OL 2022 til Stavanger – nå!

Gerhard Heiberg (74), eneste norske medlem i IOC, mener at ishockey er viktigst i OL. Stavanger er bokstavelig talt blitt suverent og enestående sentrum for ishockey i Norge. OL 2022 hører med andre ord hjemme i oljebyen – ikke skakkjørte Oslo.

bs13098-jpgishockey--706Ishockeylandslaget er et av ni – av totalt 12 nasjoner – som er direktekvalifisert til Sotsji-OL om tre måneder. Ole-Kristian Tollefsen & co sin VM-kvartfinale mot gullvinner Russland (2-5) for to år siden ordnet i praksis den biffen.

Siden har Stavangers storslagne – i norsk målestokk – DnB Arena til 210 millioner vært hockeyguttas hjemmebane. Den er den eneste i landet som er stor og fin nok til å kunne invitere andre ishockeylandslag til trenings og oppkjøringskamper til mesterskap: VM og OL.

20120907-dnbarena-16-156Fasilitetene er tipp topp, og arenaen ligger i kort avstand fra flyplassen og gangavstand fra et stort hotell.

Tilskuerkapasiteten er god (4500), to isflater ligger vegg i vegg – og nummer tre (fire totalt, også den vegg i vegg, på rekke og rad) blir åpnet neste år. Den lokale arrangøren, Stavanger Oilers, er vennlig, serviceinnstilt til tusen, pressen får servert vått og tørt og det trådløse nettverket virker.

Det vil si alt det du ikke får noe annet sted i Norge. Aller minst i Oslo, søkeren til OL 2022, som ikke er et sørgelig kapittel i denne sammenhengen. Hovedstaden er en skam når det gjelder OLs viktigste sport – den som trekker flest tilskuere og skaffer alle de andre idrettene inntekter – og det har alltid vært slik.

Oslo+ishockey=ikke sant.

Oslo Spektrum skulle bli byens storstue for idrett da den sto ferdig for over 20 år siden (kostnad 900 millioner, hvor i opptatt italiensk brente murstein på fasaden). Den skulle også være en storstue for ishockey. Til åpningskampen kom over 8000 tilskuere, men så tok det brått slutt.

Jordal Amfi…puh, spør Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen. Han må ikke bare jage spillerne over isen, han må jage rottene ut av OL-arenaen fra 1952 (som med unntak av taket ser likedan ut nå som da, bare mye, mye verre på grunn av slitasjen over 60 år).

Nei, tilbake til Stavanger og hovedklubben Stavanger Oilers.

Tore Christiansen (mye penger/mye entusiasme) er viktigste enkeltperson bak byggingen av byen til sentrum for ishockey i Norge. Han har kanskje spyttet inn et par hundre millioner i prosjektet «her skal vi få til noe ishockey-skikkelig».

Skikkelig er det blitt.

Stavanger driver en hockeyskole som har dannet skole for resten av Hockey-Norge.

scanpix-0601hml154-j-206Ernst Falch, opprinnelig fra ishockeyklubben Siddis, er primus motor/entusiasten bak «Den norske skøyte og hockeyskolen». Han fikk prisen «Årets Ildsjel» under Idrettsgallaen i 2007, altså for snart syv år siden. Tiden etter har han også brukt godt. Sammen med idrettspedagog Kjell Erik Myreng, opprinnelig fra Viking, har han utviklet en modell som har vist seg ypperlig egnet for å gjøre barn – og ikke minst foreldrene – interessert og levende opptatt av ishockey.

Det har smittet hele byen.

Lørdag formiddag, i dag altså, kom en skokk fra hockeyskolen for å få autografene til hockeygutta på kort, hjelmer, drakter og luer: Tollefsen & co pent og pyntelig anrettet ved et langbord; barn og foreldre i kø – inn fra ufyselig regnvær – for å tilegne seg ettertraktede signaturer (bare i/only in Stavanger det også, vil jeg påstå).

Og det har smittet resten av landets ishockeyklubber.

AUTOGRAFSKRIVING: Her skriver hockeygutta autografer i dag, lørdag.

