Ingen Sveits-bart denne gangen

Ole-Kristian Tollefsen klistrer løsbart på VGs Øystein Jarlsbo. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ole-Kristian Tollefsen klistrer løsbart på VGs Øystein Jarlsbo i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk

STOCKHOLM: Ingenting tilsier at Norge skal slå Sveits og være klar for kvartfinalen i kveld. Bortsett fra resultatene i de to siste VM-kampene – og den solide seieren over Hviterussland.

Norge slo det mesterskapets gullvinner Tsjekkia 3-2 og Sveits 3-2 i 2010-VM. I 2011 skjedde det igjen. 3-2 til Norge over Sveits.

Foran den kampen sa jeg at jeg ville anlegge sveitserbart – som den sveitsiske presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet Rene Fasel har – hvis Norge slo Sveits. Det var inspirert av min svenske kollega Mats Wennerholm i Aftonbladet som sa han skulle gå i lusekofte resten av VM hvis Ole-Kristian Tollefsen & co slo Sverige i første kamp.

Det måtte han (5-4 til Norge etter straffeslagkonkurranse).

Det gikk ikke bedre for min del.

På grunn av ikke særlig hissig hårproduksjon under nesen, måtte jeg ut og jakte på løsbart i VM-byen Kosice i Slovakia. Ole-Kristian Tollefsen festet den under nesen min utenfor spillerhotellet.

Denne gangen skal jeg ikke – ko-ko – si noe a la «jeg anlegger bart», «går med sveitsisk kubjelle rundt halsen resten av VM», «vil spise ost hver dag til frokost et helt år» hvis Norge slår Sveits søndag kveld.

VGTV: Se Tollefsens tanker om Sveits

Men det ville ut i fra det som har skjedd hittil i VM være mindre vågalt enn for to år siden.

Sveits har – før Canada-Tsjekkia søndag ettermiddag – scoret flest mål i VM: 22. De har vunnet fem kamper på rad. En mot Canada etter straffeslag (2-1/17 straffer totalt). Norge har til sammenlikning scoret 11 mål på like mange kamper.

Sveits har scoret syv mål på 17 overtallsspill. Norge ett (3-0 to sek igjen av overtallstiden/Hviterusslands utvisning) på 22 overtallsspill. Sveits topper den statistikken, Norge ligger på bunn av 16 nasjoner.

I fjor var det så å si omvendt. Norge scoret 12 mål i overtall på åtte kamper. Flest sammen med verdensmester Russland og Sverige (som har vært elendig på det nå). Norges uttellingsprosent (skudd på mål/antall mål) var av en annen verden: best i VM.

Sveits endte på 11. plass i 2012-VM. Norge røk 2-5 i kvartfinalen mot Russland, etter 2-2 VM-gullvinneren foran siste periode (Russland slo Slovakia 6-2 i finalen).

Det er skjedd et rollebytte nå. Sveits har flyten Norge hadde i fjor. I tillegg har de et bedre lag; jevnere, høyere nivå på «de dårligste», individuelt sterkere, bedre keepere (!) i Martin Gerber (redn prosent 92,42) og Reto Berra (95,83) – mot Haugen 93,16/Lars Volden 80,56 (joda litt urettferdig å komme trekkende med den i og med at den stammer fra 1-7 mot Canada).

Bedre backer, med superveteranen Mathis Seger (35/15 A-VM=verdensrekord) i spissen for den som gjerne fortoner seg som en kompakt enhet. Nesten umulig å skille den ene fra den andre.

Dét er egentlig Sveits.

– De ser ut som om de er seks spillere på isen, sa Ole-Kristian Tollefsen til meg i et VG TV-intervju etter Norges trening søndag formiddag – åtte timer før Norge-Sveits.

De maler på i samme intense dur, og søndag kveld vil på ingen måte arte seg som lørdag kveld mot Hviterussland – for Norge.

De norske backene vil ikke få tid til å kose seg med pucken i egen sone, hvis sveitserne føler at det er liten grunn til det (da går de aggressivt til verks; mister kanskje pucken – men vil gjerne ha den tilbake fort).

De norske løperne vil heller ikke bli gitt anledning til å snurre rundt, rundt Sveits i sveitsernes sone, uansett om det blir foran Berra eller Gerber. Det er altså langt fra sikkert at du får se Martin Røymark komme ut foran Sveits-målet, for å så på backhand spille pucken til Per-Åge Skrøder som har listet seg inn fra blueline (uten at noen har fanget det opp) – og pang: 1-0.

På den annen side er Norge der de vil være. Det merker man fort på trener Roy Johansen. Med seieren over Hviterussland – som han selvsagt også pratet «opp» så mye han orket – er hockeygutta såååååå mye underdog som han ønsker at de skal være.

Sveits er en verdensnasjon, en av de største i verden, de har ishaller og «bare tre utlendinger i hvert klubblag» (som betyr at de får fram mange! unge spillere på landslaget), de har vært veldig gode i junior-VM i mange år…

Alt er sant, og Roy Johansen trives som bare det.

Han og hockeygutta har alt å vinne nå: med seier over Sveits er de klare for kvartfinalen. Med tap, ja det gjør liksom ikke så mye. Med seier over Tsjekkia tirsdag går de likevel til kvartfinale 16. mai – og skulle det ikke gå, er det urimelig å påstå at Norge har gjort et dårlig VM.

Og så videre, og så videre.

Tsjekkia er en av verdens aller beste hockeynasjoner, VM-laget har 10 NHL-stjerner og Norge skal egentlig ikke slå Tsjekkia (selv om de gjorde det i 2010 og holdt dem til uavgjort etter ordinær spilletid og spilleforlengelse i fjor).

Roy Johansen trives så godt med et slikt ståsted og er så konsentrert at det nesten gjør vondt for hans nærmeste.  Med utsikter til toppgevinst er han «untouchable», ikke til å stoppe, kynisk og utspekulert….

Du har kanskje merket at han nå plutselig er veldig saklig i intervjuer?

Ikke så mye «hele verden» – i alle fall det internasjonale ishockeyforbundet – er mot oss.

(….) Måten det skjer på, gleder meg som trener og fagmann, uttalte han til Max-reporter Håkan Södergren umiddelbart etter kampslutt mot Hviterussland.

Det var som et ekko fra Olympiatoppen: fagmann, fag, fagcoach.

Slik taler en trener som vet hvor brødboksen er.

Ikke noe galt i det. Dette bare enda et eksempel på at han er på G. Han legger til rette for hockeygutta sine, på kort og lang sikt. Ikke noe annet affiserer ham nå.

Kort sagt: Norge kan slå Sveits søndag kveld.

Ikke minst fordi OIe-Kristian Tollefsen er tilbake etter suspensjonen som medførte at han måtte stå over mot Hviterussland.

Perfekt timing det også.

På toppen av at alle hockeygutta, nærmest uten unntak, «meldte seg på» og endelig – etter fire mer eller mindre traurige kamper – oppfylte potensialet i generalprøven foran Sveits-oppgjøret.

Som blir en thriller.

Jeg tipper det: en Thriller med stor T.