La oss være litt sjenerøse overfor Vålerenga!

 

Espen Shampo Knutsens Vålerenga har åpenbart tatt en innersving for mange på vei til siste omgangs storseier over Stavanger og seriemesterskapet.  Min oppfordring til den lille norske hockeyfamilien er likevel å slå ring rundt Norges mestvinnende klubb og sjenerøst tilgi feilskjæret.

Først og fremst fordi det er en vanskelig øvelse å satse på lag-idrett etter toppidretts-prinsipper i Norge. Den flotte frivilligheten er ikke forenlig med myndighetenes indirekte og direkte krav til profesjonalitet.

En klubbleder eller trener eller materialforvalter eller fysioterapeut vil før eller senere gå på en smell i møtet med lovverk og skjemaer, der han kommer løpende fra sin sivile jobb til et slitent klubb og treningsanlegg  – i det offentlige ansatte går hjem for dagen.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Der møter han eller hun også spillere som vil satse som proffer. De ønsker å oppfylle toppidrettens krav til trening på dagtid, og vil ha lønn for strevet slik venner som ikke driver med toppidrett får det i andre yrker.

Mange håndballklubber har brukket ryggen etter gjentatte forsøk på å satse profesjonelt. Til og med store fotballklubber har gått i dørken.

Og selvsagt klubber som driver med ishockey, som er en nisjeidrett i Norge.

Stavanger i oljebyen var i en lang periode hundre prosent avhengig av årlige private bidrag på rundt fem millioner kroner for å bli det klubben er nå: et mønsterbruk med moderne inntektsbringende arena, nærmere hundre millioner i omsetning og en administrasjon til å skyfle unna daglig forefallende arbeid og oppgaver.

I motsetning til klubbene som ikke har samme forutsetninger.

Det vil si alle de andre ni i toppserien.

Så kan man si at Vålerenga burde fått mer ut av all goodwill fra Oslo kommune, varemerket, rekrutteringsområdet, popularitet og så videre.

hockey780-jpgtoppkam-856Og så kan man si om Vålerenga at man ligger som man reder. Mangeårig klubbdirektør Jan Tore Kjær (her med Antanas Sakavickas fra KHL) er kjent for å holde høy profil og fortelle «andre» hvor skapet skal stå.

Han har også vært bemerkelsesverdig god til å «spinne» Vålerenga ut av trøbbel, særlig i forbindelse med økonomiske spørsmål. For eksempel fra media med hensyn til spillerlønninger og bærekraften i «prosjektet» Vålerenga Hockey, som han sett utenfra har styrt alene – og uten særlig interne innsigelser.

Han er antakelig en god, skruppelløs selger. En slags Mini-Røkke i norsk ishockey.

Det siste kan være årsaken til at Kjær (& co?) nå ser ut til å ha spent ben på seg selv. Uten korrigeringer og kritikk (som blir tatt til følge) vil alt på et eller annet tidspunkt gå ad undas.

På isen, utenfor isen.

Paradoksalt nok ville antakelig ikke denne saken vært en sak, hvis Kjær (og Espen Knutsen?) umiddelbart hadde fortalt årsaken til at Eric Chouinard fikk sparken forrige uke. Det var neppe fordi Kjær ikke hadde franskkanadierens papirer i orden.

Kjær undervurderte interessen for sin egen klubb. Stavanger Aftenblad fant muligens ut at avskjedigelsen skyldtes at Chouinard hadde falt i unåde hos Shampo – men først og fremst at han ikke hadde arbeidstillatelse.

 

bs15929-jpgstockholm-470Når det er sagt, er Vålerenga fortsatt et flaggskip i norsk ishockey. Du kan like det eller ikke. Men uten Vålerenga Hockey med Kjær, Shampo, alle (tidligere) spillerprofiler og eks-trenere som Petter Thoresen (på bildet som ekspertkommentator med Shampo i VM) og Roy Johansen, ville sporten i Norge ikke gjort utslag på en eneste radar plassert utenfor menigheten.

Det er derfor jeg mener at hockeyfamilien i Norge bør takke for navlestrengen som historisk sett har holdt den i live, og sjenerøst uttrykke: OK, to nordamerikanere – Eric Chouinard og Brendan Brooks (eks Stavanger)  – har uten nødvendige papirer fra UDI sørget for seriepoeng og gull.

Men dere er tilgitt.

TØFFE TAK: Vålerengas David Bräck takler Stavanger Oilers' Stia Høygård på Jordal i går kveld. I morgen møtes de til ny dyst i Stavanger.

Hvis «sjenerøsitet» er tungt å svelge, kall det overbærenhet: dette er ikke så mye å krangle om, ei heller å rope «korsfest» for. Vi regner med at det ikke skjer en gang til. Gjort er gjort, spist er spist – la oss gjøre semifinalene i NM-sluttspillet til en fest.

Som på samme tid i fjor.

Vålerenga (uten Brooks som følge av «saken») mot Storhamar.

Stavanger mot Lillehammer.

Det starter fredag, med blanke ark?