Ut i kulda – Larsen het i Vålerenga

Kenneth Larsen ble kastet ut i kulden av Lørenskog for to måneder siden. Nå er han så het i Vålerenga at eks-klubben kommer til å skjelve i buksene – hvis NM-semifinalen går til en syvende og avgjørende kamp fredag.

Kenneth Larsen fyller 36 år om to uker. Han har vunnet åtte kongepokaler med Vålerenga. Den siste i 2009. Da scoret han 1-0 og ble matchvinner – som back – mot Sparta på Jordal Amfi.

Deretter gikk han til Lørenskog.

Da Vålerenga-trener Espen Knutsen hentet ham tilbake i slutten av januar i år, rett før overgangsvinduet stengte, stusset jeg litt. Hva hadde Kenneth Larsen gjort siden overgangen som kunne forsvare en retur, blant andre på bekostning av lyn-talentet Magnus Hoff (18)?

Espen Knutsen svarte at Larsen var gull verd i garderoben, og ville være det da det stundet mot sluttspill.

Han fikk rett.

Fra kulda på Lørenskog og inn i varmen der han så å si er vokst opp.
Larsen er het nå.

Kenneth Larsen scoret det matchvinnende 3-1 målet i den første NM-semifinalen mot Lørenskog, og matchvinnende 1-0 da Vålerenga gjorde det igjen mandag .

Slo Lørenskog på deres hjemmebane.

Det vil si Kenneth Larsens, inntil nylig, hjemmebane.

Kenneth Larsen har scoret to mål på 12 kamper i NM-kvartfinalene mot Storhamar og semifinalene mot eks-klubben. Begge mot Lørenskog. Begge avgjørende. Begge på bortebane. Vinner Vålerenga igjen onsdag kveld på Jordal Amfi, vil slaget om retten til å spille NM-finale mot seriemester Stavanger stå i ishallen på Lørenskog fredag kveld.
Er det nødvendig å si mer – enn Kenneth Larsen?

Nå skal jeg selvsagt være forsiktig med å spå. Strengt tatt burde jeg som Drillo avstå med argumentet om at jeg ikke er spåmann.

Jeg tippet Sparta som NM-gullvinner, fordi jeg trodde Spartas spillere skammet seg såpass over nedturen etter dobbeltgullet i fjor at sluttspillet ville være en kjærkommen sjanse for revansje – som de ville gripe begjærlig.

Det gjorde de ikke. Ingen av dem, er jeg fristet til å påstå.

Jeg skrev foran forrige kamp Lørenskog-Vålerenga at Lørenskogs keeper Jürgen Penker er bedre enn Vålerenga Patrick DesRochers. Det mener jeg imidlertid fremdeles, selv om DesRochers reddet akkurat den – den: Christian Thygesens fra skrå vinkel med rett fatning etter 17.50 – og sto på hodet de siste 10-15 minuttene da Lørenskog-spillerne (de få som blir sluppet utpå av trener David Livingstone) hentet fram desperasjonen Vålerenga hadde knekt dem med i 45 minutter.

Okey, og litt kløkt: Vålerenga spiller smartere og med en viss plan, ikke minst defensivt; Lørenskogs eventuelle plan glimrer med sitt fravær.

Og det bringer meg tilbake til saken: Penker kan ikke noe for at medspillerne han burde fått hjelp av, ennå har til gode å tenke at det kunne være lurt. Nemlig å gjøre sin egen keeper god, istedenfor å gjøre motstanderens god.

Sist syntes jeg DesRochers reddet det han burde redde, pluss noen til som han strengt tatt bør redde når det står en finale på spill.

Penker ble altså ikke gitt sjansen til å gjøre det samme. Snarere tvert imot. Det er bare å se hva som hendte foran Jonas Oppøyens 2-0 da Vålerenga spilte i undertall. Først skulle James Sixsmith føre – som om det var det glade 80-tall – pucken ut av egen sone, deretter fikk Oppøyen skyte, og deretter fikk han lov til å fange opp returen fra Penker.

Tomt mål.

Ikke Penkers skyld.

Trangt Vålerenga-mål: DesRochers ære, men også utespillernes fortjeneste. For å bruke Jonas Oppøyens ord etter kampen: Vi har bedre backer enn Lørenskog.

Og til slutt et par ord fra Kenneth Larsen etter den kampen, Shampos garderobemann: Oppøyen er god nok for VM; se på’n, han er en skikkelig ”grinder”, sa Larsen.

Han har rett i det. Men jeg er redd landslagssjef Roy Johansen har litt for mange av den typen, som er bedre enn Oppøyen, til at Larsens første påstand skal bli oppfylt. Men for all del. Oppøyen – med sluttspillets stiligste skjegg?? – er Vålerengas beste poengplukker etter 12 sluttspillkamper: Fire mål og fem målgivende pasninger.
Ikke dårlig for en som også er god til å stange og klenge – og bane vei for Kenneth Larsen.
Lørenskog? Lørenskog må ta Vålerenga på Jordal i kamp nummer seks. På hjemmebane gjør de det ikke, så lenge Larsen finner fram til parkeringsplassen bak Metro-senteret.
PS! Ga Lørenskog 70/30-sjansen til å vinne sist. Gir dem 55/45 sjanse til seier foran kamp seks. Men da må Mats Frøshaug opp på det nivået han var sist Lørenskog vant på Jordal, og Lørenskog som lag ta innover seg at de må spille som Vålerenga for å ta seg til NM-finalen for første gang i klubbens historie.