Dropp avtalen med en gang, Zuccarello

 

OMSTRIDT AVTALE: Mats Zuccarello er Unibets nye frontfigur i Norge. Foto: Unibet

OMSTRIDT AVTALE: Mats Zuccarello er Unibets nye frontfigur i Norge. Foto: Unibet

STOCKHOLM: Mats Zuccarello (25) bør straks gå ut av sin andre personlige sponsoravtale med et spilleselskap og dermed oppheve utestengelsen fra landslaget når ishockeyforbundet denne gangen er så snill å legge skylden på hans rådgiver.

Mats Zuccarello har nemlig gått inn i den med åpne øyne.

Han er fullstendig klar over at den – mildt sagt – oppfattes som uheldig av Norges landslagsspillere og hans agent Erik Ryman. Og at konsekvensen kunne bli den som ble kjent i ettermiddag: Han blir ikke tatt ut på landslaget og kan ikke spille i VM så lenge han har en sponsoravtale med et utenlandsk spilleselskap.

Les også: Hockeyforbundet nekter Zuccarello landslagsspill

Han kan selvsagt gi blaffen. Han trenger ikke landslaget og VM som utstillingsvindu. Han har allerede fått plass i det største: NHL. Jeg velger imidlertid å tro at han ser at det vil påføre ham tap av omdømme, som ikke kan bøtes på med pengene han får fra Unibet.

Dropp avtalen med en gang, Zuccarello.

Norges ishockeyforbund har en seksårig sponsoravtale med Norsk Tipping. Den løper i sitt fjerde år. Norsk Tipping tilfører norsk ishockey penger direkte og fra spillemidlene. Antall ishaller i Norge er latterlig få. 41 med stort, smått og en del ubrukelig. Men Norsk Tippings spillepenger fra folk flest har uansett vært med på å finansiere dem.

Som et apropos kan nevnes at Canada, med seks ganger så mange innbyggere som Norge, har 2486 ishaller. Norge møter Canada i VM-kamp her i Globen tirsdag.

Tilbake til Mats Zuccarello og hans Unibet-avtale.

Først og fremst: Mats Zuccarello kunne trene og spille ishockey i Norge, da han var ung og lovende, fordi Norsk Tipping hadde «bygd» hallene han trente og spilte i. Uten spillemidlene fra Norsk Tipping, ingen haller. Og så kan man mene hva man vil om hvordan staten – det er vi – velger å finansiere norsk idrett.

I USA: Mats Zuccarello spiller for tiden NHL-sluttspill for New York Rangers. Her i en kamp mot Winnipeg Jets i begynnelsen av april. Foto: Pontus Höök, NTB scanpix

I USA: Mats Zuccarello spiller for tiden NHL-sluttspill for New York Rangers. Her i en kamp mot Winnipeg Jets i begynnelsen av april. Foto: Pontus Höök, NTB scanpix

Jeg intervjuet blant andre landslagssjef Roy Johansen og generalsekretær Jon Haukeland da jeg skrev om Zuccarello-avtalen for et par uker siden i VG og på VG Nett. Begge ga klart uttrykk for at de mislikte den personlige sponsoravtalen Norges eneste NHL-spiller har inngått.

Les også: «Zucca»-bildet som får landslagssjefen til å steile

Johansen gjemte seg litt bak «jeg er ansvarlig for sporten». Men da styret i Norges ishockeyforbund 24. april vedtok å nekte Zuccarello landslagsspill hvis han ikke skrinlegger avtalen, var landslagssjefen selvsagt seg sitt politiske ansvar bevisst.

«Selvsagt» ikke minst fordi han har bygget sitt landslag rundt ideen en for alle, alle for en; ingen solospilling, alle står likt, laget foran individet og så videre.

 Forbundet og landslaget hadde håpet de kunne kjøpe seg litt tid til å få Zuccarello på bedre tanker ved at hans New York Rangers skulle gå lenger i NHL-sluttspillet enn VM her i Stockholm varer.

Men Rangers er i ferd med å ryke for Washington Capitals.

Offisielt har Zuccarello sagt ja til å spille VM. Det er ikke forenlig med vedtaket om å utestenge ham fra landslaget å lenge han er sponset av en konkurrent til Norsk Tipping. Da spørsmålene om dette kom fra Aftenposten i går, ble forbundet tvunget til å si det som det er.

Han kan ikke spille VM, sponset av et selskap som går norsk ishockeys største økonomiske bidragsyter i næringen.

Unibets talsmann uttalte for to uker siden fra London at – så vidt han kjente til – hadde Zuccarello og hans rådgiver Kevin Skabo først villet selge inn et tilbud om en liknende avtale til Norsk Tipping/ishockeyforbundet.

Sistnevnte oppfattet det ikke slik.

I forbundet oppfattet de henvendelsen slik: Zucca/Tutta Pettersens eks-rådgiver Skabo ville bare orientere dem om opplegget, som gikk ut på å opprette en slags ideelt Zucca-fond – der en uspesifisert del av Zuccarellos inntekt fra en sponsoravtale med et utenlandsk spilleselskap skulle gå til talentutvikling i Norge.

Zuccarello og Skabo var forberedt på at det kunne skape bråk.

Det gjorde det sist Zuccarello hadde en lik avtale med et annet utenlandsk spilleselskap. Det var mens hans spilte for New York Rangers forrige gang, sesongen 2011/12.

Da ble han også frarådet å inngå avtalen. Etter det jeg forstår, av ishockeyforbundet, lagkamerater på landslaget og sin egen agent, tidligere landslagsspiller Erik Ryman.

Det er også grunn til å tro at New York Rangers – av rettighetsårsaker – ikke likte populære «Zuke» sin deal med bettingselskapet Bettsson.

Det svenske ishockeyforbundet – sponset av Sveriges svar på Norsk Tipping – hadde en tilsvarende konflikt med NHL-backen Victor Hedman i fjor, da han inngikk en personlig avtale med Unibet rett før han skulle spille VM for Sverige. Han ble ikke utestengt fra mesterskapet på hjemmebane, men det svenske ishockeyforbundet uttalte at de ikke var særlig glad for Hedmans sponsoravtale.

At Norges ishockeyforbund har gått et skritt lenger, er naturlig. Mats Zuccarello hadde en advarsel fra før.