Derfor vinner Stavanger hatoppgjøret

 

Hockeyens nye hatoppgjør ender som reprise av NM-finalen for ett år siden, med gull til oljebyens iskrigere – for tredje gang på rad.   

– Det var hett i fjor. Det blir hett nå. Vi er ikke glad i Stavanger, og vil ikke tape, sa Vålerengas matchvinner Erik Follestad Johansen (24, bildet med Shampo) til VG etter 2-1 over Storhamar i syvende og avgjørende semifinale onsdag.

bs01188-jpg7-og-avgj-312– Det er det nye hatoppgjøret, tilføyde han.

– Det er kanskje er sterkt uttrykk, men for meg er det hat, og jeg er sikker på at publikum og spillerne ser på meg som den største banditten av alle, sa måltyven Martin Strandfeldt (33) til VG etter at hans Stavanger Oilers i «samme» semifinale hadde slått Lillehammer 6-2.

Temperaturen er så høy som den bør være foran NM-finalens best av syv kamper serie. For en måned siden kokte det over – for Stavanger – i seriefinalen på Jordal Amfi.

Vålerenga vant 7-1 på hjemmebane.

Trener Petter Thoresens alle erfarne spillere mistet hodet, mens Espen Shampo Knutsens Vålerenga – Norges desidert mestvinnende klubb – holdt det kaldt i siste serierundes tittelkamp.

bs10673-jpgstavanger-185Stavanger (bildet: etter finaleseieren i fjor) vil ikke skjemme seg ut på samme vis igjen, og dermed vinner Norges desidert mest veldrevne og profesjonelle (ishockey)klubb sitt fjerde sluttspill om kongepokalen siden 2009/10-sesongen – fordi:

# Stavangers spillerstall er bedre enn Vålerengas når det gjelder bredde og kvalitet.

# Oslo-laget, som sist vant NM-gull for fem år siden, har finalens beste keeper i Steffen Søberg (20), men mangler en hærfører blant utespillerne. Stavanger har et knippe av den typen, på back og løper-siden.

Espen Knutsen svarte «førsterekken», Martin Strandfeldt, Juha-Pekka Loikas, Tommy Kristiansen «er tøff» og Snorre Hallem (bs105724-jpgstavange-591bildet: siste finalemålscorer i fjor) – da han ble spurt om å trekke frem «Stavanger-navn» etter semifinale-persen mot Storhamar.

Hamar-lagets superveteran Pål Johnsen (38) beskrev på sin side årets VIF-utgave i et nøtteskall: Tunge, hardtarbeidende grov-jobbere.

# Stavanger har en «rettlinjet» stil og plan – med pasninger i banens lengderetning – best egnet for finalekamper annen hver dag. Vålerenga spiller «vanskelig» og med høy risiko, spesielt fra egen sone: Sårbar for «tatt på senga»-overganger i midtsonen.

Med seriemesterskapet har Vålerenga fordelen av første og eventuelt syvende og siste kamp på hjemmebane. Den hadde de for et år siden også. Da vant Stavanger kamp tre på Jordal (4-1) og 4-2 i kamper med 4-3 seier i spilleforlengelsens «første mål vinner» på hjemmebane.

Begge lag var bedre på papiret den gang. Stavanger var mer solid back-forspent defensivt. Vålerenga betydelig mer velutstyrt offensivt.

ØST MOT VEST: Kampen om toppen i norsk ishockey står – igjen - mellom Vålerenga og Stavanger Oilers. Her trenerne Espen Knutsen (41) og Petter Thoresen (52) etter fjerde NM-finale forrige sesong (5-1 til Stavanger). Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Espen Knutsen mener den er kompensert med suveren lagånd, som sviktet da det gjaldt i fjor. Den kommer imidlertid ikke til å holde, i lengden. Petter Thoresens Stavanger vil til syvende og sist – på Jordal Amfi 16. april – vinne sin femte ishockey-tittel totalt på fire år.

 

Til slutt: fra en annen kant av Hockey-Norge, og tabellen for å si det slik (copy/paste):