Stavangers Dahl-Andersen ikke god nok

Eliteseriens suverent beste målpoengjeger Christian Dahl-Andersen  (32) er god nok for landslaget nå hvis du ser på statistikken og prestasjonene hans for Stavanger. Men jeg synes landslagssjef Roy Johansen gjorde rett da han ikke tok ham ut.

IKKE TATT UT: Christian Dahl-Andersen. Foto: NTB Scanpix

Selv om folk flest, aller flest i Stavanger, nok hadde trodd at han ville ta ut Christian Dahl-Andersen til landskampene mot Sveits og Slovakia i Stavanger 7. og 9. februar. Ikke minst fordi treningssamlingen og kampene går over en hel uke i norsk ishockeys nye storstue, som er Dahl-Andersens hjemmebane.

Roy Johansen ville skaffet seg mange popularitetspoeng ved å ta ham ut i troppen – som bare mangler Patrick Thoresen for å kunne kalles «fullt VM-lag» – og ingen (tror jeg) ville kritisert ham for et uttak av Christian Dahl-Andersen på sportslig grunnlag.

Christian Dahl-Andersen har ikke bare pøst inn mål og satt rekord i antall kamper på rad med målgivende pasninger. Han har vært god både offensivt og defensivt, og han har tatt rollen som leder. Han synes veldig godt på isen, og når du kommer inn i garderoben til Stavanger skjønner du umiddelbart i hvilken retning du skal titte for å finne ham.

Hvis du skjønner (og dette er ment i positiv forstand; han tar plass).

Men Roy Johansen har i sine 13 år som landslagssjef aldri vært opptatt av poeng i opinionen, selv om jeg synes han kunne tatt litt hardere i på vegne av norsk ishockey, landslaget og seg selv i forbindelse med Idrettsgallaen.

Han har fått suksess med hockeygutta fordi han så til de grader har vært prinsippfast. Folk rundt ham har revet seg i håret, noen ganger har de sikkert også revet av seg håret, men Roy Johansen har svart med å vise til resultater.

Ingen kan ta ham på dem.

To ganger kvartfinale på rad i VM. I 2011 med et mildt sagt middelmådig lag.

Han har oppnådd det oppsiktsvekkende ved å gi spillerne eierskap til prestasjonene, og suksessen har kommet som følge av deres disiplin og trofasthet og slaviske tiltro til hans (mange ganger «kjedelige») spillesystem og plan.

I korte trekk når det gjelder uttak: Alle som spilte bra sist, får være med en gang til. Og spilte du litt dårlig sist, får du en sjanse til – til å vise at du hadde en dårlig dag på jobben og veldig gjerne vil vise at det var en glipp.

FRUSTRERT: Stavanger-trener Petter Thoresen raser mot at Roy Johansen ikke har tatt ut Christian Dahl-Andersen til landskampene på hans hjemmebane 7. og 9. februar. Foto: Geir Olsen, VG

I Roy Johansens øyne må du virkelig spille deg ut – ved å spille skikkelig dårlig – for ikke å bli tatt ut til neste samling av den typen som kommer i begynnelsen av februar: Første test av VM-laget siden VM i Stockholm i fjor.

For å ta et eksempel: Lars-Erik Spets fra Lørenskog gjorde en dårligere VM-turnering i 2012 enn 2011 (da han var veldig god). Men selv om han har vært ute lenge med skade denne sesongen, får han (minst) en sjanse til – til å spille seg ut eller fortsatt «klippekort» på landslaget.

Niklas Roest fra Sparta er ny. Han er kommet inn fordi han spilte bra blant annet i Danmark før jul, han har vært nær outstanding for Sparta og han er en type Roy Johansen er på utkikk etter: Til 4. rekken, for der å løpe livskitten av seg i fem-seks-syv minutter.

I konkurranse med for eksempel Andreas Martinsen, som fikk kontrakt i tyske Düsseldorf etter en god VM-turnering i fjor. Eller Mats Rosseli Olsen. Eller Ken André Olimb. 4. rekkespillere alle sammen, og typer som Roy Johansen vil ha ut det aller ytterste av, hver gang.

Han kunne tatt ut Christian Dahl-Andersen istedenfor Roest. Men alle skjønner at det ville virket helt håpløst, fordi Christian Dahl-Andersen da altså skulle flydd rundt omkring uten å tenke på eller være nær pucken.

Det er ikke det han kan, og det Niklas Roest og de nevnte kan mye bedre enn ham.

Christian Dahl-Andersen skal eventuelt konkurrere med Anders Bastiansen, Mads Hansen, Kristian Forsberg, Mats Zuccarello Aasen, Mathis Olimb og Per-Åge Skrøder om en plass blant dem som skal vise seg fram offensivt.

Det vil være en nær uoverkommelig oppgave/utfordring for Christian Dahl-Andersen. Men holder Roy Johansen fast ved sine prinsipper (det er ingen grunn til å tro noe annet), gir han Dahl-Andersen sjansen etter sluttspillet – i VM-oppkjøringen på Jordal Amfi og Toppidrettssenteret i mars og april.

Er han god nok da, det vil si bedre enn de sist nevnte, blir han tatt ut til VM 3. til 19. mai.

Det er jeg helt sikker på. Og da vil han være god. Landslagssjefens policy kommer med en slik garanti.