CDA må gjøre det enklere – siste VM-sjanse nå

 

Foto: Bjørn S. Delebekk

Foto: Bjørn S. Delebekk

Stavangers gull-helt Christian Dahl-Andersen (32) må gjøre sine saker så enkelt som mulig, hvis han skal unngå å bli VM-vraket etter kamp nummer to mot Russland her i Stavanger lørdag ettermiddag.

 

Patrick Thoresen scoret to – 2-1 og matchvinnende 3-2 – Lars Erik Spets gjorde 1-0 etter 13.34, elegant framspilt av Niklas Roest (såkalt tredjepass fra deres rekkekamerat Morten Ask, som enda en gang bekreftet at han er klar for VM).

Ishockeylandslagets første seier noensinne over verdensmester Russland. Jubelen sto ikke i taket. Patrick Thoresen kan fortelle deg hvorfor i et VG TV-intervju gjort etter frokost i dag. Det er imidlertid ikke til å unnslå at Lars Haugen sto så bra i mål som vi er blitt vant til og at det – kryss i taket – aldri har vært tøffere kamp om VM-plassene.

Landslagssjef Roy Johansen.

Landslagssjef Roy Johansen.

Landslagssjef Roy Johansen har gitt Christian Dahl-Andersen – eliteseriens beste målpoengjeger – sjansen til å ta en av dem blant løperne, der den er aller tøffest. Uten sammenligning, for å si det mildt.

For å trekke konklusjonen først som sist: Jeg tror ikke Christian «CDA» Dahl-Andersen er god nok til å snike seg gjennom det nest siste nåløyet. Han vil være ut av VM-diskusjonen før hockeygutta tirsdag reiser til Slovakia og de siste treningskampene mot Hviterussland og Slovakia fredag og lørdag.

Hvis han ikke, mot formodning, skulle legge bort det overambisiøse og risikofylte fra kamp én fredag her i Stavanger – og isteden ty til det enkle. Det er han pukka nødt til for å danke ut de som gjør det, og som nå ligger bedre an enn ham til å ta VM-plassen han aspirerer til.

Det vil si som offensiv trussel – med ypperste defensive soliditet – i en av de to første rekkene.

Mot Russland fredag – i rekke med Kristian Forsberg og Martin Røymark – kludret han det til for seg selv. Da han av hensyn til det sikre foran det usikre, skulle ha «kastet» pucken så dypt som mulig inn i Russlands sone – brukte han litt ekstra tid på å se etter en fiksere løsning.

Og valgte den: en på dette nivået hasardiøs pasning på tvers i midtsonen, inn i midten.

Da han burde ha lempet pucken videre ut av egen sone via vantet fra høyre kant, valgte han samme «løsning» som i eksempelet over. Han ville gjerne gjøre noe litt mer kreativt, noe litt mer avgjørende – liksom – der og da. Han var for utålmodig. Han gjorde det vanskelig for eget lag, lettere enn nødvendig og ønsket (sett med norske øyne) for motstanderen.

Han var ikke alene om det.

Men CDA er minst av alle tjent med å gjøre det: spille med høy risiko på feil sted til feil tid.

I ettermiddag må han altså snu på flisa. Helt og holdent. For CDA mot Russland – som sikkert ikke vil la seg pille på nesa for andre gang på 20 timer – er bare det enkle godt nok.

Det enkleste.

Får han en målsjanse – OK. Scorer han ett mål – OK.

Kjedelige «klareringer» – vant ut, pucken i banens lengderetning dypt, dypt ned bak Russlands keeper: bedre enn to ganger OK. Det vil være perfekt, eller det beste og lureste han kan gjøre for å få en sjanse til – i Bratislava om seks-syv dager – til å bli tatt ut på VM-laget i Stockholm 3. til 19. mai.

Men – den sitter uansett langt inne.

Fordi gjengangerne blant løperne ennå ikke har nådd middagshøyden og aldri i livet kommer til å slumse bort muligheten til å vise seg fra i hockeyverdens viktigste utstillingsvindu på denne tiden av året: VM.

Per-Åge Skrøder (står over i ettermiddag) og Mathis Olimb (mavetrøbbel, står antakelig over), Ken André Olimb (veldig god fredag, veldig god i tidligere kamper), Andreas Martinsen (inn i ettermiddag), Niklas Roest (står over i ettermiddag, men har antakelig spilt seg til en VM-plass i 4. rekka), Martin Røymark (smell i hoften, står over?), Lars Erik Spets (hvis lysken holder til VM-spill), Marius Holtet (hvis han blir frisk), Robin Dahlstrøm (stor, tung og endelig VM-moden?), Fredrik Lystad Jacobsen….

