Dårligst av de dårligste

SOTSJI (VG) Norge var dårligst av de dårligste og endte sist i OL-turneringen. Nå er det på tide med en stor-rengjøring.  


1-3 for B-VM nasjonen Østerrike i grunnspillet, innebar i praksis tidlig «farvel Sotsji»for hockeygutta. De mangler avgjørende strenger å spille på for å kunne slå de beste.

b90d3e50c3ca487c87e4-260Norges håp var kvartfinale i OL. For en stund siden skrev jeg at hockeygutta KUNNE gå til semifinale i Sotsji. Det gjorde jeg før Lars Haugen ble skadet, Patrick Thoresen ble skadet, Anders Bastiansen ble skadet – og Lars Erik Spets spilte seg ut av landslagsform i norsk klubbhockey for Lørenskog.

Alle før jul. Marius Holtet gikk på en hodesmell 6. januar og måtte melde OL-forfall.

d8b1326cd16542ffa1fa-458Jeg skrev det også før Mats Zuccarello gjorde suksess i New York Rangers. Bare så det er sagt.

Etter 0-4 for Russland tirsdag kveld her i Sotsji, uttalte Russland-proff Patrick Thoresen (30) at Norge var bedre i Vancouver-OL for fire år siden.

Det er jeg helt enig i.

Patrick Thoresen var bedre da. Mats Zuccarello.

Tore Vikingstad var med. Ikke minst. Han var Norges beste spiller den gang.

Jonas Holøs var bedre da enn denne gangen.

Ole-Kristian Tollefsen lyktes ikke med noe. Han spilte bedre nå. Men ikke så mye. Meget god mot Canada (1-3), men ikke så god mot Finland (1-6) – og ikke den lederen han som kaptein skulle ha vært mot Østerrike.

trdv665449-jpgnorway-426Jonas Holøs har spilt svakt i to mesterskap på rad. VM i fjor og OL i Sotsji. Mats Trygg (37) er fortsatt Norges tredje beste back. Han var Norges aller beste og i verdensklasse for seks år siden i VM i Halifax. Tiden går og skadene kommer oftere og oftere. Offensivt sterke Trygg har vært ute med skader tre ganger denne sesongen – den siste mot Canada her.

lia1917-jpgsochi-rus-813Da forstrakk han et leddbånd. At han kunne spille igjen allerede mot Østerrike, sier én ting: han er i nesten urimelig god fysisk form. Vil han, kan han sikkert spille i neste OL også.

Og det kan han komme til å gjøre, slik det ser ut på backsiden i norsk ishockey – og slik det har sett ut på backsiden lenge. Alt for lenge. Nå skal, slik jeg forstår det, ishockeyforbundet sette i gang et backprosjekt etter modell av Isbjørnprosjektet for 15 år siden.

Det er bra. Det var nemlig veldig vellykket. Omtrent hele den eldre stammen på landslaget nå, deltok i det.

Jeg er imidlertid redd det er for sent.

To VM-kvartfinaler på rad i 2011 og 2012, ble fulgt av brutal nedtur i mesterskapet i fjor. Etter fire kamper her i Sotsji, er det ingen grunn til å tro at det var et blaff.

– Norge har vært dårligst av de dårligste, sa en svensk journalistkollega jeg snakket med etter frokost i morges. Han var på vei til å se turneringens overraskelseslag Slovenia mot Tre Kronor i kvartfinalen 12.00 lokal tid.

Slovenia, med Los Angeles Kings-stjernen Anze Kopitar som eneste NHL-spiller, tapte 0-4 (skuddstatistikk 38-19 i Sveriges favør totalt) etter 0-1 ett minutt før slutt 1. periode.

zucca-108-jpgol-i-so-423Norges eneste NHL-spiller Mats Zuccarello (26) fikk et skudd i venstre hånd i andre periode mot Østerrike. Under kampen om kvartfinalekampen mot Russland satt han på tribunen med bandasje rundt hånden.

I de tre kampene han spilte, ble han matchet alt for hardt av trener Roy Johansen. Og han tok for hardt i. Mats Zuccarello var, som nesten alle Russlands stjerner til nå, preget av forventningene til å spille så bra som bare han kan – i hvert eneste bytte.

Konsekvensen var «overspill».

Hvorfor? Fordi han ikke stolte på lagkameratene? At han liksom kunne spille den avgjørende målgivende pasningen – og sette sin egen målgivende pasning i mål?  

Mats Zuccarello fikk sitt internasjonale gjennombrudd da han spilte for Norge i Vancouver-OL for fire år siden. Denne gangen hadde han alt å tape, og – tipper jeg – var glad da han kunne reise «hjem» til New York City og Rangers i NHL igjen.

Min svenske kollega sa også at han hadde observert følgende: Under en kamp hadde landslagssjef Roy Johansen bøyd seg ned over Patrick Thoresen og Mats Zuccarello på spillerbenken, åpenbart for å gi dem instruksjoner.

Zuccarello, mente min kollega, viste med sitt kroppsspråk at han ikke var så interessert i å ta dem til seg.

Det kan også være slik når det gjelder Patrick Thoresen, som siden 2010 har spilt i verdens nest beste liga sammen med noen av verdens beste spillere – med en årslønn nå på 20 millioner.

ram4624-jpgstockholm-804Selvbevisstheten siger inn med slike betingelser. Det er helt vanlig og neppe særlig kritikkverdig.

Det kan imidlertid ha blitt et problem for Roy Johansen, hvis han ikke har tatt det innover seg og innsett at det antakelig gjelder flere enn Zuccarello og Thoresen:

Spillerne som før slukte alt rått, er bedre vant som proffer i utlandet og biter ikke på alt. De utfører ikke orde med samme entusiasme som før.

Det er en viktig årsak til at ishockeylandslaget strever med å holde hodet over vannet. Det er ikke lett å se hva som kan redde det.

