Dårligst av de dårligste

SOTSJI (VG) Norge var dårligst av de dårligste og endte sist i OL-turneringen. Nå er det på tide med en stor-rengjøring.  


1-3 for B-VM nasjonen Østerrike i grunnspillet, innebar i praksis tidlig «farvel Sotsji»for hockeygutta. De mangler avgjørende strenger å spille på for å kunne slå de beste.

b90d3e50c3ca487c87e4-260Norges håp var kvartfinale i OL. For en stund siden skrev jeg at hockeygutta KUNNE gå til semifinale i Sotsji. Det gjorde jeg før Lars Haugen ble skadet, Patrick Thoresen ble skadet, Anders Bastiansen ble skadet – og Lars Erik Spets spilte seg ut av landslagsform i norsk klubbhockey for Lørenskog.

Alle før jul. Marius Holtet gikk på en hodesmell 6. januar og måtte melde OL-forfall.

d8b1326cd16542ffa1fa-458Jeg skrev det også før Mats Zuccarello gjorde suksess i New York Rangers. Bare så det er sagt.

Etter 0-4 for Russland tirsdag kveld her i Sotsji, uttalte Russland-proff Patrick Thoresen (30) at Norge var bedre i Vancouver-OL for fire år siden.

Det er jeg helt enig i.

Patrick Thoresen var bedre da. Mats Zuccarello.

Tore Vikingstad var med. Ikke minst. Han var Norges beste spiller den gang.

Jonas Holøs var bedre da enn denne gangen.

Ole-Kristian Tollefsen lyktes ikke med noe. Han spilte bedre nå. Men ikke så mye. Meget god mot Canada (1-3), men ikke så god mot Finland (1-6) – og ikke den lederen han som kaptein skulle ha vært mot Østerrike.

trdv665449-jpgnorway-426Jonas Holøs har spilt svakt i to mesterskap på rad. VM i fjor og OL i Sotsji. Mats Trygg (37) er fortsatt Norges tredje beste back. Han var Norges aller beste og i verdensklasse for seks år siden i VM i Halifax. Tiden går og skadene kommer oftere og oftere. Offensivt sterke Trygg har vært ute med skader tre ganger denne sesongen – den siste mot Canada her.

lia1917-jpgsochi-rus-813Da forstrakk han et leddbånd. At han kunne spille igjen allerede mot Østerrike, sier én ting: han er i nesten urimelig god fysisk form. Vil han, kan han sikkert spille i neste OL også.

Og det kan han komme til å gjøre, slik det ser ut på backsiden i norsk ishockey – og slik det har sett ut på backsiden lenge. Alt for lenge. Nå skal, slik jeg forstår det, ishockeyforbundet sette i gang et backprosjekt etter modell av Isbjørnprosjektet for 15 år siden.

Det er bra. Det var nemlig veldig vellykket. Omtrent hele den eldre stammen på landslaget nå, deltok i det.

Jeg er imidlertid redd det er for sent.

To VM-kvartfinaler på rad i 2011 og 2012, ble fulgt av brutal nedtur i mesterskapet i fjor. Etter fire kamper her i Sotsji, er det ingen grunn til å tro at det var et blaff.

– Norge har vært dårligst av de dårligste, sa en svensk journalistkollega jeg snakket med etter frokost i morges. Han var på vei til å se turneringens overraskelseslag Slovenia mot Tre Kronor i kvartfinalen 12.00 lokal tid.

Slovenia, med Los Angeles Kings-stjernen Anze Kopitar som eneste NHL-spiller, tapte 0-4 (skuddstatistikk 38-19 i Sveriges favør totalt) etter 0-1 ett minutt før slutt 1. periode.

zucca-108-jpgol-i-so-423Norges eneste NHL-spiller Mats Zuccarello (26) fikk et skudd i venstre hånd i andre periode mot Østerrike. Under kampen om kvartfinalekampen mot Russland satt han på tribunen med bandasje rundt hånden.

I de tre kampene han spilte, ble han matchet alt for hardt av trener Roy Johansen. Og han tok for hardt i. Mats Zuccarello var, som nesten alle Russlands stjerner til nå, preget av forventningene til å spille så bra som bare han kan – i hvert eneste bytte.

Konsekvensen var «overspill».

