Første stikk til Kjær(e) Vålerenga – men for mye «hat»

 

Noen ganger føles TV-debatter litt for lange. Det gjorde TV2s «Sports dB 18» torsdag. Snakk om hat og rivalisering og arroganse fikk ta overhånd – og da håvet Vålerengas Jan Tore Kjær selvsagt inn sesongens første stikk.

Eller siste stikk, med tanke på ishockey-rettighetshaver TV2s «hockeydebatt» to dager før seriestarten lørdag.

Sportsdirektør Pål Higson var linket opp, eller hva det heter, fra Stavanger, Lørenskogs nye administrative leder Svein-Erik Edvartsen og Vålerengas pitbull-direktør Jan Tore Kjær var i studio hos tidligere ti-kjemper Knut Skeie Solberg på Karl Johans gate i Oslo.

Sistnevnte er flink, men var denne gangen for opptatt av signalordene «hat», «arroganse» og «rivalisering». Det var som om han jobbet i en eller annen nettredaksjon og var under press av telleverket for antall klikk.

Debattantene bet på.

Higson vanen tro selvsagt noe mer forsiktig enn de to andre kamphanene.

Heldigvis skjønte, om enn ikke i tide, Kjær hvor det bar. Replikken «hat er et sterkt ord som er farlig å bruke», fikk meg til å senke skuldrene og puste ut – på norsk ishockeys vegne.

Higson fulgte opp med at det – «hat» osv – er et slags instrument for følelser og entusiasme, som til syvende og sist skal trekke et større publikum og føre til økt medieinteresse.

Risikoen er imidlertid høy for at det blir – som nå under debatten – for mye av det. Hatet og ukvemsordene og karakteristikkene. Jeg tror det har samme virkning som når hockeyklanen en gang i mellom mener slagsmål på isen er en god løsning for å bli kvitt farlig spill med høy kølle, hugg og slag – og for å få økt oppmerksomhet.

Det kan pirre de allerede frelste.

Det vil si menigheten. Men jeg tror det har motsatt virkning på det store publikum, som hockeyfolket vil ha tak i (for å si det slik). Sjefen for Elitehockey (interesseorganisasjonen til toppseriens ti klubber) Håkan Södergren sa det indirekte (i mine ører direkte) under det såkalte kick off onsdag: Det er mamma der hjemme som er administrerende direktør for familien og poden og datteren som eventuelt ytrer ønske om å spille eller dra til Jordal eller Askerhallen eller Tønsberg ishall for å være tilskuer – og kanskje bli fan.

Den mammaen som tillater sine små håpefulle å oppsøke «hat», tror jeg ikke fins. OK, hun kan sende avgårde gubben. Men å være sjåfør for barna og attpå til gi dem lommepenger for å oppsøke løvens hule?

Se hva som fungerer: Stavanger Oilers profilerer seg med veldedighet; ungene løper i strømpelesten under overoppsyn av mamma (i høye hæler) over det teppebelagte gulvet i DNB Arena.

Det er mykt og godt.

Så: Ut med «hat». Vel å merke i form av plapring i sosiale medier, sleivkommentarer i korte TV-intervjuer og «breiale» negativt ladde karakteristikker av motstanderen. Det kan argumenters med at det er sagt med glimt i øyet. Det er likevel for mye et stammespråk, til at det skal oppfattes av folk flest som artig og attraktivt.

Til seriepremieren lørdag og søndag:

# Lørenskog kommer til å feie Tønsberg med isen. I alle fall etter hvert. Karol Krizan, Tønsbergs keeperkupp fra Slovakia, kan sikkert sette noen grå hår i hodet på Spets & co sånn fra start. Men det vil ikke holde lenge.

# Samme sak i Fredrikstad, med unntak av keeperforbeholdet: Vålerenga vil gå i strupen (sorry, hat-ord) på Stjernen umiddelbart, og eks-legende/nå sjef Trond Magnussens/trener Magnus Sundquists unggutter vil ikke orke å stå imot.

# Søndag: Frisk-Stavanger. Den er jeg spent på. Petter Thoresens mannskap, med byttå (aka kongepokalen) i bagen, er skadeskutt og backkorpset ferskt. På papiret kan det se ut til at Askerlaget under trenerluringen Sune Bergman har noen nye skarpskyttere å by på.

# To Mjøsa-seirer: Lillehammer slår Rosenborg lett, Storhamar slår Sparta – ikke så lett.

Til sist nevnte: Jonas Andersen ute med skade – hele sesongen? Jeg la ham inn som en av tre under «nøkkelspillere» i forbindelse med VGs ranking i rosa bilag torsdag. Han ligger der fortsatt. Med andre ord tror jeg Sparta vil få problemer med Jonas Andersen på sidelinjen.

Ytterligere problemer. Niklas Roests farvel (Karlskoga) vil være et enda, enda større tomrom å fylle.

TILFELDIGE NOTATER:

Lørenskog-sjef Svein-Erik Edvartsen under TV2-debatten: 90 prosent av Lørenskog-spillerne jobber 50 prosent. De fleste ansatt hos «vår eier» Stig Johnsen (eiendom), som angivelig har brukt 30 millioner på klubben i sitt hjerte de siste tre årene.

Min påstand: Norsk ishockey ville blitt hundre prosent bedre med fire-fem eiere til av Johnsens $-kaliber.

Espen Shampo Knutsen sier at han har fått telefoner fra landslagsspillere i Sverige som vil til Vålerenga. Men hundreårsjubilanten har ikke råd til å hente dem til Jordal.

Ifølge Johan Svensson i bloggen

http://bloggar.expressen.se/mrmadhawk/2013/09/12/avslojar-har-hamnar-jonte-berg/

er imidlertid Jonte Berg (26) fra Västerås (gamleklubben til Storhamars sportsutvalgmedlem Rune Gulliksen) klar for Vålerenga (takk til tweet fra TV2s Bjørn Erevik). Det er kanskje ikke svensk landslagsklasse: To mål og seks målgivende på 51 kamper i Allsvenskan forrige sesong ifølge

http://www.eliteprospects.com/player.php?player=5923

Mats Zuccarello går rundt med t-skjorte med påskrift «Clean slate» i New York som følge av ny coach Alain Vigneault – og ikke minst John Tortorellas bye bye og flytting til den andre siden av kontinentet: Vancouver Canucks.

Zucca i treningsgruppe A, i rekke med Michael St. Croix og Brad Richards – akkurat nå.

Vålerengas Jørgen Karterud og Magnus Hoff med flere satser på eventyr over «dammen». Det kan jeg like. Her fra et annet eventyr, i motsatt retning: Thomas Narmo (19) fra Rælingen: lostinlahti.blogg.no (lost in Lahti, artig).

Ishockeylandslaget i Sotsji-OL: Treningskamp mot sist VMs finalist Sveits 10. februar (du husker vel hvem som scoret tre for Norge mot Sveits (4-5) i Vancouver-OL?), innledende gruppespill mot regjerende OL-gullvinner Canada 13. februar klokken 19.00 norsk tid, 14.2 mot Finland (19.00), 16.2 mot Østerrike (10.00).