En håndfull spillere er i ferd med å falle for aldersgrensen. 37 år gamle Mats Trygg er en av tre backer som holder et visst internasjonalt nivå. Han VM-debuterte for 17 år siden.

«Lang fartstid» har omtrent samme innhold som etiketten «godt vant»: Hockeygutta sprudler ikke fordi deres eneste måte å gjøre god figur på, er å innta forsvarsposisjon og håpe på det beste mot de beste. At de skal gå lei av å stange mot den norske muren og forære Norge en sjanse eller to.

På en veldig heldig dag kan Norge vinne på den måten.

På en helt vanlig dag, går det ikke.

bs36642-jpgbratislav-67Det er mentalt slitsomt, og nå har alt for mange møtt veggen.

På toppen av det, kommer det største problemet. Landslagssjef Roy Johansen råder ikke over spillere som på dette nivået kan gjøre noe annet. Full fart framover er ikke et alternativ.

– Ingen har meldt fra at de ikke vil være med videre, sier ishockeylandslagets trener siden 2001 med tanke på VM i Hviterussland om to måneder.

Norsk ishockeys flaggskip kunne imidlertid hatt godt av full overhaling. Flere av OL-spillere vil takke nei til Minsk-VM i mai.

Det er lite trolig at trebarnsfedrene Mads Hansen (35) og Per-Åge Skrøder (35) ønsker å spille VM i Hviterussland fra åpningskampen mot Italia 10. mai til den siste i grunnspillet mot Canada 20. mai.

ishockey-3periode232-132Morten Ask var en – igjen – positiv overraskelse i OL. Han vil fylle 34 år midt under VM-turneringen. Anders Bastiansen er like gammel. Et «lett» VM kan være gunstig med tanke på å bytte dem ut med yngre spillere.

En stor-rengjøring nå ville være en god begynnelse på et generasjonsskifte som egentlig er overmodent, og så kan det hende at bytte av landslagssjef vil være en lur fortsettelse.

Roy Johansens kontrakt går ut etter Minsk-VM.

Her i Sotsji begynte hockeyfesten med kvartfinalene i dag:

Sverige-Slovenia 4-0. Russland-Finland kl. 13.30, USA-Tsjekkia (18.00), Canada-Latvia (18.00).

Jeg tipper at de ender med Sverige-Russland i den ene semifinalen fredag. Men vertsnasjonen må heve seg tre-fire hakk for å slå Finland klokken 13.30 norsk tid i dag.

USA-Canada i den andre.

Superkeeper Henrik Lundqvist (31) vil redde svenskene til finale på lekenes siste dag. Jeg håper gullkampen blir Tre Kronor- USA, men tror – for å stjele Gary Linekers berømmelige utsagn – at Canada vinner til slutt.

   

73 tanker om “Dårligst av de dårligste

 1. Helt enig med deg Øystein.
  Men det er også på tide å bytte ut en del av apparatet og ledelse rundt landslaget, ikke har dem klart å bygge nok ishaller er vel grunn nok til det.
  Petter Thoresen er den eneste Norske trener som jeg har sagt og ment i lang tid kan ta hockey Norge videre basta!!
  Roy har hatt det litt som Drillo levd av en god generasjon, nok er nok nå Roy Einar!!!

 2. Jeg er helt enig med deg Øystein. Veldig bra artikkel. Jeg er ikke sikker på at et bytte av landslagssjef er veien å gå, spørsmålet er vel om Roy orker å dra lasset med generasjonsskiftet – det vil ta 4-5 år. Jeg tror at gutta hever seg til VM, men det er ingen tvil om at manglen på antall spillere som spiller i NHL/KHL/SHL er bidrar til at de andre lagene drar fra ifht invidivuelle ferdigheter. De neste årene kommer VM til å handle om en ting: å holde seg i A-puljen. Først og fremst for økonomiens skyld. Men først og fremst handler norsk hockey om å få bygget flere ishaller. Jeg liker ikke OL i Oslo, der det ikke vil bli bygd flere ishaller, kun modernisert. Det vil ikke bringe sporten fremover. Vi trenger flere moderne ishaller etter modell fra Stavanger. Har bodd i Danmark i flere år og det er facinerende å se hvor mye som satses på hockey der – kontra Norge. Vi trenger et større hockeymiljøe i Norge, det kommer med ishaller.

 3. ..sakser denne fra forrige post.. En liten tanke om landslaget i OL:

  Er fullstendig klar over at Norge må spille knallhardt forsvarsspill når vi møter motstandere som Canada og Russland. Men som en canadier poengterte etter første kampen i OL; han var imponert over den norske innsatsen, men syntes det virket som de norske spillerne mistet selvtilliten i det de krysset offensiv blueline.

  I sjakk, sånn for å komme med en noe søkt sammenlikning, så gjelder det å ta skjeen i egen munn, det er vanskeligere å forsvare enn å angripe. En bedre analogi er kanskje fotball-landslaget under Høgmo; bedre offensivt men svakere defensivt. Ikke ment som en stor kritikk av Roy, for han har vist med landslaget før, at han evner å finne den riktige balansen mellom gritty forsvar og effektivt kontringsspill.

  Er også klar over at Norge omtrent har et halvt lag som må spise veldig mye is. Men tilbake til det med å ta skjeen i egen munn, hvis man satser på kontringsspill i fotball så er mye av kunsten at laget, sånn kollektivt, forstår når man skal ta sjansen og når man skal pakke igjen.

  Synes at Norges spill de siste mesterskapene stort sett bare pakker igjen, kampen mot Østerrike viste vel også at laget ikke helt klarte omstillingen til å spille mer offensivt. Tror det var der skoen trykket, altså på den mentale omstillingen, i den kampen.

  Siste ti minuttene av 3.perioden mot Russland viste laget at de også, selvfølgelig med topping av rekker og risiko for kontringer i mot, men likevel; de viste at de har ferdigheter til å spille seg til et trykk mot motstanderen.

