Fire keeperkamper

 

Lars Haugen (25) kan redde Norge i fire kamper fram til VM-kvartfinalen 17. mai. Men keeperne til motstanderne er minst like gode og kan like godt bli matchvinnerne som tar laget sitt til sluttspill.

Daniel Bellissimo (28) har litt av et etternavn. Han er også en veldig bra målvakt. Italias siste skanse gikk nylig til Timrå i Elitserien etter en knallsesong i BIK Karlskoga (tidligere Bofors).

Det er ikke uvanlig at Italia stiller med gode keepere i VM. Bellissimo er intet unntak.

Danmarks Frederik Andersen (22) er lagkamerat med Norges Mathis Olimb og Mats Rosseli Olsen i Frölunda. Han var kanskje også Elitseriens beste keeper denne sesongen. Her i VM har han ikke vært så god. Mot Italia, som slo danskene i spilleforlengelse, var han nesten dårlig – og han var heller ikke all verden mot Sverige (4-6).

Men eks-Frederikshavneren er stor (193 cm/112 kilo), og stor nok i dobbelt forstand til å stoppe for eksempel Norge 15. mai.

Den kampen kan fort bli uinteressant fordi Olimb & co før dét skal møte Italia onsdag, Latvia lørdag og Tyskland søndag. Etter de tre kampene vil det, tror jeg, være avgjort hvilken ”fjerdenasjon” som følger Sverige, Russland og Tsjekkia til kvartfinalene – og hvilket lag som er klar for nedrykk til B-VM.

Det dårligst plasserte vil bli offer for den skjebnen, de tre over og etter laget på 4. plass, kan pakke sakene sine.

Dennis Endras’ (26) Tyskland og Edgars Masalkis’ (32) Latvia vil være blant de tre, fordi jeg tror (TROR) Norge går til kvartfinalen. Italia rykker ned på tross av to poeng mot Danmark som altså fortsatt vil være en A-nasjon, tror jeg – siden de har fire NHL-spillere i tillegg til Andersen – og fordi Italia tapte 0-5 for Latvia tirsdag, pådro seg en mengde utvisninger og tradisjonen tro mattes sterkt utover i turneringen.

Betingelsen er imidlertid, som du sikkert har skjønt, at Lars Haugen viser seg å være en bedre keeper enn de fire andre nevnte.

Er han det? Det er ikke sikkert. Men han kan være det i fire VM-kamper de neste syv dagene. Det vil være dagsformen, flyt, høyre ben, venstre ben, stolpe ut, stolpe inn (som Norges landslagssjef for 25 år siden, Lennart Åhlberg, alltid sa) som kommer til å avgjøre keeperkampen.

I Norges favør fordi Haugen er veldig godt trent fysisk, er mentalt sterk – og litt av et balltalent.

Men han må stå litt bedre enn han har gjort i to VM-kamper hittil.

Han tok sterk selvkritikk på Tsjekkias 3-2 mål og den matchvinnende straffen fra Ales Hemsky (jeg ramlet ned som en sekk poteter). Etter å ha sett målene i reprise noen ganger, er jeg enig med Haugen: han kunne/burde stoppet dem (på den annen side kunne/burde Ole-Kristian Tollefsen og Patrick Thoresen fått pucken ut av egen sone i momentet før Michael Frolik fikk trykke inn det tredje: dårlig med spaken, sa Haugen).

På den annen siden tror jeg han vil det – stå bedre – fordi Norge vil tette igjen litt ekstra rundt ham og motstanderne nå ikke er like gode, effektive, skumle og alt du kan tenke deg, som de tre første.

Den skumleste kampen blir lørdag.

 Mot Latvia 12.15.

Ikke på grunn av tidspunktet. Men fordi Norge aldri har hatt særlig tak på latvierne, som for det meste spiller for Dinamo Riga i KHL – men også kan by på en NHL-spiller: 23-åringen Kaspars Daugavins (løper).

# Miks Indrasis er toppscorer etter tre kamper med tre mål. Han spiller for HK Riga, på liganivået under KHL.

2-4 i 2006 i Riga, 1-4 i 2008 i Halifax, 0-5 i Mannheim 2010.

Bare en seier siden Roy Johansen tok Norge opp i A-VM igjen: 7-4 i Moskva 2007.

Da kom latvierne inn i hotellobbyen på en skøyte på morrakvisten noen timer før kampstart, og fortsatte å stå på den under kampen som Norge måtte vinne. Latvia var allerede klar for mesterskapet året etter.

Latvia pløyde over Italia tirsdag.

24 timer etter det tror jeg ikke Italia vil ha mye å stille opp med, forutsatt at Ole-Kristian Tollefsen & co har brukt hviledagen etter ett poeng mot Tsjekkia på fornuftig vis.

Det er ingen grunn til å tro noe annet. Dette er en toppidrettsgjeng; myten om useriøse norske spillere på tur er for lengst begravd (selv om den i landet de representerer har en lei tendens til å holdes i live).

I tillegg tror jeg en del annet:

# 1. rekken med Mads Hansen, Patrick Thoresen og Per-Åge Skrøder ville benytte anledningen mot Italia til å komme skikkelig på plass.

# 3. rekka med Holtet, Forsberg og Røymark vil få uttelling – i form av mål – for all den sterke skøytegåingen spesielt Røymark har vist i de tre første kampene. Forsberg er Forsberg (les SOLID), mens jeg fremdeles venter på ”Holtet 2011” – som kommer nå, om ikke kona nedkommer med nummer to og han må slenge seg på flyet til Karlstad.

For øvrig synes jeg 3. backpar Juha Kaunismäki/Henrik Solberg fortjener en liten oppmerksomhet. OK, Solberg gikk på en juniorblemme da han skjøt pucken rett i senior Petr Nedved (40) i offensiv sone og tabben endte med 1-1 av Ales Hemsky fem sekunder senere (fordi Kaunismäki ikke klarte holde tritt med farten hans) – men stort sett har Stavanger-backene klart seg utmerket.

Ett baklengs på stadig mer istid; Kaunismäki er sterk og god inn som en slags førsteforsvarer i egen sone. Solbergs førstepasning ut av egen er ofte presis og kontant (og rett som det er fra ”sjelden” backhand, hvilket er mer effektivt enn den kan se ut til å være).

Et lite sluttpoeng, kanskje?

Nja, det er muligens ikke så godt.

Men Norge har sluppet inn kun ti mål i ordinær spilletid (pluss fem min spilleforlengelse) mot Sverige, Russland og Tsjekkia. Jeg tipper Tyskland, Latvia, Italia og Danmark etter hvert og hver for seg kommer til å ha langt flere minus i målprotokollen mot Stockholm-gruppens tre beste lag.