Hockeygutta er på rett vei igjen – mot kvartfinale

NORGE-SVERIGESTOCKHOLM: (Norge-Sverige 1-5) Kvartfinalen er et stykke unna etter tapet for Sverige. Men med det store løftet – på nær alle plan – i kveld, tror jeg Norge klarer det for tredje VM på rad.

Først: 1-3 ved Andreas Jämtin burde kanskje vært annullert. Svenske ekspertkommentatorer på TV mente ja. Jeg mener nei. Det var OK.

Men det knekte Norge. 1-4 bare 48 sekunder senere var «logisk».

1-5 da Roy Johansen hadde tatt ut Haugen for å redusere fire minutter før slutt.

Hockeygutta får 50 000 kroner hver i bonus hvis de spiller seg fram til kvartfinalen her i Stockholm 16. mai.

(Sveriges spillere får cirka 120 000 kroner hver for gull, 50 000 for sølv og cirka 30 000 for bronse ifølge Aftonbladet).

Tollefsen & co får 10 000 for selve VM-deltakelsen og 10 000 for niende til 12. plass. Etter 1-7 for Canada og 1-5 for Sverige onsdag kveld, ser det umiddelbart ut til at de må klare seg med 20 000 totalt for et par måneders jobb: Treningsleiren foran VM og mesterskapet over halvannen uke.

Men jeg tror ikke det er over ennå. Fordi hockeygutta løftet seg voldsomt mot Sverige. De måtte det, og de gjorde det. Og de antatt beste var – etter tre kamper fravær – tilbake der de skal være. Som de beste. Per-Åge Skrøder for eksempel, Patrick Thoresen (for en backchecking-jobb han gjorde foran Marius Holtets redusering til 1-2).

Ole-Kristian Tollefsen etter suspensjonen, og med kapteinens «comeback»: Jonas Holøs, quarterbacken.

Roy Johansen understreket behovet for å finne tilbake til «desperasjonen» da han tradisjonen tro møtte det norske pressekorpset en drøy time før kampstart mot Tre Kronor, hockeyguttas fjerde kamp i grunnspillet.

Den var der umiddelbart. Hockeygutta var på alerten. Best av alt, de var på alerten selv om Sverige også var det fra start. Mads Hansen skaffet et overtallsspill da Joel Lundqvist ble tvunget til å pådra seg en utvisning for å stoppe ham.

Norge er dårligst fem mot fire i VM, og er det fortsatt. Men det første mot Tre Kronor lovte bra. Det meste var bra; desperasjonen, viljen til å holde laget samlet over hele banen – og alle spillerne (det har vært mange) som har vært «etterlyst» de tre første kampene, sto fram med sitt egentlige jeg.

Fra Patrick Thoresen til Lars Erik Spets, 2. rekka med Bastiansen, Mathis Olimb og lillebror Kenna Olimb – spesielt han – var pigge som bare det, igjen.

Men Bastiansen, Røymark, Trygg og Solberg var uheldig da Kristian Forsberg hadde sonet ferdig en to-minutter og var på vei inn mot eget mål foran Lars Haugen for å hjelpe til med å rense bort svensker foran ham.

Plutselig var det noe urytmisk over defensiven. Den sprakk. Røymark var til slutt ikke der han skulle ha vært da Gabriel Landeskog (20), NHLs yngste kaptein i Colorado Avalanche, fikk (og jeg mener fikk) gjøre 1-0.

2-0 fire og et halvt minutter senere. Trygg på isen igjen, nå med Tollefsen – Ask og Martinsen.

Litt utspilt der óg. Smålurt.

Norge var ikke blitt utspilt til da – snarere tvert i mot – bortsett fra to ytterst korte øyeblikk.

Det var nok. Jeg skriver der og da «det er over».

NORGE-SVERIGETo timer før kampstart besøkte jeg en stor!!! norsk supportergjeng i provisoriske «Norway House» rett ved Globen. På spørsmål fra Dag Solheim sa jeg blant annet at Sverige kom til å vinne 4-2, Norge slår Sverige én av femti ganger (har slått Sverige én gang: 5-4 etter spilleforlengelse og i straffeslagskonkurranse i Kosice-VM for to år siden) – og rundet av med å si «2-1 til Norge foran siste periode».

For ikke å forlate lokalet med spredt buing i ryggen.

Men det blir nok – om ikke 50 – så noen ganger før det skjer igjen, at Norge slår Sverige i ishockey-VM.

Men hockeygutta gjorde sin desidert, desidert, desidert beste kamp i dette VM, på høyde med nivået i VM i fjor – som er det høyeste de noen gang har hatt.

Men de kom tilbake etter 0-2. Sterkt. Marius Holtets 1-2 er et veldig godt bilde på det. Patrick Thoresen ville, ville ikke tape pucken i midtsonen til et Sverige på vei fram. Han vant den igjen, Holtet plukket den opp – svisj, svisj, svisj, noen kjappe skjær.

Og et kjapt skudd. Holtet-skudd. Rett i taket bak Jacob Markstöm, en av NHLs beste keepere.

Men det dessverre manglet litt; spisskompetansen fra i fjor. For eksempel da Norge fikk sjansen fem mot tre åtte minutter ut i andre periode. Overtallsspillet var bedre enn før, skulle bare mangle. Men flyten fra i fjor manglet (da Norge scoret 12! i overtall).

Tre kamper gjenstår i grunnspillet: Hviterussland lørdag, Sveits søndag og Tsjekkia tirsdag 14. mai.

Dette er laget som tapte i går og mistet mye av grepet på kvartfinaleplassen – men som skal feste det igjen. Jeg tror det fikser det for tredje gang på rad.

Holøs-Bonsaksen, Trygg-Tollefsen, Ødegaard-Solberg

Skrøder-Hansen-Røymark

Olimb-Bastiansen-KA Olimb

Holtet-Forsberg-Thoresen

Roest-Ask-Martinsen-Spets

To dager hvile nå. Perfekt for hockeygutta, slik jeg ser det.