  Skulle ønske vi hadde sett det litt oftere i OL, også på 0-0 stillinger. Det er noe med psyken i eget lag og motstanderens lag som blir litt endra da.

  • Bekelager hvis jeg ikke fikk godkjent din forrige post. Litt datatrøbbel her i Sotsji. Men: takker for respons og meninger. Finland moste akkurat nå Russland. Interessant å følge finnene.

 4. At det er mye å ta tak i norsk ishockey er det ikke tvil om. Vi har en mann i NHL, og ingen som ligger i vannskorpa heller. Danmark har en hel haug med lovende spillere i ligaen, og vil sannsynligvis være langt foran Norge om fire år. Finner det merkelig at man ikke produserer flere gode spillere her til lands når man sammenligner med våre naboland. Ishallsituasjonen er en ting, men når Slovenia produserer en Kopitar så er det merkelig at vi ikke kan gjøre det samme her på berget.

 5. Mye av grunnen til at det norske landslaget muligens ikke gjør det så bra, er at de norske gutta selv ikke har trua på sitt eget landslag. Noen av dem er vant med å spille i tøffe ligaer som i USA, Russland, og ja Sverige, og norsk hockey blir mer barne hockey i forhold. I tillegg er treneren alt for favoritt basert på sine avgjørelser om hvem som får spille, som resulterer i at andre dyktige spillere sitter å ser på uten å få noen sjans til å vise hva de er gode for. Mats er soleklar favoritt og det er ikke til å legge under en stol at bade landet og treneren forventer MYE av han. I NYR ble Tortella bytta ut etter tap på tap på tap, når skal det skje på det norske landslaget? Når skal noen tørre å si at Roy’s dag som trener mest sannsynlig er over.
  Det norske landslaget trenger mer samkjøring, ikke kameratkjøring!

 6. Tror noe av forklaringen ligger i disse tallene:
  – Sverige 1 ishall per 28.440 innbyggere.
  – Norge 1 ishall per 119.512 innbyggere

  Det er kun en ishall i hele Nord-Norge, som har ført til at rekrutteringen fra landsdelen er lik null.
  Andre land har ishaller og hockey-miljø i hver en avkrok, så man kan ta de beste fra et helt land, mens Norge kun har en liten klikk med kompiser oppfostra i VIF å ta av.

  • Stavanger har uten tvil landets beste spillere + at de vant Continental cupen,men det blir ikke tatt med noen til OL og det er tragisk. Skulle gjerne sett noen andre enn Roy Johansen lede Norge.

    • Bare nevner det :
     CDA ble kåret til månedens spiller i EUROPA i desember i fjor. Hadde en KNALLSESONG , bøttet inn mål . Hverken Jarlsbo eller landslagsjefen mente han forsvarte en plass i Norges tropp til VM !
     Ruben Smith ble nominert til månedens spiller i EUROPA i januar. De velger heller å stille med en langtidskadd førstekeeper , og en (reserve på klubblag ??) Volden. Ruben ikke vurdert til troppen , Søberg ( storspiller i VIF ) som tredjekeeper.
     Tommy Kristiansen STORSPILLER i Continental-cup som Oilers VINNER , men kommer ikke med i troppen. Tommy , som er en spiller andre hater å møte ( får utvisninger for alt i norge , han er for kompromissløs i spillestilen for dårlige norske dommere… I Rouen fikk han knapt «frysetid»). Martinsen i dusseldorf er en annen av samme ulla !
     Så lenge EKSPERTENE tviholder på gamlingene , de som er «mette» , og tviholder på at 3 & 4-rekka kun skal holde nullen…. så står vi på stedet hvil !
     For Oilers er det et KUPP at Thoresen trener laget i tre nye år… for landslaget er det en katastrofe ! Thoresen hadde ALDRI tillatt nevnte kroppspråk, ei heller slik innsats fra «mette» spillere.
     Nå MÅ noen snart se den kvaliteten noen av spillerne i GET-ligaen holder , og ikke være blinde : En CDA som hadde vært 20 – 24 år hadde spilt i en eller annen proff-liga med den formen han viste i fjor. Alderen gjorde at han ikke kom ut.
     Man må kunne forlange at EKSPERTER ser slik kvalitet , og benytter seg av den !
     Jeg kjenner Oilers….sikkert flere andre hockey-fans som har lignende eksempler fra sine klubber.

 7. Utrolig at en tidligere landslagsspiller kan melde dette, alt fra tips til analyse er jo helt ute. Gutta gjorde oss stolte, kun ved å komme seg til OL! Det eneste som kan løfte norsk hockey er bygging av flere ishaller, en katastrofe at det ikke prioriteres høyere i et land med et klima som Norge! Heldigvis har ikke 68erne fått ødelegge hockeyen som de har fått ødelegge fotballen, satsing på 1erne er eneste grunnen til at vi i det hele tatt er med.

 8. Føler du bygger opp artikkelen din rundt noe en svensk kollega tolket under en match!! Spekulativt å hevde at Thoresen, Zuccarello med flere ikke er lojale mot Roy og hans system!?? Enig i mye av det du skriver, men det der blir bare tull og tøys!. Skader må få brorparten av skylda samt at nøkkelspillere underpresterer.

  Det blir litt som med Drillos på 90-tallet. Gutta blir hauset opp til de grader av dere journalister.

 9. Vi må ikke lure oss til å tro at det svake norske nivået er noe annet enn mangel på haller. Vi mangler dermed kultur for å utvikle nok spillere på topp nivå.
  Alle andre forklaringer tåkelegger hovedproblemet. Det er jo en skandale at Norge som en vinteridrettsnasjon er fullstendig i bakleksa sammenliknet med Danmark Sverige og Finland.
  Ishockey er en av verdens mest utbredte vinteridretter – ja i OL sammenheng den mest populære. Fokus må rettes mot idrettsleder og politikere.

