine på match?
  I tilfelle de får høre et eller annet banneord?
  Fysjogfy.

  Men fortsett slik et par år til, så får du snart politikerne på laget også!
  Så kan vi forby alt som har med drittkasting, hat og heta känslor å gjøre.
  La oss spille uavgjort, 3-3 til hvert av lagene. 0-0 den andre matchen slik at keeperne får shutout.

  Norsk hockey forblir på det nivået det er, pga slike folk og artikler som Jarlsbo.

  «Den mammaen som tillater sine små håpefulle å oppsøke «hat», tror jeg ikke fins. OK, hun kan sende avgårde gubben. Men å være sjåfør for barna og attpå til gi dem lommepenger for å oppsøke løvens hule?»

  Med den logikken så skulle vel alle hockeyfans over 30 år vært døde?
  Iogmed at de da hadde blitt utsatt for så mye fæle ting så de ikke overlever hverdagen?

  Det blir som når dine kollegaer skriver at det-og-det er livsfarlig for barna.. Så viser det seg at 80% av alle unger gjorde det for 10 år siden.
  Men det er klart, alle var jo mye hardere og tøffere før. Akkurat som at unga i Russland og Canada tåler mer og er ti ganger hardere enn jevngamle norske barn.
  Her skal alle spille inne i fancye haller med kinesisk marmor. Ingen enkle utehaller til 30.000 kr… For de kan jo fryse.

  • 1) Jeg har ikke unger, 2) jeg kan ta ansvar for mye, men kvier meg litt for å ta ansvar for nivået i norsk ishockey, 3) jeg var i Russland for en måned siden: unga der var helt OK, 4) jeg mener at det du kaller fighting ikke vil trekke flere tilskuere til kampene i NORGE (du er velkommen til å mene det motsatte), 5) norsk ishockey har prøvd å få politikerne med på laget, for å si det slik,siden OL i 1952 (vil ikke si at de har lyktes; bortsett fra at Anniken Huitfeldt tok seg en tur til Lørenskog ishall for to år siden). 6) Takk for respons.

 2. Et par kommentarer Jarlsbo.
  1) dessverre tror jeg ikke norsk hockey hadde vært spesielt mye bedre med flere av Stig Johnsens kaliber. Penga ja, men Stig Johnsen har vel ikke akkurat tilfør norsk hocke annet enn penger til Lørenskog. Det norsk hockey trenger er flere rikinger som tenker like strategisk som Tore Christiansen & co.
  2) jonte Berg har vel gått fra å ha en offensiv rolle til å få en mer defensiv roll i fjor. Dersom VIF bruker ham offensivt tror jeg han kan han bli en ok poengplukker

  • Takk for respons.
   1) Tror ikke rikinger skal gjøre annet enn – i utgangspunktet – «gi bort» pengene sine. Dernest skal de (ja, du har rett) hente inn personer som kan bruke dem effektivt/på best mulig vis: sportssjef (eller direktør, da), trener (på heltid, i alle fall hvis man som Johnsen spytter inn 30 mill). Og så pushe arena, arena, arena (som jeg tror eiendomskonge Johnsen har gjort/gjør).
   2) Jeg vet ikke mye mer om Jonte Berg enn det jeg kan lese av statistikken. Men middelmådige svenske spillere er ofte litt «vanskelig»: de kan slå til så det suser, og de kan fort få returbillett m/NSB/SJ (til Västerås).

 3. Litt artig at du Jarlsbo nevner dette med slåsskamper. Husker deg som en ikke helt fair hockey spiller. Ga alt for laget, men tok gjerne en fight med motstanderen og.

 4. Hovedgrunnen til mor ikke sender podene alene på hockeykamp er arenaene, og ikke en og annen slåsskamp eller litt drittslenging mellom ledere med glimt i øyet. De fleste getligahallene er jo falleferdige arenaer som er mye over 30 år gamle, og på Jordal kan jo folk risikere å bli bitt av rotter.. Det store publikum vil ikke gå på ishockeykamper før de spilles i nye og komfortable arenaer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *