La oss være litt sjenerøse overfor Vålerenga!

 

Espen Shampo Knutsens Vålerenga har åpenbart tatt en innersving for mange på vei til siste omgangs storseier over Stavanger og seriemesterskapet.  Min oppfordring til den lille norske hockeyfamilien er likevel å slå ring rundt Norges mestvinnende klubb og sjenerøst tilgi feilskjæret.

Først og fremst fordi det er en vanskelig øvelse å satse på lag-idrett etter toppidretts-prinsipper i Norge. Den flotte frivilligheten er ikke forenlig med myndighetenes indirekte og direkte krav til profesjonalitet.

En klubbleder eller trener eller materialforvalter eller fysioterapeut vil før eller senere gå på en smell i møtet med lovverk og skjemaer, der han kommer løpende fra sin sivile jobb til et slitent klubb og treningsanlegg  – i det offentlige ansatte går hjem for dagen.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Der møter han eller hun også spillere som vil satse som proffer. De ønsker å oppfylle toppidrettens krav til trening på dagtid, og vil ha lønn for strevet slik venner som ikke driver med toppidrett får det i andre yrker.

Mange håndballklubber har brukket ryggen etter gjentatte forsøk på å satse profesjonelt. Til og med store fotballklubber har gått i dørken.

Og selvsagt klubber som driver med ishockey, som er en nisjeidrett i Norge.

Stavanger i oljebyen var i en lang periode hundre prosent avhengig av årlige private bidrag på rundt fem millioner kroner for å bli det klubben er nå: et mønsterbruk med moderne inntektsbringende arena, nærmere hundre millioner i omsetning og en administrasjon til å skyfle unna daglig forefallende arbeid og oppgaver.

I motsetning til klubbene som ikke har samme forutsetninger.

Det vil si alle de andre ni i toppserien.

Så kan man si at Vålerenga burde fått mer ut av all goodwill fra Oslo kommune, varemerket, rekrutteringsområdet, popularitet og så videre.

hockey780-jpgtoppkam-856Og så kan man si om Vålerenga at man ligger som man reder. Mangeårig klubbdirektør Jan Tore Kjær (her med Antanas Sakavickas fra KHL) er kjent for å holde høy profil og fortelle «andre» hvor skapet skal stå.

Han har også vært bemerkelsesverdig god til å «spinne» Vålerenga ut av trøbbel, særlig i forbindelse med økonomiske spørsmål. For eksempel fra media med hensyn til spillerlønninger og bærekraften i «prosjektet» Vålerenga Hockey, som han sett utenfra har styrt alene – og uten særlig interne innsigelser.

Han er antakelig en god, skruppelløs selger. En slags Mini-Røkke i norsk ishockey.

Det siste kan være årsaken til at Kjær (& co?) nå ser ut til å ha spent ben på seg selv. Uten korrigeringer og kritikk (som blir tatt til følge) vil alt på et eller annet tidspunkt gå ad undas.

På isen, utenfor isen.

Paradoksalt nok ville antakelig ikke denne saken vært en sak, hvis Kjær (og Espen Knutsen?) umiddelbart hadde fortalt årsaken til at Eric Chouinard fikk sparken forrige uke. Det var neppe fordi Kjær ikke hadde franskkanadierens papirer i orden.

Kjær undervurderte interessen for sin egen klubb. Stavanger Aftenblad fant muligens ut at avskjedigelsen skyldtes at Chouinard hadde falt i unåde hos Shampo – men først og fremst at han ikke hadde arbeidstillatelse.

 

bs15929-jpgstockholm-470Når det er sagt, er Vålerenga fortsatt et flaggskip i norsk ishockey. Du kan like det eller ikke. Men uten Vålerenga Hockey med Kjær, Shampo, alle (tidligere) spillerprofiler og eks-trenere som Petter Thoresen (på bildet som ekspertkommentator med Shampo i VM) og Roy Johansen, ville sporten i Norge ikke gjort utslag på en eneste radar plassert utenfor menigheten.

Det er derfor jeg mener at hockeyfamilien i Norge bør takke for navlestrengen som historisk sett har holdt den i live, og sjenerøst uttrykke: OK, to nordamerikanere – Eric Chouinard og Brendan Brooks (eks Stavanger)  – har uten nødvendige papirer fra UDI sørget for seriepoeng og gull.

Men dere er tilgitt.

TØFFE TAK: Vålerengas David Bräck takler Stavanger Oilers' Stia Høygård på Jordal i går kveld. I morgen møtes de til ny dyst i Stavanger.

Hvis «sjenerøsitet» er tungt å svelge, kall det overbærenhet: dette er ikke så mye å krangle om, ei heller å rope «korsfest» for. Vi regner med at det ikke skjer en gang til. Gjort er gjort, spist er spist – la oss gjøre semifinalene i NM-sluttspillet til en fest.

Som på samme tid i fjor.

Vålerenga (uten Brooks som følge av «saken») mot Storhamar.

Stavanger mot Lillehammer.

Det starter fredag, med blanke ark?

