Varslet nedtur – som kan bli lang

VARSLET NEDTUR: VG-journalist og tidligere landsalgsspiller Øystein Jarlsbo, her på joggetur med Roy Johansen i Stockholm, blogger om landslagets fremtid. Foto: Bjørn S. Delebekk

VARSLET NEDTUR: VG-journalist og tidligere landsalgsspiller Øystein Jarlsbo, her på joggetur med Roy Johansen i Stockholm, blogger om landslagets fremtid. Foto: Bjørn S. Delebekk

STOCKHOLM: Landslagssjef Roy Johansen er den samme, men hockeygutta hans er ikke som de var – og står i fare for ikke å finne seg selv igjen på lenge.

Jeg gjentar: På lang, lang tid.

Men først, på kort, kort sikt:

Hockeygutta kan fortsatt gå til kvartfinalen her i Stockholm, for tredje gang på rad. Tsjekkia har slitt i hele turneringen. 4-2 over Slovenia fredag ettermiddag. Tsjekkerne vant med et nødskrik, sa Leif Boork på svensk Tv4.

Tsjekkia fem kamper, 8 poeng. Canada i nest siste kamp søndag. Norge fire kamper, seks poeng. Hviterussland lørdag. Sveits søndag.

Norge-Tsjekkia tirsdag 14. mai kan bli en «kvartfinale-finale» – med norsk seier over Hviterussland lørdag kveld. Hvis Norge også slår Sveits, er det klart før det.

Større undere har skjedd.

Torsdag jogget Roy Johansen (53) og undertegnede (52) ned langs Årstadviken – slik vi gjorde det på samme tid i fjor – mot sentrum og Det kungliga slottet. Vi løp oss selvsagt litt bort, turen ble lengre enn lang – men vi fikk i alle fall snakket en del.

Om norsk ishockey og norsk ishockeys tilstand.

Den har Roy Johansen snakket om i 12 år, like lenge som han har vært landslagssjef. Uavhengig av landslagets framgang, som har vært bemerkelsesverdig, har han messet om at mye står tilbake å ønske; antall ishaller, kvaliteten på trenerne (dvs foreldre) i yngre klasser, savnet av gode norske keepere og keepertrenere i klubbene – og nå total mangel på backer som skal erstatte Ole-Kristian Tollefsen (29) og Mats Trygg (snart 37) om kun kort tid.

De to siste VM-turneringene har ikke dette kastet skygge over ishockeylandslaget. Det har gått til kvartfinalen to år på rad og prestert over evne. I 2011-VM i Kosice og Bratislava uten Patrick Thoresen, og uten Jonas Holøs i første kamp (5-4 Sverige). I fjor her i Stockholm da Norge scoret 12 ganger i overtallsspill (null hittil i 2013) og Patrick Thoresen scoret syv og la 11 målgivende pasninger på åtte kamper (1+0 nå).

Begge ganger uten Mats Zuccarello (drøyt 20 min spilletid og på isen ved Rangers 1-0 i natt, og på isen da Washingtons Mike Ribeiro gjorde 2-1 i spilleforlengelsen: 3-2 i kamper Wash).

Men nå – her i 2013-VM – kommer det med ett godt til syne.

Norsk ishockey – det vil til syvende og siste også si landslaget – har null bredde. Et feilskjær, en skade, en eller to utestengelser – poff, så er lufta ute av ballongen og skipet på vei til å kantre.

Fra kommentarfeltet på hockeybloggen.vg.no:

«Veldig hyggelig og veldig bra med hockeyguttas fremganger! Morsom og bra blogg også.

Men en ting forundrer meg om dagen: Hvordan kan sjefen og mange med han mene at det er en parodi at en av våre utestenges for å ha stappet ishockeykølla si i skrittet på en motspiller for så å rykke til med all kraft i et håp om lidelse og bjelleklang hos motparten?

Det er jo opplagt en hendelse som kvalifiserer for utestengelse og man kunne jo virkelig lure på hva som foregår i øvre etasje hos vedkommende når han gjør dette, spesielt når vi vet at han allerede har vært utestengt tidligere i en så viktig turnering for Norge. Og ikke minst ut fra den rollen og posisjonen vedkommende har i laget.

