Pekka fikk rett – keeper-Haugen mental klippe

 

SOTSJI (VG) Lars Haugen (26) hadde ikke spilt én kamp på ni uker før OL-premieren. Da Canada trykket på gasspedalen, var det ikke lett å se det. Jeg skulle ha hørt på keeper-trener Pekka Alcén.

Foran Norges åpningskamp mot Canada torsdag uttalte jeg i et intervju med VGTV at Norge hadde et gedigent keeperproblem, fordi landslagstrener Roy Johansens førstevalg Lars Haugen ikke hadde spilt en kamp siden 8. desember.

Altså ni uker uten matchtrening. Ingen keeper i verden står sin første kamp uten slagside, etter et så langt opphold. Det gjorde heller ikke Lars Haugen i kampen mot Canada. Fit for fight – med mange og nylig spilte kamper i kroppen – ville han stoppet Drew Doughtys backhandskudd som ga Canada 3-1.

Men i det store og det hele sier jeg sorry: Lars Haugen sto mye bedre enn jeg hadde trodd og fryktet.

Før jeg fortsetter:

Mats Trygg (37) pådro seg en leddbåndskade i høyre kne da han havnet under en kanadier foran Lars Haugen tre-fire minutter inn i siste periode. På vei ut av banen, krasjet han med en dommer – og måtte dyttes i rompa av Jonas Hølos – som om han var en curlingstein – for å komme seg inn i spillerboksen.

lia1917-jpgsochi-rus-813Derfra bar det rett i garderoben for Trygg, som VM-debuterte i 1997 og var like god som alle NHL-backene i 2008-VM i Halifax – og er Norges 3. beste back bak Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen nå.

Han spiller ikke mot Finland. Kanskje er han ute for resten av OL-turneringen.

Et stort tap, selvsagt.

Det vil innebære enda mer spilletid for Holøs/Tollefsen, Alexander Bonsaksen må umiddelbart utvide repertoaret og Vålerengas Daniel Sørvik kommer inn. Norge har bare syv backer i troppen. Nå seks.

Henrik Solberg, Stavanger-backen, må utnytte mye spilletid (18 min mot Canada) bedre.

Det betyr også at Lars Haugen vil få det enda mer stritt rundt og mellom stolpene; mer av det han opplevde i 2. periode mot Canada – og taklet til det nær perfekte.

b90d3e50c3ca487c87e4-260Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk vi sånne bokstavkarakterer. Lars Haugen får M/M+ (Meget/Meget pluss; nest beste karakter) for prestasjonen mot Canada. Hans åpenbare mentale styrke trekker karakteren opp. Lars Haugen lar seg tilsynelatende ikke stresse. Det smitter – backene.

Og fremover til løperne. Norge våget å spille ut, i alle fall i to perioder: ærgjerrig, «ydmyk» defensiv gir solid/trygg offensiv.

Jeg skulle altså ha hørt på Pekka Alcén, Norge «rabiate» (I POSITIV FORSTAND!!!) keepertrener fra Sverige.

– Om en uke, kanskje, svarte Pekka Alcén da jeg for tre uker siden spurte ham om «når» han trodde Haugen ville være kampklar.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Alcén mente også at «kamp eller ikke kamp» før OL-premieren mot 2010-gullvinner Canada 13. februar, ikke ville ha så stor betydning.

Lars er så klok at han vet når han kan spille. Det blir som det blir. Det er ingen grunn til å være urolig. Må han inn i «skiten», så må han det, sa Pekka Alcén – og jeg mener faktisk å huske at han avsluttet setningen med en avvæpnende/æhhh-latter.

Hvis du skjønner hva jeg mener?

Alcén mente at Lars Haugen var klar å ta skrittet fra 3. keeper til å VM-debutere mot Sverige i Kosice for snart tre år siden, fra den ene dagen til den andre da 1. keeper Pål Grotnes slo opp en gammel lyskeskade. Landslagssjef Roy Johansen var ikke så sikker på det, men ble – æhhh – avfeid av Alcén.