  • Tror nok det blir litt for ensidig å legge all skylden på at antallet haller per capita er for lavt. Dette er ikke noe nytt, men tvertimot så har dette vært hverdagen i norsk hockey siden tidenes morgen.
   Vi må jobbe med det vi har. Vi har ingen tradisjoner, forutsetninger eller kultur rundt hockeyen som tilsier at vi skal være med på dette nivået. Likevel er vi der, på tross av svært begrensede ressurser. Om vi bygde 200 haller til i dette landet i løpet av et par års tid, så ville vi ikke prestere noe bedre i verken 2018 eller 2022. Kanskje vi ikke ville kunne høste av disse hallene før om 10-15 år.
   Det jeg mener vi må sørge for først, er å for nærmest enhver pris beholde plassen blant de 12 beste i verden. Det er helt avgjørende for å få vist frem våre beste spillere der utenlandske toppklubber søker etter dem. Bestemmer Østerike seg for å satse slik Sveits har gjort, så blir det enda vanskeligere. Vi bør satse på å få med så mange av de rutinerte og gode spillerne som mulig til VM. Nærmest koste hva det koste vil. VM er ikke i nærheten av å kunne måle seg kvalitativt med OL.

   De store nasjonene holder av plasser i lagene sine til NHL-spillere som blir slått ut i Stanley Cup. Dette er i mange tilfeller ren gambling, ettersom man ikke nødvendigvis får de rette spillerne tilgjengelige. De kan hente bedre spillere enn fra den hjemlige liga, men dette betyr ikke at det er de «rette» spillerne. I dette OL har Canada stilt opp med 9 NHL-kapteiner og 14 spillere fra Topp-25 i poengligaen. Likevel har Per Åge Skrøder hatt bedre uttelling i OL enn Sidney Crosby…(!!)
   Canadas forwards scorer altfor få mål, og de har nærmest blitt reddet av backene ved flere anledninger.

   Jeg mener vi bør komme oss ut av kjøret for å arrangere OL i 2022. I hvertfall etter at Oslo alene vil kuppe hele mesterskapet. Oslo-OL som et regionalt prosjekt var akseptabelt. Vi ville ha fått flere haller litt mer spredt, og gjenbruken hadde blitt bedre. Jeg mener vi først må få på plass flere haller i «pressområdene» der Get-ligalagene befinner seg idag. Der er kunnskapene og ekspertisen best, og de trenger mer kapasitet for å få bedret kapasiteten på antallet treningstimer på is. Så får resten av Norge bidra på sikt.

   Det finnes i dag flere byer i dette landet som IKKE har en ishall, enn det finnes byer som har. Dette er intet mindre enn en skandale i «verdens beste vinteridrettsnasjon». Det er enda et tankekors at sommeridretten fotball har bedre treningsforhold vinterstid, enn ishockey i flere byer.

   Vi ser det samme i Curling. Altfor mye ansvar legges på altfor få personer. Nå varsler landslaget at de gir seg om ikke grunnlaget for å satse blir bedre. Etterveksten er altfor dårlig også der.

   Jeg har vært i hockeymiljøet siden ishall nr. 5 ble åpnet i 1970. Har ikke lyst til å «begrave» norsk hockey riktig enda. Men hvis det ikke satses på denne idretten i årene som kommer, så vil vi nok bli akterutseilt i løpet av ganske få år. Og da vil veien tilbake bli veldig lang…
   :-/

 10. helt obergripligt att du kan tro att Norge skulle kunna ta seg till en semifinale? ær så dumt att jag bara kan skratta av det! haha

 11. Jag skulle önska att fler Norska hockeytränare tog chansen att åka till Sverige och ta till sig det som uppenbarligen fungerar bra där.
  Det som skiljer och där Norrmännen måste bli bättre på är träningsmängden, skulle tro att man tränar dubbelt så mycket i en SHL klubb jämfört med Norska högsta serien.
  Norska landslagstränarna måste bli bättre på att coacha sitt lag, jag tycker mig se en avsaknad av spelide, en» gameplan»

  Norsk hockey borde snegla österut istället för mot Nordamerika, och den spelstil som är lite av tuta och köra, vilket jag tycker Norge har som enda spelide, man borde bättre utnyttja möjligheterna till kontringsspel och ett defensivt styrspel..Det som utmärkt svenskt landslagsspel i decennier.

   • Det är väldigt bra, dessutom i en anrik klubb som Leksand där man andas och äter hockey.
    Hoppas fler tränare från Norge följer efter så kommer det att höja även den Norska hockeyn.

    Om man ska dra några paralleller till längskidåkningen så är ju Charlotte Kalla ett bra exempel , hon gjorde det enda rätta när hon inte hittade farten i skidspåren, hon åkte till Norge och tränade med Marit Björgen.

    Mera sånt !

 12. Med den mediabevakningen och dessa toppplaceringer i skidspåren får ni aldrig
  något bra ishockeylandslag.
  I SydSverige skall de flesta ungdomar spela ishockey med miljonerna i NHL som
  mål, resten spelar bandy

 13. Jeg kommer fra Finland, og synes, at dere mangler for haller og kultur. Bygger dere gode haller, kommer det ishockeykultur i landet. Det tar bare litt tid. Lykke til!

 14. Synes spillestilen også må tas tak i. Sier ikke at vi skal forsøke å spille som Canada med våre spillere, men det er uting at norske spillere alltid trekker mot rundvant. Vi er livredde for å gå på mål. Det ser man spesielt godt i GET. Er vi underdogs må vi spille deretter – rett på mål, rett i kropp.

 15. I Norge kaster vi de virkelig store pengene etter en idrett vi aldri kommer til å hevde oss spesielt i og hvor hjemmelig serie er en skam full av overbetalte glattinger som ikke gidder å trene spesielt mye. Det brukes millioner på dyre kunstgressbaner som atpåtil skal holdes snøfrie om sommeren med varmekabler. Dette i en sport hvor vi er helt elendige i.
  Forstå det den som kan.
  Hilsen x hockespiller

 16. Norsk Hockey er og har vært død lenge.

  Drapet er det politikerne, NIHF og klubbene selv som har sørget for.

