Zuccarello – hakkekylling i New York

 

Mats Zuccarello (26) spiller for NHLs dårligste lag og får kjenne på den sure smaken av å være hakkekylling i den kravstore hjembyen The Big Apple.

181764050-jpgedmonto-384New York Rangers har spilt fire kamper. En seier. Tre tap. 6-20 i målforskjell.  3-16 ved likt antall spillere på isen. 15 baklengsmål totalt de to siste kampene. Verre kan det knapt bli. Ekspertenes dom er nådeløs.

– Rangers spiller som et lag som prøver å få treneren sparket, ikke som et lag som nettopp har fått ny trener, skriver New York Posts mangeårige New York Rangers-kommentator Larry Brooks.

Han falt i unåde hos klubbens sparkede trener, John Tortorella, men har åpenbart ikke til hensikt å komme på godfot med den ferske erstatteren Alain Vigneault. «Plan?», spør Brooks etter 0-6 mot Anaheim Ducks natt til i går – og gir selv svaret: «Planen liknet en amøbes.»

– Akkurat nå er Rangers et dårlig, veldig dårlig, ishockeylag, skriver New York Daily News hockeykommentator Pat Leonard.

Hvis du går inn på NHL.com kan du se dette på videoklippene:

# Rangers er katastrofalt svakt defensivt og rundt eget mål.

# Rangers er uten trøkk mot mål i motstanderens sone.

Larry Brooks fortsetter sin tirade: – Det er feil å si at Rangers gikk fra vondt til verre fra San Jose (2-9) til Anaheim (0-6), fordi laget i det minste prøvde mot (Anaheim) Ducks etter å ha overgitt seg mot (San Jose) Sharks.

– Markeringene defensivt i egen sone var like forferdelige som da de forsvarte seg ved motstanderens spillevendinger. De kunne ikke ta ut en motspiller, de fikk ikke tak i pucken – og de fikk ikke ut pucken av egen sone.

Han konkluderer – nå – med at Rangers er på vei til å kunne velge som nummer én i neste sommers draft. Det vil si at han tror Zuccarello & co ender helt sist – av 30 lag – etter 82 grunnseriekamper. – Det er i alle fall kursen det er på nå, mener Brooks – som er så svær i kjeften som en kommentator må være i New York City for å bli hørt (eller lest).

Pat Leonard hevder at Alain Vigneault kommer til å hente senter J.T Miller (20) og venstreving Chris Kreider (22) fra AHL-laget i Connecticut Whale til neste kamp mot St. Lous Blues natt til søndag norsk tid.

62180becca4d4a1b9f1d-561Superstjernen Rick Nash er ute med hjernerystelse, superkeeper Henrik Lundqvist, som tjener 45 millioner i året og antakelig vil ha ti millioner til for å forlenge kontrakten, er ute å sykle. Svensken, vanligvis kalt «The King», har sluppet inn 4,31 mål i snitt. Redningsprosenten hans er 87,9. Det gir ham 40. plass i statistikken over keeperne som har spilt så langt.

Norges eneste NHL-spiller får god omtale i forbindelse med 3-1 seieren over Los Angeles Kings (da LA-keeper Quick sto for en historisk blemme som førte til Rangers 3-1): Han er kommet tilbake til NHL for å bli.

Han blir ikke nevnt i analysene av New York Rangers misere. Zuccarello har spilt fra nesten 20 minutter mot San Jose Sharks (2-9) til bunnoteringen 15,45 minutter mot Anaheim (0-6). Etter cirka 70 minutter spilletid står han oppført med null mål og null målgivende pasninger.

Rangers har scoret halvannet mål i snitt per kamp. Zuccarello alene kan ikke bebreides for å ha vært ineffektiv. Han har spilt «greit». Han må likevel ta innover seg Henrik Lundqvists uttalelser etter det siste nederlaget.

– Det vi må forbedre mest, er evnen til å ta vare på pucken, sier keeperen – som gjerne har vært matchvinner oftere enn spillerne som er betalt for å score mål.

Mats Zuccarellos styrke er «å ta vare på pucken», og den nye treneren legger til rette for det med sin mer åpne spilleplan. I motsetning til forgjengerens defensive og destruktive. Problemet for Zuccarello er imidlertid at medspillerne er de samme gamle, som vet mer om hvordan de skal vinne uten å ha pucken – enn med.

Det vil endre seg, hvis klubbens enerådende og egenrådige general manager Glen Sather gir trener Vigneault den tiden han trenger. Den har – åpenbart – vært i minste laget. Først en superkort treningsleir med blant annet fire kamper på fem dager med 39 spillere, hvor av 16 skulle vrakes før seriestart.