Sånn var det med den saken.

Resten er en suksess-historie.

Jeg fryktet å måtte oppleve å nedtegne et brutalt kapittel torsdag 13. februar her i Sotsji.

Så feil kan man ta.

Takk for det.

Tilfeldige notater, før hockeyguttas trening i Shayba klokken 12.00:

# Pluss fra første kamp: Rekken Mathis Olimb, Morten Ask, Mats Rosseli – Ken André Olimb som senter mellom Zuccarello og Thoresen – et par-tre Tollefsen-taklinger, Holøs (drøyt 24 min spilletid).

2014-02-13t191217z-1-536# Minus fra første kamp: Mats Zuccarello spilte nesten 24 minutter – 44 sekunder i snitt/bytte – mot Canada. Alt for mye. Til sammenlikning spilte Sidney Crosby drøyt 15 minutter og Rick Nash 12,32.

# Mats Zuccarello sa til VG at overtallsspillet må bli bedre. Ja, potensialet er større. Litt for mye rundt-rundt? Skudd på mål Mathis Olimb, Thoresens styring – redusering 5 mot 4 – fra posisjon «i brystet» på Canada-keeper Carey Price, eksempel til etterfølgelse.

# Sveriges Henrik Zetterberg står over Tre Kronors kamper mot Sveits og Latvia i dag og i morgen. Samme skade som Anders Bastiansen. Diskbrokk på svensk, prolaps på norsk.

# Østerrikes Michael Grabner (New York Islanders) scoret tre mål da Norges skjebnemotstander kommende søndag tapte 4-8 for Finland – OL-bronsevinner 2010 og kveldens motstander i Shayba (puck). Østerrikes tre NHL-spillere (Vanek, M Raffl, Grabner) gjorde seks målpoeng (3+3) til sammen.

 

 

13 tanker om “Pekka fikk rett – keeper-Haugen mental klippe

 1. Jarlsbo. Du kan ikke sammenligne istiden til Crosby og Nahkontra Zuccarello. Der Kanada har Tavares- Bergeron – Benn som fjerderekke, har vi GET/Allsvenskan spillere som desverre er alt for langt unna nivået. Det MÅ bli den type istid på Zuke, Thoresen, Olimb og Olimb for at vi skal ha mulighet til å henge med i dette selskapet. Iallefall så lenge målforskjell kan bli avgjørende. Se ikke bort ifra at Crosby spiller 20-22 minutter når Kanada spiller viktige kamper. Prakteksempelet på det jeg sier er vel åssen Roest og Solberg agerer på Shea Webers kanonskudd. En løfter beinet og andre snur ryggen til.

  Er forsåvidt enig i at det er et tap å miste Trygg.

  Zetterberg har forlatt OL og dratt hjem til Detroit.

  • Zuccarello kan ikke – hvis Norge skal få fullt utbytte av alle hans egenskaper – spille 44 sekunder i snitt per bytte. Hans første bytte var på ett minutt og ni sekunder. Totalt spilte han 24 minutter. Med en slik «matching» orker han ikke, som sagt, slå til med fullt overskudd når han skaper en Zuccarello-mulighet. Dessuten blir det kluss i de offensive byttene: Har Zuccarello spilt over ett minutt, må han hvile – og han kan ikke brukes umiddelbart i 1. rekka ved dropp i offensiv sone (selv om Thoresen og K Olimb er klare etter å ha hvilt 30 (effektive) sekunder. PS: Så at Roest løftet benet og Solberg flyttet seg for å unngå å bli truffet. Det skal selvsagt ikke skje, og er for dårlig. Ang Zetterberg: Da jeg hørte/skrev om han i morges (ca 06.00 norsk tid), var det ikke kjent at han var på vei hjem.

   • Jeg uttalte meg litt klumsete sett i ettertid. Jeg er enig i at byttene hans ble for lange. Kortere og oftere bytt er nok et must. Men han må nok spille over 20 min per kamp totalt sett.

