Hockeysjefens Zuccarello-sjekk i New York

NEW YORK (VG) Madison Square Garden ligger midt på Manhattan ved Broadway og er pusset opp for fem milliarder kroner de siste årene. På denne scenen har norske Mats Zuccarello (26) spilt en hovedrolle over to måneder.

Nå er Norges landslagssjef i ishockey, Roy Johansen (53), her sammen med assisterende trener Knut Jørgen Stubdal, manager Bjørn Mathisrud og landslagslege Ole Fosse for ved selvsyn å få bekreftet det alle målestokker og statistikker har fortalt i lang tid om den eneste nordmannen god nok til å spille i verdens beste i ishockeyliga, NHL.

461432375-jpgchicago-622Mats Zuccarello er – sammen med Brad Richards som tjener 50 millioner mer enn Zuccarello per sesong – beste målpoengjeger med 11 mål og 20 pasninger, etter 44 kamper, for New York Rangers, en av ligaens opprinnelige seks klubber.

De andre fem er Montreal Canadiens, Boston Bruins, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks og Detroit Red Wings. Nå består NHL av 30 klubber. De aller fleste har sin hjemmearena i USA. New York Rangers er den nest mest lønnsomme klubben av alle, med rundt 700 millioner kroner i pluss etter hver sesong.

Rangers er litt myteomspunnet og klubben ris av en slags mare: sist den vant Stanley Cup, ishockeysportens gjeveste trofé, var i OL-året 1994. Da var Mats Zuccarello seks år gammel, og Norge hadde hatt en spiller i NHL: avdøde Bjørn «Botta» Skaare, som fikk én for Detroit Red Wings på slutten av 1970-tallet.

Toronto Maple Leafs kan vise til over én milliard pluss.

En del av klubbene går i minus.

Totalt nærmer privat eide NHL seg en årlig inntekt på 25 milliarder kroner.

461436633-jpgchicago-727Mats Zuccarellos sesonglønn fra oktober til april er cirka syv millioner kroner. Han er en av lagets dårligst betalte. De beste betalte lagkameratene hans tjener syv-åtte ganger så mye. Sveriges OL-keeper Henrik Lundqvist (31, bildet) vil få nærmere 70 millioner neste sesong, i henhold til sin nye syvårs kontrakt.

(I parentes bemerket kan nevnes at Patrick Thoresen (30) tjener drøyt 20 millioner kroner i året for SKA St. Petersburg i Russland-baserte KHL. Han og Zuccarello gjorde hverandre veldig gode da de spilt i rekke med Tore Vikingstad i Vancouver-OL for fire år siden)

Da Roy Johansen offentliggjorde sitt OL-lag sist tirsdag, måtte han selvsagt svare på en rekke spørsmål om Mats Zuccarello, som dagen etter scoret Rangers’ 2-0 mål i bortekampen (3-2 til slutt, Sveriges OL-uttatte Carl Hagelin scoret det tredje og avgjørende) mot et av NHLs aller beste lag, Chicago Blackhawks.

Han gjorde det ved frekt og freidig å gå hele veien rundt Chicagos mål, før han – med litt flaks – la pucken inn bak mostander-keeperen. I overtallsspill, slik Roy Johansen gjerne vil se ham gjøre det mot Canada, Finland og Østerrike i det innledende gruppespillet i Sotsji-OL om en måned.

Roy Johansen ville selvsagt ikke si det, men Mats Zuccarellos form og prestasjoner (god/ikke så god – glimrende/ikke så fantastisk) i OL vil være helt avgjørende for ishockeylandslagets karakter og terningkast i dets andre OL-turnering på rad.

Kvartfinale=fem.

Semifinale=seks.

Ikke kvartfinale=svak firer.

Tap for Østerrike i gruppespillet=treer.

Sånn omtrent.

Roy Johansen vil helst snakke om laget, med stor L – og det gjør han selvsagt rett i. Han har tatt ut 25 spillere til OL. Antallet forteller alt om det Roy Johansen understreker. Men det er ikke til å komme forbi, for eksempel, at ja, Sveits var veldig gode og tapte ikke en kamp i siste VM – før de møtte Sverige i finalen og tapte.

7dae6cb391b043ac8811-895Sverige som slett ikke hadde vært gode, før de fikk tvillingene og superstjernene Henrik (bildet) og Daniel Sedin fra NHL-laget Vancouver Canucks på tampen av turneringen. «Alle» visste at de ville løfte Sverige enormt, og det gjorde de.

Samme sak med Mats Zuccarello nå. Alle vet at han kan – og høyst sannsynlig vil – løfte Norge i OL. Og han vil helt sikkert løfte seg selv, for å si det slik, med den forventningen. Det er jo derfor han er kommet så langt som han har kommet. Det vil si så langt som ingen annen nordmann tidligere har gjort, muligens – for en stakket stund – med unntak av Espen Shampo Knutsen (41).

Så, Roy Johansen og hele hans team er altså ikke på plass i Madison Square Garden for å se Mats Zuccarello og hans Rangers mot Dallas Stars natt til lørdag norsk tid og Philadelphia Flyers natt til mandag for å se hvor god han er og å fortelle ham hvordan han skal spille i Sotsji.

Johansen er her for å forsikre seg om at Mats Zuccarello er i orden, som det heter. At ikke noe plager ham, at det ikke er noe han lurer på, at han ikke har problemer med en tå og for å spørre om han trenger å få skipet over litt mer norsk kornblanding.

Olympiatoppens ernæringssjef Ina Garthe var forresten en tur over til New York i begynnelsen av sesongen, for å se til at han fikk i seg maten han vil trenge for å spille annen hver dag helt frem til Sotsji-avreisen 8. februar fra Pittsburgh etter Rangers’ bortekamp mot Pittsburgh 7. februar.

hej6153-jpgoslo-2014-53Roy Johansen er altså på en slags fornøyelsestur; han vet det vil bli en fornøyelse å se Mats Zuccarello sammen med over 18 000 tilskuere i Madison Square Garden.  Han kjenner til presset det er å skulle opptre i gigantarenaen på Manhattan, som har hatt de største proffkampene i boksing, de mest omtalte konsertene og et utall andre verdensbegivenheter – omgivelser som medfører et mye større press enn et vinter-OL ved Svartehavet, egentlig.

Med andre ord: Bekrefter Mats Zuccarello alt det Roy Johansen vet, og viser det seg – etter samtaler i løpet av helgen – at det ikke er noe Roy Johansen ikke vet, ja så kan landslagssjefen skrive inn en hake bak «Zucca».

Og krysse fingrene for at han, på grunn av en skade, vil slippe å finne fram viskelæret den neste måneden.