Danmark+ishockey=sant

MINSK (VG) Norge har ikke tapt for Danmark i et internasjonalt mesterskap siden Roy Johansens første VM som landslagssjef for 12 år siden. I ettermiddag er jeg redd danskene vil bryte Norges seiers-rekke på seks – fordi dansk ishockey er mye bedre enn folk flest tror. bs15231-jpgsverige-s-708

Danmark slo Norge 4-3 i B-VM i Budapest i 2002.

Siden har VM og OL-kvalifiseringsoppgjørene endt slik – Norge nevnt først: 4-0 (OL-kval 2005), 6-3 (A-VM 2006), 5-3 (OL-kval 2009), 5-4 (A-VM 2009), 6-2 (A-VM 2012), 3-2 (A-VM i fjor).

Med et par unntak har alle kampene vært veldig jevne.

(Bildet over: 6-2 i Stockholm 2012 – Jannik Hansen (t.v) ble potte sur på Ole-Kristian Tollefsen (t.h). Ingen av de to kamphanene er med i ettermiddag)

 Norge har hatt veldig mye flaks i et par av dem.

Uten Patrick Thoresen og Tore Vikingstads deltakelse ville Danmark ha vunnet minst to. Det er en spekulasjon. Men jeg er sikker på at de fleste gir meg rett i at de to – som ikke er med nå – sammen med Per-Åge Skrøder spilte en avgjørende rolle i 2006-VM, at de gjorde det i OL-kvalifiseringskampen på Jordal Amfi 2009 og at Patrick Thoresen gjorde det i Globen i fjor (matchvinner to og et halvt minutt før slutt – bildet).

bs106720-jpgishockey-190Foran Norges og Danmarks VM-kamp nummer to her i Minsk, ser det ut til å bli veldig ujevnt.

I Norges disfavør.

Danmark tapte 0-3 for Sverige i går kveld og har hatt kortere tid til restitusjon enn Norges hockeygutter, som slo Italia 3-0 relativt komfortabelt.

Danmark har imidlertid et mye bedre lag enn Norge. Det har de også – på papiret – hatt før. Men denne gangen tipper vektskålen for alvor danskenes vei.

Og det har ikke skjedd over natten.

Danmark+ishockey=sant.

Det har det vært lenge, og kjærlighetsforholdet står støtt.

Danmark spiller sitt 12. A-VM på rad, Norge sitt åttende.

(I Norges favør: tre kvartfinaler mot danskenes én)

Åtte dansker har spilt i NHL denne sesongen. Norge har en spiller i verdens beste liga: Mats Zuccarello. Han er som kjent ikke med her i Minsk. Han er opptatt med NHL-sluttspill for New York Rangers (hjemmekamp mot Pittsburgh Penguins natt til i morgen/2-3 i best av syv serien).

ba7bcebee21a4c43874d-48Danmarks VM-lag her i Minsk består av fem spillere med NHL-adresse. Ikke alle har fast adresse der. Men backen Philip Larsen (Edmonton Oilers), løperne Mikkel Bødker (mot Sveriges Gustav Nyquist (Detroit Red Wings) i går på bildet, Phoenix Coyotes) og Jannik Hansen (Vancouver Canucks) har mer enn dugelig NHL-ballast.

21-åringen Nicklas Jensen spilte 17 kamper for Vancouver Canucks denne sesongen.

Backen Oliver Lauridsen (25) er Philadelphia Flyers’ eiendom, men har spilt i farmerligaen AHL.

Han nevnes i denne sammenhengen (NHL) fordi han er backtypen Norge sårt savner og veldig gjerne – i Ole-Kristian Tollefsens skadefravær – kunne trengt til å stagge hissige danske løper-spillere på vei mot keeper Lars Haugen.

Lauridsens vitale mål: 197 cm/104 kilo.

Nicklas Jensen er et annet eksempel på hvor godt det gror i dansk ishockey, og hvorfor Danmark og dansk ishockey bør tas på alvor – spesielt rett før kampstart i Chizhovka Arena.

484503885-jpgedmonto-373Jensen (bildet, i midten) er en av tre dansker som er såkalt valgt i første runde i den årlige NHL-draften (ligaens 30 klubber velger «sine» spillere blant verdens antatt aller beste unge ishockeyspillere).

Lars Eller (opptatt med NHL-sluttspill for Montreal Canadiens: 3 mål/5 målg på 9 kamper) og Mikkel Bødker er de to andre.  

(I parentes – selv om det ikke er en parentes – kan det legges til at Frans Nielsen (30) er assisterende kaptein i New York Islanders og har spilt 453 kamper i NHL, hittil).

Til sommeren vil antakelig supertalentet Nikolaj Ehlers (18) bli den fjerde dansken som er valgt i første draftrunde.

Ingen norske spillere er valgt i første runde. Så vidt jeg husker er Marius Holtet (29) – som dessverre er skadet og ikke er med i VM nå – den som er blitt valgt tidligst, som nummer 42 i andre runde i 2002.

Ingen norske keepere har spilt i NHL. Frederik Andersen (24) er Danmarks første og eneste. Han står i mål for Anaheim Ducks (denne sesongen: 28 kamper i grunnserien/7 i sluttspillet: Ducks-Los Angeles Kings pågår).    

For tre dager siden spurte jeg landslagssjef Roy Johansen om hvorfor danskene har fått «det» til, med tanke på NHL-eksporten. Han svarte «det er et godt spørsmål», før han mindre diplomatisk mente at danske spillere er begunstiget med et visst balltalent (fotball, håndball, badminton, tennis) – og påsto at danskene «er råere» når det gjelder utvikling av yngre spillere.

Det siste kan du lese av den danske VM-troppen 2014: Seks av 21 spillere er født på 1990-tallet. Fire er født i 1989. Ti spillere er under år gamle. Snittalderen er 26 år.

Mange av kjernespillerne er unge: Mikkel Bødker (24), Philip Larsen (24), Oliver Lauridsen (25), Patrick Bjorkstrand (21/KHL-klubben Medvescak Zagreb).

Norges snittalder er 27.

bs16027-jpgstockholm-540Syv spillere er født på 1990-tallet. Tre av dem har vært spilt i VM før, men ingen hører hjemme i kategorien kjernespillere: løperen Andreas Martinsen (23, bildet sammen med Jonas Holøs t.v i badestampen i 2012-VM), Daniel Sørvik (24), reservekeeper Lars Volden (21).

Danmarks suksess over tid kan også ha å gjøre med et tett samarbeid med Sverige. Landslaget har hatt svenske trenere i en årrekke. Nå har Jan Karlsson tatt over for Per Bäckman, begge hadde og har Sveriges backlegende Tomas Jonsson som assistent.