Stavanger vil kjøre over LIK

 

 Lørenskogs keeper Jürgen Penker bør stålsette seg. Orker ikke backene hans å stå imot Stavangers plan, vil han ganske raskt lure på hva som traff ham.

 

Svar: Lars Peder Nagel, Christian Dahl Andersen, Ryan MacMurchy, Martin Strandfeldt med veldig mange flere.

 

Stavanger-trener Petter Thoresen kommer i NM-finalen best av syv kamper mot Lørenskog ikke til å vike fra planen som gjennom hele sesongen har gjort seriemesteren nær uslåelig. De angriper på bred front, det vil si ved å bruke mange spillere. Fra alle kanter, det vil si fra alle posisjoner.

# Lørenskogs trener David Livingstone matchet i semifinalene et fåtall spillere hardt, og lot slik jeg ser det alt for mange sitte og se på; spillere som kunne tvunget Vålerenga i  kne lenge før LIK gjorde det.

Tilbake til Thoresens taktikk: Mest av alt går Nagel & co motstandermålet.

Slik Vålerenga gjorde da de vant 4-2 i første semifinalekamp mot Lørenskog og Jürgen Penker – på Lørenskog – for to uker siden.

Kamikaze-hockey. Men ikke hodeløs. Bare kraftfull.

Shay Stephenson, Blake Evans, Steffen Thoresen (sønn av faren sin) og backen Patrick Coulombe – pang, pang gjennom Lørenskog-backene og bokstavlig talt inn i målgården til Penker.

# Rett på. Med puck. Uten puck. Det er Stavanger i et nøtteskall.

Ikke minst i overtallspill. Resultatet av det kan du lese i statistikken, under PP. Ingen andre er i nærheten av å score like mange mål med en eller to spillere flere på isen enn motstanderen.

Tim Kunes, Ryan MacMurchy, Lars Peder Nagel, Martin Strandfeldt og Christian Dahl Andersen. Det skal kløkt og fysisk utholdenhet og styrke til for å utstå Stavangers første overtalloppstilling. Den andre også.

Vålerenga orket ikke holde det offensive trykket opp, trener Espen Shampo Knutsen hadde ikke nok spillere å ta av, og de hadde spilt syv kamper mot Storhamar i kvartfinalen.

For Stavangers er det motsatt. De setter motstanderen under kraftigere press ettersom kampen lider, og enda mer hvis de ser at motstanderen virkelig lider. Stavanger vant tre av fire sisteperioder mot Lillehammer i kvartfinalene, inkludert spilleforlengelsen i kamp tre – og 3-0 i fjerde og avgjørende 6-4 på bortebane.

Stavanger måtte ikke mer enn å gå på lavt gir i kvartfinalen og vant fire på rad i semifinalen. Den siste bataljen kostet litt, men ikke mer enn at Thoresens viktigste oppgave gjennom hele sluttspillet og foran finalene har vært å holde trykket og intensiteten – fysisk og mentalt – oppe under alle treningsøktene.

Stavanger har slått Lørenskog i alle fem seriekampene denne sesongen.

Riktig nok bare én gang med flere enn ett mål, og kampene har vært relativt målfattige. Lørenskog hadde kanskje fortjent å vinne en eller to.

Men jeg tror historiens første NM-finale for Lørenskog kan komme til å arte seg like brutal.

I semifinalen forrige sesong vant Stavanger 4-2 i kamper. Nå kan det like godt bli som for Stavanger mot NM-gullvinner Sparta i 2011. Med motsatt fortegn, for å si det slik: 4-1 i kamper til Petter Thoresens winning machine.

Hvordan kan det bli annerledes?

1) Jürgen Penker må senke snittet for innslupne mål ytterligere, fra 1,6 på 10 kamper hittil i sluttspillet til en redningsprosent på, tja – et par prosentpoeng høyere enn solide 93,1 i statistikken nå.

2) Stavanger-keeper Ruben Smith (2,41 i snitt) må bli offer for en fullstendig kollaps, toppscorer Martin Strandfeldt likeså (han har scoret i alle åtte kamper i sluttspillet).

