Hockeyguttas trolldoms-gud

 

MINSK (VG) Roy Johansen (54) har klart det igjen. Landslagssjefen har fått resten av ishockeyverden til å sperre øynene opp for lille Norge.

«You call him Roy Johansen, we call him Odin».

frv0703-jpgminsk-hvi-425Det internasjonale ishockeyforbundet presenterer fortløpende under VM en slags topp-liste kalt «Powerranking». De 16 deltakernasjonenes styrke akkurat nå, med andre ord. Etter to spilte kamper lørdag, var Norge på 4. plass – bak Sverige, Russland og USA.

Foran kampene i ettermiddag her i Minsk er Norge på 2. plass i gruppe A. Canada har syv poeng etter tre kamper, Norge seks etter to, Sverige fem etter to.

Norge-Sverige i kveld 19.45. En liten gruppefinale. Med seier – som i 2011-VM (5-4) – er de norske hockeygutta så å si klar for kvartfinale 22. mai. Antakelig mot Russland, som så langt er suverent gode i gruppe B i Minsk Arena.

Fan-kommentaren «Dere kaller ham Roy Johansen, vi kaller ham Odin» var knyttet til plasseringen på rankingen.

Odin er en treffende karakteristikk av Roy Johansen. Odin er Edda-mytologiens hovedgud. Han er krigernes gud og trolldomskunstens gud. Han tillegges også visdom.

Roy Johansen overtok ishockeylandslaget etter svenske Leif Boork i 2001.

Han møtte veggen i tre B-VM, før han ledet Norge opp i A-VM i 2005. Året etter i Riga sikret en seier mot Danmark fortsatt liv i VMs øverste divisjon. I Moskva-VM 2007 skjedde det samme da Latvia ble slått i siste kamp.

Deretter: Kvartfinale 2008, kniven på strupen i 2009, det samme i 2010, kvartfinale i 2011, kvartfinale i 2012, en liten nedtur i fjor på tross av tre seirer – allerede (betinget) suksess her i Minsk.

Totalt sett kan det kalles trolldom, som følge av kriging og visdom.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Fordi Norge i ishockeysammenheng er en lilleputt. Det har det alltid vært, og slik vil det være i uoverskuelig fremtid – med falleferdige Jordal Amfi bygd til OL 1952 (bildet: Sondre Olden (21) feirer Vålerengas seriemesterskap) som nasjonalarena og en håndfull ishaller som Oslo kommune holder stengt lenger enn de holder dem åpne.

PS: Oslo er i utgangspunktet det største og viktigste rekrutteringsområdet for ishockey.

Det følgende må ikke forstås slik at jeg synes Minsk fremstår som et fabelaktig sted å være menneske. Men jeg tipper Roy Johansen tenker sitt når han – hver dag – ser det ene prangende idrettsanlegget etter det andre. Den «lille» ishallen der Norge spiller tar 9600 tilskuere. Treningshallen vegg i vegg er mer moderne, renere og penere enn en nær hvilken som helst ishall i Norge.

dv1583052-jpga-pictu-593Hovedarenaen (bildet) borte i gata – Minsk Arena – tar 15 000 tilskuere. Jeg har bare så vidt vært innom (Norge spiller i «lille» Chizhovka Arena), men det lå et par idretts og ishaller vegg i vegg med den også.

Hviterussland har omtrent like mange registrerte ishockeyspillere som Norge (7000), dobbelt så mange innbyggere.

Hvis Oslo får OL i 2022 er norsk ishockey lovet en midlertidig hall på størrelse med «den lille» i Minsk. Nå ser det ikke ut til at det første vil skje, og da kommer selvsagt heller ikke det andre til å skje.

I det Roy Johansen (54) går inn i pensjonistenes rekker (AFP), vil norsk ishockey – der han er vokst opp, i Oslo – fortsatt stå på stedet hvil, etter at ha ha kjempet hele livet for å få den på bena med hensyn til det han ofte og gjerne snakker om: ressurser og forutsetninger for at ishockey skal kalles toppidrett.

Gjennom 13 år som landslagssjef har han måttet lene seg til og stole på at norske ishockeyspillere finner det andre steder.

Det har de gjort.

Talentene og landslagsspillere har heldigvis valfartet til Sverige, USA, Canada, Tyskland, Finland og Russland – og Hviterussland.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Norges keeper Lars Haugen har spilt tre sesonger for Dinamo Minsk.

(Apropos keeper: Sverige setter Anders Nilsson i mål for tredje kamp på rad mot Norge. Nilsson er 195 cm høy og veier 100 kilo. Klubblag: (litt) New York Islanders NHL/(mest) Bridgeport Sound Tigers AHL.)

VM-debutant Sondre Olden (21) flytter til Gävle og tradisjonsrike Brynäs, VM-debutant Nicolai Bryhnisveen (22/7. back) til Asplöven i Haparanda, VM-debutant Jonas Djupvik Løvlie (23) til Södertälje.

VM-veteran Per-Åge Skrøder (35) spiller sitt siste mesterskap, men er klar for sin 17. sesong i svensk ishockey. Mads Hansen (35), som mesterskapsdebuterte i 1999, gir seg også etter VM. Han har spilt ni sesonger i Sverige.  Norges «faste» kaptein Ole-Kristian Tollefsen har ikke spilt i Norge siden han var 16 år gammel, hans «vikar» nå – Anders Bastiansen (33) – har spilt de ti siste sesongene for svenske klubber.

frv3416-jpgminsk-hvi-173Mats Trygg (snart 38), som nå skal få et spesialtreningsopplegg hos Olympiatoppen (ikke is, Sognsvann kan bare by på natur-is) for å orke et par-tre VM til, har spilt i utlandet i 14 år.

I fjor høst kom han «hjem» og undertegnet en fireårs kontrakt med Lørenskog (det har ikke så mye med saken å gjøre, men her og nå bemerkes at han oppsiktsvekkende nok virker sprek som en fole foran sin 118. OL/VM-kamp i kveld).

Listen kunne vært gjort enda lenger: Mathis Olimb, Ken André Olimb, Kristian Forsberg…

Poenget er imidlertid å vise at Roy Johansen år etter år har klart å samle denne gjengen med legionærer, og han har skapt en enhet som etter hvert er blitt god nok til å ryste alle verdens beste ishockeynasjoner.

Det er trolldomskunst. Men det har selvsagt mest med visdom å gjøre.

PS! Jeg står fortsatt fast ved at han bør avgå hvis Norge rykker ned fra A-VM. Det gjør de imidlertid ikke.