VM-spøkelset heter Danmark

(OSTRAVA) Norges såkalte skjebnekamp mot Slovenia i ettermiddag vil være mindre avgjørende for hockeyguttas være eller ikke være – kvartfinale eller nedrykk – enn oppgjøret mot erkerival Danmark lørdag kveld.

bs15231-jpgsverige-s-708

SURE DANSKER: Etter at Per-Åge Skrøder hadde gjort 3-0 (6-2 til slutt) drøyt halvveis i Globen i 2012-VM, sprakk det for danskene. Ole-Kristian Tollefsen og Martin Røymark (t.h) lot seg ikke pille på nesen.

– Mest sannsynlig er det meste avgjort etter Danmark-kampen, sa landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen – sittende på kanten av en myk stol i lobbyen til spillerhotellet i Ostrava – til meg torsdag ettermiddag.
Foranledningen var en liten diskusjon – snarere spekulasjon – om Norges kvartfinalesjanser etter den helt nødvendige 3-2-seieren over Slovakia onsdag.
Samtalen fant, vel å merke, sted før Hviterussland for første gang i VM slo USA 5-2 torsdag ettermiddag/kveld og dermed inntok toppen av VMs gruppe B i det innledende gruppespillet. Nå – foran Slovenia-Norge og USA-Danmark i kveld – ser tabellen i den slik ut etter fire kamper av syv (4 beste til kvartfinaler, sisteplass: rett ned):
1) Hviterussland 10 poeng, 2) Finland 9 poeng, 3) Russland 9 poeng, 4) USA 9 poeng, 5) Slovakia 7 poeng, 6) Norge 3 poeng, 7) Danmark 1 poeng, 8) Slovenia 0 poeng.

# 3 poeng for seier i ordinær spilletid
# 2 poeng for seier i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse
# 1 poeng for uavgjort etter ordiner spilletid/tap i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse

Norge ligger godt an med tanke på kampene som gjenstår: Slovenia, Danmark, Hviterussland. Slovakia ligger dårlig: Finland, Russland, USA. Hviterussland godt an:

c2d826b9bf4d4c04a371-817

PEP-TALK: Lars Haugen reddet Norge da Slovakia presset hardt for å utlikne sist onsdag. Her i tidligere (Sotsji-OL) samtale med keepertrener Pekka Alcén.

Russland, Finland, Norge.

Med tanke på kvartfinale.

Slovenia og Danmark står i fare for å rykke ned.

Men det gjør jaggu Norge også.

Hvis Tollefsen & co (han er hatet i Danmark, ifølge min danske kollega Peter Fredberg fra BT) taper for Slovenia i ettermiddag, må de slå de danske drenger for å være sikker på å unngå å rykke ned til 1. divisjon og B-VM i Polen neste år (rett over grensen fra Ostrava).

Alle vet hva det – vinn eller forsvinn mot Danmark – innebærer.

Tommy Jakobsen ble «usannsynlig» matchvinner etter 66 sekunder i spilleforlengelsen mot Danmark i 2009-VM. Med kapteinens skudd – ping-pong – og superveteranens 5-4-mål, unngikk hockeygutta (med Zuccarello, Thoresen, Vikingstad, Holøs, Trygg, Skrøder…) nedrykksumpen i sveitsiske Kloten.
Da Norge bare måtte slå Danmark (slik det alltid er) i «nedtur-VM» i Stockholm for to år siden, dukket endelig Patrick Thoresen opp i siste sekund og ble matchvinner med sitt 3-2-mål 152 sekunder før ordinær spilletids slutt.

bs106720-jpgishockey-190

DANSKE-DØDER: Patrick Thoresen har scoret (mange) mål mot Danmark i tidligere VM og OL-kamper. Mye mål-henger på ham mot Slovenia i ettermiddag og Danmark i morgen, lørdag kveld 9. mai.

(Da alt fløt som melk og honning i 2012-VM, vant Norge lett 6-2 – etter 5-0 i 2. periode – over stjernespekkede Danmark; en håndfull NHL-spillere).

For spesielt interesserte, den offisielle VM-statistikken fra den kampen – her.

I februar 2009 scoret Patrick Thoresen tre mål på Jordal Amfi da Norge – med nød og neppe – slo Danmark 5-3 i den avgjørende OL-kvalifiseringskampen til Vancouver 2010.

Peter Fredberg i BT har skrevet om dansk ishockey i en mannsalder. Vi tok en prat under frokosten i morges, på frigjøringsdagen 8. mai, om Norge vs Danmark. Han tror Danmark rykker ned, men mener danskenes 14. A-VM på rad – neste år i St. Petersburg og Moskva – kan berges lørdag.

Med mot Norge, med seier.