  Norsk Hockey blir ikke sett på som ett «proff produkt» og vil heller bli tatt seriøst av de store massene slik det er nå. Hvorfor skal noen i dette landet være interisert i Hockey? De fleste av oss utenfor de store byene har ikke tilgang på ishaller en gang. Det er 45 haller i norge, med 5 millioner innbyggere. I Finland som har 5, 5 millioner innbyggere så er det 240 haller….

  Om de med hjerte for hockey ønsker en endring må sporten ut til folket. Fortrinnsvis på gratis media plattformer. Folk må få sjansen til å spille sporten, kidsa må få mulighet til å begynne med sporten, kamper/arrangement må opp noen hakk i proffhet, Vi er en lilleputtnasjon som gledelig nok har «flaksa» oss til resultater opp igjennom.

  Dette vil selvfølgelig koste penger som fy, men ønsker man at denne sporten ikke skal bli marginalisert på lik linje med skiballett eller noe annet, så må lobbyen og skikkeligheten begynne å jobbe. Og det må skje nå.

  • Jeg synes de må forsvare seg bedre i midt sonen igjen (å vinne pucken der.) Det blir for lang avstand til motstanderens mål, og de blir slitene når de forsvarer seg i store deler av kampene rundt sitt eget mål. Så besittelse (possession) med puck er veldig viktig. Barcelona vant mot City, fordi de hadde 62% possession på borte bane. Det samme gjelder i hockey; uten puck i angrep er det umulig å lage mål. Har Norge pucken er det umulig at det andre laget scorer sånn kort. Så poenget mitt er at individuelle ferdigheter er viktig, og at pasning kvaliteten må bli bedre på landslaget dvs. mer puck besittelse i løpet av 3 perioder – forhåpentligvis mest mulig i angrep sonen. 🙂
   Lykke til i VM Norge!

 17. Enig i det meste, men stiller meg uforstående til at holøs spiller dårlig. Syntes han gjør en innsats det lukter svidd av, hvis vi ser på antall spillte minutter i løpet av en match så er vel holøs i særklasse. Å det er klart at en spiller som spiller jevnt 8-9 minutter pr periode pr match så er det ikke noen bombe at det blir gjort feil. Der må Roy ta sin del av skylden av å rullere litt mer på backene!

  • Joda, men Holøs har vært bedre i flere mesterskap tidligere. De to siste har han ikke spilt opp til sitt potensial. Langt fra.

 18. Roy har gjort en kjempe jobb, mtp hva det norske landslaget og norsk hockey har i ressurser, å tro og mene at vi kan komme til semifinale er jo helt heeelt på viddene. å klare å komme til OL er en gigant prestasjon i seg selv. NORGE, GI NORSK HOCKEY PENGER NÅÅÅÅÅÅ.

  • Ingen tvil om at han har gjort en kjempejobb. Siden 2001. Men det er heller ingen tvil om at landslaget de to siste mesterskapene ikke har utviklet seg på bakgrunn av det som skjedde resultat og prestasjonsmessig 2010, 11 og 12. Min mening er at norsk ishockey ved landslaget bør strekke seg litt lenger enn «å klare å komme til OL er en gigant prestasjon i seg selv».PS: Ingen GIR penger til norsk ishockey, for så si det slik.

 19. Det offensive spillet ligner jo ikke grisen. Svake skudd og jeg har ikke tall på hvor mange ganger pucken seiler bakover mot egen sone etter dårlige pasninger. Enig med han over her som vil at vi skal se østover. Jeg vil gjerne dra enda lengre øst enn Sverige. Russland svikter riktignok på hjemmebane, men de er utvilsomt best på å spille hockey sånn rent visuelt sett.

  Norsk ishockey må ikke gå i den samme fella som fotballen gikk der fysikk og direkte spill kom i hovedfokus. Ferdighetene med puck må bli mye bedre og man må i tillegg til flere ishaller sørge for at unga få flere steder der de kan leke seg med hockey uten å måtte dra i en ishall som sikkert ikke har kapasitet til slikt uansett.

 20. Problemet ligger i for mange middelmådige utlendinger i Get-ligaen, og mangel på norske juniorer som får prøve seg. Samtidig er det alt for varierende nivå på seriene fra U13 og oppover, noe som fører til at matching og utvikling uteblir. Dette i tillegg til for få ishaller.

 21. Det må ryddes fra toppen i forbundet og helt ned på administrasjonsnivå i de forskjellige ishallene. Det er så og si ingen ting som bidrar til økt rekruttering. Et eksempel er treningstider…

 22. All ære til den jobben Roy har gjort. Han har jobbet utrettelig i mange år nå for å gjøre Norge best mulig rustet til å spille på øverste nivå. Hvis det kommer ett trenerskifte sammen med ett generasjonskifte føler jeg at Espen Knudsen er eneste riktige valg. Espen er eneste Nordmann som har spilt på høyeste nivå (NHL) over flere sesonger. Mange tror han var bare sånn halvveis god «der borte», de forstår ikke posisjonen han oppnådde i Blue Jackets, der hans trøye er blitt fredet og hengt opp i taket sammen med andre klubblegender. Hans unike karrière (i Norsk målestokk) gir ham den pondusen som muligens er nødvendig for å forme «nye» Norge. Ser at Thoresen er nevnt, han er kompetent trener ingen tvil, med langt mer erfaring enn Shampo, men han har ikke den gjennomslagskraften til en som har spilt, produsert og til tider dominert verdens sterkeste hockey liga.

 23. Er kanskje også på tide at det kommer en annen journalist som sier meningen i Norges største avis. Hvis det kommer en ny landslags sjef, kanskje Jarlsbo kan fokusere med nesa i kunstløp i stedet. Er stort sett negativ i sin fremstilling av landslaget. Sier ikke de gjorde det bra, men heller være imponert over de faktisk er med. Norge kommer nok aldri i noen kvart finale i fotball eller herre håndball heller. Vært å ta med. Norge er i blant topp 10 i verden i Hockey, sånn gi og ta. Ikke mange lag idretter Norge er like bra.

  Så vær si snill å gi de litt mer kred for det. I stedet for å skrive dårligst av de dårligste. OL er ikke dårlig.

  Men mer ishaller og mer trening er nok vi alle enige om. Og så se østover. Og tenke kvalitet

 24. Etter å ha sett flere OL kamper synes det klart at Norge trenger flere topp backer og krigere som går på mål og tar smerten. Keeperne på dette nivået tar skudd de kan se og det er heller ikke nødvendig med slagskudd. Legg puckene på mål og stå i veien bør være mantraet!! Ellers må jeg si at moralen er god i laget og jeg har respekt for det Roy Johansen har fått til de siste årene!!

 25. Håpløst å tro at Norge kan hevde seg i hockey,og Zuccarello beviste det i de kampene Norge spilte…han,som alle de andre nasjonene(inkludert Latvia),befinner seg rett og slett på et helt annet nivå…..med bedre medspillere kunne han fort ha hatt 3 poeng pr.kamp.Hans hockey-intelligens ligger alt for høyt for resten av laget,sånn er det bare,ikke noe dritt om resten,men med de ressursene og statusen ice-hockey har i Norge,er det et under at vi i det hele tatt kom med i OL.Man kan jo spørre seg om Idrettsforbundet/Olympiatoppen med fordel kunne ha brukt noen millioner ekstra på verdens 4.mest populære sport,i stedet for «smøring som ikke virket» til «nisje-idrett» som 97 prosent av den øvrige verden stort sett driter i…totalt,misforstå meg rett,all respekt for skisport,poenget er at hockey i Norge aldri kommer noen vei med de fattige midlene den har,den såkalte GET-Ligaen,er jo helt grusomt dårlig,og tar man det i betraktning,er det Roy Johansen har oppnådd med laget,helt fantastisk,dessverre kan han ikke vinne alene,ei heller Zuccarello!!!

 26. Helt enig i alle dine betraktninger Øystein! Laget er jo ikke til å kjenne igjen fra to år tilbake. Spruten og spillegleden vi så under VM i 2012 er fullstendig borte. Og det er trist å se. Det er klart at rammebetingelsene for norsk hockey er langt dårligere enn for de fleste andre landene vi konkurrerer med. Men det er dessverre ikke hele forklaringen tror jeg. Roy har gjort en formidabel jobb i den tiden han har ledet landslaget. Og det bør og skal han takkes for! Men det begynner å bli et mønster i at «alle» kritiske spørsmål besvares med mangelen på ishaller i Norge! Noe som selvfølgelig er riktig, men det må da finnes noen som kan trykke på de rette knappene og få tilbake entusiasmen i laget! Det er nok på tide at Roy får avløsning nå. Det som nå er i ferd med å skje er at de lagene som i en årrekke var blant «de vi skal slå» holder på å dra fra oss! Se på Sveits, Tyskland, Latvia osv, og nå sist Østerrike! Jeg er redd Norge nå igjen kan risikere å bli en B-nasjon. Og da kommer veien tilbake til å bli tung. Veldig tung.

 27. om Ishockey Norge skal bli bedre… skal det mer penger og flere haller + gode ledere og trenere.. !?fordi vi ikke har den vinnerkultur i hockey som vi har i f.ex skiskytning, og langrenn, må det skapes et ønske og vilje + fandenivoldsk instilling til å bli best i verden. gjør det ovenstående og lov hver av spillerne en bonus for oppnådde resultater, så blir Norge verdens beste ishockey nasjon i løpet av fem- sju år. Hallo… MONEY, MONEY, MONEY. sett av f.eks. 300 mill fordelt over over de neste 5-7 år (50 mill pr år) så kommer resultatene. (300mill) er ca 0.17% av oljefondet!! som Norge har

 28. Enig med Ivar, Flott for norsk hockey at vi har mange spillere utenlands, NHL/KHL/SHL/DEL Vi har jo mer enn et helt landslag ute nå.
  Men norsk hockeys største utfordring er de mange middelmådige utenlandske spillerne som fyllerspillerstallene hos Get-liga klubbene. Men 7-8 utlendinger i hver klubb representere dette opptil 70-80 spillere! Som derfor får spille på bekostning av unge norske spillere. Hvor mange av de hjemlige U20 spillerne som representerte Norge i U20VM i romjula spiller (mye) i get-ligaen? kun et fåtall.
  Antall utlendinger MÅ ned, klubbene må tvinges til og benytte unge norske spillere. Get-coachene føler seg nok forpliktet til og benytte dyre, men middelmådige utlenlandske spillere.
  En annen og stor utfordring for norsk hockey er at nå reiser både 13 og 14 åringer utenlands for å realisere drømmene sine og utvikle seg som spillere.er det en utvikling norsk hockey er tjent med?
  Generasjonsskiftet på landslaget er nok ikke realistisk før neste års VM, håper bare vi klarer og beholde plassen i det beste selskap etter årets VM
  Lykke til 🙂

 29. Ser også at flere over her lanserer Shampo som Norges neste A-landslagscoach, Shampo gjør nok mye bra som klubbtrener, men en landslagscoach bør ha mer skolering, der holder det ikke med egne spillererfaringer.
  Foreslår derfor heller Dan Remy Tangnes som Norges coach, den dagen Roy gir seg,

   • Tangnes til HV71, ja, men ikke som hovedtrener vil jeg tro. Hvis det er så at Roy ikke forlenger etter VM, hva mener du er best for norsk hockey? En utenlandsk trener, eller en norsk trener? Tangnes er jo norsk. Skal vi tilbake til tiden med svensk eller canadisk trener? Av norske trenere kan Petter Thoresen mestre jobben, men mistenker at han heller vil jobbe med utvikling hver dag, ikke bare i perioder, som landslaget er samlet. U20/18 trenerne er nok ikke aktuelle, er ikke erfarne nok. Hvilken norsk trener er da det? En landslagscoach bør ha god spillererfaring, men enda viktigere er god skolering og trenerutdannelse. Ikke noe nytt det akkurat, men hvilken norsk trener har alt dette til og løfte norsk hockey videre på dette nivået?

 30. Noen poenger har du.. syntes Roy har gjort en kjempejobb.. ut ifra de elendige ressursene han har.. så liten som hockeyen er i Norge.. se på kvaliteten på ishallene og ikke minst get ligaen der vi har oilers, Vålerenga og noen lag til som er oppe å ypper seg litt..resten blir kasteballer for de gode.. vi må bli flinkere å få frem talenter.. bli flinkere å matche talentene og begynne talentutviklingen tidligere. Det er akkurat det samme med annen idrett i dette landet..Norge må følge med i timen.. gale når Danmark begynner å bygge ishaller og vi sitter igjen med haller fra nesten krigens dager fulle av rotter.. At Norge skal komme til en semi i et OL som du sier er urealistisk…viktig nå å komme sterkt tilbake.. få god følelsen tilbake, holde seg i det gode selskap.. håper Tollefsen og co kommer sterkt tilbake.. heia Norge.. nå for min del håper jeg tre kronor tar gullet..

 31. Flere haller vil hjelpe, men det er et stort men. Se på yngres avdeling i de hallene som er rundt i landet. Det mangler mange folk i de forskjellige aldersklassene. Mange klubber (de fleste) klarer ikke å opprettholde 1 lag med full stall i hver aldersgruppe. Det koster for mye for mange. Trenere er pappaer til en på laget, noe som gir mye trøbbel med favorisering. Hadde klubbene begynt å bruke resurser på gode trenere fra start, ville de kunne rekruttert egne spillere til sine egne A-lag. Men det er lettere å hente B og c spillere fra Sverige og Finland for å ha et a-lag som vinner virker det som. En annen ting er at de store klubbene henter spillere på yngres avdelinger fra andre klubber for å vinne, det blir feil ilengden. Hvem gidder å spille tilslutt når alle de gode blir borte og de ender med å kun tape?

 32. Savner i din blogg at du snakker om hvilket høyt nivå de respektive lagene i dette OL holder, ser klart at de normalt svakere nasjonene har tatt steget opp, og da blir det naturligvis enda tøffere for noen isbjørner fra Norge.Men, den flyten og de marginene som vi hadde i vancouver manglet, ikke minst er min påstand at nivået ikke var like bra som i dette OL. Synspynkter på dette herr Jarslbo?

  • Slovenia har en NHL-spiller (Kopitar). Jeg så ikke Slovenia så mye, men av det jeg så: jobbet knallhardt kollektivt og individuelt over hele banen (litt mini-Finland). Så holdt de stand i 18 minutter mot Sverige. Norske ishockeyspillere er generelt veldig svake mht individuelt forsvarsspill/nærkampsspill, mens det virker som om toppnasjonene – og de på nivå med Norge (f eks Østerrike) – har lagt vekt på dette. Russland var dårlig i Vancouver, og bånn nå. Canada bedre i Vanc enn hittil i Sotsji. Slovakia mye bedre i Vanc, Finland (bronse da) på samme nivå, Sveits var bedre da (i alle fall ikke så gode nå, bortsett fra at de «holdt nullen» og – joda, jeg synes Sveits har vært veldig gode lenge (7 mill innbyggere?). 0-8 og 1-6 for Can og USA i Vanc var ikke bra, uavgjort ord tid mot Sveits veldig bra (Tore V tre mål i den kampen). Så vidt jeg husker gjorde Patrick T 5 ass tot da, Zucc 3 målpoeng (1+2), Holøs spilte mest av alle i hele turn i snitt – og var bedre da enn nå. Og så virket noen av de som er blitt gamle nå, mye piggere da. Her fungerte ikke overtallsspillet (men undertall iht stat) og ikke keeperspillet: Haugen ute ni uker uten kamp før første kamp (som han sto bra). Norsk hockey har mao også et stort keeperproblem (og Ruben Smith i Stavanger løser ikke det, på dette nivået). Takk for saklig/konstruktiv tilbakemelding.

    • Skriver om Latvia i dagens papirutgave av VG. Men: Joda, Latvia er gode. Men det er ikke noe nytt. Bra trener (også NHL-coach) og spiller som stort sett spiller i KHL, med unntak av keeperen som spiller i AHL: Syracuse Crunch.
     Og reddet 55 skudd mot Canada. Mao: Skal Norge ryste de store, må Lars Haugen stå på hodet – slik han gjorde i 2011 (f eks mot Sverige).

 33. Når du er inne på alder så har man flere som leverer selv om de er opp i årene.. se på Alfredsson, Selanne, Jagr. Ikke ungdommer lenger.. syntes det er litt feil å bruke det som argument.. denne gangen var vi muligens litt uheldig med at en del har vært skadet og gjerne ikke i sin beste match form.. uten å ha spilt kamp på lenge og det første du møter er nhl stjerner.. Nei Ruben Smith løser ingenting.. men vi har jo Steffen Søberg

  • Alfredsson og Selänne leverer, Norges eldre garde – med unntak av Morten Ask utifra potensial – gjør det ikke. Neida, Mads Hansen og Per-Åge Skrøder er ikke dårlig. Men jeg synes altså at det ikke spruter av dem, som det gjorde for et par-tre år siden (på landslaget).

