Mot overmakten i Zlatans hjemby

 

Malmö ligger rett over Broen fra København. Men at Norge spiller en liten rolle der nå, i romjulas største internasjonale mesterskap, visste du kanskje ikke?

Det er solgt 63 000 billetter til U20-VM i ishockey i Malmö. Foreløpig. Arrangøren i Zlatans hjemby tror antallet vil stige til over hundre tusen. Da vil mesterskapet gå i økonomisk pluss.

Ti nasjoner deltar.

Kampene spilles i renoverte Malmö Isstadion med plass til 5 800 tilskuere, og Malmö Arena med plass til 12 500 tilskuere. Norge skal spille innledende kamper i gruppespillet mot Russland, Finland, Sverige og Sveits i den største arenaen.

Første kamp mot Russland i ettermiddag, 2. juledag, klokken 15.00.

– Det russiske laget er fantastisk bra. De fire første kampene kan bli en tøff affære for de norske gutta, sier Geir Hoff.

00004513-jpglil-22-g-307En av tidenes beste norske ishockeyspillere, Hoff (48, bildet), trener U20-landslaget sammen med en annen av tidenes beste norske ishockeyspillere, Ørjan Løvdal (51).

Åtte av deres 21 spillere som starter mot Russland kommer fra klubber i utenfor Norges grenser. For eksempel Mattias Nørstebø (jepp, sønn av eks-landslagsspiller Svein Enok) fra svenske Brynäs, Markus Søberg (lillebroren til Vålerenga-keeper Steffen) fra svenske Frölunda og Jørgen Karterud (eks Vålerenga, bildet under) fra Sault Ste Marie Greyhounds i Canada.

br-8641-jpgoslo-2012-995Apropos far og sønn på laget: Ludvik Hoff (16) er sønn av faren sin. Eirik Salsten (19) måtte dessverre dra hjem med ankelskade i siste treningskamp mot Tsjekkia julaften. Storhamar-spilleren er like fullt sønn av ishockeyforbundets sportssjef og tidligere landslagskaptein Petter Salsten (48).

Ishockey i Norge er som du skjønner en liten og god familie.

Sammenliknet med nasjonene som venter på den andre banehalvdelen i Malmö, blir den imidlertid i minste laget.

Norge har ifølge det internasjonale ishockeyforbundets hjemmeside 3 972 juniorspillere. Russland har 63 156. Norge har nærmere 7 000 ishockeyspillere totalt, Russland drøyt 66 000 organisert i det russiske ishockeyforbundet.

I tillegg kommer Kontinental Hockey League, KHL, der Norges OL-klare Patrick Thoresen, Jonas Holøs og Lars Haugen spiller.

En av russernes 19-åringer, backen Nikita Tryamkin, veier 104 kilo og er 201 centimeter høy. To av løperne på 19 er oppført med følgende vekt og høyde: 90 kilo/198 centimeter.

Noen av tenåringene til Løvdal og Hoff er faktisk nær ved å matche de målene.

182952833-jpgdetroit-462 Men det er på andre områder det skorter. Russland har for eksempel fått lov til å låne Mikhail Grigorenko (19, bildet) fra NHL-klubben Buffalo Sabres til VM. Grigorenko har spilt 18 kamper i verdens beste liga denne sesongen.

Ni av spillerne på Russlands juniorlandslag som møter Norge nå, hvert øyeblikk, spiller i KHL: En keeper, tre backer og fem løperspillere.

– De har ekstreme kvaliteter, og det er ytterst få av våre som har vært med på dette nivået før, sier Geir Hoff.

Ingen, egentlig.

Sist Norge deltok i U20-VM i A-gruppen, var i 2011/11 med 1991-årgangen – blant andre dagens landslagsspillere Mats Rosseli Olsen (Frölunda), Steffen Søberg og Sondre Olsen (Vålerenga). Norge tapte 2-8 for Russland i det innledende gruppespillet. Mesterskapet gikk i Buffalo i USA. Totalt tilskuertall: 329 687.

