Mot overmakten i Zlatans hjemby

 

Malmö ligger rett over Broen fra København. Men at Norge spiller en liten rolle der nå, i romjulas største internasjonale mesterskap, visste du kanskje ikke?

Det er solgt 63 000 billetter til U20-VM i ishockey i Malmö. Foreløpig. Arrangøren i Zlatans hjemby tror antallet vil stige til over hundre tusen. Da vil mesterskapet gå i økonomisk pluss.

Ti nasjoner deltar.

Kampene spilles i renoverte Malmö Isstadion med plass til 5 800 tilskuere, og Malmö Arena med plass til 12 500 tilskuere. Norge skal spille innledende kamper i gruppespillet mot Russland, Finland, Sverige og Sveits i den største arenaen.

Første kamp mot Russland i ettermiddag, 2. juledag, klokken 15.00.

– Det russiske laget er fantastisk bra. De fire første kampene kan bli en tøff affære for de norske gutta, sier Geir Hoff.

00004513-jpglil-22-g-307En av tidenes beste norske ishockeyspillere, Hoff (48, bildet), trener U20-landslaget sammen med en annen av tidenes beste norske ishockeyspillere, Ørjan Løvdal (51).

Åtte av deres 21 spillere som starter mot Russland kommer fra klubber i utenfor Norges grenser. For eksempel Mattias Nørstebø (jepp, sønn av eks-landslagsspiller Svein Enok) fra svenske Brynäs, Markus Søberg (lillebroren til Vålerenga-keeper Steffen) fra svenske Frölunda og Jørgen Karterud (eks Vålerenga, bildet under) fra Sault Ste Marie Greyhounds i Canada.

br-8641-jpgoslo-2012-995Apropos far og sønn på laget: Ludvik Hoff (16) er sønn av faren sin. Eirik Salsten (19) måtte dessverre dra hjem med ankelskade i siste treningskamp mot Tsjekkia julaften. Storhamar-spilleren er like fullt sønn av ishockeyforbundets sportssjef og tidligere landslagskaptein Petter Salsten (48).

Ishockey i Norge er som du skjønner en liten og god familie.

Sammenliknet med nasjonene som venter på den andre banehalvdelen i Malmö, blir den imidlertid i minste laget.

Norge har ifølge det internasjonale ishockeyforbundets hjemmeside 3 972 juniorspillere. Russland har 63 156. Norge har nærmere 7 000 ishockeyspillere totalt, Russland drøyt 66 000 organisert i det russiske ishockeyforbundet.

I tillegg kommer Kontinental Hockey League, KHL, der Norges OL-klare Patrick Thoresen, Jonas Holøs og Lars Haugen spiller.

En av russernes 19-åringer, backen Nikita Tryamkin, veier 104 kilo og er 201 centimeter høy. To av løperne på 19 er oppført med følgende vekt og høyde: 90 kilo/198 centimeter.

Noen av tenåringene til Løvdal og Hoff er faktisk nær ved å matche de målene.

182952833-jpgdetroit-462 Men det er på andre områder det skorter. Russland har for eksempel fått lov til å låne Mikhail Grigorenko (19, bildet) fra NHL-klubben Buffalo Sabres til VM. Grigorenko har spilt 18 kamper i verdens beste liga denne sesongen.

Ni av spillerne på Russlands juniorlandslag som møter Norge nå, hvert øyeblikk, spiller i KHL: En keeper, tre backer og fem løperspillere.

– De har ekstreme kvaliteter, og det er ytterst få av våre som har vært med på dette nivået før, sier Geir Hoff.

Ingen, egentlig.

Sist Norge deltok i U20-VM i A-gruppen, var i 2011/11 med 1991-årgangen – blant andre dagens landslagsspillere Mats Rosseli Olsen (Frölunda), Steffen Søberg og Sondre Olsen (Vålerenga). Norge tapte 2-8 for Russland i det innledende gruppespillet. Mesterskapet gikk i Buffalo i USA. Totalt tilskuertall: 329 687.

Snitt per kamp: 10 635.

Året etter ble den rekorden slått: 455 342 tilskuere i Edmonton og Calgary da Sverige vant.

Snitt per kamp for å se juniorer spille ishockey i romjula: 14 688.

Dette er altså rammene for Norges juniorlandslag, som starter med Stjernen-keeper Henrik Haukeland (19) i mål mot Russland. Lørenskogs Joachim Svendsen er 2. keeper. De sto en og to perioder i den siste treningskampen mot Tsjekkia i Malmö julaften: 1-8.

I morgen venter Finland (på svensk TV10), søndag Sverige (svensk SVT 2). Begge Norges naboland med spillere fra NHL. På tribunene i Malmö sitter over hundre talentspeidere fra NHL og en god del fra KHL.

Finlands Teuvo Teräväinen (19) ble draftet i første runde av Chicago Blackhawks i fjor, og så videre og så videre…

Det kommer høyst sannsynlig til å ende med at Norge spiller best av tre kamper mot det dårligste laget fra den andre gruppen for å unngå nedrykk. Tyskland, antakelig. Eller Slovakia. I hvert fall ikke USA, Canada eller Tsjekkia.

Jeg vet ikke hvor mange som har tatt turen til Malmö for å støtte Norges OL-landslagsspillere 2018, men Geir Hoff forteller i alle fall at han har hørt at det vil komme 2 500 fra Canada – for å heie på sine. Arrangøren meldte for noen uker siden at det da var solgt 10 000 billetter til kanadiske kjøpere.

Canada har også en av turneringens største stjerner. En ny Sidney Crosby, blir det sagt. Altså en ny han-som-scoret-seiersmålet-for-Canada i OL-finalen mot USA i Vancouver for fire år siden.

80dd01541d404662bb5e-591Connor McDavid (bildet) er født 13. januar 1997. Han fyller 17 neste år. Bare fem spillere har tidligere debutert i junior-VM som 16-åringer: Wayne Gretzky, Sidney Crosby, Eric Lindros, Jay Bouwmeester og Jason Spezza.

For et par år siden, da han var 15 år gammel, skrev Connor McDavid en lukrativ femårs sponsorkontrakt med Reebok.

Den skal være verd rundt 12 millioner kroner, ifølge Sports Business Journal.

Bare så du vet det, hvis du skulle få med deg resultatet fra Russland-Norges ved kampslutt cirka klokken 17.30 i ettermiddag.