Danmark har et svakt lag, sier han. Åtte til ni av Danmarks beste ishockeyspillere er ikke her i Ostrava: Frederik Andersen (keeper NHL-laget Anaheim Ducks), Frans Nielsen (New York Islanders), Lars Eller (Montreal Canadiens) med mange flere, altså.
PS! Danmarks nye vidunderbarn Oliver Bjorkstrand (20) er kommet til VM-byen og spiller sin først kamp mot USA i kveld, og nummer to mot Norge. Han er ingen frelser, understreker, kollega Fredberg – men han er fandens så god.

 

Her er en sak om Bjorkstrand i BT.

 

Dette er et avsnitt hentet fra hans siste hockeykommentar i BT:
«Det er dødsensfarlige modstandere, Danmark står over for i de sidste tre kampe: Russerdræberne USA, hademodstanderne Norge med Patrick Thoresen fra KHL-mesterholdet SKA St. Petersburg og Slovenien med Los Angeles Kings’ superstjerne Anze Kopitar og en hær af spillere fra hele Europa.»

 

Han er ingen optimist. Han tror Danmarks skjebne – fortsatt A-VM eller nedrykk – «bliver afgjort med ét mål i den sidste kamp mandag aften mod Slovenien.»
Men han vedgår at det er én mulighet før det: Lørdag kveld mot Norge. Med fire poeng foran dem siste kampen mot Slovenia, er plassen sikret – hvis Slovenia fortsatt har null poeng poeng. Men det er jo slett ikke sikkert. Slovenia kan da ha slått Norge.

Fredag ettermiddag.

Spøkelset Danmark – der danske TV 2 sender samtlige VM-kamper ! – tafser med andre ord Norges hockeygutta i det de entrer isen for å slå Slovenia i ettermiddag.

Hvordan skal de klare det?

450355792-jpgnew-yor-387

SLOVENIAS SUPERSTJERNE: Anze Kopitar, til høhyre for Los Angeles Kings mot New York Rangers Stanley Cup-finalen i fjor.

Slovenia kommer til å kjempe for livet, med NHL-stjernen Anze Kopitar (27, Los Angeles Kings) som hærfører. Det fins 943 registrerte ishockeyspillere i Slovenia, mot drøyt 6000 i Norge.

Men det er verd å minne om at Slovenia endte på 7. plass i OL-turneringen i Sotsji i fjor.
De har et par spillere fra KHL og Gasper Kroselj (svenske Oskarshamn) eller Robert Kristan (tsjekkiske Pardubice) i mål. Kristan tok nesten alle skuddene mot Slovakia (1-3, det siste fra Graborik i tomt mål ett sekund før slutt).

Det bør imidlertid være mulig for Patrick Thoresen, Mathis Olimb, Ken André Olimb og Jonas Holøs (power play) å score tre-fire mål på dem.
Da vinner Norge. Slovenerne får ikke i vei alt for mange skudd. 13 mot Finland (0-4) torsdag.

Norges videoanalysesjef, Tom Jøstne, ser Slovenia slik (i en SMS til meg i går ettermiddag):
+ (pluss): Kopitar, gode off kvaliteter i laget, spillende.
– (minus) Bruker få spillere, uerfarne på dette nivået, tendens til å tape jevne kamper.

Danmark?

+ (pluss) respektløse, våger å spille, brukbar 1. femmer.
– (minus) Mv-spillet?, naive, litt tynn bredde i laget.

«Respektløse» og «våger å spille».

Det likner et spøkelse.

9 tanker om “VM-spøkelset heter Danmark

  1. Danmarks vidunderbarn er ikke Bjorkstrand, det er Nikolaj Ehlers. Uansett vil de to og mange andre NHL-proffer sørge for at Danmark vil være en mye bedre ishockeynasjon de neste årene. Norge produserer ikke i nærheten av like mye talent som de gjør.

    • Jeg må desverre si meg helt enig om 3 til 4 år vil Danmark være på samme nivå som sveits hakket foran oss . Når det er sagt så har vi flere ganger slått Danmark når de har hatt både fire og fem nhl spillere .

  2. Svada fra både jens og nerås. Visst pokker produserer vi talenter. Nørstebø f.eks var på diverse short lists ved forrige draft.men er vel fremdeles ung nok til å gå i kommende entry?

    Vi har en av verdens beste 15-åringer. Vi har hatt flere spillere som har vært nevnt som kandidater til kommende entry…

    • Jeg fullt klar over det Lars , men alikevel er det super imponerende av danskene å få fram så mange kvalitets spillere . Samtidig skal vi prise oss lykkelig over at vi ikke har så mange spillere i nhl , hadde Thoresen , Olimb og Holøs vært opptatt med Nhl spill , er jeg temmelig sikker på at Norge ville fått det steintøft med å beholde plassen . Å ha mange spillere i Nhl , er både en velsignelse og forbannelse når man ikke har stor bredde som de store Nasjonene . Det er Danmark et bevis på .

  3. Hei dere, hvordan er det nå med tanke på kvartfinale? Jeg antar vi vinner mot danmark og taper mot Hviterussland. Hvis så er tilfelle, hva er sjansen for en eventuell kvartfinale?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *