Seier i kveld – tidenes sensasjon

 

STOCKHOLM: Drar hockeygutta i land seier og tre poeng – eller to eller ett – mot Canada i kveld, vil det etter min mening være tidenes sensasjon sett med norske øyne.

 

Sveits topper «Stockholm-gruppen» med åtte poeng: To seirer etter ordinær spilletid, en etter spilleforlengelse og straffeslagskonkurranse (17 straffer/2-1 i scoringer) over Canada.

Norge har seks poeng etter to seirer, 3-1 over Slovenia og 3-2 over Danmark.

Canada fire poeng etter en seier (3-1 over Danmark) og ett poeng for uavgjort etter ordinær tid mot Sveits.

Ishockeylandslaget har slått Canada en gang tidligere i VM. 4-3 den 1. mai 2000 i St. Petersburg. For to år siden sto det 0-3 da det gjensto ni minutter av ordinær spilletid. Marius Holtet var centimetere fra å utligne noen minutter før den var ute.

Det kan bli jevnt i kveld også.

Det er imidlertid ikke sannsynlig. Trolig vinner Canada med tre-fire mål. 5-1 for eksempel.

Fordi Canada må vinne, fordi de er i ferd med å spille seg varm på uvant (for mange, som derfor strengt tatt burde trent på formiddagen isteden for å droppe så å si alle øktene) stor bane, fordi de har klassespillere med individuelle ferdigheter – som er i stand til å slite ut hockeygutta.

Som er sterkt redusert.

Ole-Kristian Tollefsen og Marius Holtet er suspendert på grunn av taklingene mot Bødker og Nielsen. Begge er det hockeygutta vil kalle energispillere. Alle Canadas spillere «vet» hvem Tollefsen er. Alle spillerne i VM vet hvem han er. Det vil si. De vet at de kommer til å kjenne det.

Tapet av Holtet er imidlertid en svekkelse av samme dimensjon. Holtet spiller på kanadiernes premisser, han har SKUDDET og han vil være savnet i overtallsspillet. Det har ikke Norge fått til å fungere så langt. I fjor var dét seiersresepten. Nå er det blitt for omstendelig. Og motstanderen er selvsagt mer oppmerksom på det. I det hele tatt er motstanderne blitt mer oppmerksom på Norge.

Det er ulempen ved suksess. Den er vanskelig å gjenskape fordi konkurrentene legger ned ekstra krefter for at det ikke skal skje.

Jonas Holøs snakket om det etter kampen mot Danmark. At danskene hadde lest hjemmeleksen sin. De prøvde å eliminere ham tidlig, for å si det slik. En gang sa det skikkelig pang i midtsonen. Det var et godt – for Norge vondt – bilde på at motstanderen har analysert hockeygutta en ekstra omdreining.

Det kan sees på som en slags honnør. Men det er ikke noe Holøs & co bør være opptatt av mot Canada i kveld.

Norge bør være opptatt av å være samlet som kompakt enhet over hele isen, og skjele til Sveits når det gjelder evnen til å beskytte pucken og aldri gi den bort i posisjoner der det rammer hardt.

Med andre ord: kanadiske spillevendinger. Canada er veldig gode til det: kjappe spillevendinger. I tillegg har de for eksempel Jonas Holøs’ tidligere lagkamerat fra Colorado Avalanche, Matt Duchene (22) – som kan gjøre saker og ting helt på egenhånd hvis det er nødvendig.

Drible av en motstander eller to. 

De har Jordan Eberle fra Edmonton Oilers, Claude Giroux fra Philadelphia Flyers, Steve Stamkos fra Tampa Bay Lightning. Flere sterke individualister kunne vært nevnt.

Jeg nevner isteden Lars Volden (20).

Han kommer til å stå i mål mot Canada i kveld. Jeg vet det ikke i skrivende stund. Men jeg er (nesten) helt sikker på det, etter å ha sett Norge på formiddagstreningen i dag fra 11.00 til 11.30.

Keepertrener Pekka Alcén pratet mye med ham og kjørte ham «hardt» på nærkampspill/retur avslutningsvis.

Lars Haugen – som har vist seg å være i knallform – gikk rundt og tøyset litt.

Valget av Lars Volden nå, er slik jeg mente det ville bli før turneringen: Haugen de to første, Volden mot Canada fordi han passer best mot Canada. Ikke minst nå, da sjansen til seiere over en av de store er større i morgen, onsdag, mot Sverige – enn i kveld mot Canada.

Før VM trodde jeg at sjansen til poeng-tyveri fra en av Canada, Sverige og Tsjekkia ville være størst mot Canada. Med nye forutsetninger – Tollefsen og Holtet ute – heller jeg til Sverige-kampen i morgen som «den kampen Norge kan ta poeng mot en av de store».

Også fordi Sverige virker svakere enn antatt, Canada noe sterkere – på tross av (fortjent) tap for Sveits.

I kveld blir det omtrent slik: Patrick Thoresen blir endelig så varm i trøya som han må være, Per-Åge Skrøder «våkner», 4. rekken får litt mer luft under vingene – og med Tollefsen/Holtet tilbake (uthvilte) i morgen, onsdag, er hockeygutta så godt forberedt som de kan være for å slå Sverige.

Slik de gjorde for to år siden i Kosice, med Haugen som redningsmann i straffeslagskonkurransen etter 1-3 i ordinær tid (og et fjerde svensk «mål» som ble feilaktig annullert, før Norge reduserte til 2-3 (Ask), utlignet til 3-3 (Holtet) og 4-4 fem minutter før slutt ved årets toppscorer Anders Bastiansen).

Da vil Norge slå Hviterussland «i farta» etter to hviledager 11.mai, og gå til kvartfinalen for tredje år på rad. Selv om de skulle tape mot Sveits 12. mai – som jeg ikke tror de gjør – og Tsjekkia i siste gruppespillkamp 14. mai (som jeg heller ikke tror de gjør, sånn uten videre; Tsjekkia opptrer – mot min antakelse – svært blodfattig).