Snitt per kamp: 10 635.

Året etter ble den rekorden slått: 455 342 tilskuere i Edmonton og Calgary da Sverige vant.

Snitt per kamp for å se juniorer spille ishockey i romjula: 14 688.

Dette er altså rammene for Norges juniorlandslag, som starter med Stjernen-keeper Henrik Haukeland (19) i mål mot Russland. Lørenskogs Joachim Svendsen er 2. keeper. De sto en og to perioder i den siste treningskampen mot Tsjekkia i Malmö julaften: 1-8.

I morgen venter Finland (på svensk TV10), søndag Sverige (svensk SVT 2). Begge Norges naboland med spillere fra NHL. På tribunene i Malmö sitter over hundre talentspeidere fra NHL og en god del fra KHL.

Finlands Teuvo Teräväinen (19) ble draftet i første runde av Chicago Blackhawks i fjor, og så videre og så videre…

Det kommer høyst sannsynlig til å ende med at Norge spiller best av tre kamper mot det dårligste laget fra den andre gruppen for å unngå nedrykk. Tyskland, antakelig. Eller Slovakia. I hvert fall ikke USA, Canada eller Tsjekkia.

Jeg vet ikke hvor mange som har tatt turen til Malmö for å støtte Norges OL-landslagsspillere 2018, men Geir Hoff forteller i alle fall at han har hørt at det vil komme 2 500 fra Canada – for å heie på sine. Arrangøren meldte for noen uker siden at det da var solgt 10 000 billetter til kanadiske kjøpere.

Canada har også en av turneringens største stjerner. En ny Sidney Crosby, blir det sagt. Altså en ny han-som-scoret-seiersmålet-for-Canada i OL-finalen mot USA i Vancouver for fire år siden.

80dd01541d404662bb5e-591Connor McDavid (bildet) er født 13. januar 1997. Han fyller 17 neste år. Bare fem spillere har tidligere debutert i junior-VM som 16-åringer: Wayne Gretzky, Sidney Crosby, Eric Lindros, Jay Bouwmeester og Jason Spezza.

For et par år siden, da han var 15 år gammel, skrev Connor McDavid en lukrativ femårs sponsorkontrakt med Reebok.

Den skal være verd rundt 12 millioner kroner, ifølge Sports Business Journal.

Bare så du vet det, hvis du skulle få med deg resultatet fra Russland-Norges ved kampslutt cirka klokken 17.30 i ettermiddag.

 

 

26 tanker om “Mot overmakten i Zlatans hjemby

 1. Skal nok få streamet denne kampen på en eller annen måte. Hvorfor er ikke hockey populært i Norge? Det er stort i de fleste land som har en god, gammeldags vinter. Vi har 2 naboland som er blant de fremste hockeynasjonene i verden og her er det en nummer 10 sport. Mener å ha lest at (bittelille internasjonalt)langrenn var favorittsporten til 58% av nordmenn. Hvor mye mediadekning får langrenn sammenlignet med hockey. De nye skiskoene til Northug får mer dekning enn det norske A-landslaget tilsammen. Hvordan ser det norske folk på hockey?Har mange en del fordommer?(voldsmenn,folk uten utdannelse etc) Er det et ønske blant politikere, næringslivsfolk at hockey skal vokse eller er det viktig å dominere skiidrettene der det deles ut mange OL gull? Ser jo bedre ut med 12 gull i Ol, enn å få talentene til å spille hockey og å oppnå bronse i hockey men kun 3 gull på ski.

  • Langrenn er faktisk ikke så lite som alle prøver å fremstille det som. Er jo faktisk ikke rent få utøvere og lazutina er jo nasjonalhelt i Russland.

  • Og selvfølgelig vil vi jo være med i alle skiidrettene. Bør kunne bli beste nasjon i ol. Og vi får jo faktisk frem mange talenter i hockey.

