Lars Haugen ut – Vålerenga-keeper Søberg (20) til løvene mot Canada?

 

SOTSJI (VG) Førstekeeper Lars Haugen (26) har ikke spilt kamp på ni uker og står ribbet for «match-trening» foran OL-premieren mot Canada i kveld. Det er kanskje nå landslagssjef Roy Johansen bør gamble igjen – og kaste Vålerengas unggutt Steffen Søberg (20) til løvene klokken 18.00 i kveld.

Det er keepertrener Pekka Alcén som bestemmer hvem av keeperne Lars Haugen, Lars Volden (21) og Steffen Søberg som skal starte i mål for Norge. Roy Johansen har ikke for vane å legge seg opp i svenskens valg.

bs13580-jpgdet-norsk-383Han protesterte mildt da Alcén sa «tredjemålvakt Haugen» foran VM-premieren mot Sverige i 2011. Førstevalg Pål Grotnes slo opp en lyskestrekk dagen før, Roy Johansen mente han like godt kunne spille. Noen baklengsmål fra eller til ville ikke bety så mye. Litt hemmet var bedre enn alternativene.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Pekka Alcén insisterte på at Lars Haugen, som hadde fått sparken i klubblaget Lørenskog av assisterende landslagstrener Knut Jørgen Stubdal, var klar. Det var han. Lars Haugen reddet de svenske straffeslagene som skulle til for at Norge for første gang i VM-historien slo Sverige.

Nå er situasjonen ikke helt den samme. Men den er ganske lik.

Lars Haugen pådro seg en alvorlig strekkskade i venstre lår i kamp for Dinamo Minsk 8. desember. Han har jobbet knallhardt for å rekke OL-starten. Men Minsk-sjefene lot ham ikke spille noen av kampene han vill spille rett før avreisen til Sotsji.

De mente han ikke var spilleklar. Det er bare et par uker siden.

Lars Volden, i finske Espoo Blues, har spilt mer enn Haugen i Russland-baserte KHL. Men sammenliknet med de andre nasjonenes første-keepere her i OL, har han liten matchtrening.

Det er egentlig bare Steffen Søberg som – i spilletid – har tilstrekkelig matchtrening for å møte Canadas alle NHL-stjerner som en slags likemann. Hans store drawback er selvsagt at 2358 minutter denne sesongen er samlet i den norske toppserien.

Han har vunnet 30 av 40 spilte kamper mot blant andre Tønsberg og Stjernen.

På den annen side er han en type som tidligere – i junior-VM mot de beste – har vist at han takler «alt».

Han bryr seg om en ting: å redde. Han har et slags naturtalent for det, som den siste tiden er finslipt av en par svenske keepertrenere i verdensklassen (Stefan Ladhe er også Sveriges keepertrener og Pekka Alcén har trent nærmere ti svenske keepere til å bli NHL-keepere).

Fordelene ved å slippe til Steffen Søberg mot Canada er mange, foruten at han kan «ta en Haugen» og bli matchvinneren (ikke mot Canada, men i alle fall) Norge må ha i mål mot Østerrike søndag:

1d-9437-jpgskien-201-87# Mislykkes gamblingen ved å satse på Søberg (bildet), vil Lars Haugen likevel få én kamp – mot Finland fredag – til å bli varm i trøya med tanke på skjebnekampen mot Østerrike.

# Ulempen er eventuelt at valget Søberg som 1. keeper ikke er skikkelig forankret i spillergruppen for øvrig. Dette vet jeg selvsagt ikke. Men det kan tenkes at den fullt og helt mener at han er klar, slik den antakelig mente at Haugen var i 2011 (lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen visste knapt hvem han var før VM startet den gang  og hadde ikke så mye han skulle ha sagt?).

Det som er sikkert, er at Roy Johansen ser på Steffen Søberg som læregutt. Han har i landslagssjefens øyne ikke gått gradene. Det gjelder ikke så mye på isen, som utenfor.

Og Johansen er en sta type, alle landslagssjefer er selvsagt det. Keepertrener Pekka Alcén kan ha blitt påvirket av Johansens meninger, eller vice versa: Det er Alcén som mener at Søberg fortsatt har litt å lære?

Mener Alcén ikke det; mener han at Søberg er moden – NÅ! – ja da…

Landslagssjef Roy Johansen.

Landslagssjef Roy Johansen.

Eller: Lars Haugen er ikke det, viser det seg mot Canada.

Hva da?