Lars Haugen – hockeyguttas Espen Askeladd

 

Historien om hvordan Lars Haugen (25) er blitt den desidert beste keeperen i verdens nest beste ishockeyliga er nesten for god til å være sann.

Etter 18 kamper i mål for Dinamo Minsk er ikke bare Lars Haugen i ferd med å ta Hviterusslands stolthet til sluttspillet i KHL. Han gjør det på en måte som får de fleste til å miste munn og mæle.

Redningsprosenten hans er 94,4 – best av alle keeperne som spiller i KHL nå.

Hans antall baklengsmål i snitt er 1,54 – desidert best i KHL.

Statistisk sett er han desidert best blant alle målvaktene i KHL som består av 26 klubber.

Før jul ville han bort fra Dinamo Minsk. Finske Pekka Rinne og Kevin Lalande ble stadig foretrukket av trenerne, den gamle finske som fikk sparken og den nye.

Samt den finske keepertreneren.

Lars Haugen syntes selvsagt ikke farmerlaget i samme by som A-laget var et særlig godt sted å være. Han ville se seg om etter andre steder å spille.

Men så ble Pekka Rinne (Nashville Predators, NHL), regnet som en av verdens aller beste keepere, skadet. Han dro  hjem til Finland for å bli behandlet. Haugen fikk sjansen da han kom «hjem» fra landskamper for Norge i Sveits rett før jul. Noen dager senere (2. juledag) fulgte hans tidligere klubb og daværende landslagskeepertrener Petr Jaros  etter.

Denne historien er nesten en blåkopi av den som utfoldet seg før VM i Slovakia for to år siden.

Lars Haugen hadde fått sparken av daværende Lørenskog-trener Knut Jørgen Stubdal. Han ble sendt til Manglerud Star, der han ikke var et hundre prosent førstevalg i konkurranse mot Steffen Søberg. Daværende M/S-trener David Livingston (nå Lørenskog) var ikke så imponert…

Så hadde det seg slik at Stubdal som assisterende landslagssjef ville ha ham med som «turist» på landslaget. Deretter ble Lars Volden skadet på klubblaget i Finland. Storhamars Robert Hestmann ble plukket inn i landslagets keeperkabal, men Pål Grotnes var førstevalget til Roy Johansen.

Nærmest for evig og alltid, slik keepersituasjonen var i norsk ishockey den gang.

Landslagets svenske keepertrener Pekka Alcén ble bedt om å sammenlikne Norges keeperkandidater foran VM med standarden han kjente fra svensk ishockey.

Hans vurdering:

Ingen av dem hadde fått spille i toppserien (Elitserien).

Lars Haugen holdt ikke mål for nivået under heller.

Men så ble Pål Grotnes skadet foran åpningskampen mot Sverige i VM ingen brydde seg om for to år siden.

Trenerne var delt i synet på hva man burde gjøre med det.

Noen mente Pål Grotnes burde stå i alle fall, på tross av skaden. Norge kom jo til å tape for Sverige likevel.

Men så stemte man for Lars Haugen, i håp om at Pål Grotnes skulle bli frisk igjen etter åpningskampen.

Da dukket Espen Askeladd opp og «vant» over Sverige: Lars Haugen reddet to ganger i straffeslagskonkurransen (og Mathis Olimb og Per-Åge Skrøder scoret).

5-4 – Norge hadde slått Sverige i VM for første gang (etter å ha ligget under 1-3) og fikk en keeperhelt på kjøpet: Lars Haugen.

Han tok et høyst – på papiret (uten bl a Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen) – middelmådig ishockeylandslag til kvartfinalen mot senere gullvinner Finland.

At han ikke fikk prisen som «Årets gjennombrudd» under Idrettsgallaen i januar 2012 vil hefte ved juryen til evig tid som deres mest pinlige forbigåelse noen gang: Ishockeykeeperen som gikk fra å være ranket som nummer åtte (M/S’ plassering på tabellen da) til å redde ishockeylandslaget til kvartfinale og i praksis en OL-plass 2014 ble danket ut av en kombinertløper…

I VM i fjor bekreftet Lars Haugen sin posisjon som en toppkeeper.

Han er ikke verdens beste. Men han er en av de beste i VM. Han er ikke Europas beste keeper. Men han er akkurat nå best i KHL. Det vil si. Han har evnen til å være best der han er. Og det er jo det som teller. Han vokser med oppgaven, som det het i gamle dager.

Som Espen Askeladd.

Forresten er han en knakende kjekk og grei kar, om du skulle være i tvil om det.

Kommende mandag er han på plass i Stavanger for sammen med Lars Volden og Steffen Søberg å trene knallhardt under landslagets keepertrener Pekka Alcén. Torsdag 7. og lørdag 9. februar vil han og Volden dele på å stå mot Sveits og Slovakia (Vålerenga-Søberg er med for å se og lære).

# Apropos Stavanger: To nye spillere inn for å forsvare dobbeltmesterskapet fra forrige sesong, løperen Matt Ryan (29) fra Milano og backen Paul Traynor (35) fra Nürnberg. Førstnevnte ikke så god som Eric Nystrom (tilbake i Dallas Stars), sistnevnte ikke som Cleve Kinley (ute med hodeskade).  Men Stavanger måtte ha en målscorer og etter Petter Thoresens plan god to-veis spiller, og en røslig back. Det har de fått, og dermed har Stavanger «utliknet» forspranget gullutfordrer Vålerenga skaffet seg da de hentet tre løpere på rappen for et par uker siden.

 

# Apropos slåssing: New York Rangers kaptein Ryan Callahan fikk slått skulderen ut av ledd i et slagsmål mot Philadelphia Flyers Max Talbot (2-1) natt til onsdag. Han kan være ute i lang tid. NHL-sesongen er kort, fansen på Manhattan vil selvsagt se alle sine stjernespillere på isen. Det får de ikke nå.