Hockeygutta spriker i alle retninger – fra to til fem på terningen

 

SOTSJI (VG) Patrick Thoresen og Mats Zuccarello er i verdensklasse. Jonas Holøs kan spille seg inn i det sjiktet igjen. Men ellers blir det mange lave terningkast på hockeygutta før OL-premieren mot Canada klokken 18.00 i kveld.

hej6153-jpgoslo-2014-53Landslagssjef Roy Johansen (53) ville etter morgentreningen i dag ikke fortelle kanadiske journalister hvem av Lars Haugen, Lars Volden eller Steffen Søberg som skal stå i mål.

Han ville heller ikke røpe rekkekombinasjonene.

Det gjør han tre timer før kampen. Først til spillerne.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Men Lars Haugen kommer til å starte i mål.

Backparene: Ole-Kristian Tollefsen/Mats Trygg – Jonas Holøs/Alexander Bonsaksen – Henrik Ødegaard/Henrik Solberg (Daniel Sørvik 7. back).

Rekkene:

Patrick Thoresen, Ken André Olimb, Mats Zuccarello

Martin Røymark, Kristian Forsberg, Per-Åge Skrøder

Mathis Olimb, Morten Ask, Mats Rosseli Olsen

Niklas Roest, Mads Hansen, Robin Dahlstrøm/Sondre Olden

mz2-jpgmats-zuccarel-948Overtallsspill: M Olimb, Zuccarello, Thoresen, Holøs, Skrøder

Overtallsspill II: Ask, Rosseli, K Olimb, Tollefsen, Trygg

Her er mine vurderinger, med terningkast (i parentes):

Keeper Lars Haugen (2): Har ikke stått i mål i kamp siden 8. desember. Det er ni uker. Alt for lang tid uten matchtrening, selvsagt. Haugen er mentalt sterk, men timingen, vanen, kommunikasjon backer blir bare sterk nok med kamp-trening.

Backene (2): Jonas Holøs spilte i snitt mest av absolutt alle spillere fra alle 12 nasjoner i 2010-OL. Gedigen i 2012-VM, nedtur i 2013-VM. Verdensklasse, hvis han spiller som da. Mats Trygg god offensivt, men tåler ikke press rundt eget mål. Kaptein Tollefsen må være i topp fysisk form for å lykkes på dette nivået. Det var han ikke i forrige VM (spilte skadet). Bonsaksen kan få trøbbel, bedre rustet til å takle f eks Østerrike. Samme sak Ødegaard og Solberg, som ikke har tatt steget han antakelig har potensial for.

ram4624-jpgstockholm-804Løperne (3): VM-toppscorer Anders Bastiansen spares til Østerrike-kampen søndag på grunn av ryggoperasjon for et par uker siden. Zuccarello like god som et knippe spillere hos Canada. Thoresen (bildet) kan være det, hvis han har funnet formen etter langt skadeavbrekk til midten av januar. Mathis Olimb «herjer» som regel i svensk topphockey. Kristian Forsberg pålitelig og høyt nivå defensivt, Skrøder måltyv – også på høyeste internasjonale nivå. Kvaliteten på resten gir Norge kraftig offensiv slagside.  Tre av fire rekker vil få mer enn nok med å stagge Canadas angrepsvilje.

Overtallsspill (5): Zuccarello sjef i New York Rangers når motstanderen har spillere utvist: puckfordeler/pasningslegger i verdensklasse (selvsagt). Skrøder god som «påle» foran motstander-keeper, på grensen til målgården. Olimb puckholder i toppklassen. Thoresen: super spilleforståelse og autoritet 5 mot 4/5 mot 3. Holøs godt skudd, men må få det ned.

bs17941-jpgishockey--724Undertallsspill (2): Hockeygutta må for all del unngå utvisninger: De som er best fem mot fem, er også de best egnede i undertallsspill – en ekstra belastning de ikke «trenger». Blir backene Holøs og Tollefsen utvist, kan du skrive «krise» i notatblokken.

Tilfeldige notater:

# Norge har ikke scoret mot Canada i OL på 30 år. I 2010 tapte hockeygutta 0-8 (etter 0-0 i første periode), i 1984 ble det 1-8. Da Norges ishockeylandslag deltok i OL i 1988 og 1994, spilte det ikke mot Canada.

trdv665449-jpgnorway-426# På fire OL-kamper i Vancouver 2010 la Patrick Thoresen fem målgivende pasninger. Mats Zuccarello scoret ett mål og la to målgivende pasninger. Rekkekameraten Tore Vikingstad scoret fire (tre mot Sveits).

# 14 av Canadas spillere mot Norge har vunnet NHL-sluttspillets Stanley Cup.