 2. Selvfølgelig er det viktig. Vi er jo tross alt en vinteridrettsnasjon med ski som nasjonalsport. Selvfølgelig skal vi være med å dominere hopp, alpint og skiskyting. Disse større vinteridrettene er også populære i Norge. Er en god del vinteridretter.

  Hva så at langrenn er en liten idrett?

  • Klart vi skal dominere i ski, hopp og skiskyting. Langrenn er jo nasjonalidretten. Ser man til Sverige vet man at de har fått fram langt flere idrettstjerner enn Norge i store idretter som tennis, svømming, golf, fotball og den største vinteridretten hockey. Mange mener jo vi er verdens største vinteridrettsnasjon. Kanskje det?Men hva med å bruke litt mer ressurser på den desidert største vinteridretten. Når vi hevder oss i hockey vil jeg også være enig i at vi er verdens største vinteridrettsnasjon

   • Sverige er dobbelt så mange innbyggere enn oss. Selvfølgelig skal de få frem mange flere utøvere i toppen enn oss. Men nevner tutta og ado i denne sammenhengen.

    Kanskje det er det ingen tvil om at vi er. Hva du mener eller er enig i, er totalt uinteressant merker jeg. Vi er den beste nasjonen uavhengig av hvordan vi gjør det i hockey.

 3. huh? vi er verdens fremste vinteridrettsnasjon! Det er det ikke noe spørsmål om en gang. I tillegg har vi også to kvartfinaler fra hockey-VM.

  Så til det du skriver om Sveriges øvrige prestasjoner i idrett. At Sverige har fått frem flere topputøvere i disse idrettene skulle da bare mangle med flere millioner innbyggere enn oss og mange flere anlegg selvfølgelig. Men vil vel si at på slutten av nittitallet så hadde vi ett bedre lag enn svenskene i fotball. Men selv om vi har flere millioner færre innbyggere så var det skuffende at drillos ikke leverte bedre når Sverige tok medaljer i mesterskapene på 90-tallet

  Når det gjelder svømming så hadde vi en større stjerne i ADO. I golf så har vi jo en virkelig storstjerne i Tutta. Det sier sitt om at det er typisk norsk å være god. 😀 Veldig stor sannsynlighet for at hun blir verdensener i 2014. Når det gjelder tennis, så har vi nok snart en spiller med på wta-touren. I hockey så slår jo juniorene stadig lag fra superelit Og blir spennende å se både Zucca og thoresen sammen i ett VM. Så skal vi spille OL-playoff. Det blir spennende.

  • Har ikke hørt at norske lag har slått lag fra junior superelit. For å være ærlig så kommer det ikke til å skje de neste 20 årene dersom ikke hallutbyggingen og rekruttering 3-4 dobler seg. Norge tapte 10-0 mot Sverige i U 20 nettopp. Det er enkelt å få fram en og annen skiløper og hopper, men å få fram et lag er noe helt annet. Da kreves det en helt annen satsing enn i dag. Men bevares , vi gjør jo stort sett rent bord i langrenn, men personlig mener jeg at hockey har en helt annen status internasjonalt og det er mye gjevere å hevde seg på en arena der det er stor konkurranse.

   • Da har du ikke fulgt veldig bra med. Det har de gjort flere ganger de siste årene. Hva kommer ikke til å skje de neste 20 årene?

    Jeg ser på de andre resultatene i vm. Vi var nær å gå til kvartfinale og vi slo Tyskland i en av kampene og kunne/burde blitt i elitedivisjonen.

    Nå skal vi forresten ikke snakke ned langrenn. på herresiden har vi gjort alt annet enn å sope hjem alt. Både på herre og damesiden er det sterke løpere som utfordrer de norske. Vet du forresten hvor mange langrennsløpere det er? Ikke rent få faktisk. 12 millioner flere utøvere enn det er i hockey.