 

Nye høyder med russer-hjelp

Etter en ny publikumsrekord er spørsmålet om norsk ishockey kan løftes til nye høyder ved innlemmelse i russiske KHL og stjernespillere som lokkes tilbake til Norge med rubler. 

10 lag, 45 serierunder og publikums-snitt 1734 – opp hundre fra forrige sesong. 390 213 tilskuere totalt før sluttspillet starter med kvartfinalene i kveld.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Med en økning på rundt 30 000 sammenliknet med forrige sesongs sluttspill, vil totalen ende på over en halv million på tribunene.

 Ishockey er med klar margin Norges nest største lag-publikumsidrett.  Ikke dårlig med tanke på at kun én arena – Stavangers storstue DNB Arena – holder mål når det gjelder moderne fasiliteter.

Stavanger Oilers’ rekordsnitt denne sesongen: 4119.

Nå er norsk ishockey stemt for å si ja til et lag fra verdens nest beste liga, Russland-baserte KHL, der landslagsspiller Patrick Thoresen (30) skatter 13 prosent av en årslønn på 20 millioner.

Laget vil knyttes til Vålerenga med hjemmearena Oslo Spektrum og spille i Kontinental Hockey League mot ligaens nåværende 28 lag fra Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Ukraina, Slovakia, Tsjekkia, Latvia og Kroatia.

Finske Jokerit i Helsinki spiller i KHL fra sesongen 2014/15, med den privat eide superarenaen Hartwall som hjemmebane. Den er kjøpt av russiske rikinger, som allerede har klubbeierskap i KHL..

Nyslått seriemester Vålerenga fortsetter etter alt å dømme i den norske toppserien. Den er nasjonal og helt uavhengig av KHL, men vil kanskje fungere som en slags farmerklubb for «Nye» Vålerenga (med et annet navn enn Vålerenga: Oslo Kings?) i KHL – som på «vanlig» russisk maner har som mål å bli større enn «storebror» i USA og Canada, NHL.

Blir det et A og B-lag?

Nei, men KHL-laget med hjemmebane i Oslo blir bedre fordi KHL selvsagt vil sprøyte inn titalls millioner i sitt lag på norsk jord. Vålerenga har sitt A-lag i den norske serien, KHL har sitt A-lag i sin kontinentale liga.

Håpet er at det ene produktet skal styrke det andre. 

Som i USA og Canada, der de rikeste rikingene eier NHL-klubber. De mindre rike eier klubbene i ligaene AHL og ECHL og CHL, som år om annet inngår samarbeidsavtaler med NHL-klubbene og deres eiere.

Lars Haugen er blitt sendt ned til KHL-klubben Dinamo Minsks farmerlag i Hviterusslands nasjonale serie i henhold til visse reguleringer.

bs106720-jpgishockey-190Det står ikke på pengene i KHL. Russiske Ilja Kovaltsjuk brøt i fjor en livstidskontrakt med NHL-klubben New Jersey Devils, verd flere hundre millioner, for å spille for Patrick Thoresens SKA St. Petersburg: Årslønn 60 millioner.

Mye er selvfølgelig usikkert når det gjelder en eventuell russisk innmarsj og investering i norsk ishockey, slik det gjerne er når mange skjønner at mye (penger) står på spill.

Vil KHL-laget med 30 hjemmekamper i Oslo bestå av russiske spillere med vanskelige navn og vrakede NHL-spillere, som i kroatiske Medvescak Zagreb.

Kommer det til å virke attraktivt på et norsk publikum?

Eller syv-åtte norske spillere fra svenske toppklubber, landslagsveteranene Jonas Holøs, Thoresen og keeper Lars Haugen fra KHL – pluss et knippe av beste fra Stavanger Oilers og «gamle» Vålerenga en løsning?

Det siste vil være mer enn godt nok til å matche det sportslige nivået i KHL. Stavanger Oilers vant Continental Cup for et par måneder siden, foran ukrainske Donbass Donetsk som endte på 4. plass i KHLs vestliga og møter latviske Dinamo Riga i første kamp første slittspillrunde i ettermiddag.

Flere sentrale aktører i norsk ishockey mener uansett at KHLs åpenbart utstrakte hånd er sportens eneste mulighet til å overleve mens man – forgjeves? – venter på Oslo-OL 2022.

hej6153-jpgoslo-2014-53Roy Johansen er dypt bekymret for generasjonsskiftet som truer landslagets fremtid som A-nasjon. Et U20-lag med norske spillere i KHLs profesjonelle junior-liga kan få svak rekruttering på bena.

I en større sammenheng kan norsk ishockeys delaktighet i en stor, voksende internasjonal klubb-liga fungere som pilot for andre lagidretter i Norge:

Et norsk herrehåndball-lag i en privat nordeuropeisk serie – utenfor de nasjonale seriene – mot svenske, danske, tyske og sveitsiske klubber?

Larviks suverene kvinnelag?

Mulighetene er mange. Norsk ishockey kan gå i bresjen, som den – i mindre målestokk – gjør ved å innføre videodømming i NM-sluttspillet.