– Ikke tid til å ta av – må på jobben som rørlegger

 

10 spørsmål til Hamars hockeyhelt «Magic» (37). Fra et av svarene: Topplagene var bedre før.

Storhamars Pål Johnsen (37) levde opp til kallenavnet Magic da han torsdag ble matchvinner mot Vålerenga (4-3). Foran toppoppgjøret mot Stavanger på Hamar lørdag ettermiddag, stilte jeg Hamars mest kjente rørlegger 10 spørsmål i lunsjpausen.

Før vi begynner: Pål Johnsen har startet sin 22. sesong i toppserien. Han scoret to mål mot Vålerenga torsdag, på Jordal. 3-1 og 4-3.

82c9v402-jpghamar-20-500(1)Pål Johnsen, tobarnsfar: – Vi var gode, Vålerenga var ikke helt «på». Dette er den beste starten vi har fått på mange år. Men det er bare to av 45 kamper. Det er ingen vits å ta helt av.

– Det har du vel ikke for vane å gjøre?

– Nei, jeg har ikke tid. Jeg må på jobb dagen etter.

For ordens skyld: Pål Johnsen har de siste fem årene jobbet som rørlegger, «ute i felten» på nye boliger («jeg er ingen kontorrotte»). Han begynner på jobb 07.00. Han går i 80 prosent stilling. Fri kampdager. Da kan han trene på formiddagen. Pål Johnsen mener det er en perfekt ordning.

Pål Johnsens svar på mine spørsmål:

1) Hva har skjedd med norsk ishockey på 22 år?

– Den har hatt en ganske bra utvikling. Mange spillere har reist til utlandet og landslaget har hevet seg betraktelig. Stavanger er på nivå med det Vålerenga og Storhamar var før. Jeg tror topplagene var litt bedre da. Men «mellomlagene» er blitt bedre. Du har ikke en sjanse til å henge med hvis du ikke er godt trent. Og så har vi fått toppidrettsgymnasene. De som går der trener mer enn da vi var unge.

På landslaget er alt profesjonalisert. Da jeg var med, bodde vi på firemanns rom med feltsenger.

2) Hva har skjedd med deg i løpet av denne tiden?

– Jeg føler at jeg er blitt bedre de siste årene. Jeg «ser» spillet bedre. Før var jeg mer en dribler, nå spiller jeg bedre pasninger. Jeg har klart å holde nivået. Hvordan jeg ville klart meg på høyt internasjonalt nivå, vet jeg ikke. Men det ert ikke så farlig. Det er ikke der jeg er.

 3) Og Storhamar?

– Økonomi. Det er ikke noe annet enn det. Før hadde vi en VM-gullvinner fra Russland på laget. Nå må vi bruke flere år på å utvikle egne spillere. Det tar tid å utvikle spillere, å satse på «eget». Spesielt vanskelig er det når det gjelder backer. Men nå er den verste konkurransen langt unna, for å si det slik. Det er en positiv stemning i byen, og så har vi en «klubb» (Powerplay Club») som samler inn penger, og ved hjelp av dem kommer det nok noen backer utover (sesongen).

4) Gordie Howe spilte sin siste proff-kamp da han var rundt 70, for Detroit Vipers i IHL i 1997 – har du gjort deg noen tanker om hvor lenge du vil holde på?

– Nei, jeg tar ett og ett år, for å si det rett ut. Det kan hende dette blir det siste året. Det er fristende å kunne komme hjem og bare sette seg ned i sofaen, og kanskje gå en tur istedenfor å dra på trening. Men jeg sier jo hvert år at «dette blir det siste». Jeg har fortsatt motivasjon til å trene. Den er faktisk blitt sterkere de siste årene. Jeg trener ikke så mye mengde lenger. Men når jeg trener, gjør jeg det ordentlig. Med kvalitet.

 5) Mads Hansen er tilbake i Storhamar fra Brynäs – han er jo en stødig fyr?

– Han betyr mye for de yngre spillerne. Han er veldig stabil og en alvorlig bra kaptein. Han stresser aldri. Han får ikke panikk. Der har de unge spillerne mye å lære. Han har holdt et høyt nivå i mange år.

6) Sander Bjelland Bjørnevoll debuterte som 15-åring for Stavanger mot Stjernen torsdag – han kunne vært sønnen din. Har du noen egne som du snart vil spille sammen med?

– Nei, min sønn er ni år gammel. Det er ingen sjanse for at det blir en ny utgave av Jim Marthinsen og Tommy Marthinsen her. Men det er veldig bra at Sander får en sjanse i Stavanger. Og det er typisk (trener) Petter Thoresen å gi ham den. Når han ser en han har tro på, gir han spilleren sjansen. Det var samme da jeg var 16 år gammel. Jeg viste at jeg ville noe, og fikk sjansen. Men det er viktig for unge spillere å utfordre de eldre. Ikke stå og vente. De må tørre å ta opp kampen mot de etablerte spillerne.

Sander er back også, ikke sant? Det er veldig bra. Vi trenger norske backer som er gode. Det er ikke så mange av dem. Vi har et par topper, men ikke mye mer.

 7) Du prøvde deg i svensk topphockey for en mannsalder siden (2000-2002 for Leksand og Skellefteå). Nå kryr det av norske spillere i Sverige. Robin Dahlstrøm i Örebro, for eksempel – hvem hadde trodd det?

– Sverige har betydd veldig mye for norsk ishockey. Uten spillerne som har dratt dit, ville landslaget aldri ha vært der det er nå. De som spiller der nå, er gode også. Mathis Olimb er førstesenter i Frölunda, for eksempel. Og så er det bare å se på Patrick Thoresen, som også har spilt i Sverige (Mörrum/Djurgården). Nå er han en ledende spiller i en av verdens beste ligaer, i et av verdens beste lag (SKA St. Petersburg).

8) Og så reiser ungdommen til USA og Canada, til juniorligaene der borte?

– Ja, det var ikke vanlig da jeg var ung. Ingenting var vanlig den gang. Shampo (Espen Knutsen) viste på en måte veien (da han gikk til svenske Djurgården i 1994/NHL i 1997). Ingen hadde ambisjoner om NHL da. NHL det var ferie. Vi dro dit og så på kamper i ferien. Nå snakker ungdommen om å spille der, og drar for å prøve seg i juniorligaene – som Patrick Thoresen gjorde. De tenker at de bare er å prøve, og at det ikke gjør noe hvis de skulle mislyktes. Da er det bare å komme hjem igjen. Det er en suveren holdning.

9) Stavanger kommer til Hamar lørdag; Petter Thoresen med Snorre Hallem (tidl Storhamar) som kaptein. Hvis du før kampen skulle angi et styrkeforhold i prosent – hva vil det være?

– De er klare favoritter med seniorspillere på alle posisjoner. Det er ingen tvil. Vi må være på topp, og helst litt bedre enn det. Stavanger har klart å trekke ishockeyen dit den burde være i Norge, med profesjonalitet rundt laget og en flott arena. Det er veldig bra at de «drar i vei», slik at de andre klubbene bare er nødt til å henge seg på.

10) Storhamar-fansen var over seg av glede etter 4-3 over Vålerenga og melder på Twitter at nå må det bli fullt hus i Hamar OL Amfi – det vil si 7000 tilskuere. Kommer det så mange, eller har hamarsingene litt tregt for det?

– Jeg tror det blir 5000 tilskuere. Kampen er knyttet til en sponsorkampanje, og de har vært vellykte tidligere. Det er lørdagskamp, vi har fått en god start og det er hockeykultur på Hamar. De har bare vært dritt lei av å se laget sitt tape, en stund.