Derfor vinner Stavanger hatoppgjøret

 

Hockeyens nye hatoppgjør ender som reprise av NM-finalen for ett år siden, med gull til oljebyens iskrigere – for tredje gang på rad.   

– Det var hett i fjor. Det blir hett nå. Vi er ikke glad i Stavanger, og vil ikke tape, sa Vålerengas matchvinner Erik Follestad Johansen (24, bildet med Shampo) til VG etter 2-1 over Storhamar i syvende og avgjørende semifinale onsdag.

bs01188-jpg7-og-avgj-312– Det er det nye hatoppgjøret, tilføyde han.

– Det er kanskje er sterkt uttrykk, men for meg er det hat, og jeg er sikker på at publikum og spillerne ser på meg som den største banditten av alle, sa måltyven Martin Strandfeldt (33) til VG etter at hans Stavanger Oilers i «samme» semifinale hadde slått Lillehammer 6-2.

Temperaturen er så høy som den bør være foran NM-finalens best av syv kamper serie. For en måned siden kokte det over – for Stavanger – i seriefinalen på Jordal Amfi.

Vålerenga vant 7-1 på hjemmebane.

Trener Petter Thoresens alle erfarne spillere mistet hodet, mens Espen Shampo Knutsens Vålerenga – Norges desidert mestvinnende klubb – holdt det kaldt i siste serierundes tittelkamp.

bs10673-jpgstavanger-185Stavanger (bildet: etter finaleseieren i fjor) vil ikke skjemme seg ut på samme vis igjen, og dermed vinner Norges desidert mest veldrevne og profesjonelle (ishockey)klubb sitt fjerde sluttspill om kongepokalen siden 2009/10-sesongen – fordi:

# Stavangers spillerstall er bedre enn Vålerengas når det gjelder bredde og kvalitet.

# Oslo-laget, som sist vant NM-gull for fem år siden, har finalens beste keeper i Steffen Søberg (20), men mangler en hærfører blant utespillerne. Stavanger har et knippe av den typen, på back og løper-siden.

Espen Knutsen svarte «førsterekken», Martin Strandfeldt, Juha-Pekka Loikas, Tommy Kristiansen «er tøff» og Snorre Hallem (bs105724-jpgstavange-591bildet: siste finalemålscorer i fjor) – da han ble spurt om å trekke frem «Stavanger-navn» etter semifinale-persen mot Storhamar.

Hamar-lagets superveteran Pål Johnsen (38) beskrev på sin side årets VIF-utgave i et nøtteskall: Tunge, hardtarbeidende grov-jobbere.

# Stavanger har en «rettlinjet» stil og plan – med pasninger i banens lengderetning – best egnet for finalekamper annen hver dag. Vålerenga spiller «vanskelig» og med høy risiko, spesielt fra egen sone: Sårbar for «tatt på senga»-overganger i midtsonen.

Med seriemesterskapet har Vålerenga fordelen av første og eventuelt syvende og siste kamp på hjemmebane. Den hadde de for et år siden også. Da vant Stavanger kamp tre på Jordal (4-1) og 4-2 i kamper med 4-3 seier i spilleforlengelsens «første mål vinner» på hjemmebane.

Begge lag var bedre på papiret den gang. Stavanger var mer solid back-forspent defensivt. Vålerenga betydelig mer velutstyrt offensivt.

ØST MOT VEST: Kampen om toppen i norsk ishockey står – igjen - mellom Vålerenga og Stavanger Oilers. Her trenerne Espen Knutsen (41) og Petter Thoresen (52) etter fjerde NM-finale forrige sesong (5-1 til Stavanger). Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Espen Knutsen mener den er kompensert med suveren lagånd, som sviktet da det gjaldt i fjor. Den kommer imidlertid ikke til å holde, i lengden. Petter Thoresens Stavanger vil til syvende og sist – på Jordal Amfi 16. april – vinne sin femte ishockey-tittel totalt på fire år.

 

Til slutt: fra en annen kant av Hockey-Norge, og tabellen for å si det slik (copy/paste):

 

 

23 tanker om “Derfor vinner Stavanger hatoppgjøret

 1. Hatoppgjør er et medieskapt utrykk. Mange av de som spiller er gode kamerater. Det finnes ikke hat i norsk idrett. Jo, jeg glemte at vi bandyfolk hater dere ishocey journalister. Slutt å spe dritt.

  • I dette tilfellet er det spillerne selv – hhv Johansen og Strandfeldt – som anvender betegnelsen/karakteristikken (se/les sitat). Spiller og klubb-skapt?

 2. Noe «hatoppgjør» kommer aldri, aldri, Vålerenga-Oilars til å bli.
  En klubb som ble stiftet for 14 år siden har ikke mye å stille opp med annet enn et par pokaler fra de senere åra og en fanskare som lærte seg hockeyregla for 14 dager siden.
  For dere som ikke visste det; hockey er en kollisjonssport, det smells og takles. Og fordi en spiller blir skadet etter en takling betyr ikke det at det er utvisning.
  Jeg syns TV2 (som har hockeyrettighetene i Norge AS) – eller VG – burde tatt en undersøkelse blandt supportergjengen til GET-liga klubbene der dere spør om regler og lover for å sjekke folks hockey-IQ.

  Det er det jeg liker med NHL, ikke nødvendigvis det overlegne fysiske spillet og den harde tonen (uten handshake for peace etter hver j…. seriekamp..) – det faktumet at både kommentatorer og journalister er så dønn ærlige.

  En spade blir kalt for en spade; Der f.eks Minnesota-publikummet får anerkjennelse fra de største hockeyekspertene til f.eks TSN, fordi de er såpass kunnskapsrike og «buer ikke for hver bidige takling eller skriker om 2-minuttere hvert andre minutt» , og der klubber som Panthers og Redwings får pepper for manglende fans (nå kan vel kanskje Redwings-folket ha seg unnskyldt pga pengeproblemene, men det skal fortsatt være mulig å fylle old Joe.) – og der mitt kjære Montréal (med é) Canadiens har ryktet som den byen med mest press og kravstore fans og journalister/media.

  Slikt blir sagt helt åpenlyst og i beste sendetid, noe norge burde ta etter; så får vi kanskje en ordentlig hockeykultur her også, ikke bare familiefans og turister som sitter pent og ser på kamp og «klapper når andre klapper og buer når andre buer». Bæææ bæææ.

  I tillegg så burde vi hatt vår faste hockeystudio i prime time, med et innslag ala Coaches Corner med en «Don Cherry»type som tør å si det som det er , altså motsatt av de TV2 nå har i stab’en.

  Men en vesentlig forskjell; NHL er privateid som ønsker å tjene penger og dermed gjør det fansen vil, i så måte.. Her hjemme er det dinosaurer på hockeytinget som bestemmer.. De samme som kaller Shampo for «neandertaler» fordi han vil innføre , som KHL og snart SM-liiga, 5minutter for fighting.
  Hvis Gud kunne garantert hver enkelt hockeyklubb 3 millioner kroner ekstra inntekter i året hvis fighting ble «godkjent» – så ville fortsatt forbundet nektet. Pga «signalene» det kan sende til små kjære barn.. Som altså er totalt anderledes enn Canadiske, Amerikanske og Russiske barn på samme alder..

  Men hey, nå er det jo vesentlig forskjell på barna i Oslo og Fredrikstad også, noe vi så i fjor da det ble blusset fra Klanen; Der fredrikstadbarna løp gråtende ut så stod barna som var med klanen og hadde det kjempegøy.. Rare greier.. Eller,det var iallefall det journalisten skrev. Men jeg så ingen unger blandt Klanen som gråt eller følte seg ille til mote. Motsatt av barna fra Fredrikstad. Rare greier..

  • Vet du hva Stavanger Oilers er opphav fra? Tror du hockey i Stavanger er ett 14 år gammelt fenomen?
   Tenke du kan lese deg litt opp her!

  • Du kan ikke huske mye av ishockeyhistorien i Norge. Personlig husker jeg en kamp i Stavanger i 1994, der Vålerenga ble rundspilt av Viking Ishockeyklubb og tapte 10-2. Vålerenga hadde Forsberg som trener. På den tiden var det bare Rob Skistad (keeper) som fikk betalt (småpenger) for å spille på Vikings lag. Resten av mannskapet var rene amatører. Mener også å huske at vi tilskuere kunne reglene så noenlunde. Tror også spillerne hadde en viss kjennskap til reglene.

  • Forskjellen for publikum i NHL kontra Getligaen er jo at dommerne ikke lar seg påvirke i NHL.
   I getligaen kompenseres det i hytt og vær og armen fyker i været på hoveddommer når publikum skriker. Derfor skrikes det!

 3. For øvrig så regner jeg med at Jarlsbo resignerer hvis Vålerenga vinner, iogmed at artikkelen virker veldig bastant og sikker.

 4. Er det ikke mulig å komme unna dette medieskapte begrepet «Hatoppgjør»?? Fotball er verst men nå kommer også hockeyfolket. Vær så vennlig kjære journalister og publisister, ta på alvor ansvaret vi alle har for å lage unormale stemninger rundt et idretts-oppgjør. Noen kamper er viktigere å vinne enn andre og det er greit, men hat – det begrepet appelerer bare til det primitive i folk. Der hører ikke idretten til.

  • – Det var hett i fjor. Det blir hett nå. Vi er ikke glad i Stavanger, og vil ikke tape, sa Vålerengas matchvinner Erik Follestad Johansen (24) til VG etter 2-1 over Storhamar i syvende og avgjørende semifinale mot Storhamar onsdag.
   – Det er det nye hatoppgjøret, tilføyde han.
   – Det er kanskje er sterkt uttrykk, men for meg er det hat, og jeg er sikker på at publikum og spillerne ser på meg som den største banditten av alle, sa måltyven Martin Strandfeldt (33) til VG etter at hans Stavanger Oilers i «samme» semifinale hadde slått Lillehammer 6-2.

 5. Utøvere i noen idretter har kanskje blitt vant med at det er et stuerent uttrykk hos deres egne og blant egne fans, men derfor behøver ikke pressen løfte uttrykket opp i tittelfeltet. Totalt unødvendig og med referanse til siste ukes hendelser i Sverige og utenfor Jordal nå sist – et sørgelig bidrag til voldsspiralen. Men, det selger kanskje ikke så godt…

 6. La nå kampene spilles først da…
  Enga har hatt godt tak på Oilers denne sesongen.
  Det beste laget vinner….
  Heia Enga…

 7. Ser ikke helt problemet med å kalle noe for et hatoppgjør. Alle forstår at i idrettslig vokabular betyr ikke hat det samme som forøvrig. Det kan være intenst, rivalisering og hat under kampene, og så rusler man stille og rolig ut, side om side med motstanderen, etter match, eller diskuterer kampen med hverandre over en øl. Jeg er Sparta-supporter, og er nærmest vokst opp med å «hate» Stjernen. Ingenting er verre enn å tape mot erkefienden, og ingenting er deiligere enn å vinne mot dem. Likefullt har jeg mange venner fra klubben, og både kollegaer og klassekamerater fra gamledager som holdt med rivalen. Alle var enige om at derbykampene er det totale hatoppgjør, men alle er likevel gode venner…

 8. Media skriker over seg og forlanger at pøbler som starter bråk og utøver vold i forbindelse med fotball og ishockey kamper må fjernes og straffes hardt.
  DET er nok flertallet av tilskuere og vanligfolk enige i, MEN media er selv opphavet til bråk og vold i forbindelse med idrettsarrangement. det er MEDIA som har skapt begrepet «hatkamper», et begrep som selvfølgelig blir fulgt opp av voldelige galninger som tar media på «alvor».

  Media bør straks slutte med dette «HAT-opplegget» sitt.
  Deltagere på banen driver sin idrett av egen glede, og tilskuere koser seg over spenning som konkurransen gir.
  Dette har med GLEDE å gjøre, ikke HAT som media synes være opptatt av.

 9. Kjenner at jeg sliter med å like Oilers:
  -Ingen tradisjon
  -Ingen historie
  -Ingen kultur
  -Ei dialekt som ingen forstår
  -Bare svarte penger «frå oljå»

  Takke meg til Hockey-Norges eneste klassiker:
  Enga-Storhamar

  Fantastisk godt beskrevet av Joachim Strandberg på vif.no….!

 10. Kjenner jeg sliter med å like Vålerengen

  – Lovbrytere
  – Juksere
  – spillere som går for å skade motstandere
  – dårlige tapere
  – dårlige vinnere
  – en «kultur» kun de selv forstår

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *