Gull-Thoresens siste smarte trekk

Stavangers Petter Thoresen (52) er Norges mestvinnende klubbtrener. En viktig årsak er at han aldri tillater hvileskjær. Heller ikke for egen del.

Han har vunnet som spiller, og han har vunnet som trener. Stort sett hver gang det har vært noe å vinne, hvor enn han har vært. Ferdig med den saken: Petter Thoresen er en vinner, i likhet med sønnene Patrick Thoresen (SKA St. Petersburg) og Steffen Thoresen (Lørenskog) – kan man jo legge til, som forklaring til hvor de har det fra.

Og i likhet med vinnere av samme kaliber, ser han seg ikke mye tilbake med seriestarten mot Frisk på bortebane søndag i sikte.

Det er det lenge siden han har gjort, omtrent 14. april april da Stavanger slo seriemester Vålerenga i sjette og avgjørende finalekamp i elleville DNB Arena, og det kom klart til uttrykk da han fortalte meg om Stavangers forberedelser til sesongen 2013/14 – hvor i opptatt målsetting nummer én: vinne serien («siden vi ikke gjorde det forrige sesong»).

1) Stavanger har spilt ti treningskamper. Alle mot utenlandske klubber, fra Frankrike, Slovakia og Sverige.

– Åtti prosent av dem har vært minst like gode eller bedre enn oss. Det har fått oss opp i kvikkhet og kvalitet. Det har vært lærerikt, sier han.

Petter Thoresen mener de har «truffet bra» på matchingen, som ikke noen norske klubblag har forsøkt tidligere (fordi de ikke har råd, i motsetning til Stavanger).

2) Stavanger har to gode, norske keepere. De samme som to som forrige sesong: Kontinuitet på keepersiden i den norske toppserien – wow!

– Det er helt klart Henrik Holm (23) som har vist best tendenser. Men Ruben Smith (26) slo til i Sverige (i de siste treningskampene mot lag fra Allsvenskan (nest øverste nivå). Da var han tilbake der han før har vist han kan være, sier Petter Thoresen.

Henrik Holm kom inn i finalespillet mot Vålerenga i fjor og ble en finalejoker; den største positive overraskelsen i kampene om kongepokalen (kanskje litt fordi Vålerengas tvillingbrødre Justin og Tyler Donati (Innsbruck nå) foretok et realt maveplask; men all ære til Holm).

3) Stavanger har mistet veteranbackene Juha Kaunismäki, Tim Kunes, Paul Traynor og Cleve Kinley fra forrige sesong. Men har hentet lovende norske i samme posisjon: Mats Larsen Mostue (24) fra Storhamar og Daniel Rokseth (22) fra Tønsberg.  I tillegg Nick Schaus (27) fra USA og svenske Patrik Bäärnhielm fra Sparta/Lillehammer.

– Bredden er bedre på løpersiden. På backsiden er vi ikke bedre i det hele tatt. Det ligger i kortene at vi må hente en til, sier Thoresen.

Først og fremst fordi Schaus har pådratt seg brudd i ankelen og blir borte halvannen måned, og Stavanger-back-typiske Dennis Sveum (en Thoresen-favoritt, slik jeg oppfattet det fra presseplass forrige sesong) har røket en lårmuskel. Thoresen ville for øvrig ikke vært Thoresen, om han ikke nær uoppfordret hadde sagt at Schaus kanskje fikk litt mer skryt enn fortjent etter et par (hvile)skjær på isen i Stavanger («men han blir sikkert en solid spiller»).

– De må lære seg å spille back slik vi vil at de skal spille back, sier han om de nye backene.

Det betyr ikke at han ikke har tro på at de skal bli gode. Kun at han er forberedt på at det kan ta litt tid på å få dem så gode som han vil se dem.

For egen regning må jeg si at jeg spent vil følge Rokseth og Mostues utvikling – mot et OL-kandidatur?

4) Petter Røste Fossen har røket en muskel i brystet. Enda en typisk Thorsen-spiller ute.

– Vi har fire-fem spillere borte hele tiden, sier Petter Thoresen.

Tommy Kristiansen har vært ute med sprukket finger som følge av at han provoserte franskmenn under treningskamp så mye at de – moste den.

Han er klar til seriestart, og kan bli Thoresens viktigste spiller. Tilbake fra et mislykket opphold i svenske HV 71, sugen på revansj, sugen på landslags og OL-spill. Thoresen vet å forme slike spillere, og slike spillere skjønner som regel tegningen til Thoresen.

– Vi vet at spillere vi henter hit kommer fordi Stavanger er en god mellomstasjon for å komme seg ut i bedre ligaer (med høyere lønnsnivå), og de vet at de vil få spilletiden de fortjener, sier Petter Thoresen.

Alle som har spilt under ham i ti sekunder – ja, det behøver ikke gjentas.