Stopp heksejakten på Tollefsen

Ole-Kristian Tollefsen (29) slapp heldigvis utestengelse for taklingen som påførte en motstander hjernerystelse. Han spiller for Färjestad i den svenske toppserien mot Linköping i kveldprb3-20131112201020--879.

Norges landslags og OL-kaptein i Sotsji i februar ble idømt matchstraff av dommerne for tre dager siden. I kampen mellom Tollefsens Färjestad og Leksand (trent av norske Sjur Robert Nilsen) taklet Tollefsen motstander Tobias Forsberg rett foran eget mål. Forsberg gikk – pang – rett i isen, og ble liggende.

Det så ikke pent ut.

Aftonbladets mangeårige, svært rutinerte ishockeyekspert Mats Wennerholm publiserte umiddelbart et blogginnlegg der han mente at Tollefsen burde få et par kamper utestengelse, i tillegg til matchstraffen – det vil si «rett i garderoben» – for blindsidetaklingen.

Som Wennerholm kalte den.

Han mener også – i bloggen – at Tollefsen ikke viste nødvendig respekt for Tobias Forsberg.

Mange mente og mener at Wennerholm – han som måtte gå med lusekofte da Norge slo Sverige i 2011-VM (mitt slag under beltestedet, les lenger ned) – bommet.

f-ab1802finland-jpgf-799Dagen etter la han ut en ny blogg, om «The Norwegian Nightmare».

http://bloggar.aftonbladet.se/wennerholm/2013/11/the-norweigan-nightmare/

Inkludert en video/bildecollage – 3,29 minutter lang – fra Tollefsens NHL-karriere. Liksom. Tollefsen som kaster hanskene og denger løs på en lang rekke motstandere.

Jeg er uenig med kollega Wennerholm i at det var en blindsidetakling.

Og jeg synes det var ufint å legge ut «slåss-videoen». Et slag under beltestedet.

Det likner en heksejakt på Tollefsen, og den bør stoppes.

På den annen side tar jeg Wennerholms parti når han mener at han må få lov til å se saken – taklingen – fra en annen synsvinkel enn flertallet. Det skaper diskusjon, og denne typen taklinger/hendelser bør diskuteres. Senest forrige sesong skrev jeg at norske ishockeyspillere – av hensyn til sportens renommé – i større grad enn da (og nå) bør ha respekt for motstanderen.

Det er ikke tøft, og har ingenting med sportens «idé» å gjøre, å takle en motstander som alle skjønner vil være helt uforberedt på en takling. Fordi han som utfører taklingen ikke vil ha oppnå annen «gevinst» enn å skade motstanderen, taklingen vil skje et sted på banen som ikke gir laget til han som takler en spillemessig fordel, han som er i ferd med å bli taklet er ute tydelig ute av balanse, han ser ned og bort fra han som vil takle osv.

Ole-Kristian Tollefsens takling av Lubos Bartecko i Vancouver-OL for fire år siden var en slik type takling. Slovaken ble presset av Norges Tore Vikingstad på vei inn i «nøytral sone» – midtsonen – han mistet kontroll på pucken, han så ned – og kunne ikke ane at Ole-Kristian Tollefsen hadde «siktet» ham inn.

Med den hensikt å gi ham en skikkelig propp.

Fra en tilnærmet blindsone – «øst-vest», som det heter – skjedde det som ikke burde ha skjedd. Hjelmen spratt av Barteckos hode (han skulle ha festet den bedre) og han deiset med hodet først i isen (hvorfor han da allerede hadde en bandasje i bakhodet, har jeg ikke klart å få svar på).

vancouver-olympics-i-163Blodet fløt, Tollefsen fikk – helt riktig – matchstraff.

At han senere ble idømt tre kamper utestengelse, som han måtte sone i VM et par måneder senere, var ikke riktig. Det var minst én for mange, men får settes på konti for «blod» og «la oss statuere et eksempel på bekostning av lille Norge».

Men Tollefsens unødvendige og uheldige takling for fire år siden har ingenting med taklingen av Tobias Forsberg for tre dager siden å gjøre.

Selv om Leksand-spilleren antakelig ikke vil kunne spille før om et par uker, på grunn av hjernerystelsen.

Forsberg er på vei mot Färjestads mål, i motstanderens sone, og forsøker seg på en dribling/finte – før han høyst sannsynlig vil skyte for å score. Han mislykkes fordi han mister kontroll over pucken, og delvis balansen. Tollefsen kommer inn fra venstre – bitte litt «øst-vest» – og har bestemt seg for å sette Forsberg ut av spill (få ham til å miste kontroll over pucken) med en takling.

Tollefsen, som har mistet sin egen kølle, ser kanskje at Forsberg har satt seg selv ut av spill. Men han bestemmer seg for å fullføre sin plan. Det vil si taklingen. Det er ikke brudd på reglene. Taklingen faller heller ikke i kategorien «regelbrudd». Tollefsen «sklir» inn i den, han løfter ikke albuene – eller hopper opp for å treffe Forsberg i hodet med skulderen.

Det er skulder mot skulder.

At Forsberg bokstavelig talt går ned er et uhell, og en følge av skjødesløshet (og høy fart). Han bør være forberedt på å bli taklet i det området av banen han befinner seg. Det virker ikke som om han er det. Satt på spissen, kan man si at han ikke viser spillets regler og idé tilstrekkelig respekt.

Det er ikke satt på spissen å si at Ole-Kristian Tollefsen i denne situasjonen gjorde jobben sin. Han kunne ha forsøkt å bråstoppe da han – kanskje – ante at Forsberg hadde satt seg selv ut av spill. Men da hadde Tollefsen satt seg ut av spill som Tollefsen.

Han er god fordi han er veldig god til å time kroppstaklingene, langs vantet og «på åpen is». Han ville aldri kunne ha blitt en god bandyspiller, for å si det slik.

Så kan det innvendes at han noen ganger går over streken. For eksempel i oppgjørene mot Danmark fredag og lørdag forrige uke.

 

niclas-ole-jpgstavan-398Jeg tror det var fordi han var sliten etter mye trening og at han ble provosert over at noen av danskene (kanskje) var VELDIG klar over at han ikke nylig hadde fått en skulder operert.

Han ville si klart fra om at han ikke ville miste Vancouver-OL – med ny skade – på grunn av et unødvendig «overfall» i en treningskamp i november.

Det er min spekulasjon igjen.

Norges ishockeykaptein bør på den annen side forberede seg på at Sotsji-OL kommer til å bli en «utfordring» med tanke på dommerne, bedømming, hans spillestil, rykte og renomme. Av 14 hoveddommere i OL-turneringen, vil halvparten – syv – komme fra NHL.

Les om OL-dommernes forberedelser her:

http://www.iihf.com/home-of-hockey/news/news-singleview/recap/8088.html?tx_ttnews%5BbackPid%5D=208&cHash=6996c143a2

De tolerer ikke slag med kølla, hektinger og blindsone/«øst-vest»-taklinger. Og de er veldig god. De ser «alt», og de vil helt sikkert se ekstra nøye etter innledningsvis – da Norge møter regjerende OL-mester Canada i premieren torsdag 13. februar.

Tollefsen og hockeygutta har kommet skjevt ut og tapt kamper fordi de ikke har hatt tilstrekkelig respekt for det – før.