Jeg skjønner godt at man kan bli oppgitt over mangel på konsekvens hos dommerne, når mer graverende forseelser går upåaktet hen. Men det vi egentlig argumenterer for er jo at ikke også alle de andre tas. Men at Tollefsen burde utestenges, det bør alle være enige om, og det vet også hockeysjefen når har legger seg og slår av lyset om kvelden.

La oss håpe på gull, fantastisk spill i fortsettelsen, og at Tollefsen og resten av gjengen holder hodet kaldt og ishockeykølla der den skal være.

Arve Martin»

Enig med Arve Martin.

UTILGIVELIG DUMT? Ole Kristian Tollefsen er utestengt mot Hviterussland etter en episode i forrige kamp,. Foto: Bjørn S. Delebekk

UTILGIVELIG DUMT? Ole Kristian Tollefsen er utestengt mot Hviterussland etter en episode i forrige kamp,. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ole-Kristian Tollefsens «jeg kjører kølla opp i skrittet på Calle Järnkrok – nå!» kan bare beskrives på en måte: Utilgivelig dumt.

Selv om Tollefsen mener at Järnkrok forsøkte å holde kølla hans (med skrittet), Järnkrok falt som en stuntmann i Hollywood og selvsagt ikke tok skade av en liten vipp i suspen – og selv om disiplinærnemdens leder overdrev begrunnelsen og argumentasjonen i sin redegjørelse for dommen som ble én kamp utestengelse.

VGTV: Se køllesituasjonen

Ole-Kristian Tollefsen vet det selvsagt selv.

Det var dumt.

Han burde fått fem minutter utvisning og «matchstraff», og vært tilbake i spill mot Hviterussland lørdag kveld (Canada-Hviterussland fredag 4-1).

Men han risikerte ny utestenging da han gjorde det.

Fordi disiplinærnemdens leder i Globen, tidligere NHL-toppdommer Dan Marouelli, har lagt merke til Tollefsen, han hadde allerede gitt ham en kamps utestenging for taklingen mot Danmarks NHL-stjerne Mikkel Bødker – og ishockeysporten er med Norges ishockeyforbunds samtykke enig om å komme «kølla i balla» til livs.

Det har med respekt for motstanderen å gjøre, og med respekt for sporten å gjøre – inkludert publikum som sporten lever av.

Det er ikke amerikansk wrestling.

Alt dette vet også landslagssjef Roy Johansen.

Men han opptrer som en trener med ryggen mot veggen – for en underdog – må. Han må beskytte og forsvare sine spillere noe mer enn fornuften tilsier. Han sparker oppover og skylder på autoritetene når spillerne hans ligger nede.

Slik er det.

Slik er det forresten når det gjelder trenere som har spillere eller lag som har det langt mindre vanskelig enn Roy Johansens.

Jose Mourinho og Alex Ferguson.

Dem mot oss. Det klassiske fiendebildet.

George W. Bush.

Det fungerer ofte godt som indremedisin.

Nå imidlertid med en emmen smak for Johansen og hockeygutta. Og norsk hockeys framtid.

Det er andre, større ting som burde belyses – enn hvem som måtte være skyld i all den urettferdighet som angivelig rammer her og nå.

# Norges landslags har tre backer som holder akseptabelt internasjonalt nivå: En spiller i svenske Färjestad (Tollefsen), en i svenske Växjö (Jonas Holøs, Jaroslavl i KHL neste sesong), en i svenske HV 71 (Mats Trygg, norske Lørenskog neste år).

Dessverre ser det ikke ut til at noen er på vei opp mot samme nivå.

Alexander Bonsaksen (26) og Henrik Solberg (26) er nest best, men har så lang vei opp til nevnte trio at de nesten kan avskrives som arvtakere. Bonsaksen var skadet før VM og lider under det nå. Solberg har vært mye skadet (skuldrene) og ble det igjen i går (lysken). Han var god i VM i fjor, men så la plutselig gamlemakker Juha Kaunismäki opp – og da ser Solberg ut som han gjør.

Usikker og langt fra så stabil og presis i pasningsspillet som han var med finske Kaunismäki som – heldigvis og uheldigvis – ble norsk landslagsspiller etter noen år i Stavanger.

«Uheldigvis» fordi han har bidratt til ytterligere skyggelegging av back-krisen i norsk ishockey og på landslaget.

Roy Johansen har påpekt den, ikke minst når han har vært nødt til å ta ut backer til landslaget som har passert middagshøyden.

Lillehammers Aleksander Rindal var nær ved å bli tatt ut til VM. Han ble i forrige uke klar for Södertälje i Allsvenskan – liganivå 2 i Sverige.

Nicolai Bryhnisveen burde kanskje ha vært med istedenfor Henrik Ødegaard i VM nå. Bryhnisveen gikk til Lillehammer denne sesongen fordi han fikk for lite spilletid i Lørenskog (som foretrekker svenske og kanadiske middelmådige backer framfor å forsøke å gjøre f eks Bryhnisveen litt bedre).

Daniel Sørvik er Vålerengas beste back. Han var seriemesterens dårligste i NM-finalene mot Stavanger, men ble tatt ut til VM på grunn av potensialet. Det har han ikke fått anledning til å oppfylle her.

Slik kunne jeg fortsatt. Men det ville fort blitt for brutalt.

# Jevnt over er norske backer ikke gode nok for den svenske toppserien. Det er ikke annet enn naturlig at de – bak de nevnte tre – faller gjennom i VM.

VM står for verdensmesterskap, hvor i opptatt verdens beste backer.

Så til løperspillerne:

Norges senter i 1. rekken, Mads Hansen (34), fikk ikke ny kontrakt med svenske Brynäs og er tilbake i Storhamar. Lars-Eriks Spets (28) var veldig god i 2011-VM, ikke fullt så god i fjor – mindre god i år. Mange sesonger i norsk klubbhockey ser ut til å ha svekket ham.

Per-Åge Skrøder (34) scoret fem mål og la syv målgivende pasninger på åtte VM-kamper i fjor. Pluss/minus viste pluss syv!

Etter fire kamper i 2013-VM: En målgivende og minus fire i pluss/minus. Han har i snitt spilt 18 minutter. Like mye som i fjor.

Dette er ingen gode søknader for deltakelse i Sotsji-OL. Men hvem skal Roy Johansen ta ut i stedet for disse tre?

# VM-debutant Niklas Roest (26) har vist at han er god nok for OL. Andreas Martinsen (22) har ikke gjort det. Ken André Olimb (24) viste allerede i fjor at han er god nok for Sotsji. Mats Rosseli Olsen – som kom med i fjor – har til gode å gjøre det.

Alle fire skal spille i klubber i utlandet neste sesong. Men bare to av dem har strengt tatt noe å gjøre i OL om ni måneder (dette påpekt for å understreke: det vil ikke finnes alternativer i den norske eliteserien).

Morten Ask (33 tirsdag) faller lenger og lenger ned i hierarkiet. Han kan med et fullt, skadefritt treningsår (9 md) kjempe seg tilbake til normalnivå før OL. Men du ser sikkert at framtiden er forbundet med ekstremt mye usikkerhet og null back up – som kan få verst tenkelige konsekvenser.

Lik dem som er blottlagt i fire VM-kamper i Globen siden 4. mai.

Til slutt:

Hvor mange kommer til å gi seg etter Sotsji-OL og dermed droppe VM i Minsk et par måneder senere? Seks av spillerne som er med her, kommer til å være 30 og godt over det i 2014 (Trygg 37, Skrøder 35, Hansen 35, Bastiansen 33, Ask 34).

Alle har spilt flere mesterskap enn de selv klarer å holde rede på.

Helt til slutt:

Roy Johansen vil være i sitt 13. landslagssjef-år, som 54-åring. Kontrakten hans går ut etter Minsk-VM.

Får du øye på hans erstatter?