    For øvrig syntes jeg Zucca gjorde en del rare valg, og veldig mange enkle feilpass. Hva synes du om innsatsen til Mads Hansen? Mulig vi er uenige, men synes virkelig det går alt for seigt med han.

    Og ikke minst… FRYKTELIG skeptisk til norske backene mot Finland, er stygt redd norske backer virkelig skal bli avslørt på fartmangel idag. Tradisjonelt sett sliter vel norge mer spillemessig mot små raske lag som Finland/USA, kontra grinding/dump & chase lag som Kanada ( selv om vi nesten alltid taper mot Kanada og)

    • Enig i at Nor trad sett har større problemere med Finland/USA. Det er mange som begynner å bli litt seige i skjæret. Morten Ask er ikke en av dem. Han var kvikk mot Can og kan bli enda bedre og god å ha mot spesielt Østerrike.

 2. Voksent å gjøre retrett Jarlsbo. Som The Hockey News’ Campbell skrev: «Dette var hovedaklig et NHL-All Star lag mot et AHL.Lag med NHL-målvaktsspill.

  Et stort minus til backen Roest også. Ingen forventer at han skal være like god som canadiske stjerner, henger han nogenlunde med er det pluss i boka. Jeg skulle tom godtatt en håndfull feil. Men han kan vær like god på innstilling og offervilje, og når han løfter kyllingbeinet på 2-0 målet, er det bare tragisk. Vi sender hva vi har av hockeyspillere på godt og vondt til OL. Pingler burde ikke vært blant dem.

  • Roest er ikke back. Men i OL løfter man selvsagt ikke på benet for å unngå blåmerke. Samme sak med Henrik Solberg, som skygget banen da Weber klinket inn 1-0. Solberg er back.

 3. Canada «hviler» de største mot antatt dårligere motstand. Crosby spiller til sammenlikning over 20 min pr kamp i Pittsburgh. Sett bort fra den kampen der, så må Norge være tøffere mot mål. Flere spillere må brøyte seg inn, flere skudd, returer osv. Desperasjon i spillet! På den måten kan de vinne og gjøre det vi antakeligvis ikke forventes å gjøre. Hardere taklinger, smartere spill og mer skudd! Skyt fra alle mulige vinkler, stup på kassa!

 4. En viktig spiller ble skadet under kampan mot Canada… Ingen ting å finne på nettstedene til avisene. (unntatt Jarlsbo’s blogg.)
  NJesten ingenting!!
  Hadde en norsk langrenns løper fått en flis i fingen hadde det sansynligvis blitt ekstra sending. For et lamt pressekorps!!

 5. Er det for sent å hente inn en erstatter for Trygg? Er vel lite sannsynlig at han kommer tilbake… Patrick Bovim hadde vært en bra spiller å få inn i troppen synes jeg. En god back med offensive kvaliteter. Synes generelt gutta var veldig bra mot Canada, men savna litt guts fra Patrick Thoresen. Synes han virka litt «lat»…..

  • Jeg spurte om det er mulig å hente inn erstatter for Trygg tidligere i dag. Har ikke fått svar ennå. Thoresen har ikke det orket han har hatt tidligere, dvs O2. Men det kommer, tror jeg. Han har lite matchtrening de siste md pga et par skader.

 6. Virker som du hadde rett allikevel Jarlsbo. To av de første tre finske måla skulle han tatt. Utrolig demotiverende for spillerne som jobber rævva av seg utpå der.

 7. som tidligere nevnt ; Når man velger å «disse» GET-ligaen ,så sitter det langt inne å ta med spillere som ikke spiller i utlandet.
  Det er f.eks bedre – mener man – å ta med en langtidskadd Haugen enn en Ruben som er nominert til månedens spiller i Europa.
  Eller : Hvem klarer å se at Vif-keeperen er dårligere enn Volden ? Det er kun navnet på ligaen som avgjør valget. Synd at eksperter ikke klarer å se det….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *