Nye høyder med russer-hjelp

Etter en ny publikumsrekord er spørsmålet om norsk ishockey kan løftes til nye høyder ved innlemmelse i russiske KHL og stjernespillere som lokkes tilbake til Norge med rubler. 

10 lag, 45 serierunder og publikums-snitt 1734 – opp hundre fra forrige sesong. 390 213 tilskuere totalt før sluttspillet starter med kvartfinalene i kveld.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Med en økning på rundt 30 000 sammenliknet med forrige sesongs sluttspill, vil totalen ende på over en halv million på tribunene.

 Ishockey er med klar margin Norges nest største lag-publikumsidrett.  Ikke dårlig med tanke på at kun én arena – Stavangers storstue DNB Arena – holder mål når det gjelder moderne fasiliteter.

Stavanger Oilers’ rekordsnitt denne sesongen: 4119.

Nå er norsk ishockey stemt for å si ja til et lag fra verdens nest beste liga, Russland-baserte KHL, der landslagsspiller Patrick Thoresen (30) skatter 13 prosent av en årslønn på 20 millioner.

Laget vil knyttes til Vålerenga med hjemmearena Oslo Spektrum og spille i Kontinental Hockey League mot ligaens nåværende 28 lag fra Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Ukraina, Slovakia, Tsjekkia, Latvia og Kroatia.

Finske Jokerit i Helsinki spiller i KHL fra sesongen 2014/15, med den privat eide superarenaen Hartwall som hjemmebane. Den er kjøpt av russiske rikinger, som allerede har klubbeierskap i KHL..

Nyslått seriemester Vålerenga fortsetter etter alt å dømme i den norske toppserien. Den er nasjonal og helt uavhengig av KHL, men vil kanskje fungere som en slags farmerklubb for «Nye» Vålerenga (med et annet navn enn Vålerenga: Oslo Kings?) i KHL – som på «vanlig» russisk maner har som mål å bli større enn «storebror» i USA og Canada, NHL.

Blir det et A og B-lag?

Nei, men KHL-laget med hjemmebane i Oslo blir bedre fordi KHL selvsagt vil sprøyte inn titalls millioner i sitt lag på norsk jord. Vålerenga har sitt A-lag i den norske serien, KHL har sitt A-lag i sin kontinentale liga.

Håpet er at det ene produktet skal styrke det andre. 

Som i USA og Canada, der de rikeste rikingene eier NHL-klubber. De mindre rike eier klubbene i ligaene AHL og ECHL og CHL, som år om annet inngår samarbeidsavtaler med NHL-klubbene og deres eiere.

Lars Haugen er blitt sendt ned til KHL-klubben Dinamo Minsks farmerlag i Hviterusslands nasjonale serie i henhold til visse reguleringer.

bs106720-jpgishockey-190Det står ikke på pengene i KHL. Russiske Ilja Kovaltsjuk brøt i fjor en livstidskontrakt med NHL-klubben New Jersey Devils, verd flere hundre millioner, for å spille for Patrick Thoresens SKA St. Petersburg: Årslønn 60 millioner.

Mye er selvfølgelig usikkert når det gjelder en eventuell russisk innmarsj og investering i norsk ishockey, slik det gjerne er når mange skjønner at mye (penger) står på spill.

Vil KHL-laget med 30 hjemmekamper i Oslo bestå av russiske spillere med vanskelige navn og vrakede NHL-spillere, som i kroatiske Medvescak Zagreb.

Kommer det til å virke attraktivt på et norsk publikum?

Eller syv-åtte norske spillere fra svenske toppklubber, landslagsveteranene Jonas Holøs, Thoresen og keeper Lars Haugen fra KHL – pluss et knippe av beste fra Stavanger Oilers og «gamle» Vålerenga en løsning?

Det siste vil være mer enn godt nok til å matche det sportslige nivået i KHL. Stavanger Oilers vant Continental Cup for et par måneder siden, foran ukrainske Donbass Donetsk som endte på 4. plass i KHLs vestliga og møter latviske Dinamo Riga i første kamp første slittspillrunde i ettermiddag.

Flere sentrale aktører i norsk ishockey mener uansett at KHLs åpenbart utstrakte hånd er sportens eneste mulighet til å overleve mens man – forgjeves? – venter på Oslo-OL 2022.

hej6153-jpgoslo-2014-53Roy Johansen er dypt bekymret for generasjonsskiftet som truer landslagets fremtid som A-nasjon. Et U20-lag med norske spillere i KHLs profesjonelle junior-liga kan få svak rekruttering på bena.

I en større sammenheng kan norsk ishockeys delaktighet i en stor, voksende internasjonal klubb-liga fungere som pilot for andre lagidretter i Norge:

Et norsk herrehåndball-lag i en privat nordeuropeisk serie – utenfor de nasjonale seriene – mot svenske, danske, tyske og sveitsiske klubber?

Larviks suverene kvinnelag?

Mulighetene er mange. Norsk ishockey kan gå i bresjen, som den – i mindre målestokk – gjør ved å innføre videodømming i NM-sluttspillet.

 

11 tanker om “Nye høyder med russer-hjelp

 1. Greit DNB Arena er klart best, men Storhamar og Lillehammer har vel OK fasaliteter, ble tross alt bygget til OL, og bør vel ikke klage nevneverdig?

   • Føler det blir en sovepute å bare syte og klage over gamle fasaliteter. De fleste klubber kan bli mye mer kreative og tenke litt utenfor A4, og gjøre ting bedre. Tross alt vil nok de fleste klubber spille i samme arena de neste 10 årene.
    Her kan Stavanger igjen trekkes frem og hva de klarte å få til i gamle siddishallen med like dårlige fasaliteter som de fleste andre. Se på kvinneandelen som går å se Oilers -det er noe å tenke på for alle andre

    • Enig i dette, må stikke fingeren i jorden å begynne å gjøre noe, ikke bare klage over hvor dårlig alt er, let etter løsninger ikke diskuter problemene!!

 2. Tilbaketråkk: Det er i den 5. det avgjøres

 3. KHL eneste måten å overleve mens vi venter på Oslo-OL?
  Hva menes med dette og hvem er de sentrale aktørene som mener det? Er det Jan Tore Kjær?

 4. KHL neste…..
  Seriegull vunnet ved å fuske. Skal bli artig å se om forbundet er «større» enn VIF. Har min tvil….
  Lørenskog manglet en underskrift om ble trukket 20 poeng , Storhamar manglet penger og ble trukket 15 poeng. Noen av disse bør reagere når VIF ikke blir trukket poeng eller får sanksjoner mot seg for å ha fusket ! For jeg tipper forbundet IKKE reagerer !!

  Vent og se….

 5. Mener Jarlsbo fremdeles at VIF er klare til å tre inn i KHL ? eller har de siste dagers hendelser endret ditt syn ?
  Når du selv sier at millionbedriften VIF feiler administrativt – og bør tilgis feilene – er man da klar for KHL ?
  Bør man undersøke om KHL legger listen for tilgivelse på et slikt nivå du ønsker den skal ligge ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *