Tre skal ut fredag og lørdag

Stavangers Peter Lorentzen forsvant før NM-finalen var slutt, Tommy Jakobsen etter at hans Lørenskog hadde tapt den. Men fremdeles skal tre spillere bort fra Roy Johansens VM-tropp – to uker før åpningskampen mot Sverige.

Frankrike hjemme fredag og lørdag.

De to kampene blir helt avgjørende for hvordan Norge vil se ut i VM 4. til 20. mai.

7 backer.

13 løpere.

Som vanlig.

I tillegg en løper nummer 14 i tilfelle skader, og en nummer 15: Mats Zuccarello Aasen.

Jeg tror imidlertid ikke han kommer.

Fordi New York Rangers slår Ottawa 4-3 i best av syv serien og går til 2. runde om Stanley Cup (der de blir slått ut). Men mest av alt fordi armbruddet hans ikke vil være tilstrekkelig leget til at han våger å spille VM. Det vil si risikere karrieren/ny jobb i NHL neste sesong (om han aldri så mye vil ”treffe gutta” i Stockholm).

Hadde Lørenskog-backen Eerikki Koivu ikke hatt så forbannet uflaks som han har hatt – armbruddet i VM og skøytekuttet i armen mot Sparta denne sesongen – ville det ikke vært noe å snakke om på backsiden. Da ville begge eks-finnefavorittene til Roy Johansen kommet med: Koivu og Juha Kaunismäki. Nå er det bare Kaunismäki som er VM-klar, sammen med backkollega Henrik Solberg fra NM-gullvinner Stavanger.

Med forbehold om at Solbergs sårbare skulder ikke går på en smell.

Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen gir seg selv.

De skal spille 25 minutter i hver VM-kamp. Ingen andre enn de to er i stand til det.

Tre igjen:  Mats Trygg (12-15 min), Alexander Bonsaksen (12-15 min) og Spartas Henrik Ødegaard, tror jeg.

Det kan bli Storhamars Lars Løkken Østli, som fikk noen sekunder i VM i fjor før han ble utslått av en hjernerystelse i åpningskampen mot Sverige. Men jeg tror det ikke blir slik: Henrik Ødegaard bekrefter sin form fra firenasjoners i februar, Løkken Østli må spille mye bedre enn han gjorde mot Sverige og Finland i påsken og forrige uke.

Med andre ord: Syvende backplass går til Ødegaard (selv om han har vært plaget av sykdom den siste tiden).

Løperkabalen ser grei ut. I utgangspunktet. Kikker du den nærmere i kortene, er den ikke det.

Den ble litt lettere, til Johansens ergrelse, ved at Peter Lorentzen fikk skutt i stykker venstre ankel i NM-finale nummer en.  Men uttaket til kampene mot Frankrike teller 13, og SM-finaleoppatte Mads Hansen og familiefritatte Patrick Thoresen er ikke blant dem. Begge er selvsagt like selvsagte som Tollefsen og Holøs på backsiden.

Morten Ask likeså, fordi han i fjor viste at han – i en nødens stund – kan spille back også.

Marius Holtet – hvis fødsel på hjemmebane (termin 20. mai) skulle endre på det – er inne, Per-Åge Skrøder, to bla’ Olimb, Bastiansen, Forsberg, Røymark, Lars Erik Spets.

Da gjenstår Tommy Kristiansen, Andreas Martinsen, Mats Rosseli Olsen og Martin Laumann Ylven.

Fire mann som kjemper om to plasser og som må vise at de er verd en av dem i kampene mot Frankrike.

Jeg tror Mats Rosseli Olsen tar den ene. Løper nummer 12. Siste mann i i 4. rekka, for i si det slik (selv om det ikke behøver bli det i praksis). Fordi han har litt av hvert å by på. Utholdenhet, kvikkhet i hender og tanke.

Så blir det verre.

Tommy Kristiansen ut? Andreas Martinsen? Martin Laumann Ylven?

En av dem får være med til Stockholm som reserve, en til kanskje som reserve-reserve.

To ut.

En må i alle fall bli hjemme.

Det står helt likt.

I mer enn en forstand. Det blir vær og vind, helt ned på detaljnivå: Ylven ble skadet i fjor, Martinsen var god da han endelig kom inn mot slutten av mesterskapet, Tommy Kristiansen og HV 71-ballast har snert i vottene og kan rydde unna som de to andre. Martinsen kommer til sjanser, men de ser til slutt ut som ”nesten”. Ylven må få opp frekvensen fra NM-finalene, men viste at han kan fyre av ganske kjapt – men er det VM-kjapt nok?

Slike ting.

Det blir en nøtt å knekke for Roy Johansen, og han må gjøre det kjapt – før de to siste treningskampene mot Hviterussland og Slovakia neste uke.

Da er nemlig Hansen og Thoresen på plass, og da må han legge siste hånd på VM-laget i 120 minutter – og spillerne må vite det – før møtet med et revansjesugent Sverige i Globen 4. mai.

For ikke å snakke om Russland 6. mai og Tsjekkia 7. mai.

Keeperne?

1. Lars Haugen, 2. Lars Volden, 3. Pål Grotnes.