 34. Enig med deg der;) men kan være andre faktorer som spiller inn..blir spennende å se fremtiden til Norsk hockey og landslaget.. må bevilges mer ressurser skal de ta det neste steg.. det å komme i en kvartfinale f.eks i et sluttspill pr idag er en stor prestasjon.. skal de klare det i hvert mesterskap må noe gjøres!!

 35. «Min svenske kollega sa også at han hadde observert følgende: Under en kamp hadde landslagssjef Roy Johansen bøyd seg ned over Patrick Thoresen og Mats Zuccarello på spillerbenken, åpenbart for å gi dem instruksjoner.»

  Selvsagt må det være lov til å synes at Zuccarello har underprestert i OL. Jeg hadde selv håpet å se ham gjøre mer. Ingenting i veien med det, men sitatet over blir for dumt. En kollega av deg mener å kunne tolke kroppspråket til Zuccarello i en samtale han ikke har hørt innholdet av dithen at Zuccarello ikke er lojal mot Roys instruksjoner? Er det alt du har å gå på? Det ville ha vært svakt om det var du selv som var i din svenske kollegas rolle, da innholdet av samtalen fremdeles ikke ville ha vært kjent, og det en tolker ut fra noens kroppspråk ikke nødvendigvis er det de ønsker å si, eller det de mener. Når du ikke så det selv engang, så er det rett og slett bare pinlig.

  • «Zuccarello, mente min kollega, viste med sitt kroppsspråk at han ikke var så interessert i å ta dem til seg.»

   Ser at jeg ikke fikk med meg den viktigste biten av historien som ble referert.

  • Som jeg sa i et intervju med TV2 tidligere i dag: feigt av meg å dytte en svensk kollega foran meg og bruke ham som en slags sannhetsvitne. Jeg skulle selvsagt skrevet at JEG synes Zuccarellos kroppsspråk ikke var slik det burde ha vært – alltid.

   • En sitter allikevel igjen med vanskeligheten med å tolke kroppspråk.

    Vil det ikke være mer naturlig å sammenligne den faktiske oppførselen på isen med den hockeyen Roy ønsker å spille?
    F.eks. si at du ikke synes Mats backchecker hardt nok, eller hva enn annet en måtte ha av innsigelser?

    • Ellers, bare sånn at det er nevnt, så synes jeg at det er fint at noen skriver om hockey, i en avis folk (av en eller annen grunn 🙂 ) kjøper.

 36. Tror ikke det er et problem mellom Roy og zucarello.. eller Thoresen for den del.. ansiktsutrykk kan si så mye. Har sett Zucarello på benken i Rangers og.. han ser mer fokusert ut i mine øyne mer enn misfornøyd… men hva vet jeg?

 37. Takk for en fin artikkel som setter følelsene i sving. Det er på tide at vi får en saklig debatt rundt Norsk hockey. Hvor vil vi. Hvor skal vi ? Hva har vi gjort. Alle kjenner alle i norsk Hockey. På tide og tørre og mene noe om sporten og rammene rundt den,

 38. Jarlsbo du er en klovn og en besser wisser som forsøker å få oppmerksomhet ved å rakke ned på sporten å spillerne.. Feil måte Øystein….
  Å rakke ned på de to spillerne som har absolutt mest å tilføre Norsk hockey i fremtiden ( Mats med Zucca Fondet) (Thoresen med klare planer for satsing på barne og ungdoms hockey på Hamar etter karriere slutt) er å slå beina under det lille håpet vi har om fremdrift i satsning på bredde og utvikling innen en sport som lider av idrettspolitisk kolaps.
  Jeg skulle ønske du brukte mer fokus på å rakke ned på politikerne som ikke kan annerkjenne Ishockey på samme måte som øvrige idretter i Norge, samt å bevilge penger til bygging av et fundament som vil skape bredde. Takk til Roy for det bidraget du har gitt Norsk Hockey Hvilken insats du har gjort… Du burdte hatt en statue på Jordal..
  Ta vare på sportens største profiler – Jeg er sikker på at både Patrick og Mats villig til å bidra med det meste (Kompetanse – Penger og tid ) dersom tanken bak det er å fremme sporten.
  Vi alle som kjenner deg Øystein er forferdelig lei oss for at misunnelsen tar deg når vi vet du aldrig tjente en krone på å spille hockey. Vi beklager at du i det hele tatt kan la tanken streife deg at Patrick og Mats kan ha andre motiver eller interesser en lagets beste når de representerer det Norske flagget..

  • Jeg sa ingenting om stjernenykker i intervjuet med TV 2. Roy Johansen er antakelig blitt forelagt det slik. På den annen side kjenner jeg jo spillereglene ved å si ja til intervju på TV, som ikke er direkte. Så jeg tar den. Men tror, for norsk ishockeys del, at det er lite formålstjenelig i avfeie meningsbærere med «klovn». Takk for respons. Jeg tar det selvsagt med meg, til etterretning.

   • Dersom du ønsker å være meningsbærer Øystein MÅ DU mene beroende på fakta når du omtaler enkelt individer med navn… Å mene på generellt grunnlag om generelle saker er sikker bra for å skape debatt. men å mene at i dette tilfellet Patrick og Mats ikke er lyttende og hever seg over laget – sett av deg fra tribunen er å ødelegge mer en du skaper i debatten… Vi trenger noen som deg, som retter søkelyset der det hører hjemme… FORUTSETTNINGER for idretten… Vi begge vet at stolsetene på jordal er eldre en begrepet hockey og at 9-4 er endel av forutsettningen pr idag…. Analysen bør derfor være nettopp der. Både Mats og Patrick bør hylles for det de har bevist, at trass i forutsettningene og svært dårlige odds har de lykkes å nå til toppen… Å det er IKKE takket være Norsk Tipping men svært standhaftige foreldre som offrer hele sin fritid og ofte jobb for å legge til rette det nødvendige fundamentet for suksess. Du burde hylle de alle… K

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *