For mange utlendinger i berg og dalbanen

 

Storhamar slapp inn seks mål de siste tjue minuttene mot Lørenskog. Amerikaneren James Sixsmith scoret fire av dem.

Kenny Corupe fra Canada det femte (pluss målgivende til de tre siste i ordinær tid), Knut Henrik Spets det siste. Det vil si reduseringen til 2-4 drøyt fire minutter ut i 3. periode.

Sixsmith utlignet til 4-4, reduserte til 5-6, utlignet til 6-6 og ble matchvinner med 7-6 da 25 sekunder gjensto av spilleforlengelsen begrenset til fem minutter. Matchhelt på alle mulige vis, for å si det slik.

Målene viser hva som «plaget» toppkampen.

sa-3603v-jpgl-rensko-457 Underholdende, for all del. Men kvaliteten var dårlig.

Kanskje elendig.

Keeperspillet til østerrikske Jürgen Penker og svenske Jesper Engelin var høyst variabelt. Defensivt rådet forvirring i begge lag. Storhamar var effektive foran motstandermålet fra start, Lørenskog var det – ved en liten håndfull, men først og fremst Sixsmith – med kniven på strupen.

Berg og dalbane.

Og målscorere fra utlandet.

Begge deler gjennomgående i lørdagens tre seriekamper. Alle tre med topplagene involvert.

Det er et svakhetstegn for den norske toppserien i ishockey. Den ser igjen ut til å arte seg som tidligere sesonger. Det er en trend at keeperspillet – uavhengig av antall utlendinger – er variabelt og ofte for dårlig. Det er en trend at evnen til å forsvare seg uten puck er under en hver kritikk. Det er en trend at norske spillere ikke klarer å score mål.

Regjerende norgesmester Stavanger scoret fem mål på fem minutter i første periode borte mot Rosenborg, som hadde amerikaneren Brady Hjelle i mål.

Amerikaneren Kurt Davis og svenske Martin Strandfeldt scoret to hver, av syv totalt.

Regjerende seriemester Vålerenga scoret tre mål på 15 minutter. Norges landslagsback Alexander Bonsaksen det første, svenskene Tobias Lindström og Jonte Berge de to neste. Sparta snudde kampen og scoret fire mål på 20 minutter fra syv minutter ut i 2. periode til syv minutter ut i siste periode. Kanadieren Shay Stephenson reduserte til 1-3 og utlignet til 3-3.

Nathan Martz er beste målpoengjeger i Storhamar med fem mål og 10 målgivende på syv kamper (undervurderte (?) Joakim Jensen er toppscorer med seks mål).

Storhamar, Vålerenga, Stavanger, Sparta, Lørenskog (hvis du glemmer minus 20 for et øyeblikk) er ligaens fem topplag etter syv serierunder – med særpreget «For mange utlendinger i berg og dalbanen».

I den individuelle målpoengligaen er det samme sak. Den er dominert av utenlandske spillere. Av topp 13 er ni utlendinger. Ingen av de fire norske er landslagsspillere. Forrige sesong inneholdt topp 13 hele 11 utlendinger etter 45 serieomganger. Helt i topp: Stavangers Christian Dahl Andersen, som fikk prøve seg – men ikke klarte å spille (les: score) seg til en plass på Roy Johansens VM-lag i Stockholm i mai.

Lørenskog har scoret 34 mål. De OL-aktuelle løperspillerne Mats Frøshaug og Lars Erik Spets ligger på sjette og syvendeplass i den interne målpoengligaen med tre mål hver. Vålerenga har scoret flest, med 37 – OL-aktuell løperspiller Morten Ask har scoret to på seks kamper.

Landslagsveteran Mads Hansen scoret sitt første mål for Storhamar mot Lørenskog (5-4 bare 12 minutter før slutt, som jeg trodde skulle bli det matchvinnende).

Roy Johansen må i Sotsji-OL med andre ord stole på målscorerne han har i utenlandske klubber: Patrick Thoresen, Anders Bastiansen, Mats Zuccarello, Marius Holtet, Per-Åge Skrøder, Mathis Olimb, Ken André Olimb…

For øyeblikket virker heller ikke det særlig oppløftende.

OK – Patrick Thoresens 13. plass i KHLs målpoengliga er selvsagt ikke gærent: 5 mål/7 målgivende.

Mats Zuccarello hadde et skudd i metallet da Rangers tapte åpningskampen 1-4 mot Phoenix Coyotes i Arizona. To neste mot Los Angeles Kings og San Jose Sharks mandag og tirsdag. Jeg tror ikke du skal vente særlig mange, om noen, mål av Zuccarello i de kampene – eller ytterligere seks bortekamper etter det.

Det vil på den annen side ikke spille noen rolle. Med hensyn til OL. Da vil, tipper jeg, Zuccarello være i god form – ennå ikke NHL-sliten og gnagende på tannkjøttet – og score i gjenforeningen med Patrick Thoresen.

Anders Bastiansen – Norges toppscorer i VM sist med fire mål – har imidlertid null mål på ni kamper for norskeklubben Färjestad i Karlstad. Martin Røymark står oppført med null etter ni kamper i samme klubb, Marius Holtet ett på tre kamper.

Per-Åge Skrøder i Modo? Ett mål på ni kamper i den svenske toppserien, Mathis Olimb ett på ni i Frölunda (åtte målgivende, riktignok).

bs13098-jpgishockey--706

I Tyskland har Ken André Olimb og Andre Martinsen scoret to hver på åtte kamper (fire av lagets 14 mål) for bunnlaget i DEL, Düsseldorf.

TILFELDIGE NOTATER:

# Ole-Kristian Tollefsen er tilbake etter skulderskaden og operasjon. Färjestads assisterende kaptein får godt skussmål i Aftonbladet etter 1-0 borte over HV 71 lørdag:  «Ole-Kristian Tollefsen, Färjestad. Assisterande kaptenen är tillbaka och gör det riktigt bra. Sprider ett lugn omkring sig i försvarsspelet.»

# Lars Haugen frykter ikke at han vil få mindre spilletid i Dinamo Minsk etter at (opprinnelige kanadiske) Kevin Lalande (26) fikk ja av det internasjonale ishockeyforbundet til å spille for Hviterussland i Sotsji-OL og VM på hjemmebane i Minsk 9.-25. mai. Lalande sto da Dinamo slo Avangard Omsk 4-3 fredag. Han har to seirer på seks kamper. Haugen like mange seirer (2 x 2-0) på seks kamper.

# Jeg sakser, som det heter, fra bloggen til Svein-Erik Edvartsen («Edvartsen mener»/lik.no) etter Lørenskog-Storhamar:

«Jeg fikk følgende sms fra en journalist med stor greie på hockey etter kampen: «Dere burde ha tatt utgangspenger også. Sjeldent underholdende»

Han har helt rett. For en underholdning. For en fantastisk reklame for Norsk Ishockey. For ett produkt. For en kamp. For ett fyrverkeri. Jeg oppfordrer alle som ikke fikk sett kampen i dag om å komme seg inn på TV2 Sumo snarest.»

Min kommentar, kortformen av den du allerede har lest: 1) Ja, god underholdning. 2) Nei, ikke fantastisk reklame.