Derfor vinner Stavanger gull hjemme

Espen Shampo Knutsens Vålerenga er gode med kniven på strupen. Men Petter Thoresens regjerende mester slår Norges mestvinnende på hjemmebane søndag.

Med reduseringen til 2-3 i antall kampseirer i NM-finaleserien best av syv kamper på hjemmebane torsdag, må Vålerenga vinne igjen i ettermiddag i Stavanger for å få sjansen til å ta sitt 27. norgesmesterskap på Jordal Amfi i Oslo tirsdag.

Jeg tror Stavanger Oilers vinner sin tredje hjemmekamp i 2013-finalene og tar sitt andre NM-gull på rad med 4-2 i kampseirer – fordi:

# Vålerenga har aldri vunnet i Stavangers gedigne hjemmearenaen til 210 millioner: Isflaten er mindre enn vanlig og 5000 tilskuere vil gi hjemmelaget vind i ryggen.

70/30 fordel Stavanger.

# Stavangers 1. rekke med Juha-Pekka Loikas, Martin Strandfeldt og Christian Dahl-Andersen vil revansjere flau opptreden for to dager siden. Spesielt CDA. Vålerengas beste offensivt – Tyler-tvillingene – har vært under pari siden 5-1-seieren i første kamp.

60/40 Stavanger

# Keeper Steffen Søberg (19) virket trygg – og veldig god – igjen med kraftig forbedret Vålerenga-defensiv. Joker Henrik Holm (22) slapp inn en blemme (0-2), men reddet Stavanger fra grusom åpning sist.

SIDDIS-JUBEL: Stavanger Oilers vant 4-0 mot Vålerenga i Siddishallen 19. april 2010. Samtidig avgjorde laget kampen om «Bøtta» det året. Foto: Alf Ove Hansen, NTB Scanpix

SIDDIS-JUBEL: Stavanger Oilers vant 4-0 mot Vålerenga i Siddishallen 19. april 2010. Samtidig avgjorde laget kampen om «Bøtta» det året. Foto: Alf Ove Hansen, NTB Scanpix

50/50

# Espen Shampo Knutsen satte nå Steffen Thoresen i rekke med Morten Ask – som ennå har litt å gå på – og Jens Karlsson, som ikke har scoret siden 1-0 i første kamp: Vålerengas beste rekke sist. Petter Thoresen bør gjøre et par rekke-endringer for å få i gang offensiven igjen.

50/50

# Henrik Solberg eneste Stavanger-back med godkjent finalenivå i 1-3 på Jordal. Landslagskollega Juha Kaunismäki og vanligvis ruvende Paul Traynor må stramme seg opp. Anders Hilt Jørgensen (to mål) gikk i bresjen for voldsom VIF-backheving, men flere – Daniel Sørvik/RJ Anderson – virker slitne.

70/30 Stavanger

# Stavanger-coach Petter Thoresen har flere «sikre» kort å spille på, mens Espen Knutsen blir nødt til å gamble mer i sin coaching: håpe at Ryan O’Marra klarer å tenne gnist hos Donatiene – at tvillingene har ladet bøssene og bena med tørt krutt.

60/40 Stavanger

TOTALT: 60/40 fordel Stavanger

PS! Stavanger slo Vålerenga 4-2 i kamper i NM-finalen for tre år siden ved å vinne 4-0 på hjemmebane i sjette kamp. Målscorere: Snorre Hallem, Fredrik Sundin, Martin Strandfeldt og Christian Dahl-Andersen.