AUTOGRAFSKRIVING: Her skriver hockeygutta autografer i dag, lørdag.

350 smårollinger får plass hos Falch og Myreng. Ifølge utdanningskonsulent Audun Moum Larssen i ishockeyforbundet har deres modell ført til eksplosiv økning i rekrutteringen og omsetningen (det ligger en ikke ubetydelig økonomisk gevinst her også) i en rekke andre klubber, helt opp til Tromsø og Narvik (og Vålerenga).

For eksempel.

Nøkkelord: Mestring, inkludering og sosialisering (foreldrene aktiviseres).

Mange andre solskinnshistorier kunne vært trukket fram (for eksempel at Stavangers alle yngre lag, ned til 12 er det vel, har profesjonelle trenere; helt i tråd med landslagstrener Roy Johansens «brannfakkel» som han fikk kraftig kritikk for fra sentrale personer i norsk idrett).

Jeg tar en ting til: Jentene.

Jentene strømmer til skøyte og ishockeyopplæringen i Stavanger (og til tribunene når Norges best lag spiller kamper i toppserien).

Og slik vil det være i overskuelig fremtid.

Oslo må bli tildelt OL 2022 for å få en ny ishall eller to, som kan føre til økt interesse – om fem seks-år. Tenk litt på «den» en gang til, eller to: Oslo må få OL for å få bygget en (permanent) ishall eller to til. Oslo som altså, med omegn, har 1,5 millioner innbyggere og har vært – inntil nå – hovedområde for rekruttering av ishockeyspillere.

Den råtner nå på rot.

Takk og lov for Stavanger (dessverre er det nok slik at Stavanger ikke rekker å få fram gode nok spillere til et landslag til hjemme-OL 2022, og da blir det slik Roy Johansen har sagt: Norge vil ikke kunne stille med et landslag egnet til å skremme motstandere og glede hjemmepublikum i 2022, fordi rekrutteringen svinner og forsvinner der den burde vokst som i Stavanger – nemlig i Oslo).

Så til landslaget, her i Stavanger.

Tap 3-4 for Danmark fredag. Ny kamp i kveld 18.00.

hej2190-jpgoslo-2013-400Minus fra kamp 1: Keeperspillet til Lars Volden, backspillet til kaptein Ole-Kristian Tollefsen (bildet), kneskaden til Marius Holtet, (feil)pasningene til Jonas Holøs, kollektiv slurv og usikkerhet defensivt.

Pluss fra kamp 1: Rekken med Mathis Olimb (++), Anders Bastiansen (+++) og Mats Rosseli Olsen (+), backspillet til Mats Trygg (37 år!), debutant Sondre Olden (litt lange spillebytter, men det får gå).

# Andre notater foran kamp 2: Tre måneder før OL virker backsiden tynnere enn tynnest (what’s new?), Martin Røymark MÅ score på sjanser som den Sondre Olden skapte for ham etter 36 minutter på stillingen 2-2, Niklas Roest er mest OL-klar av alle jobbe-jobbe-spillerne som er kandidater til 4. rekken; skadete Robin Dahlstrøm kommer sikkert inn hvis han fortsetter å få (mye) spilletid i Örebro og i tillegg må noen høyere opp i dagens rekkehierarki skyves nedover til fordel for Mats Zuccarello, Patrick Thoresen og Ken André Olimb (ingen av dem med nå).

Helt til slutt en artikkel i BT (Bergens Tidende) som jeg synes er ganske interessant, også i lys av det jeg har skrevet om Stavanger:

http://www.bt.no/100Sport/ishockey/Bergensflopp-ny-NHL-trener-402100_1.snd

For øvrig: Ti av Norges spillere ble plukket ut til dopingtest etter kampen fredag. Mats Trygg var ferdig klokken 00.10 og måtte ty til hamburger på nattåpen bensinstasjon for å fylle opp energilagrene med næring (?). Samtidig pågår VM i styrkeløft vegg i vegg med DnB Arena (deltakerne bor på samme hotell som hockeygutta).

Nå – sier jeg ikke mer.