Deretter sesongåpningen med ni bortekamper på rad fordi hjemmebanen Madison Square Garden på Manhattan er inne i siste runde av en oppussing til fem milliarder.

Bortekamp nummer fem på ti dager lørdag, mot St Louis Blues som har vunnet tre hjemmekamper på rad med total målforskjell 14-4.

Deretter venter tre treningsøkter i Rangers treningsanlegg utenfor New York, før bortekampen onsdag mot Alexander Ovetsjkins Washington Capitals: Ikke så mye bedre enn Rangers (en seier/tre tap).

Rangers har sin første kamp hjemme på Broadway om 16 dager. Det spørs om fansen mottar Zuccarello & co med søt musikk.

 

 

Ai, ai – hockeykrig i sandkassen

 

Svein-Erik Edvartsen er ansatt i Lørenskog for å rydde opp i klubbens skakkjørte administrasjon. Han har begynt jobben med å true sin egen krets med det han kaller sitt juridiske stjernegalleri på grunn av en avgift på tre tusenlapper.

For noen dager siden fikk jeg tak i en en redegjørelse fra Akershus ishockeykrets. Leder Lise K. Torgersen forklarte hvorfor den hadde besluttet å legge ned sin virksomhet for de beste ungdommene i kretsen. De såkalte kretslagene.

l-ren0620-copy-jpgl--100Årsaken var en aktivitetsavgift. Kretsen hadde – med støtte hos Norges idrettsforbund skulle det vise seg – avkrevd klubbene for den i en årrekke. Men nå protesterte Lørenskogs administrerende direktør Svein-Erik Edvartsen – ansatt i sommer for å rydde om i administrasjonen som rotet bort 20 poeng for klubben foran denne sesongen – på prinsipielt grunnlag.

Brevet og den videre føljetongen ble liggende urørt, det vil si ikke omtalt, her hos hockeybloggen.vg.no.

Inntil en annen blogger, som jeg ikke kjenner (tror jeg), brakte den til offentlighet onsdag.

Smooth Operator, @Ramlos på Twitter, er etter hvert i sin blogg ikke særlig «smooth» i omtalen av fotballens toppdommer Svein-Erik Edvartsen, når det gjelder Edvartsens virke som ishockeyleder i Norge.

http://ramlos.blogspot.no/2013/10/v-for-vendetta-v-for-vinner.html?spref=tw

Et bitte lite utdrag:

«Hvis en høyt gasjert adm. direktør har tid og anledning til å bruke så mye tid og energi på det jeg vil beskrive som en fillesak, da har de etter min mening gode dager i administrasjonen. Det sier jeg til tross for at de hevder at dette var en viktig prinsippsak. Jeg tror det var noe helt annet.»

For egen del, tenkte jeg som så – som grunnlag for å ta saken videre her: Hvis Svein-Erik Edvartsen og Lørenskogs prinsipprytteri og smålighet (i denne saken) er representativt for lederskapet i norsk klubbishockey, og dermed norsk ishockey generelt – ja, så huttetu.

(Dette mens skattedirektøren jakter på svakheter i regnskapsføringen og NRK forteller at klubbene betaler dommerne cash kontant (hvilket jeg ikke synes er en særlig stor sak))

Da er det ikke rart at hallene blir mer og mer slitne og publikum er det samme; traverne som har innfunnet seg med dårlige kår, sure vafler og parkeringsproblemer. Med ett unntak, Stavanger, som alle liksom prøver å ta etter – men ennå ikke har maktet å ta etter.

Fordi klubbens øverste administrative ledelse er for opptatt med kjekling og slarv og saker de strengt tatt burde heve seg over og fagområder de ikke har noe med å gjøre?

(I parentes bemerket, syntes jeg det virket rart at Lørenskogs administrerende direktør i forbindelse med klubbens seier i spilleforlengelsen sist lørdag tok æren – i form av påstått handlekraft – for at hjemmelaget vendte kampen, og at han som toppleder i Storhamar forrige sesong også mente han burde ha litt av æren for Hamar-klubbens framgang – i bloggen «Edvartsen mener»:

http://www.lik.no/elite/nyheter/for-et-fyrverkeri

 

Jeg mistenker at svaret er ja på spørsmålet over denne parentesen.

Av henvendelser i ulike sosiale medier og kommentarfeltene i nevnte blogg, virker det imidlertid som om dette publikum, som tar til takke med kummerlige kår, begynner å bli lei. Og da, når sliteren og vaffelselgeren – frivilligheten som Høyre/Frp vil legge enda mer av idrettsdriftsbyrden på – gir uttrykk for at «nok er nok», bør Edvartsen og hans likesinnede telle til ti og si til seg selv: Uten dem, blir det heller ikke så mye igjen til meg. Hverken når det gjelder oppmerksomhet eller smør på brødet.

TILFELDIGE NOTATER:

zucca-vegas08-jpgupu-234# Pat Leonard i New York Daily News, som følger New York Rangers i så å si alle kamper, svarer en nordmann som lurer på Twitter – spm: Hvordan har Zucca «tatt» den nye måten å spille på under Alain Vigneault? Svar fra Leonard: Bra første kamp (tap 1-4 Coyotes), ineffektiv i de to siste (seier Losa Angeles, stortap 2-9 San Jose Sharks).

Ny bortekamp for NYR vs Anaheim Ducks natt til fredag.

# Marius Holtet er tilbake etter tre og en halv ukes fravær på grunn av hjernerystelse – mot Modo kommende lørdag. Les sak på VGNett/ishockey.

# Andreas Martinsen og Ken André Olimb scoret to hver da Düsseldorf slo Köln 4-2. Olimb to mål/5 pasninger på åtte kamper, Martinsen 2/2 på like mange kamper. Düsseldorf i bunn av DEL-tabellen (14 lag) med to seirer på åtte kamper og syv poeng – 14 mål (1/3 fra klubbens to norske spillere mao). Nye kamper i morgen og søndag.

# Ville bare nevne det fordi «norske målscorere» i utenlandske ligaer – Sverige, Russland, Tyskland, USA/Canada  – ikke er alt for mange i sesongens innledning.

# Tips foran kveldens serierunde: Stavanger-Sparta 5-1, Stjernen-Rosenborg 3-2, Storhamar-Tønsberg 7-1, Lillehammer-Lørenskog 4-3, Frisk-Vålerenga 2-4 (forbehold: veldig usikker på Stjernen og Vålerenga i Askerhallen).

 

For mange utlendinger i berg og dalbanen

 

Storhamar slapp inn seks mål de siste tjue minuttene mot Lørenskog. Amerikaneren James Sixsmith scoret fire av dem.

Kenny Corupe fra Canada det femte (pluss målgivende til de tre siste i ordinær tid), Knut Henrik Spets det siste. Det vil si reduseringen til 2-4 drøyt fire minutter ut i 3. periode.

Sixsmith utlignet til 4-4, reduserte til 5-6, utlignet til 6-6 og ble matchvinner med 7-6 da 25 sekunder gjensto av spilleforlengelsen begrenset til fem minutter. Matchhelt på alle mulige vis, for å si det slik.

Målene viser hva som «plaget» toppkampen.

sa-3603v-jpgl-rensko-457 Underholdende, for all del. Men kvaliteten var dårlig.

Kanskje elendig.

Keeperspillet til østerrikske Jürgen Penker og svenske Jesper Engelin var høyst variabelt. Defensivt rådet forvirring i begge lag. Storhamar var effektive foran motstandermålet fra start, Lørenskog var det – ved en liten håndfull, men først og fremst Sixsmith – med kniven på strupen.

Berg og dalbane.

Og målscorere fra utlandet.

Begge deler gjennomgående i lørdagens tre seriekamper. Alle tre med topplagene involvert.

Det er et svakhetstegn for den norske toppserien i ishockey. Den ser igjen ut til å arte seg som tidligere sesonger. Det er en trend at keeperspillet – uavhengig av antall utlendinger – er variabelt og ofte for dårlig. Det er en trend at evnen til å forsvare seg uten puck er under en hver kritikk. Det er en trend at norske spillere ikke klarer å score mål.

Regjerende norgesmester Stavanger scoret fem mål på fem minutter i første periode borte mot Rosenborg, som hadde amerikaneren Brady Hjelle i mål.

Amerikaneren Kurt Davis og svenske Martin Strandfeldt scoret to hver, av syv totalt.

Regjerende seriemester Vålerenga scoret tre mål på 15 minutter. Norges landslagsback Alexander Bonsaksen det første, svenskene Tobias Lindström og Jonte Berge de to neste. Sparta snudde kampen og scoret fire mål på 20 minutter fra syv minutter ut i 2. periode til syv minutter ut i siste periode. Kanadieren Shay Stephenson reduserte til 1-3 og utlignet til 3-3.

Nathan Martz er beste målpoengjeger i Storhamar med fem mål og 10 målgivende på syv kamper (undervurderte (?) Joakim Jensen er toppscorer med seks mål).

