Derfor blir det kvartfinale

 

 Latvia har i utgangspunktet litt mer av alt det Norges ishockeylandslag kan by på i sine beste stunder.

 

# En god leder i kapteinen Janis Sprukts. Han er tøff, han synes på isen, du ser at motstanderen er litt ekstra oppmerksom når han kommer inn fra spillerboksen.

Sprukts er for Latvia det Ole-Kristian Tollefsen er for Norge. Han går foran, som det heter. Sammen med rekkekameratene Mikelis Redlihs og Miks Indrasis (bare 21 år).

Latvias beste rekke.

Indrasis er høy og skranglete, litt pubertal – men veldig vanskelig å få tak på.

Frekk som få.

Mikelis Redlihs er litt av begge deler.

Men Latvia har også Kaspars Daugavins. Fra Ottawa Senators (66 kamper denne sesongen). Ett mål og en målgivende i VM. Ikke såååå målfarlig. Men en hard type, han også.

Han styrer Latvias 2. rekke, og med backen Oskars Bartulis (nummer 8) bak seg, er den offensivt veldig skummel. Bartulis skyter som en hest, slik Norges keeper Lars Haugen uttrykte det da han beskrev Latvias backer for meg over en kopp kaffe torsdag formiddag.

Det var før jeg så Tsjekkia-Latvia i Globen torsdag kveld.

Tsjekkerne spilte sin beste kamp så langt i VM. Latvia kunne ha vunnet – istedenfor å tape 1-3 – slik Norge kunne ha gjort det i sin tredje VM-kamp (tap 3-4 straffeslag etter 3-3 ordinær tid og spilleforlengelse). De kunne ha vunnet fordi de hadde Tsjekkia på gaffelen – ved å spille enkelt: en pasning ut til kanten, så gjennom i midten.

Eller rett opp i midten. Presist og med trykk.

Litt stikk i strid med hvordan Latvia har framstått tidligere. Nå ledes de imidlertid av Ted Nolan. Kanadier, men født og oppvokst i et urbefolkningsreservat i Ontario. Indianer, altså – som har coachet Buffalo Sabres og New York Islanders i NHL. Han tygger tyggegummi frenetisk, mens Saulietis, Stals og Jass (Latvias veldig gode 4. rekke) maler på, jo nærmere motstandermålet desto mer aggressivt.

Vonde å stoppe.

Gode i overtallspill.

Pådrar seg ikke mange utvisninger.

Noe som er litt overraskende med tanke på det noe uvørne nærkampspillet de sto for mot Tsjekkia; krysstaklinger i ryggen mot vantet bak eget mål, noe som vanligvis medfører utvisninger, men som i denne kampen ikke gjorde det. Kanskje fordi 1) dommerne plutselig har lagt seg på et annet nivå enn innledningsvis i turnerringen, 2) Latvia er smarte i nærkampspillet, eller gode om du vil.

Og, oooooops – der var jeg i ferd med å glemme Latvias fans. Den er best i VM. I alle fall den delen av mesterskapet som foregår i Globen.

Mange, høyrøstede, gøyale, gode å ha – for Latvia.

Norges håp når det gjelder den kampen – på tribunen – er at latvierne i landslagsdrakter på Globens røde seter ikke rekker fram til 12.15 lørdag fordi de har tatt seg en tår over tørsten. Det er de også gode til, for å si det slik.

 

Ok, det var Latvia – som jeg mener Norge kan slå og bør slå.

Historien tilsier ikke det.

En seier siden Norge var tilbake i A-VM i 2006. Den kom i 2007. Da var Latvia ferdig med VM (reddet plassen) og kom til kamp på formiddagen omtrent rett fra feiring. 7-4 til Bastiansen (veldig god i 2007) & co.

De tre andre VM-kampene har endt med tap.

Spiller for spiller, som det heter, er muligens Latvia litt bedre enn Norge. Sammenlikner du Latvias 4. rekke med Norges, får du en slags bekreftelse på den antakelsen. Men totalt sett – med alt som spiller inn når så mye står på spill som her – er Norge det ene målet bedre enn Latvia.

Nå!

Keeper Lars Haugen er litt bedre enn Edgars Masalskis.

Haugen er stødigere, Masalskis en sprellemann. De sistnevnte kan jo stå en sånn på hodet kamp en gang i mellom. Men med Norges offensive kraft, som er større enn noen gang, er det grunn til å tro at det ikke skjer nå.

Haugen har ikke virket like spektakulær som i VM i fjor. Men han er en mye bedre keeper ett år senere, selv om han selvkritisk mener at han burde tatt Tsjekkias tredje mål (Michael Frolik 3-2) i 3-3 kampen som endte 4-3 etter straffeslag (Haugen mener han opptrådte svakt da Ales Hemsky satte den første og avgjørende).

Det blir en keeperkamp, akkurat som i Russland-Sverige 7-3: Varlamov vant den KLART over Fasth.

Den ender i Haugens favør i dag.

Flere grunner til tre poeng til Norge, og syv foran møtet med Tyskland søndag:

1. rekka med Thoresen, Hansen og Skrøder har ennå ikke fått ut sitt potensial. Men de har hevet seg kamp for kamp. Både Skrøder og Thoresen har fem målpoeng på fire kamper, Mads Hansen ett mål. Men viktigst av alt: Thoresen har begynt å spille med de to andre, og Hansen har lyktes med å binde dem sammen til en enhet – i motsetning til i turneringstarten, altså.

Ser forresten Sverige-Russland for øyeblikket: Fire av fem mål i overtallspill (3-2 Sverige), Franzen mister hodet (litt), Landeskog pådrar seg en dum utvisning etter 2-3 redusering Malkin (minus på Sveriges keeper Fasth;skal han TAPE VM for Tre Kronor?), Franzen vs Nikulin/Malkin slagsmål.

PS! Dårlige dommere (enig med Leif Boork på TV 4: ”har tappad matchen”, som amerikaneren som annullerte Skrøders 2-2 mot Russland).

Russland 3-3 i 5 mot 3: Jemelin/spearing og skuespiller-Jemelin (kanon, men minus Fasth igjen?!)

En påminnelse.

Norge må holde seg borte fra utvisningsboksen, ikke la seg bringe ut av fatning (som Franzen og Landeskog). Ikke ta en sånn som Mathis Olimb mot Italia: En dum tripping, en enda dummere 10 minutter personlig for usportslig opptreden.

Mer fordel Norge: Marius Holtet har fått stilt inn siktet på børsa. Det eneste som kan stå i veien for den nå, er nær forestående fødsel på hjemmebane.

Han kommer ikke til å score fire som mot Frankrike i fjor.

Men en eller to, det kan holde lenge.

Det blir nemlig ikke mange mål. Jonas Holøs vil holde koke i nye 28-29 minutter, Tollefsen vil komme til sin rett igjen – nærkampene vil bli heftigere enn mot Russland, Tsjekkia og Italia (som mot Sverige omtrent) – dette er en kamp for Norges vanligvis beste rekke: Mathis Olimb, Anders Bastiansen (som vil klore seg fast bak Masalskis), Lars Erik Spets (som vil dekke og stoppe tre-fire susere før de kommer fram til Haugen).

Martin Røymark finner tilbake til skøytegåingen a la jeg rekker over veldig mye is i løpet av et 35 sekunder langt spillebytte – og skaper rom for Holtet og Kristian Forsberg.

Kristian Forsberg som MÅ spille. Han MÅ klareres av lege Ole Fosse og hans SCAT 2 hjernerystelse test lørdag formiddag.

NB! Forsberg gjorde matchvinnende 3-1 da Norge slo Sveits 3-2 i Kosice 2011.

Viktigere: Kristian Forsberg dekket/stoppet mange skudd i fjor. Ikke så mange som Spets, men likevel… Denne gangen har han dekket flest av alle. Han har gått foran og på tross av et par smeller har han holdt et høyt laveste nivå, som trenere pleier si (men det er riktig og ikke minst viktig).

PS! 4-3 og 5-3 til Russland kjapt, kjapt: Elendig backspill av Sverige, ganske dårlig av keeper Viktor Fasth. Hvordan i alle verden skal Tre Kronor vinne VM-gull med et slikt forsvarsspill? Svar: Helt umulig.

Johan Franzen ut med nesebrudd: Dobbelt umulig.

6-3: Fem russiske på rad, Malkins tredje (Sverige har ikke slått Russland i et mesterskap siden 2004).

Tilbake til Forsberg (en favoritt, som du fortstår): Uten Modo-poteten vil dessuten Roy Johansen bli tvunget til å endre på rekkesammensetningene. Han har tidligere tenkt på et bytte mellom 1. og 2. rekka. Da kunne det ha vært nødvendig. Nå? Nei, takk – Morten Ask, Andreas Martinsen og Ken Andre Olimb har satt seg som 4. rekke (etter at Johansen kippet ut Mats Rosseli Olsen – mot min stemme – etter åpningskampen mot Sverige), og de to første er slik jeg ser det, med all fokus rettet mot Latvia, slik de bare må være.

PS! Sverige ledet 3-1, Russland vendte til 5-3. Alt kan skje (selv om jeg ikke tror det blir åtte mål mellom Norge og Latvia;3-2 kanskje). Skjer det jeg tror, blir det Russland-Norge i kvartfinale 17. mai. Fredag kvelds understatement: Se opp for Malkin (tre mål, pluss, pluss, pluss).

# 7-3: Denis Denisov, lagkamerat av Patrick Thoresen i St. Petersburg.