3) Tommy Jakobsen (41) og resten av Lørenskogs backer må spille like gjerrig, balansert og effektivt som om de alle var Detroit Red Wings’ Nicklas Lidström (41), og toppscorer Kenny Corupe (7 mål og ”logisk” matchvinner i sjette og avgjørende kamp mot VIF) må score på alle sjansene han får.

4) Lars Peder Nagel må plutselig få for seg at han heller enn å bore nesa inn i Penker vil slå seg ned i rundvantet.

5) Petter Thoresen går av som trener på dagen mandag formiddag.

 

Som du ser, alt taler for at siste NM-finale går 11. april (kamp) – ikke 17. april (kamp 7).

 

# Det er ikke slik at det blir spill mot et mål. Neida, Lørenskog har mye å by på foruten østerrikske Penker.

Mats Frøshaug (5 mål/3 målg på 10 kamper) var dominant et par kamper og 1-0 i overtall i kamp seks mot Vålerenga viste en del av hans potensial. Han har imidlertid en tendens til å falle ned på et litt for lavt laveste nivå, gjerne i annen hver kamp. Men – se opp for Frøshaug.

 

Lars Erik Spets. Det holder med Lars Erik Spets.

 

James Sixsmith – 13 målpoeng på 10 kamper.

 

Og så kan Martin Laumann Ylven snu kampen hvis han vet å holde seg i skinnet, og ikke holde seg i skinnet –hvis du skjønner hva jeg mener? Utlikningen til 2-2 da det gjensto 33 sekunder av midtperioden i kamp fire er noe av det jeg sikter til.

# Interessant kamp i kampen: Den mellom Lørenskog og Stavangers VM-aktuelle spillere.  En skadefri Henrik Solberg er mer enn god nok til å kapre den sjette backplassen til mesterskapet i Stockholm om en måned. I så fall på bekostning av Tommy Jakobsen, som da eventuelt vil bli syvende back – på bakgrunn av prestasjonene hans så langt i sluttspillet (for høy risiko).

Peter Lorentzen har hatt en slags fast landslagsplass, i kraft av farten og bevegelsesradius. Den kan ryke nå fordi bredden på løpersiden – som holder VM-nivå – nærmest over natten er blitt mye større.

Morten Ask er med som løper igjen, ikke krise-back som i fjor. Patrick Thoresen har i motsetning til i fjor sagt ja til VM.

Lørenskogs spillesmarte Frøshaug likner Frøshaug i VM 2008, Mats Rosseli Olsen (Frölunda) har Lorentzens kvaliteter pluss pluss, Jonas Oppøyen (Vålerengas beste/mest utholdende i semifinalen), forrige VMs reserver Andreas Martinsen (Lillehammer/for lite spilletid for sent i Slovakia) fra Lillehammer og Tommy Kristiansen, nå i HV 71 og sikkert med fra mesterskapets start denne gangen

Hva kan Christian Dahl Andersen og Martin Laumann Ylven tilby i denne konkurransen?

Jeg tror ikke Oppøyen eller de to sist nevnte kommer med. Oppøyen har i nær dobbel forstand  vokst voldsomt siden jul og er spillertypen landslagssjef Roy Johansen digger. Christian Dahl Andersen kan jo score mål. Det er alltid sårt savnet, tross det punktets VM-heving i fjor.

Laumann Ylven kan skape ugang og endre et fastlåst kampbilde med sine 105 kilo +.

Men deres bidrag blir nok for smale sammenliknet med det konkurrentene kan utrette mot Sverige, Russland, Tsjekkia, Tyskland osv i Globen de to første ukene i mai.

# Treningslandskamper kommende torsdag og fredag mot Sverige på Jordal, NM-finaler dagen før og etter. Mer ishockey enn den vanlige publikummer orker å se og fordøye. Men alt sammen veldig spennende som bakgrunn for hvorfor ting gikk som de gjorde – i midten av april og mai.

Herved anbefalt: hockeybloggen.vg.no