Hvorfor? Fordi han ikke stolte på lagkameratene? At han liksom kunne spille den avgjørende målgivende pasningen – og sette sin egen målgivende pasning i mål?  

Mats Zuccarello fikk sitt internasjonale gjennombrudd da han spilte for Norge i Vancouver-OL for fire år siden. Denne gangen hadde han alt å tape, og – tipper jeg – var glad da han kunne reise «hjem» til New York City og Rangers i NHL igjen.

Min svenske kollega sa også at han hadde observert følgende: Under en kamp hadde landslagssjef Roy Johansen bøyd seg ned over Patrick Thoresen og Mats Zuccarello på spillerbenken, åpenbart for å gi dem instruksjoner.

Zuccarello, mente min kollega, viste med sitt kroppsspråk at han ikke var så interessert i å ta dem til seg.

Det kan også være slik når det gjelder Patrick Thoresen, som siden 2010 har spilt i verdens nest beste liga sammen med noen av verdens beste spillere – med en årslønn nå på 20 millioner.

ram4624-jpgstockholm-804Selvbevisstheten siger inn med slike betingelser. Det er helt vanlig og neppe særlig kritikkverdig.

Det kan imidlertid ha blitt et problem for Roy Johansen, hvis han ikke har tatt det innover seg og innsett at det antakelig gjelder flere enn Zuccarello og Thoresen:

Spillerne som før slukte alt rått, er bedre vant som proffer i utlandet og biter ikke på alt. De utfører ikke orde med samme entusiasme som før.

Det er en viktig årsak til at ishockeylandslaget strever med å holde hodet over vannet. Det er ikke lett å se hva som kan redde det.

En håndfull spillere er i ferd med å falle for aldersgrensen. 37 år gamle Mats Trygg er en av tre backer som holder et visst internasjonalt nivå. Han VM-debuterte for 17 år siden.

«Lang fartstid» har omtrent samme innhold som etiketten «godt vant»: Hockeygutta sprudler ikke fordi deres eneste måte å gjøre god figur på, er å innta forsvarsposisjon og håpe på det beste mot de beste. At de skal gå lei av å stange mot den norske muren og forære Norge en sjanse eller to.

På en veldig heldig dag kan Norge vinne på den måten.

På en helt vanlig dag, går det ikke.

bs36642-jpgbratislav-67Det er mentalt slitsomt, og nå har alt for mange møtt veggen.

På toppen av det, kommer det største problemet. Landslagssjef Roy Johansen råder ikke over spillere som på dette nivået kan gjøre noe annet. Full fart framover er ikke et alternativ.

– Ingen har meldt fra at de ikke vil være med videre, sier ishockeylandslagets trener siden 2001 med tanke på VM i Hviterussland om to måneder.

Norsk ishockeys flaggskip kunne imidlertid hatt godt av full overhaling. Flere av OL-spillere vil takke nei til Minsk-VM i mai.

Det er lite trolig at trebarnsfedrene Mads Hansen (35) og Per-Åge Skrøder (35) ønsker å spille VM i Hviterussland fra åpningskampen mot Italia 10. mai til den siste i grunnspillet mot Canada 20. mai.

ishockey-3periode232-132Morten Ask var en – igjen – positiv overraskelse i OL. Han vil fylle 34 år midt under VM-turneringen. Anders Bastiansen er like gammel. Et «lett» VM kan være gunstig med tanke på å bytte dem ut med yngre spillere.

En stor-rengjøring nå ville være en god begynnelse på et generasjonsskifte som egentlig er overmodent, og så kan det hende at bytte av landslagssjef vil være en lur fortsettelse.

Roy Johansens kontrakt går ut etter Minsk-VM.

Her i Sotsji begynte hockeyfesten med kvartfinalene i dag:

Sverige-Slovenia 4-0. Russland-Finland kl. 13.30, USA-Tsjekkia (18.00), Canada-Latvia (18.00).

Jeg tipper at de ender med Sverige-Russland i den ene semifinalen fredag. Men vertsnasjonen må heve seg tre-fire hakk for å slå Finland klokken 13.30 norsk tid i dag.

USA-Canada i den andre.

Superkeeper Henrik Lundqvist (31) vil redde svenskene til finale på lekenes siste dag. Jeg håper gullkampen blir Tre Kronor- USA, men tror – for å stjele Gary Linekers berømmelige utsagn – at Canada vinner til slutt.