    Satsingen er da ganske bra når vi kunne gått til kvartfinale i junior-vm og seniorne ved flere anledninger har slått større nasjoner og har tre kvartfinaler.

 4. Tycker att Norge utvecklats mycket dom sista åren,om 10 år kan ni nog slåss om medaljer i hockey .I skidor är ni outstanding där vi ibland kan utmana er.Varför inte slå ihop Sverige och Norge till SveNorg ,vi hade sopat hem allt i vintersporter mm.

 5. I store ishockeynasjoener, som Canada, Finland, Sverige og Russland er faktisk U-VM betraktet som en større turnering enn det «store VM», som jo blir spilt i mai. Det har rett og slett sin forklaring i at det, muligens unntatt OL, er den eneste turneringen der hver nasjon kan stille med de absolutt beste spillerne i aldersgruppen. «Hockey-VM» blir tatt imot med en gjesping i Canada (og USA) der det jo pågår NHL-sluttspill samtidlig, og turneringen er med årene også i Sverige blitt «degradert» til et slags B-mesterskap. U-VM derimot, drar enorme tilskuermasser når turneringen spilles i USA og Canada, full TV-dekning og reklametiden i disse sendingene svindyr, turneringen «snakkes opp» i ukesvis før første kampens første dropp, folk tar fritt fra jobb for å følge turneringen på TV(!), og så videre, og så videre… I Sverige har «Småkronorna» fyldt opp Malmö Arena til så godt som siste stol, og publikum får oppleve ishockey av høyeste internasjonale klass i et helt sinnsykt tempo. Det er noe annet enn når «Stor-VM» ble spilt i halvfyldt Globen for noet år siden; for hvem vil vel egentlig se sin nasjon bli representert av gamle trøtte og til dels umotiverte «gubber», som akkurat er blitt slått ut i NHL-slutspillets første eller andre runde?

  Nei, det er nok ikke noe tvil om hvilken turnering som er det riktige Verdensmesterskapet i ishockey.

  My five cents.

  • «Stor-VM» ble spilt i halvfyldt Globen for noet år siden; for hvem vil vel egentlig se sin nasjon bli representert av gamle trøtte og til dels umotiverte «gubber», »

   Även om jag håller med dig i allt du skrivit om JVM så käns det där som en grov överdrift. VM turneringen när Sverige vann på hemma plan var varje match med Tre Kronor slutsålt. Och de trötta «gubbarna» var spelare som Gabriel Landeskog, Loui Eriksson, Daniel och Henrik Sedin.

  • Selv om det nok er en del større i usa og kanada, så er det nok uansett en viss størrelse i begge land. Og det er nok kun i de to landene senior-vm ikke er stort. Alle fikk vel med seg ståheien i Sverige fra i fjor og etter at finnene kom hjem etter vm i Slovakia med pokalen.

 6. Jag fattar inte varför norsk media totalt ignorerar denna turnering. (förutom denna blogg) JVM har en högre status än seniorturneringen i bland annat både Sverige och Kanada. De bästa juniorerna deltar, och till och med NHL lag släpper spelare om dom är utagna till Jvm. I Kanada så har world Junior championchip mer tv tittare än senior vm som i princip alltid är en turnering där de bästa spelarna är upptagna med NHL slutspel.

  • Takk for respons og tilbakemelding. Det er nok et historisk faktum at norsk media og oponion – les publikum – er nær hundre prosent ignorant til sporten ishockey. Jeg synes svensker/Sverige er provinsielle,men vi nordmenn vinner likevel klart den «kampen»:i bunn og grunn har vi lite greie på idrett/sport – men god greie på å heie i flokk,det vil si sole oss i glansen av en vinner (i Norge langrenn, skiskyting og akkurat nå sjakk, og sikkert kombinert om Norge skulle ta gull i Sotsji;håndball vil gå en tung tid i møte ved håndballjentenes nedtur nylig og fotball…). Suzann Pettersen er verdens nest beste golfspiller,men blir vel neppe populær før hun vinner OL-gull 2016. Nåja,jeg husker at lokaltidningen i Karlskoga skrev mer om Ørjan Løvdal (Norges coach i junior-VM nå) da han spilte junior-VM for Norge i 1978,enn norske medier (med unntak av VGs ishockeyskribent Dag Langholm, så å si null).

