Perfekt keeper-kabal

MINSK (VG) Hockeygutta fikk en ny keeper-helt da Steffen Søberg (20) reddet 33 skudd mot Sverige. Men det er den gamle – Lars Haugen (27) – som skal redde Norge til kvartfinale mot Slovakia i kveld.

Det er nemlig slik kabalen til keeper-trener Pekka Alcén (bildet, sammen med Lars Haugen under) vil gå opp.

Til slutt.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Perfekt.

Steffen Søberg slo gjennom internasjonalt i junior-VM for noen år siden. Han sto bokstavelig talt på hodet (og reddet) da Norges juniorer egentlig var sjanseløse i konkurranse med verdens beste i aldersbestemt klasse under seniornivå.

– Jeg har spilt foran 20 000 på tribunen i Canada og vært med på dette før. Men da gikk det ikke så bra, bemerket Steffen Søberg da jeg pratet med ham i pressesonen etter 1-2 for Sverige i går.

Vålerengas Steffen Søberg – selvsagt fra drabantbyen Manglerud og talentfabrikken Manglerud Star – ble valgt i den såkalte NHL-draften av Washington Capitals for tre år siden. Han flyttet til Canada og Swift Current Broncos i juniorligaen CHL. Det gikk ikke så bra. Unge Søberg dro hjem til Manglerud, og gikk til Vålerenga.

frv5968-jpgminsk-hvi-552Der har i utgangspunktet autodidakt Søberg (bildet, etter trening i formiddag) hatt Sveriges keepertrener Stefan Lahde som læremester og veileder. Søberg har reddet Vålerenga til to seriemesterskap.

På landslaget har han hatt svenske Pekka Alcén som keepertrener. Han står ikke tilbake for Lahde når det gjelder kunnskap om keeperjobben. Snarere tvert imot, vil jeg påstå – selv om jeg vel har null greie på akkurat det (Alcén har imidlertid sørget for at seks-syv svenske keepere har fått seg et godt levebrød i NHL, så derfor påstanden).

GODT HUMØR: Norsk trening før kveldens kamp mot Danmark. Landslagssjef Roy Johansen sammen med Mads Hansen (t.v) og Alexander Bonsaksen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Steffen Søbergs talent er ubestridt. Men landslagssjef Roy Johansen har ment at han har en del å gå på når det gjelder «hvordan leve som toppidrettsutøver». Da Pekka Alcén – det er han alene som bestemmer slikt – smøg Steffen Søberg inn som reserve for Lars Haugen i kampen mot Danmark søndag, lå det i luften at VM-debuten lå like rundt hjørnet for Søberg.

At den skulle komme allerede ved neste korsvei, mot Sverige, var imidlertid litt overraskende for oss utenforstående.

Ikke desto mindre var den nøye planlagt.

Steffen Søberg fikk allerede mandag morgen – dagen etter Danmark-kampen og halvannet døgn før Sverige-kampen – beskjed om at han skulle starte i mål for Norge mot regjerende verdensmester Tre Kronor.

MATCHVINNER: Norge kan takke keeper Lars Haugen for at det ble 3-1-seier mot Slovenia i åpningskampen i VM. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hadde jeg vært litt mer våken, burde jeg skjønt det av samtalen jeg hadde med Lars Haugen etter treningen mandag morgen. Haugen i buret var løs og ledig, mer enn han pleier å være. Jeg bemerket dette, og Haugen svarte noe sånt som at han nå skulle kul’n og slappe av og forberede seg og ta det med ro og…ja, null stress, liksom.

Fordi han – som jeg da ikke skjønte – hadde fått beskjed om at han hadde tre hele dager på å forberede seg til å stå i mål mot Slovakia.

Det betyr at Norges førstevalg i mål – Haugen – etter kveldens kamp vil få to nye dager til restitusjon foran kampen mot Frankrike lørdag formiddag (17. mai). Med seier eller poeng i den også, er kvartfinalen i havn.

Og keeper-kabalen til Pekka Alcén nær ved å gå opp.

Da får Steffen Søberg anledning til å vise seg frem igjen, mot Jaromir Jagr og Tsjekkia søndag 18. mai, slik at Lars Haugen kan spille seg varm mot Canada 20. mai – og med en ny dags hvile være optimalt rustet til kvartfinalen 22.

f3ece41fdaa84ff595ff-932Høyst sannsynlig mot Russland: Gruppe-firer pulje A (Norge) møter gruppevinner pulje B (Russland), og vice versa i kvartfinalen (to mot tre/tre mot to).

Det eneste som kan forkludre denne teorien – keeper-trener Pekka Alcéns påståtte kabal – er at Lars Haugen blir syk eller plutselig ser pucken like dårlig som i andre OL-kamp mot Finland for tre måneder siden.

Det første kan skje, det andre vil ikke skje.

Alcén, som er «på» keeperne sine som om de var det mest dyrebare han eide her på jorda, kan også få det for seg (sett utenifra) at keeperkampen Haugen-Søberg plutselig er helt jevn.

Dødt løp etter Canada-kampen, og at Søberg vil være bedre egnet til å stå imot russere enn Haugen – selv Haugen gjør det «hver dag» for klubblaget Dinamo Minsk.

Det er ikke særlig sannsynlig. Lars Haugen er liksom Alcéns baby etter at han – mot Roy Johansens (milde?) protest – kastet ukjente og nær uprøvde reserve-reserve-Haugen til løvene i VM-åpningen mot Sverige i 2011-VM.

Men han har altså gjort det en gang før, og usikkerheten er herved plantet for å gjøre keeperspørsmålet så spennende som det bør være og understreke at det har et element av gambling i seg.

En kuriositet til slutt: På det internasjonale ishockeyforbundets siste «Power-ranking» ligger Norge på 6. plass (bak Frankrike), ned fire plasser fra den forrige søndag – og 1-2 for Sverige. Kommentaren knyttet til plasseringen nå: «Sondre Olden hadde vært billigere enn David Clarkson».

frv7058-jpgminsk-hvi-85Den spiller på Oldens (21) elegante mål og internasjonale gjennombrudd mot Sverige, og en spiller som er karakterisert som en av NHLs mest overbetalte – David Clarkson. Han tjente etter overgangen fra New Jersey Devils hele 27 millioner kroner i Toronto Maple Leafs (fem mål/seks målgivende på 60 kamper) denne sesongen.  

Sondre Olden (1 mål/1 målg på tre VM-kamper, fra Vålerenga til svenske Brynäs etter VM) ble draftet i tredje runde som nummer 79 totalt av Toronto Maple Leafs for fire år siden, derfor power-kommentaren «Sondre Olden hadde…».

Jeg tipper Sondre Olden tjente 75 000 i Vålerenga denne sesongen. Han får i likhet med resten av hockeygutta cirka 50 000 kroner i bonus hvis de går til kvartfinalen i VM.