Zuccarello – større enn fotball-VM

 

Mats Zuccarello (26) er med sitt New York Rangers to seire fra å bli første norske spiller i NHLs sluttspillfinale om gedigne Stanley Cup. Hvor stort er det, hvis det skulle skje?

Innbitte NHL – eller Zuccarello – fans har sittet oppe natt etter natt foran TV eller PC-skjermen.

491763811-jpgmontrea-753Lenge.

I det siste for å følge Mats Zuccarello og New York Rangers i semifinalen mot Montreal Canadiens. Natt til fredag starter kamp nummer tre i serien best av syv klokken 02.00 norsk tid. Zucca & co leder 2-0 i kamper etter to borteseiere.

De to neste kampene går i Madison Square Garden på Manhattan.

New York kan være klar for Stanley Cup-finalen allerede natt til mandag. Mot vinneren av Chicago Blackhawks-Los Angeles Kings. 1-1 i kamper. Kamp tre natt til søndag. Chicago er regjerende mester, Los Angeles vant for to år siden.

New York Rangers vant siste gang for 20 år siden, i 1994 med Mark Messier som kaptein og legendariske Mike Keenan som trener (første trener som har vunnet NHL-sluttspillet og KHL-sluttspillet (Metallurg Magnitogorsk i år).

De historiske referansene er selvsagt mange flere. Det er jo snakk om profesjonell amerikansk sport. Mediene «over there» velter seg i dem.

I New York City gis de enda en slags omdreining.

New York Rangers trekker drøyt 750 000 tilskuere til sine hjemmekamper i Madison Square Garden (bildet= i løpet av en sesong – i grunnserien. Men media er ikke like interessert i hockeylaget i byens storstue ved Broadway – ombygd og renovert for fem-seks milliarder kroner de siste tre årene – som New York Yankees  i baseball, New York Knicks i basketball (også i Madison Square Garden), New York Mets i baseball – eller kanskje til og med New York Jets i amerikansk fotball «ute i» New Jersey.

489626405-jpgnew-yor-722Derfor vakte det oppsikt da nærmere hundre journalister onsdag møtte til Rangers’ første trening etter hjemkomsten fra seier nummer to i Montreal.

«Something is different about the city», skriver avisen New York Newsday – med et opplag på drøyt 400 000 og nedslagsfelt Long Island.

New York Rangers er blitt «feel-good» laget alle snakker om og vil se og høre om. Spesielt etter at moren til lagets nye stjernespiller Martin St. Louis døde og lagkameratene samlet seg rundt ham i sorgen. Det hevdes også at laget samlet seg i sorgen, til «en familie» hvis bånd nå er så sterke at ingen motstander – Chicago eller Los Angeles – vil være i stand til å bryte dem.

Og Mats Zuccarello og hans Rangers kan heve Stanley Cup (bildet: Chicago-kaptein Jonathan Toews i fjor) som vinner at NHL-sluttspillet 2014.

171460437-jpgboston--246What a story!

Hvordan vil vi her hjemme takle den?

Første del av den da Mats Zuccarello, fra Hovin i Oslo, som første nordmann er klar for Stanley Cup-finalen.

Den mest ihuga fansen har det klart for seg.  Det er – allerede – det største i norsk idrett. Større enn vossingen Knut Rocknes trenersuksess for Notre Dame i amerikansk fotball for hundre år siden, større enn kicker Jan Stenerud som vant Super Bowl med Kansas City Chiefs i 1970 og større enn Suzann Pettersens LPGA Championship i 2007.

For ikke å snakke om John Arne Riises Champions League-seier med Liverpool i 2005.

Han kan gå og legge seg.

I ishockeysammenheng større enn Patrick Thoresens «trippel» med NHL-semifinale for Philadelphia Flyers 2008, sluttspillseier med Salavat Juljajev i russiske KHL 2011 og nummer to i VMs poengliga – og valgt til mesterskapets All Star lag – bak Russlands NHL-superstjerne Jevgenji Malkin for to år siden.

Mats Zuccarello slet i sesongstarten. Etter syvende kamp ble han plassert på tribunen av Rangers’ nye trener Alain Vigneault.  Til neste kamp var han på isen igjen. Fra «comebacket» 26. oktober mot Detroit Red Wings har han vært New York Rangers beste løper-spiller – stort sett.

Det er ikke sugd av eget bryst.

For et par dager siden publiserte Newsday en egen sak, en hyllestartikkel, om Mats Zuccarello. Den begynner slik: «Dette Rangers-laget er full av gode historier, om gode ledere, gode spillere og en stor keeper (svenske Henrik Lundqvist, bildet). Kanskje ville ikke noe av dette ha skjedd nå, hvis det ikke hadde vært for en god avgjørelse tatt av Mats Zuccarello».

19880939-jpgnew-york-455I korte trekk: Mats Zuccarello lyktes ikke i sitt første forsøk som New York Rangers-spiller. Etter to sesonger dro han til Magnitogorsk i russiske KHL. Foran NHL-sluttspillet i fjor hentet Rangers-manager Glen Sather ham tilbake.

Zuccarello kunne sagt nei, men ville prøve én gang til. Han mente han var god nok til å klare det, denne gangen.

Ett mål og seks målgivende på 12 sluttspillkamper. Nest best bak nåværende rekkekamerat Derick Brassard (skadet for øyeblikket).

New York Rangers beste målpoengjeger denne sesongen, med 19 mål og 40 målgivende pasninger på 77 spilte av 82 kamper i grunnserien. Henholdsvis to og åtte foran Derek Stepan og Brad Richards på andre og tredjeplass (begge 82 kamper).

2014-05-18t190211z-2-951 Sammen med Martin St. Louis (Zuccarello & co i begravelsen til moren hans, bildet) på topp i sluttspillet: 11 målpoeng (4 mål/7 målgivende) på 16 kamper. Det gir Zuccarello 13. plass totalt av alle spillerne som har deltatt i sluttspillet. For de (enda) mer spesielt interesserte:  Zuccarellos pluss/minus-statistikk viser pluss 7. Den viser til forholdet på isen ved forlengs/baklengsmål.

Best blant New York Rangers’ løper-spillere.

Han har dekket, det vil si stoppet med kroppen, 21 skudd i sluttspillet.  Det er nest flest av løper-spillerne som fortsatt er med i de to kampene om Stanley Cup.

492349265-jpgmontrea-53Det tegner til å bli litt av en Zuccarello-finale, hvis Rangers vinner to kamper til i semifinalen.

Den vil vare til etter at fotball-VM har begynt.

Mats Zuccarello mot fotball-VM.

For egen del vil jeg si at Mats Zuccarello i en best av syv kamper serie om Stanley Cup – mot Chicago Blackhawks eller Los Angeles Kings – er størst.