Nakne menn, adrenalin og mobbing – Vålerenga-reality kan gi hockey’n et løft

 

«Iskrigerne» med Vålerenga på TV 2 neste år vil bli 14 episoder med råskap som kan få «Sirkus Northug» til å se ut som et barneskirenn.

 

Hvis programredaktør Bård Eriksen i TV 2 våger å bruke alt råmaterialet hans TV-team nå er i ferd med å samle på Jordal Amfi, fra garderobene rundt omkring i lille ishockey-Norge, hjemme hos Vålerenga-spillerne, fra spillerbenken der Espen Shampo Knutsen står og har lyst til å skrike – til spillerne sine.

bs11116-jpg4-nm-fina-836Og dommerne.

Hva kan han og de komme til å si, og hva de kan komme til å bli kalt.

For åpen mikrofon.

Kringkastet til de mange tusen hjem en gang neste høst: «Iskrigerne – ett år i kulissene med Vålerenga» (mitt programtittelforslag).

Hvem husker ikke en viss dommers «f… you» for et par år siden, fanget opp av en mikrofon plassert der ute på isen et eller annet sted.

Eller Shampos, tja – hva var det han sa, som ble sett og hørt på «Senkveld» med Thomas og Harald (var det vel)?

Bård Eriksen (45) er programredaktør i TV 2 og sjef for «Iskrigerne». Og gammel ishockeyspiller.

Han har spilt for Hasle-Løren, sammen med Geir Hoff og Jan Bekken. Han vet hva som foregår i en ishockeygarderobe, og hvor og hvordan det foregår blant ishockeyspillere – når de ikke er i garderoben.

For eksempel i dusjen eller inne hos fysioterapeuten eller inne hos legen – som syr sammen en blodig spiller i pausen mellom første og andre periode.

Slik du kunne oppleve det på så nært hold du nesten ikke ville være i amerikanske HBOs «24/7 Winter Classic» – Washington Capitals og Pittsburgh Penguins vei mot det klassiske oppgjøret utendørs 1. nyttårsdag for tre år siden.

Eller den samme veien for New York Rangers-Philadelphia Flyers – med New Yorks klin-kokos «fuck you» trener John Tortorella i Madison Square Garden – for et par år siden.

I år er det forresten Toronto Maple Leafs-Detroit Red Wings som skal følges av HBOs svært nærgående TV-team og bli til dokumentarserien «24/7 Winter Classic».

Ifølge Toronto-avisen The Star kunne Maple Leafs-coach Randy Carlyle klart seg godt uten kameraene fra HBO opp i nesen og inn under beskyttelsesutstyret til spillerne. Men det er han alene om, og det kan han godt være fordi Toronto Maple Leafs har det – som det rikeste laget i NHL og laget med desidert størst medieoppmerksomhet – slik hver dag.

Uten HBOs «24/7».

Slik er det ikke for de 29 andre klubbene i NHL. De kan ikke styre sin begeistring for HBO. De vil på TV. Markedsverdien av det er enorm.

De har det som norske ishockeyklubber (ja, ja, dette er overdrevet, men et ok bilde på det hele): de tørster etter oppmerksomhet og mener all PR er god PR. NHL-ishockey i USA er et stykke ned på listen over populære sporter i USA (ikke i Canada, der ishockey er nasjonalsport).

– Ishockeyspillere er krigere. De setter sin ære i å være tøffere enn alle andre utøvere i andre sporter, sa daværende Washington Capitals-coach Bruce Boudreau i den første Winter Classic-dokumentaren.

For øvrig satte han rekord i si, skrike og rope «fuck» og «fuck you» på film.

nyr13-jpgnew-york-ny-61Hvis du ikke synes det er noe moro, kan du ta en titt på Mats Zuccarello fra golfbanen («pay attention», innleder han videoklippet med – moro) sammen med resten av Rangers-stjernene – for seks dager siden (ny coach Vigneault sendte ni spillere til farmerligaen AHL nå i kveld, onsdag – 30 mann igjen i NHL-laget en uke før seriestart):

http://blueshirtsunited.com/videos/3894/zuccarello-mic-d-up-on-the-greens#.UkNDejA0zzg

 

Jeg synes likevel den dokumentaren – Washington-Pittsburgh – var mye bedre enn Rangers-Flyers året etter. Man kom tettere på spillerne og trenerne, som personer og personligheter – for å si det slik.

Ikke fordi Boudreau var helt ustyrlig i munntøyet.

Nei, fordi HBO fikk være med Alexander Ovetsjkin hjem, helt inn på badet og til middag sammen med mor og far fra Russland – som bodde hjemme hos ham i Washington.

Og Sidney Crosby.

For ikke å snakke om Washingtons Mike Knuble: – Jeg tror jeg har sydd 150 til 200 sting bare i ansiktet.

Rangers-Flyers hadde bare et par stjerner som levde opp til navnet. Flyers-keeper Ilja Bryzgalov var enestående morsom med sine fantastiske utlegninger om stjerner og himmelrommet og overnaturlige krefter, mens Rangers-keeper Henrik Lundqvist var – cooooool!

(Og for noen biler de har).

Det var så rått og herlig skjønt og inderlig ømt, og traff så rett i hjertet at til og med samboeren min – som er null, nada, en mil fra sportsinteressert – satt klistret til skjermen da HBO fikk det til å koke på og utenfor isen hos rivalene i NHL.

Kan TV 2 få til noe tilnærmet – komme under huden på Shampos Vålerenga-spillere og treffe klubbens nerve samt eksponere sportens DNA – ja da kan det bli førsteklasses TV. Og ikke minst førsteklasses reklame for norsk ishockey. Det vil si en historie som treffer bredt; et publikum som aldri før har sett en puck.

Men som nå – med «Iskrigerne» – vil se dem igjen og igjen. Spillerne med navn som ennå ikke er kjent, men som kan bli det – hvis TV 2 orker følge opp storsatsingen med et sluttprodukt (serien av 14 episoder, blir det sagt) som også holder kvalitativt.

Høydepunktene ligger der og venter.

Det første allerede torsdag 26. september, altså i morgen kveld: Vålerenga mot Lørenskog.

Steffen Thoresen tilbake på Jordal Amfi etter overgangen fra Vålerenga til Lørenskog i sommer. Vålerenga-fansen kalt Klanen har allerede etablert et visst hat-nivå ved anti-Thoresen kampanjen de startet på nettet onsdag.

«Steffen Thoresen har vist sitt sanne jeg ved å gå til kjøpeklubben Lørenskog», skriver Klanen på sin hjemmeside – og avslutter med «…torsdag klokken 19.00. Vær der og gi Thoresen den velkomsten han fortjener!».

Mathias Trygg har gått motsatt vei. Han er tilbake i Vålerenga, fra Lørenskog. Storebrødrene hans er i Lørenskog. Mats kom dit i sommer, for å spille sammen med lillebror og tvillingbror Marius. Han hadde ikke før sagt (til VG) at han gledet seg til å gjøre det, før Mathias stakk…

TILFELDIGE NOTATER:

# Denne ble spredd på sosiale medier onsdag – verd stor spredning:

http://www.aftenbladet.no/100Sport/ishockey/Her-er-Stavangers-hockeyframtid-394613_1.snd#.UkNLRjA0zzg

# sportbladet.se skriver om Jake Dowell (28). Faren og broren til Minnesota-spilleren (NHL) lider av den arvelige hjernesykdommen Huntingtons. De er i ferd med å dø. Risikoen for at Jake Dowell også kan rammes er 50-50. Minnesota-coach Mike Yeo: Innimellom mister man pusten når man tenker p det han gjennomgår.

# Robin Dahlstrøm fikk bare spille 12,51 minutter i 3. rekken til Örebro da nykomlingen i den svenske eliteserien SHL tapte 3-4 for Växjö på hjemmebane. Håper det ikke er starten på en trend for OL-aktuelle Dahlstrøm.

# Marius Holtet er klar for spill for Färjestad – mot serieleder Skellefteå torsdag – etter hjernerystelsen forrige uke.  Martin Røymark står med null mål/null målgivende pasninger på fire kamper for norske-klubben i Karlstad.