Rekken av mer eller litt mindre sikre VM-kort er lang – foran CDA.

Slik jeg ser det.

I tillegg har du – kanskje bak – Mats Rosseli Olsen fra Frölunda.

Og så har du Mats Zuccarello, hvis New York Rangers (mot formodning etter 8-4 over Buffalo Sabres i natt) ikke kommer til sluttspill.

Patrick Thoresen.

Patrick Thoresen.

Og Patrick Thoresen – verdensklasse.

Senterspillerne gir seg selv: Mads Hansen, Anders Bastiansen, Kristian Forsberg, Morten Ask…

Ask bemerkelsesverdig god fredag. Så god som han pleier være rett før/i VM i og for seg. Men «bemerkelsesverdig» fordi han slett ikke var sååååå god for Vålerenga i NM-finalene mot CDAs Stavanger.

Samme sak med back Daniel Sørvik. Mistenkelig svak i NM-finalene, plutselig så god at han etter én kamp mot Russland er på god vei inn i VM-troppen. Den natt og dag-vendingen kan ha å gjøre med rollebyttet: fra forventet lederposisjon på klubblaget til bak ryggen på en leder på landslaget, suverene Jonas Holøs.

Gud veit.

Men nå er det i alle fall en viss kamp om backplassene også.

Holøs, Ole-Kristian Tollefsen og Mats Trygg vil helt sikkert spille rundt 25 minutter hver i VM. Stavangers Henrik Solberg (spiller i ettermiddag/Mats Trygg hviler) litt færre minutter. Men med makker Juha Kaunismäkis overraskende «jeg legger opp nå», litt flere enn i tidligere turneringer – sammen med Holøs?

Det er fire. Normalt sett et par for få. Roy Johansen vil ta ut syv VM-backer, men kommer helt sikkert bare til å bruke fem – til nød seks.

Hvem blir nummer fem og seks?

Alexander Bonsaksen er nummer fem, hvis skulderen hans er så bra og VM-klar som han hevder.

Eller nummer fire, med Solberg som nummer fem. Det er spørsmål av akademisk karakter.

Holøs, Tollefsen, Trygg, Bonsaksen, Solberg.

Der har du de fem som kommer til å spille mye og en god del.

Nummer seks, som kommer til å spille fem til syv minutter – det vil si lite?

En av to: Nicolai Bryhnisveen (21, Lillehammer/eks Lørenskog/eks Vålerenga) fordi han spilte veldig bra mot Russland, Daniel Sørvik (23, Vålerenga) fordi han spilte overraskende bra mot Russland.

Bryhnisveen får lov til å stå over i ettermiddag. Klubbkamerat Aleksander Rindal (23) fra Lillehammer får sjansen til å vise at han er bedre enn de to. Jeg har lenge hatt sansen for Rindal. Men skal han danke ut Bryhnisveen, må han opptre like tøff i trynet som Bryhnisveen i ettermiddag.

Det betyr at Sparta-back Henrik Ødegaard (25), som VM-debuterte i 2008, faller ut igjen. Han har ikke lyktes i å ta det internasjonale nivåsteget. I likhet med en god del andre norske backer født de nærmeste årene etter Jonas Hølos (født 1987). Hva det kommer av, vet jeg ikke. Men det er påfallende at av de VM-aktuelle backene nå, er kun én født i 1988 (Ødegaard), én i 1989 (Rindal), én i 1990 (Sørvik) og én i 1991 (Bryhnisveen) – og av dem kommer bare to med til VM.

For øvrig: Lars Haugen (26) skal ikke være så alt for trygg på at han er førstevalget mellom stengene foran VM-premieren mot Slovenia 4. mai. Ikke fordi han brått er blitt en dårlig keeper. Han var Haugen-god mot Russland og for Dinamo Minsk i KHL har han jo – ja, det er bare å se på statistikken hans.

Men Lars Volden (21 i juli) har potensial til å være/bli minst like god. Han kan oppfylle det nå, kanskje i ettermiddag, og bekrefte det i en av de to siste treningskampene i Slovakia fredag og lørdag.

Da vil keepertrener Pekka Alcén ha en aldri så liten nøtt å knekke.

Slik CDA vil ha det nå i ettermiddag, foran 4000 tilskuere på hjemmebane.

PS! I går var det 3000 på tribunen: Stavanger er – hvis noen skulle være i tvil – Norges hockeyhovedstad med stor H.