Tyskland søndag – mer enn hockey

 

Evan Kaufmann (27) er ikke blant Tysklands beste spillere. Han er imidlertid den mest omstridte.

 

Han er 175 centimeter høy og veier 76 kilo.

Men han er stor nok til å få spalteplass i New York Times.

Evan Kaufmann er nemlig den første jøden på et tysk landslag på 80 år. Han har spilt fire sesonger i Düsseldorf. Fra neste sesong er løperen å finne i Nürnberg. Det har også bidratt til å øke oppmerksomheten, som allerede er ganske stor, rundt Kaufmann.

En advokat som er visepresident i foreningen som representerer jøder som overlevde Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer, sier til New York Times at han respekterer Kaufmanns beslutning om å spille for Tyskland – men legger til at den gir en bitter ettersmak.

New York-advokaten Menachem Z Rosensaft uttaler også at han stiller spørsmål ved om en jøde frivillig skal begi seg til Tyskland og stille opp for dét landet.

Det er det Evan Kaufmann har gjort.

Han er født i Minnesota (amerikaner, altså) og spilte ishockey for universitet der da han i 2008 fikk kontrakt med DEG Metro Stars Düsseldorf (Tore Vikingstad gikk samtidig fra Düsseldorf til Hannover). Fordi familien hans kommer fra den tyske byen Wittlich vest i Tyskland, kunne han med sitt doble statsborgerskap gå rett inn på Tysklands landslag da han ble ansett som god nok for det.

I motsetning til en del andre, syntes han ikke det var rart i det hele tatt.

Kaufmann til Svenska Dagbladet: Man skal ikke glemme/fortrenge historien. Men den som alltid velger å tenke og handle ut fra det som har hendt, bygger stengsler mot framtiden.

Evan Kaufmanns oldefar sultet i hjel i en tysk konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig. Hans farfar overlevde og fant sin søster som måtte amputere et ben – og sammen flyktet de til USA.

Norge møter Tyskland her i Stockholm søndag 20.15.

En helt annen og langt mindre kontroversiell sak (kan man trygt si): Norges ishockeylandslag vil ha såkalt mediefri torsdag, som er den første av to fridager for dem før Latvia venter lørdag 12.15.

Jeg har ikke hatt inntrykk av at Tollefsen & co føler at det blir for mye mas fra norske medier (syv-åtte personer). Men kanskje er den oppfatningen feil? Dumt synes jeg det uansett er. For norsk ishockey er VM det Tour de France er for sykkelsporten: 17. mai tre uker til ende.

Og da gjelder det å melke mediene for alt det er verd, det vil si vise seg fram, være tilgjengelige – ja, du skjønner!? (Tirsdag varte pressetreffet 25 minutter, og da var til og med Petter Stordalen til stede).

Nåja, det valget har jeg ikke noe med. Det får være hockeyguttas. Jeg ville bare gjøre oppmerksom på det, hvis du skulle komme til å savne en slags siste nytt fra Norges ishockeylandslag i ishockey-VM torsdag (i TV og på Nett) og fredag (dagsavisene).

Siste: Onsdag kveld SMS fra ishockeylandslagets mediekontakt på utlån fra Olympiatoppen: Intervju med spiller kan innvilges, hvis det passer for spilleren (sjekk VG Nett likevel, med andre ord).

Helt til slutt litt offisiell publikumsstatistikk toppseriene i Europa – snitt:

1) Sverige: 6385, 2) Sveits 6305, 3) Tyskland 6060, 4) Russland (KHL): 5891, 5) Finland: 5103, 6) Tsjekkia: 4824, 7) Østerrike: 3606, 8) Slovakia: 2687, 9) Storbritannia: 2028, 10) Norge: 1462