Storhamar, Vålerenga, Stavanger, Sparta, Lørenskog (hvis du glemmer minus 20 for et øyeblikk) er ligaens fem topplag etter syv serierunder – med særpreget «For mange utlendinger i berg og dalbanen».

I den individuelle målpoengligaen er det samme sak. Den er dominert av utenlandske spillere. Av topp 13 er ni utlendinger. Ingen av de fire norske er landslagsspillere. Forrige sesong inneholdt topp 13 hele 11 utlendinger etter 45 serieomganger. Helt i topp: Stavangers Christian Dahl Andersen, som fikk prøve seg – men ikke klarte å spille (les: score) seg til en plass på Roy Johansens VM-lag i Stockholm i mai.

Lørenskog har scoret 34 mål. De OL-aktuelle løperspillerne Mats Frøshaug og Lars Erik Spets ligger på sjette og syvendeplass i den interne målpoengligaen med tre mål hver. Vålerenga har scoret flest, med 37 – OL-aktuell løperspiller Morten Ask har scoret to på seks kamper.

Landslagsveteran Mads Hansen scoret sitt første mål for Storhamar mot Lørenskog (5-4 bare 12 minutter før slutt, som jeg trodde skulle bli det matchvinnende).

Roy Johansen må i Sotsji-OL med andre ord stole på målscorerne han har i utenlandske klubber: Patrick Thoresen, Anders Bastiansen, Mats Zuccarello, Marius Holtet, Per-Åge Skrøder, Mathis Olimb, Ken André Olimb…

For øyeblikket virker heller ikke det særlig oppløftende.

OK – Patrick Thoresens 13. plass i KHLs målpoengliga er selvsagt ikke gærent: 5 mål/7 målgivende.

Mats Zuccarello hadde et skudd i metallet da Rangers tapte åpningskampen 1-4 mot Phoenix Coyotes i Arizona. To neste mot Los Angeles Kings og San Jose Sharks mandag og tirsdag. Jeg tror ikke du skal vente særlig mange, om noen, mål av Zuccarello i de kampene – eller ytterligere seks bortekamper etter det.

Det vil på den annen side ikke spille noen rolle. Med hensyn til OL. Da vil, tipper jeg, Zuccarello være i god form – ennå ikke NHL-sliten og gnagende på tannkjøttet – og score i gjenforeningen med Patrick Thoresen.

Anders Bastiansen – Norges toppscorer i VM sist med fire mål – har imidlertid null mål på ni kamper for norskeklubben Färjestad i Karlstad. Martin Røymark står oppført med null etter ni kamper i samme klubb, Marius Holtet ett på tre kamper.

Per-Åge Skrøder i Modo? Ett mål på ni kamper i den svenske toppserien, Mathis Olimb ett på ni i Frölunda (åtte målgivende, riktignok).

bs13098-jpgishockey--706

I Tyskland har Ken André Olimb og Andre Martinsen scoret to hver på åtte kamper (fire av lagets 14 mål) for bunnlaget i DEL, Düsseldorf.

TILFELDIGE NOTATER:

# Ole-Kristian Tollefsen er tilbake etter skulderskaden og operasjon. Färjestads assisterende kaptein får godt skussmål i Aftonbladet etter 1-0 borte over HV 71 lørdag:  «Ole-Kristian Tollefsen, Färjestad. Assisterande kaptenen är tillbaka och gör det riktigt bra. Sprider ett lugn omkring sig i försvarsspelet.»

# Lars Haugen frykter ikke at han vil få mindre spilletid i Dinamo Minsk etter at (opprinnelige kanadiske) Kevin Lalande (26) fikk ja av det internasjonale ishockeyforbundet til å spille for Hviterussland i Sotsji-OL og VM på hjemmebane i Minsk 9.-25. mai. Lalande sto da Dinamo slo Avangard Omsk 4-3 fredag. Han har to seirer på seks kamper. Haugen like mange seirer (2 x 2-0) på seks kamper.

# Jeg sakser, som det heter, fra bloggen til Svein-Erik Edvartsen («Edvartsen mener»/lik.no) etter Lørenskog-Storhamar:

«Jeg fikk følgende sms fra en journalist med stor greie på hockey etter kampen: «Dere burde ha tatt utgangspenger også. Sjeldent underholdende»

Han har helt rett. For en underholdning. For en fantastisk reklame for Norsk Ishockey. For ett produkt. For en kamp. For ett fyrverkeri. Jeg oppfordrer alle som ikke fikk sett kampen i dag om å komme seg inn på TV2 Sumo snarest.»

Min kommentar, kortformen av den du allerede har lest: 1) Ja, god underholdning. 2) Nei, ikke fantastisk reklame.