   • Der treffer du spikeren på hodet. En idrettselsker ser sport fordi han/hun har interesse av sporten. Den jevne nordmann ser sport fordi de vil se at Norge vinner. Vi har nok et kompleks i forhold til Sverige. La oss innse det, de er en mye større idrettsnasjon. Jeg mener at de er det også som vinteridrettsnasjon. Bra alpinister, langrennsløpere, ok skiskyttere og et enormt bra hockeylag. Jeg vet at mange er uenige, men det er fordi de måler antall OL gull.

    • Selvfølgelig er Sverige en større idrettsnasjon. De er dobbelt så mange innbyggere enn oss. Tar du vekk hockey fra de idrettene du nevner, så har vi større utøvere i alle de tre idrettene. Ingen svensker er i nærheten av svindal, det samme gjelder svensker vs Svendsen og Bø. Nei, Sverige er ikke en større vinteridrettsnasjon. Vi kan også ta med andre store vinteridrettens som hopp, snowboard og freestyle ski hvor vi også har gode utøvere. Vi måler ikke bare ol-gull, men også resultater på generell basis. Ja jeg vil si det er litt fjernt å si at Sverige er større i vinteridrett.

    • Og kan jo ta det med at tutta slår jo alle svenskene på damesiden. Fantastisk! Og ado ville jo blitt olympisk mester hadde han vært med oss. Ergo enda en utøver som ville fortsatt å være bedre enn svenskene.

   • Tack för svar Øystein!

    Det är intressant det du skriver, och om jag ska vara helt ärlig så är det nog precis likadant i Sverige. Men jag kan endå inte riktigt fatta varför Norge aldrig blivit bra på hockey. Norge har mängder mer frusna sjöar på vintrarna där ungar kan åka skridskor och leka med puck och klubba, Hockey är en vintersport och borde vara en del av Norges ambition att dominera vintersporterna. Jag vet inte om det finns hockey gymnasieskolor i Norge, men det gör det i Sverige och det är inte så långt att flytta som Norsk om hen vill gå det.

    Det är ju en sån fantastisk spännande och kul sport och det skulle vara roligt att få en till nordisk rival förutom Finland att tävla mot.

    • Rolig att du nämner att dom aldrig blivit bra i hockey, när jag flyttade till Norge blev jag helt till mig att byen jag flyttade till inte hade nån ishall.

     Om man läser på http://www.hockey.no står det att Norge har 45 ishallar. Sverige har 327 ishallar.
     Norge har mer pengar än alla länder i Norden så en satsning vore ju inte fel eller omöjlig…

     Synd att man inte kan följa JVM på norsk tv dock 🙁

 7. Hej! Så otroligt roligt att finna en blogg om norsk hockey. Nu ska jag följa med här och lära mig mer om de unga norska spelare. Först när norsk hockey beskrivs i olika media byggs intresset upp. Med intresset kommer nya unga flickor och pojkar till sporten. Ishockey hör till en av de mest intressanta idrotter man kan följa. Jag tror att Norge kommer att få upp ögonen för det snart.

