VM på feil tid og feil sted

 

MINSK (VG) Ishockey-VM 2014 må prøve å leve med to store feil allerede før mesterskapet er begynt.

par7852764-jpga-coup-1771) Det arrangeres i Hviterussland, et land som anklages for brudd på menneskerettighetene og omtales som Europas siste diktatur – med Aleksandr Lukasjenko som president siden 1994.

2) Mesterskapet på is skal avvikles fra 9. til 25. mai.

Hvordan ble det slik?

2014-01-04t183916z-1-948Svenske Dagens Nyheter ga en forklaring for tre dager siden. Avisens rutinerte sportsreporter Sven Gustavsson begynte den med å slå fast at president Aleksandr Lukasjenkos (her sammen med Vladimir Putin foran Sotsji-OL) Hviterussland er et diktatur, og at det var det da det internasjonale ishockeyforbundet med overveldende flertall tildelte landets hovedstad Minsk 2014-mesterskapet under en avstemning i 2009.

75 stemmer for Hviterussland, 24 for Ungarn, tre til hver av Ukraina og Latvia.

Sveriges ishockeypresident Christer Englund forklarer det med at Hviterussland da virket å være på vei til å åpne seg mot vest, altså tilnærme seg et demokratisk styresett. Men så ble det valg i landet året etter, og etter å ha vunnet det – selvsagt – sørget Lukasjenko for at vinden snudde igjen.

Nå skal han åpne ishockey-VM samtidig som han feirer sitt tjuende år i presidentpalasset.

dv1583052-jpga-pictu-593Det vil skje med brask og bram. Ishallene og idrettsanleggene her i Minsk kan måle seg med Vladimir Putins i Sotsji. Minsk Arena, der Norges keeper Lars Haugen spiller hjemmekamper for sitt klubblag Dinamo, ble bygd i 2010 og tar 15 000 tilskuere. Chizhovka, der Norge skal spille sine syv VM-kamper, sto ferdig i fjor og tar 9600 tilskuere.

Hotellene er nye og prangende. Det bygges over alt.

Lukasjenko (59) er selv en ivrig ishockeyspiller og kommer helt sikkert til å ta seg en sving over isen – uten feilskjær.

Men Hviterussland er tross alt Hviterussland. Hvordan kunne så å si alle nasjonene i det internasjonale ishockeyforbundet si ja til Lukasjenko, Europas siste diktator, for fem år siden?

Svaret er: blant annet fordi de andre søkerne var Ungarn, Ukraina og Latvia. Sistnevnte hadde hatt VM tre år tidligere, Ungarn og Ukraina er ikke akkurat i verdenstoppen – for å si det forsiktig.

Finland og Sverige delte på VM i 2012 og 2013, Slovakia (en liten nasjon, men stor ishockeynasjon) hadde det i 2011 og Tyskland i 2010.

Hvorfor var 2014-søkerne så få og stusslige i 2009?

Svaret er OL.

VM et par-tre måneder etter OL er ingen vinner. Stjernespillerne fra NHL takker nei fordi sesongen med OL-avbrekket og dermed tettere kampprogram i verdens beste liga har vært mer strabasiøs enn den pleier å være.

Dessuten innebærer OL at VM går en uke senere enn vanlig, og dermed vil neste sesong begynne en uke før – for å si det slik.

Så sent som for to år siden skrev Norsk Pen ved generalsekretær Carl Morten Iversen og Den norske Helsingforskomite ved generalsekretær Bjørn Engesland et åpent brev til daværende president Ole-Jacob Libæk i Norges ishockeyforbund. De anmodet med henvisning til liknende aksjoner fra menneskerettighetsorganisasjoner i Tyskland, Tsjekkia, Sveits, Sverige og Slovakia – alle A-VM nasjoner i ishockey – om at 2014-VM ble flyttet til et annet land.

På grunn av brudd på menneskerettighetene i Hviterussland.

Libæk var blitt intervjuet om dette av NRK og i Ny Tid, der hans svar på likelydende spørsmål var at avgjørelsen allerede var tatt.

Hviterussland (9,6 mill innbyggere) er ranket som nummer 14 i verden, Norge (5 mill) nummer ni. Antall spillere er det samme i Norge og Hviterussland: Cirka 7000.

sybe46e4-jpgstockhol-1289.-25. mai er selvsagt et håpløst tidspunkt å arrangere ishockey-VM. Det er også håpløst å arrangere VM hvert år. Det burde holdt med annet hvert år, og det skulle i alle fall ikke spilles VM i et OL-år.

Interessen for hockeygutta (superveteran Mats Trygg (37) til høyre) og historiens 78. ishockey-VM er deretter, med mesterskapet på vei inn i juni og tett opp til fotball-VM.

PS! Norge spiller sin første kamp i VM i Minsk mot Italia lørdag formiddag. Trener Roy Johansen mener det er en såkalt 50/50 kamp. Jeg mener det er en 70/30 kamp i Norges favør.