 8. Ville kolla hur stort mediaintresse det är för JVM i Norge och av den anledningen gick jag in på VG för att kolla. Måste säga att jag är förvånad över att intresset inte är större, då hockey trots allt är den riktigt stora vinteridrotten och Norge är ett riktigt vinteridrottsland. JVM är den absolut största idrottshändelsen under varje jul och nyår i Sverige, trots att inhemska lagidrotter på seniornivå rullar på för fullt och trots att engelska premier league alltid har en intensiv period, och trots all internationell skidåkning utför och på längden. I både Finland och Sverige så gillar vi andra vinteridrotter också men när man tittar fram mot OS i Sotji så är det nog för många en hockeyturnering med kringarrangemang. Visst är det kul med skidåkare (och Northugg är säkert mer populär i Sverige än vad han är i Norge pga hans coola personlighet) men det är något enormt häftigt med all action i hockey och det taktiska spelet från coacherna, hur olika profiler tillsammans ska bilda ett framgångsrikt lag. För övrigt verkar de bästa norska hockeyspelarna vara större i Sverige än vad de är i Norge (många norska profiler spelar här). Rent sociologiskt skulle det vara intressant att se en avhandling som svarar på varför de tre grannländerna har så olika relation till ishockey. I Sverige och Finland är det nationalsporter (i Sverige är fotboll på samma nivå) men i Norge verkar det vara en bisak. På norska nyhetssidor är det skidåkare efter skidåkare i en aldrig sinande ström, oavsett om det bara handlar om att de är lite förkylda… Hur har det blivit på detta viset? Och det är sant att senior-VM i maj ses som en B-turnering i Sverige. Även tidningarna skriver att det är en B-turnering samtidigt som de ändå ger det utrymme som om det var ett fotbolls-vm eftersom folk ändå är intresserade. Miljoner bänkar sig framför teven från första till sista matchen (det är ett makalöst kvitto på hur hockeyn finns i den svenska folksjälen). Varför finns allt detta också i östra grannlandet men inte i det västra?

  • Takk for respons og innsiktsfulle vurderinger, slik jeg oppfatter dem. Liten eller ingen oppmerksomhet knyttet til ishockey i Norge har høyst sannsynlig å gjøre med liten eller ingen (sammenlignet med Sverige) utbredelse (geografisk) av sporten. Først de siste 3-4 årene er den i ferd med å bli etablert som aktivitet utenfor østlandsområdet og Stavanger/Trondheim (Kristiansand, Haugesund, Trømsø, Narvik, Kongsvinger…).
   Jeg spilte ishockey i Sverige for 32-34 år siden;den utbredelsen/tettheten dere hadde dengang mht ishaller,klubber,interesse/oppmerksomhet media lokalt/regionalt/nasjonalt,kommer likevel ishockey i Norge aldri til å være i nærheten av (i min eller neste generasjons levetid).
   Norsk ishockey vil være en aktivitet som på toppnivå bedrives utenfor Norges grenser. Slik sett er det på en måte gledelig at antall unge norske spillere i utenlandske klubber stadig øker. Det betyr kanskje at landslaget kan forbli i A-VM (selv om akkurat det er på hengende håret nå med tanke på generasjonsskiftet som tvinger seg gjennom nå: mange kjernespillere i ferd med å falle for «aldersgrensen»).

   • Punkt en:gjør bloggen din til en sticky på forsiden. Få en til å spesialisere seg på NHL, få en til å blogge om det som skjer i shl og få en tredje til å blogge om Get og landslagene. Få en utenriksjournalist til å skrive litt om khl.

    Punkt 2:vær lobbyist og få erevik og tv2 til å gjøre det samme.

    Punkt 3:du og Roy m.fl må slutte å snakke ned norsk hockey.

    Punkt 4:du glemmer å ta med at juniorne nesten slo Sveits og viser at de har det som skal til for å ta steget til kvartfinale i junior-vm. En enorm fremgang der altså. Og vi slo Tyskland i en kamp og burde vel ha klart å beholde plassen. Men det bare viser hvor jevnt det kan være i bunn.

    Vi har en del juniorspillere som er aktuelle for en draft, kanskje noen også kanfå samme mulighet som karterud. (Hatten av forresten. Han våknet virkelig til etterhvert) og andre er der allerede og skal spille på forskjellige nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *